Trump haalt troepen weg uit Syrië

Met een simpele tweet gaf Donald Trump vandaag de Amerikaanse troepen het bevel zich terug te trekken uit Syrië. Hoeveel dat er juist zijn is onduidelijk. Officieel gaat het over 2.000 soldaten maar dat is vermoedelijk een grove onderschatting. Daar moeten immers zeker ook allerlei huurlingenlegertjes bij gerekend worden. Verder zijn er ook Franse en vermoedelijk Britse soldaten aanwezig. En deze zullen zo te horen dan ook vertrekken.

Totaal onverwacht

De beslissing van Trump komt totaal onverwacht zelfs al had hij reeds herhaalde malen laten verstaan zijn troepen er te willen weghalen. Maar nog recent kondigde de Amerikaanse generaal Joseph Dunford, de chef van de Generale Staf, aan dat men 40.000 leden van de Koerdische YPG/PKK en wat Arabische huurlingen ging trainen en bewapenen. Tot woede van Turkije.

Verder had generaal John Mattis, minister van Defensie, vorige week nog het bevel gegeven om aan de Turkse grens observatieposten in te richten om de PKK/YPG zo te beschermen tegen mogelijke Turkse invallen. De zaak dreigde dan ook te escaleren tot een oorlog tussen de VS en Turkije, twee leden van de NAVO. En dus is er de vraag wat nu met beider relaties?

Trump - Tweet terugtrekking Amerikaanse troepen - 19 december 2018

Een van de ontelbare leugens van president Donald Trump maar een goede zaak voor Syrië en de regio. Het is in wezen het einde van de Pax Americana in de regio en een waarschuwing aan het adres van Israël dat kan tellen. Barack Obama begon de oorlog, Donald Trump stopt hem. Het was hoe dan ook een zoveelste uitzichtloze zaak voor het Pentagon.

Volgens de persberichten zouden de Amerikanen vandaag en morgen al hun civiel personeel verbonden aan Buitenlandse Zaken terugtrekken en de militairen volgens het persbureau Reuters binnen de 30 tot 60 dagen. Het bericht kwam voor zowat alle Amerikaanse betrokken bij dit dossier zowel bij het Pentagon als de CIA en Buitenlandse Zaken als een totale verrassing.

De Franse regering noch het leger hebben tot heden echter voor zover geweten al publiek op de zaak gereageerd. De zaak werd in Parijs tot heden er ook grotendeels stilgehouden. Of hoe het Franse imperialisme zich nog maar eens belachelijk maakte. De Force de Farce!

Over die aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Oost-Syrië zijn in Washington de voorbije maanden allerlei tegengestelde verklaringen afgelegd. De laatste meest voorkomende versie was dat men er zou blijven zolang er sprake was van een Iraanse militaire en politieke aanwezigheid in Syrië. Daarover nu niets meer. De teneur van Trump is dat ISIS is verslagen en zijn soldaten dus weg kunnen, liefst nu al.

In wezen is ISIS echter nog niet geheel verslagen en resten er nog twee gebieden waar ze overleven. Een stuk woestijn ten westen van de Eufraat dat omsingeld is door het Syrische leger.

En dan is er een zone van een drie kilometer breed en 15 kilometer lang gelegen langsheen de oostelijke oever van de Eufraat tot de Iraakse grens. De YPG/PKK slaagde er recent met heel veel moeite Hajin, de enige echte stad in dit gebied te veroveren.

Vermoedelijk zal het Syrisch en Iraakse leger dit nu voor hun rekening nemen. De Iraakse luchtmacht voerde hier trouwens met akkoord van Damascus al aanvallen uit. Voor het Syrische leger is het gewoon de rivier oversteken. Ze hebben trouwens op de oostelijke zijde van de Eufraat al enkele bruggenhoofden.

Heropbouw Syrië en Irak saboteren

In wezen poogde de VS via haar positie in het oosten van het land nog steeds haar wil aan Syrië op te dringen. Dit zoals met Libië in duizenden stukken uiteen slaan kon wel niet meer, maar het land verzwakken was nog steeds het plan. En daarom moest president Bashar al Assad en de Baath partij, veruit de krachtigste politieke fractie, weg. Een natte droom in Israël en de vrienden in de VS. In wezen echter een grote illusie.

