Amazon–De mentaliteit van een roofdier

Een van de essentiële problemen van onze maatschappij is het feit dat grote multinationale bedrijven bijna in regel amper belastingen betalen. Het Amerikaanse Amazon slaagde er vorig jaar zelfs nog in om niet alleen 0 dollar belastingen te betalen maar van de overheid zoals ook al in 2017 nog centen te krijgen. Goed voor 129 miljoen dollar en dit ondanks de torenhoge winsten in het voorbije jaar.

amazon - Winst en belastingen - FT 25-02-2019,jpg

Een tabel die nog maar eens aantoont hoe grote multinationals veelal weigeren belastingen te betalen. Dat is dan maar voor anderen zoals kleine bedrijfjes, zelfstandigen en loontrekkenden. De VS is dan ook de grootste schuldenaar ter wereld. The Financial Times 25 februari 2019.

Een tabel van de Britse zakenkrant The Financial Times toont dit in wezen hallucinant verhaal ten volle. Geen probleem echter voor Jef Bezos, de grote man van Amazon. Want de staatskas is voor hem immers een zeer interessante partner. Zo is Amazon kandidaat voor een enorm groot contract rond informatica voor het Amerikaanse leger ten bedrage van 10 miljard dollar.

En als eigenaar van de erg invloedrijke krant The Washington Post bezit hij ook indien nodig over voldoende middelen om diezelfde overheid onder druk te zetten. De oorlog die hij op dit ogenblik via die krant voert tegen president Donald Trump toont dit.

Maar voor Bezos is dit ook een kwestie van hoger en lager. Stijgen de winsten fenomenaal dan blijkt uit de vele sociale conflicten in o.m. Duitsland dat de werkdruk er eveneens alsmaar stijgt en dat de lonen er dan weer zo laag mogelijk worden gehouden. Winstoptimalisatie heet dat in het jargon.

Afbeeldingsresultaat voor Jeff Bezos

Voor Jef Bezos van Amazon is de VS een prachtig land. Vanuit zijn zakelijke praktijken heel begrijpelijk. Hij is kandidaat voor de titel van ‘s werelds rijkste man.

Bij de discussies rond dat contract van Amazon met het Pentagon stelde Bezos als excuus dat de Verenigde Staten ‘een prachtig land is dat men dient te verdedigen’. En wie die cijfers ziet kan hem moeilijk vanuit zijn standpunt ongelijk geven. De VS is immers een melkkoe voor figuren als een Bezos.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Amazon–De mentaliteit van een roofdier

 1. Dag Willy
  Toch even iets verduidelijken.
  Een belangrijk deel van de belastingbesparing komt voort uit de aftrek van stock options (niet alleen van het jaar maat ook van vorige jaren in de mate deze niet konden worden afgetrokken – dus overgedragen fiscale aftrekposten).
  Een vereenvoudigd voorbeeld. Bezos krijgt stock options voor $1 per share. Naderhand kan hij die op de beurs verkopen voor $20 per share. Amazon kan het verschil van $19 per share (excess stock option tax break) in mindering brengen van haar belastbare basis, ook al heeft het bedrijf daar nooit een dollar voor betaald. Alle US bedrijven doen dit. Amazon kon met dit systeem alleen een belastingbesparing van meer dan $ 1 miljard dollar realiseren. Voor de SP 500 bedrijven wordt de belastingbesparing op $30 miljard geraamd.
  De werkwijze is legaal en er kan de bedrijven niets verweten worden. Het is de belastingwetgeving die immoreel is en de belastingwetgeving wordt geschreven door de machtigen en de rijken, waardoor wij dan terug kunnen besluiten dat zij gewetenloos zijn. Niet dat het in België beter is hoor.
  Ik noem dit legaal stelen en dit is geen oxymoron.
  GV

  Antwoord:

  Bedankt voor die technische uitleg die ontbrak in dat kort stuk. Het was echter niet de bedoeling te tonen of dit legaal of illegaal is. Ongetwijfeld is dit allemaal legaal.

  Deze wetgeving is echter op maat geschreven van de superrijken. En het zijn zij die de media beheersen en de politieke campagnes financieren waaruit dan weer in de VS de wetgevende kamers worden gekozen. En die bepalen wie al of niet belastingen gaat betalen. De cirkel is dus rond.

  Men noemt dat de democratie en dan plakt men daar dan soms de term ‘liberale democratie’ nog eens op. En inderdaad ook hier is dat het geval met ons fiscaal systeem België is deze week toch weer eens aangeduid als een der belastingparadijzen.

  Niet voor de kleine ondernemer, zelfstandige en loontrekkenden. En dan is er in België nu de saga van waar is het Libische geld heen. Hier in enkele zakken? Of ginds bij de vrienden van al Qaeda?

  En dan maakt men zich in de VS o.a. bij de Washington Post heel druk over zwijggeld voor een minnares die ook nog een hoer blijkt te zijn. Laat het geld rollen… in de goede richting.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s