Laureaten Dendermondse persprijzen

Zoals reeds elk jaar sinds 1976 kozen de leden van de Dendermondse Perskring uit de vele kandidaten ook dit jaar de laureaten voor de persprijzen voor sociaal-cultureel werk, sport en die van levenslange verdienste van het voorbije jaar. Die moeten komen uit de regio Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout of er actief zijn en het voorbije jaar belangrijke prestaties hebben verricht. Met de voorkeur gaande naar mensen die dat weg van de camera’s onbaatzuchtig doen.

Stand-up Comedy

En dat is soms een moeilijke keuze, zeker voor het sociaal-culturele werk en voor de levenslange verdienste. Het is een regio met bijna 80.000 inwoners en daarin zitten vele mensen en verenigingen tussen die in de luwte lovenswaardig en waardevol werk doen.

124REB22W09 - Amelie Albrecht

Amelie Albrecht werd door haar succes plots een BD, een bekende Dendermondse. Anoniem rondtoeren in de stad is er nog amper bij.

De winnaars dit jaar zijn Amelie Albrecht voor het sociaal-cultureel werk, Axelle Klinckaert voor de sport en Guido Nobels voor de levenslange verdienste. Geen echt onverwachte keuzes zo blijkt.

Amelie Albrecht kwam eind vorig jaar uitgebreid in het nieuws toen ze voor de buitenwereld totaal onverwacht Humo’s Comedy Cup won, de meest prestigieuze wedstrijd voor beginnende stand-up comedy in België.

In wezen was de 26-jarige Dendermondse al een ganse tijd bezig met comedy en werkt ze reeds sinds mei als tekstschrijfster voor het televisieprogramma De Ideale Wereld van de VRT.

Ze is een ontdekking van presentator Jan Jaap van der Wal die haar bezig zag. Voorheen in 2000 won cabaretier Raf Coppens ook al deze prijs. Haar job van postbode is dan ook verleden tijd. Dat ze de cultuurprijs won was dan ook niet echt een verrassing.

Turnen

Ook voor de sportprijs wekte de winnaar geen verbazing. De sport floreert tegenwoordig in de regio maar de prestaties van turnster Axelle Klinckaert uit Oudegem staken er vorig jaar met kop en schouder boven uit. Zo won ze vorig jaar goud op zowel het Belgisch kampioenschap als de World Cup turnen in de discipline grondoefeningen. Op het Europees kampioenschap haalde ze hierin het brons.

Belangrijk voor haar dit jaar zijn de Europees kampioenschappen in Polen in april en later de European Games in Minsk in Wit-Rusland. Maar cruciaal is zeker het streven om met een Belgisch team naar de komende Olympische Spelen van 2020 in Tokio te gaan. En daarvoor moet de groep bij ‘s werelds twaalf best gekwalificeerden geraken. Of dat lukt zullen ze weten in oktober en op dit vlak is ze optimistisch.

DSC_0977

Axelle Klinckaert hoopt volgend jaar 2020 op succes bij de Olympische Spelen in Tokio.

En dan is als turnster het grote streefdoel voor haar natuurlijk deelnemen aan die Olympische Spelen in Tokio. En dus ook zorgen dat ze tegen dan geen blessures oploopt zoals dat voorheen al gebeurde en zoals het haar voorgangster Jullie Croket, de vorige laureate van de Dendermondse sportprijs, ooit overkwam. Axelle Klinckaert studeert op dit ogenblik voor laborante.

In 1992 won de Dendermondse Sint-Joris Turnclub al de prijs. Die is na een fusie met de rivalen van Werken Baart Kracht omgevormd tot Gymmax, een der meest succesvolle turnverenigingen in het land waar zowel Julie Croket als Axelle Klinckaert de eerste pasjes zetten richting hun succesvolle turncarrière.

Aanverwant wonnen Ingrid Persoons, voor artistieke gymnastiek, en Moving Baasrode voor rope skipping, het artistiek touwtjesspringen, in respectievelijk 1997 en 2011 ook al de prijs voor sportverdienste.

33 jaar lang voorzitter

Voor levenslange verdienste ging de prijs dit jaar naar Guido Nobels mede-oprichter van de Grembergse wielertoeristenclub ‘71, het jaar van de stichting. Deze was 33 jaar voorzitter en is sinds enkele jaren erevoorzitter. En met een 180 leden, 100 mannen en 80 vrouwen, een der grootste in de regio.

De club maakt zich nu klaar voor het nieuwe fietsseizoen met de wekelijkse rondritten dat voor de mannen start op 3 maart en voor de dames op 1 april. Ooit fietste hij bij de juniores maar een grote rennerscarrière was duidelijk niets voor hem. Maar de fietspassie bleef hangen.

DSC_0777

Guido Nobels 33 jaar lang onbaatzuchtig voorzitter van wielertoeristenclub ‘71. Uit passie voor het fietsen en omwille van de liefde voor de mee door hem oprichtte vereniging.

Met vier vrienden, waaronder broer Walter, stichtte hij dan maar zijn Club ‘71 die na wat omzwervingen langsheen Grembergse cafés nu De Sloef als uitvalsbasis heeft. De kroeg van Jurgen Heuvinck dat ook het clublokaal is van de Grembergse wielrenner Greg Van Avermaet en de Trappistentrappers, een andere lokale fietsersclub.

De uitreiking met een academische zitting heeft nu zondag 24 februari om 10.30 uur plaats in zaal Belgica Bis, Kerkstraat 115 te Dendermonde.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s