Naast de troepen ten oosten van de Eufraat zijn er ook nog Amerikaanse militairen in het grensstadje al Tanf. Strategisch belangrijk daar het ligt op de autoweg van Damascus naar Bagdad, de Iraakse hoofdstad. Verder zouden er officieel nog zo’n 5.000 Amerikanen in Irak zitten. En de druk is daar erg groot om hen het land uit te zetten.

De grenspost van al Tanf ligt langs de wegverbinding die essentieel is voor de economische heropleving van beide landen. Deze vormt immers de snelste route tussen de havens aan de Middellandse Zee en die aan de Perzische Golf.

Het zijn belangrijke transitlanden. Maar door de Amerikaanse bezetting van al Tanf blijft die weg geblokkeerd en raakt de economie van beide landen moeilijk op dreef. Wat de bedoeling van de VS is.

Ook is er in die zone een zeer groot vluchtelingenkamp dat maar mondjesmaat hulp krijgt daar de VS dit feitelijk verbied. De vlakbij gelegen soldaten daarentegen hebben niets tekort. Ze worden daarbij gesteund door een lokale terreurgroep die leeft van de smokkel naar dat kamp. Een erg winstgevende zaak.

Syrië - Militaire situatie - 15 - 19-12-2018

De militaire situatie in Syrië op dit ogenblik. Na de terugtrekking van het Amerikaanse leger kan Syrië weer voluit zijn rol van transitland spelen. Een belangrijke bron van inkomsten voor de regeringen in Damascus en Bagdad. Nu rest er alleen nog een akkoord met Turkije en de verovering van de provincie Idlib. De YPG/PKK heeft immers geen andere keuze dan een nederlaag. Een tegen het Turkse leger of een overgave aan het Syrische leger.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren met de YPG/PKK en de vele in de regio verspreidde affiches van Abdoellah Ocalan, de Grote Leider van de groep. Veel kans tegen het Syrische leger maken ze niet zodat weerstand bieden een bij voorbaat verloren zaak is. Ze hebben immers geen vliegtuigen of zwaar geschut.

Vermoedelijk zal men dit via onderhandelingen oplossen waarbij de regering in Damascus een heel beperkte vorm van autonomie zal toestaan. Het zal in de verdere onderhandelingen met zekerheid een Turkse basiseis zijn. Er is trouwens in dat gebied nu reeds groot ongenoegen over bijvoorbeeld het schoolcurriculum dat de YPG/PKK wil invoeren. Het gebied is immers etnisch zeer divers.

Verraad

De YPG/PKK heeft nu in wezen de keuze tussen een Turkse invasie en het snel sluiten van een akkoord met de regering in Damascus. Gaan ze ditmaal de juiste keuze maken? Zullen ze ervoor kiezen om de held uit te hangen en zoals in het district Afrin ten onder gaan een bloedig gevecht met Turkije? Of maken ze voor eenmaal de juiste keuze en sluiten ze een deal met de Syrische regering?

Hun Amerikaans avontuur is als te verwachten hen duidelijk slecht bekomen. Als huurlingen trokken ze op vraag van de VS naar de stad Rakka en de provincie Der Ezzor met vermoedelijk duizenden doden tot gevolg. Honderden kilomaters ver. En nu….. Verraad en de dolk in de rug zoals bij de YPG/PKK te horen zou zijn.

Althans volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een Britse aan de Moslimbroeders gelieerde nieuwsdienst. De VS zou volgens de nu circulerende verhalen de YPG/PKK vooraf zelfs niet eens verwittigd hebben. Een voor de VS klassiek verhaal dat alleen onkundigen nog verrast.

De Amerikaanse troepen in Syrië beleven er hun laatste dagen. Het imperium geeft zijn nederlaag toe. Saigon april 1975 2.0.

Wel is er in de VS als kon verwacht worden groot verzet tegen de via een tweet aangekondigde en door bronnen bij het leger bevestigde berichten. Zo pogen de generaals toch nog iets te redden van hun militaire positie.

Dat lijkt echter eerder op een achterhoedegevecht om zo het gezicht te redden dan op iets anders. Ook haviken als de Republikeinse senator Lindsey Graham uiten hun ongenoegen. Maar dat is eveneens klassiek. Eens havik altijd havik.

Of dat veel gaat helpen om de relatie tussen Turkije en de VS te verbeteren is echter twijfelachtig. De haat in Turkije tegen de VS is immers te diep om te hopen op veel beterschap. De zware verklaringen aan het adres van de VS komende van Erdogan en de Turkse regering zullen vermoedelijk wegblijven. Meer niet.

Toegenomen fierheid

Kort voor Kerstmis 2016 wist het Syrische leger en haar bondgenoten het oosten van de stad Aleppo te veroveren. Juist op tijd zodat men in de ganse stad uitbundig Kerstdag en Nieuwjaar kon vieren. Twee jaar later kan, op de provincie Idlib na, het ganse land nu feesten. De oorlog tegen Syrië loopt naar zijn einde en de wederopbouw is al volop bezig maar zal een werk van lange adem zijn. Het land likt zijn wonden.

Normaal zou begin volgend jaar ook een 150 man sterk constitutioneel comité gevormd worden om een nieuwe politieke structuur uit te werken. Ook kwam de Soedanese president Omar al Bashir deze week op bezoek in Damascus, het eerste Arabische staatshoofd sinds 2011. Het is een duidelijke verdere stap in de richting van het normaliseren van de relaties van Syrië met de Arabische Liga.

De Soedanese president Omar al Bashir was deze week bij zijn ambtsgenoot Bashar al Assad op bezoek in Damascus. Het lijken wel de beste vrienden. Het is wat men diplomatie noemt.

De al die oorlogsjaren in Syrië verblijvende pater Daniel Maes, verbonden aan het klooster van Postel in Mol en Qara in Syrië, ziet in het land een opvallend toegenomen fierheid. Begrijpelijk want het heeft de grootste Westerse coalitie ooit weten te verslaan. Waarbij die vele tientallen miljarden dollars uitgaven om het land in stukken te hakken.

Syrië voerde al een serie oorlogen tegen Israël, o.a. in Libanon, en heeft nu voor het eerst duidelijk gewonnen. De twee laatsten in Libanon eindigden op een gelijk spel. Nu is er de overwinning. In Israël moet men angstig de toekomst tegemoet zien.

De Amerikaanse terugtrekking betreft misschien maar 2.000 manschappen maar geostrategisch is dit het einde van de Pax Americana in het Midden-Oosten. Vandaag maakte Trump wereldgeschiedenis.

Willy Van Damme

8 gedachten over “Trump haalt troepen weg uit Syrië

 1. Willy, dit zou wel eens een belangrijk keerpunt kunnen zijn voor het Midden-Oosten. Een mentale stimulans en wake-up call om eindelijk eens blok te vormen tegen het Westen en een eigen koers te varen. Samen met Rusland en misschien een aantal EU landen die zich stilaan bevrijden van het Anglo-Saksische juk. Of gaan ze in het MO weer onderling gaan bekvechten?
  Syrië zou het in eerste instantie vooral moeten vinden met Turkije (mbt de PKK). Heb ik het mis als ik de houding van Turkije/Erdogan zie als een belangrijke factor voor de terugtrekking van de US troepen?
  Turkije boeit mij de laatste tijd. Hoewel ik Erdogan niet mag en het in een financiële crisis verkeerd, blijft het een land met toekomst, zowel door zijn (jonge en dynamische) bevolking, economie, centrale ligging, taal als zijn geschiedenis … en nu ook door zijn invloed (als het nu ook zijn minachting voor de Arabieren wat opzij kan schuiven …).
  Recent uitte ik mij nog tegenover vrienden dat het motto “dat wij allen Chinees moeten leren”, misschien zal vervangen worden door “dat wij allen Turks moeten leren”.
  Nou, niet dat ik zo sterk ben in het profeteren 😉
  GV

  Antwoord:

  De kwestie Turkije speelde zeker een voorname rol in de recente gebeurtenissen. Vrijdag was er nog blijkbaar telefonisch contact tussen Trump en Erdogan en niemand wil veel ruzie met de VS en Trump. Maar ze staan wel op hun strepen en zich voor Washington uitkleden wil men niet meer.

  Merkwaardig is zeker dat de VS juist ook beloofde om aan Turkije het Patriot luchtafweersysteem te verkopen. Dit terwijl men recent nog stelde dat Turkije geen F 35 gevechtsvliegtuigen mag kopen omdat het dat Russische Luchtafweersysteem S 400 heeft gekocht.

  Maar de onderhandelingspositie van de VS in de regio was ontzettend zwak geworden en die S-400 lijkt ook stukken beter dan die Patriot van de VS. Turkije grenst aan Syrië, Irak, Iran en Rusland en dan lijkt mij in Ankara de keuze snel gemaakt. En wie vertrouwt de VS nog? Alleen een idioot toch.

  Het probleem met Turkije is dat het zwak staat tegenover zijn buren en de andere nieuwe grootmachten. Zo steunt(de) het de salafistische terreurgroepen in Syrië, China, Centraal-Azië en de Russische Kaukasus. En dat vergeet men daar niet hoor. De rekening dient men nog te betalen.

  Bijna zeker wordt dat in rekening gebracht nu men naar de finale oplossing voor Syrië naar toe aan het gaan is. Turkije heeft toch massa’s Syrische fabrieken gewoon leeggehaald. Elke Syriër de naam waardig heeft dat vast geankerd in zijn hoofd.

  Mijn vermoeden is dat Turkije de stad Manbij op de westelijke oever van de Eufraat mag bezetten maar dat de provincies Hassaka en Deir Ezzor voor de Syrische regering zijn. En daar is de cruciale dam van Tabqa bij evenals de olie- en gasbronnen die nu door de VS en de Koerdische YPG/PKK worden bezet.

  Normaal moet de oorlog nu volgend jaar definitief voorbij zijn. Ondertussen is de wederopbouw al volop bezig. Ik las daarjuist een stuk uit The Economist en de verslaggever denkt dat de Syrische economie volgend jaar de snelste groeier ter wereld zal zijn. Wat niet ver van de waarheid zal zijn.

  Het zou er wel eens snel kunnen gaan gezien de hoge geletterdheid van de bevolking, het vele geld dat weggestopt is, de gelden van de miljoen Syriërs in de diaspora die terugvloeien, vooral uit de EU, en de bergen beschikbaar geld uit China, Indië, Iran, Rusland en, let er op, ook de rijke Golfstaten.

  Ondertussen doen de Fransen nog maar eens stoer en stellen ze dat hun troepen er de lokale bevolking gaan blijven ‘beschermen’. Tegen de dwaasheden van Parijs dan.

  Er zijn nu eindelijk cijfers beschikbaar over de Franse aanwezigheid daar. Zo zouden er 1.100 fransen zijn. Met mogelijks moer dan de helft betrokken bij de luchtmacht in vooral Jordanië waar ze moeten zorgen voor onderhoud, geleiding en ravitaillering. Met wat artillerie aan de Iraakse grens en vliegtuigen die amper sorties uitvoeren. Minder dan 5% volgens Airwars de Britse ngo die zaak opvolgt.

  Wat betekent dat er mogelijks een 600 Franse soldaten in dat immens grote gebied actief zijn. Hoe in ’s hemelsnaam kunnen die ginds meer dan aan aanwezigheidspolitiek doen?

  Zelden zo’n Franse prietpraat gehoord als dit. Ze zullen misschien nog sneller vertrekken dat de Yankees. Wat gaan ze doen als de Arabieren daar tegen hun zoals in 1945 in opstand komen? Wat Parijse dames van lichte zeden sturen of de danseressen van de French Can Can?

  En wat dit betreft hoef je geen boeken over de verovering van Algerije in 1830 en de slagen van Dien Bien Phu in Vietnam of de slag om Algiers van de periode rond 1956-1960 te lezen. Gewoon lekker genieten van de hilarische film ‘Le Chinois à Paris’ van Jean Yanne. De Force de Farce naakt. En er valt hier ook geen bloed en het is de hele tijd lachen. Wat wil een mens nog meer.

  En voor de YPG/PKK? Die hadden met de Turkse verovering van het district Afrin al bewezen dommeriken te zijn. Kijken wat ze nu gaan doen, maar een keuze hebben ze niet echt. Na Massoed Barzani en zijn onafhankelijkheidsreferendum in zijn Iraaks wingewest is het nu de beurt voor het Waterloo van de YPG/PKK.

  Denkt eraan dat het Koerdische project in wezen vooral een Israëlische zaak is en nu was. Ook hier botste Israël zoals in Libanon op een muur. En ja John Mattis, minister van Defensie heeft de bui zien hangen en stapt n februari op. Neen wat we nu meemaken is historisch. Teveel belachelijk gemaakt door The Donald zeker?

  Willy Van Damme

  • Willy, dank uitgebreide repliek!
   Uw inzicht is dieper maar algemeen zijn wij het er over eens dat dit een historisch moment is/kan zijn. De toekomst zal uitwijzen of ze ginds voldoende eenheid vertonen om een eigen koers te varen.
   Een verschil in denken ligt in de inschatting van het geheugen van de mens. Ik lees regelmatig dat een volk zich iets zal herinneren of onthouden. Dit mag waar zijn voor enkelen maar niet voor het geheel. Uw opmerking dat men dat daar niet vergeet, gaat volgens mij niet op omdat het gelinkt is met bepaalde gebeurtenissen.
   “Memen” zijn belangrijker. Turken vertonen een minachting tegenover Arabieren en dat is een ingebedde meme die de Arabieren niet vergeten. Geïsoleerde gebeurtenissen daarentegen blijven niet hangen.
   GV

   Antwoord:

   Een volk is iets dat niet bestaat. Binnen mijn straat zijn er allerlei soorten mensen met allerlei soorten ideeën en gedragspatronen. En voor zover ik ze ken, en we kennen elkaar mits verschillen wel goed, zijn dat allen sympathieke mensen. Maar als eenheid betreft dat alleen in zoverre de straat waar we wonen.

   Dat is ook zo binnen de landsgrenzen. Het enige dat de Belgen gemeen hebben is dat ze binnen een door een grens afgebakende gebied wonen. Alhoewel zelfs dat niet klopt want veel zogenaamde Belgen wonen overal in de wereld. En dat is ook zo voor Nederlanders, Fransen en Russen.

   Natuurlijk heeft de grote meerderheid binnen die grens op een aantal vlakken een gelijklopend ‘geheugen’ en dus visie wat een gevolg is van bepaalde belangrijke gebeurtenissen. En de wijze waarop media en het onderwijs ons een bepaald inzicht over die historische feiten opdrongen speelt een centrale rol.

   Neem in Vlaanderen waar onderwijs en media die feitelijk historische onbelangrijke veldslag van 1302 buiten alle proporties opbliezen of de wijze waarop de meerderheid in Nederland kijkt naar Willem van Oranje – in wezen toch een massamoordenaar – en de Tachtigjarige Oorlog. Het beeld hierover bij de doorsnee Belg/Vlaming/Nederlander staat zoals een goed historicus weet haaks op de realiteit.

   En dat gaat ook zo voor Turkije en Syrië waar in beide gevallen de media en het onderwijs in de twee landen een totaal verschillende visie verspreiden over de geschiedkundige relatie tussen wat nu twee landen zijn.

   De overdracht in 1939 door de Fransen van de toen Syrische provincie Antiochië/Antakya aan Turkije is een van de oorzaken voor de Syrische opstand in 1945 tegen het Franse kolonialisme. In Turkije schotelt men met de paplepel de bevolking iets anders voor.

   De houding van de doorsnee Syriër – ik zeg dus speciaal niet DE Syriër – is daarom ook anders als de die van de doorsnee Turk. En de vijandschap in Syrië tegenover Turkije heeft dan ook niets vandoen met de recente gebeurtenissen maar gaat veel verder.

   Maar je moet het verleden goed kennen om het heden te begrijpen maar ook zien naar de huidige realiteit. En dus moet je zeker niet uitsluiten dat Erdogan morgen bij Bashar al-Assad op de koffie of thee zal gaan – een biertje zal er publiek toch niet bij zijn – want dat heet diplomatie en realpolitik.

   Verder lijkt er stilaan zicht te komen op wat er nu gaat gebeuren. Alhoewel het nog erg vroeg dag is lijkt de toestand in het oosten van Syrië in een voor de regering en Syrië gunstige zin te evolueren.

   Wel lijken kringen binnen het Pentagon, de CIA en Buitenlandse Zaken nog weerstand te bieden en met alternative zo te zien onrealistische plannen te komen. Wanhoopsdaden lijkt het eerder.

   Zo is het plan nu dat de strijdkrachten van de YPG een apart onderdeel gaan vormen van het nationale leger en dat zij samen met het reguliere leger gaan instaan voor de veiligheid van de regio en het bewaken van de grenzen. Lokale troepen staan in voor de veiligheid van hun regio is een nu in Syrië veel toegepast principe.

   Belangrijk hierbij is Fish Kaboer, de grensplaats met Irak in het noorden van Syrië. Die wordt nu gebruikt door de westerse alliantie om troepen en materiaal van de luchthaven van Erbil richting Syrië te sturen.

   Het is een betwist gebied dat de VS in handen van de Koerdisch-Iraakse clan Barzani wou houden. Die zou dan onder Iraaks/Syrische controle komen. Het is de fysieke link tussen het Iraakse Koerdistan van Barzani en dat van de YPG.

   Nu is dit onduidelijk maar zeker is dat de VS daar uitdrukkelijk aanwezig is. Dit om de troepenbewegingen mogelijk te maken. De chef van de Syrische veiligheidsdiensten zou zich met deze zaak van het overnemen van het Syrische oosten in detail bezig houden.

   Willy Van Damme

 2. Pingback: Amerikanen weg uit Syrië? | HERSTEL DE REPUBLIEK

 3. Dat is een overwinning voor Trump, en ik had ze niet zien aankomen. Nu zien dat er geen chemische aanval komt of een ander incident op de grond waar de Amerikanen aan ‘zelfverdediging’ doen. Ze hebben het onder Obama gedaan toen die afspraken maakte met de Russen.
  Trump kan wel een deal sluiten met het Pentagon omdat die toch flink opgeschoven zijn naar een bedrijf met aandeelhouders. Geef ze goeie compensaties en het is ok voor hun. Space Command is er zo een.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Wat men er bij het Pentagon over denkt kunt U wel leren uit het boze ontslag van Jim Mattis, de minister van Defensie. En dat is niet geheel een goede zaak. De man en zijn generaals wilden er blijven om zo de nieuwe Syrische structuren mee te bepalen. Oorlogstaal dus.

  Aan de andere kant is hij in Washington een der meest gematigde figuren geweest die een figuur zoals Bolton in toom wist te houden. Dus afwachten. Maar algemeen is dat een goede beslissing richting de weg naar vrede in Syrië.

  Ook blijkt nu dat de VS zich eerder op 17 november akkoord verklaarden met het door Rusland, Iran en Turkije op de poten gezet vredesinitiatief in Astana/Sochi. Eerder schaarden ook al Duitsland en Frankrijk zich hierachter. De onderhandelingen in Genève zijn dus morsdood. Wat eveneens cruciaal is.

  De diplomatieke vertegenwoordiger van de VS heeft zich hiermee akkoord verklaart – zij het wat omfloerst – tijdens een toespraak die dag voor The Atlantic Council een lobby- en studiedienst die wat betreft Syrië heel oorlogszuchtig is.

  Bellingcat vormt er een onderdeel van. Zie: https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/us-syria-envoy-syrian-kurds-future-lies-in-syria?wpisrc=nl_todayworld&wpmm=1.

  De autoweg naar Bagdad kan nu de komende maanden heropenen en de olie-en gasvelden ten oosten van de Eufraat worden terug eigendom van de Syrische staat. Ik denk dat ze in Damascus wat flessen hebben laten knallen.

  Willy Van Damme

 4. Ik zou nog eerder geloven in Sinterklaas en de Kerstman dan dit geloven. De Vs hebben nog nooit hun tentakels in een land gestoken om het nadien te verlaten. Denk maar aan Japan en Duitsland, bezet sinds 1945; Zuid-Korea sinds 1952 en meer dan 400 basissen over de hele wereld. Ik ken maar twee landen waar de VS zich hebben terug getrokken, en dat was telkens na een militaire nederlaag; Vietnam in 1975 en Libanon in 1982 nadat daar meer dan 400 GI’s waren opgeblazen. Nee daar komt niks van, de Joodse lobby zal er wel een stokje voor steken.
  Misschien beter eens kijken wat 2019 ons zal brengen. WO III? Het voordeel is dat we dan toch geen nieuwe regering meer zullen nodig hebben. Mogelijke haarden waar NATO volop de Russische beer aan het poken is om hem uit zijn hol te krijgen; Oekraïne en Syrië. Daarnaast het treiteren van China. De arrogantie van Uncle Sam die nog altijd droomt van de Pax Americana . Buiten het Westen beseft men echter maar al te goed dat de tijd in het voordeel van China en Rusland werkt. Die worden elke dag sterker, terwijl het zelfgenoegzame Westen elke dag meer in een economisch en vooral moreel moeras wegzinkt.
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Je vergeet nog een paar landen waar de VS zich uit terugtrok: Iran, Laos, Cambodja en Cuba. Natuurlijk moeten we die terugtrekking eerst nog zien gebeuren. Maar ze lijkt wel echt. De VS heeft trouwens ook zoals in Vietnam de oorlog verloren. Zeker als we de paniek en woede zien bij de YPG/PKK lijkt dit geen theater.

  Leiders van de PKK/YPG zijn gisteren al terug in Damascus gaan praten maar lijken zich nog steeds illusies te maken. Volgens berichten is de teneur: Jullie (het Syrische leger) controleren de grens en wij het binnenland. Zo begin je in die toestand toch geen gesprekken.

  Intussen is het Syrisch leger al begonnen met het samentrekken van veel zwaar materiaal vlakbij de Eufraat en niet ver van de Iraakse grens. Mijn vermoeden is dat het Iraakse en Syrische leger hier gezamenlijk gaan optreden. Ook de Irakezen hebben er al veel materiaal en troepen klaar.

  En wat betreft Turkije moet men zich in de VS zo te zien niet teveel illusies maken. Turkije gaat geen oorlog beginnen tegen Syrië maar verder braaf samenwerken met Rusland en Iran. Zo krijgen ze toch nog iets, zijnde delen van de wederopbouw.

  De VS heeft hen nu plots het Patriot luchtafweersysteem aangeboden voor 3,5 miljard dollar terwijl het volgens zowat alle militaire analisten hoger aangeprezen Russische S-400 maar 2,5 miljard dollar kost. In Ankara leek men zo te zien verre van onder de indruk van het Amerikaanse voorstel.

  Willy Van Damme

  • Wiily, in Cuba zitten de Amerikanen nog altijd, namelijk in het welbekende Guantanamo. In Laos, hebben ze volgens mijn nooit basissen gehad. Ze hebben vanuit Vietnam wel commando eenheden laten opereren in de grensstreek en tapijtbombardementen uitgevoerd met B 52’s. Zelfde met Cambodja, alle invloed verloren na het verdrijven van Generaal Lon Nol en het aan het bewind komen van de Rode Khmer maar geen basissen. Wat Iran betreft, (volgens mij) nooit basissen gehad maar eveneens alle invloed verloren na het afzetten van de Sjah.

   Luc De Vincke

   Antwoord:
   Inderdaad Guantanamo maar na de machtsovername door Fidel Castro en zijn groep zijn de VS er vertrokken. Zeker na de ruzie tussen vice-president Richard Nixon die de belangen van de maffia verdedigde en Fidel Castro. Guantanamo is er dus nog en de VS zitten zeker nog steeds te loeren om het terug over te nemen.

   In Laos was er de grote CIA basis van Long Tien waar men tot ongeveer 1973-’75 praktisch alle opium verwerkte tot heroïne. Er was hier op wereldvlak een praktisch monopolie. Het was een zogenaamde geheime oorlog die echter ontzettend brutaal was. Kijk eens naar een zekere ‘generaal’ Vang Pao.

   In Cambodja hadden ze inderdaad officieel geen basissen maar er waren daar massa’s Amerikaanse troepen gelegerd die Lon Nol & co moesten steunen. Alleszins meer dan in Syrië nu.

   Of de VS basissen hadden in Iran is niet duidelijk maar wel had de VS grote controle over het land met massa’s adviseurs. De geheime dienst Savak werkte er nauw samen met de CIA en het Iraanse geld was voor een groot deel belegt in Amerika.

   Willy Van Damme

 5. US Senator Lindsay Graham heeft gezegd dat dit een schande is en dat we onze bondgenoten de Koerden in de steek laten. Turkije dreigt het noordelijk deel van Syrië binnen te vallen om de Koerden af te maken. Veel onheilspellende berichten van deze oorlogsstoker. Die krijgt zonder twijfel een grote zak met geld om zulke zaken te verkopen in de media. Assad is de duidelijke winnaar nu na bijna acht jaar oorlog. Ik ben nu geen fan van Assad, maar de Amerikanen moeien zich overal in de wereld en dan loopt het verkeerd af. Dat Trump nu ook maar de troepen wegtrekt uit Afghanistan.
  Dimitry Coppens

  Antwoord:
  Ik ben van niemand een fan en poog te kijken naar wat er aan de hand is. En dat Assad op dit ogenblik de enige serieuze en realistische optie voor het land is komt niet omdat ik op hem verliefd zou zijn of omdat hij mijn bankrekening vult. Dat laat ik aan andere zich specialist noemende figuren.

  Men is nu achter de schermen aan het onderhandelen en naar wat ik her en der lees en dat ook realistisch lijkt gaat het de goede richting uit. Zie daarvoor mijn antwoord op de laatste reactie van GV over deze zaak en een mogelijke Syrisch-Turkse samenwerking.

  Het is echter nog erg vroeg om al duidelijke plannen te zien en er kan dus nog veel gebeuren. Vanuit het Pentagon poogt men nu het idee te verkopen dat de VS af en toe een groepje soldaten zou sturen en die dan met bombardementen ondersteunen. Te doorzichtig voor Trump natuurlijk.

  Alles kan maar dit idee komende van de generaals lijkt mij eerder een soort van wanhoopplan te zijn dat men via kranten als de Washington Post laat lanceren om zo druk op Trump uit te oefenen.

  Afghanistan is een ander verhaal waar ik niet ver op inga omdat ik het onvoldoende ken. Zeker is dat landen als Rusland, China, Pakistan en Indië nu onderling erg druk overleggen.

  De Russen en de Chinezen hebben bijvoorbeeld al goede contact met de Taliban. Als zij de rust daar kunnen garanderen dan zouden ze wel een snel in Kaboel kunnen zijn.

  Willy Van Damme

 6. Een nuancering van de ‘plotse stap’ van Trump , die hij intern duidelijk aangekondigd heeft maar die tegengewerkt werd: https://www.theamericanconservative.com/articles/trump-scores-breaks-generals-50-year-war-record-syria-mattis-dunford/

  Een van de vreemde blinde plekken bij Russiagate is dat er niet gezien wordt hoe er een duidelijke lijn zit in zijn buikgevoel/ideeen .De houding die hij zou willen innemen tegenover Rusland ligt gewoon in dezelfde lijn als die tegenover Noord Korea/Syrie/Afghanistan. Daar hoeft ge geen stiekem Russisch plan bij te verzinnen.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Een interessant verhaal van Gareth Porter die gekend is als een der briljante Amerikaanse journalisten. Ik had al flarden van zijn verhaal al opgevangen maar nooit zo in detail. En dit wekt geen verbazing.

  Die generals gaan na hun pensionering immers werken voor de militaire industrie en verdienen daar het echte geld. Wat wil je, die mannen hebben dan ook oorlog broodnodig… voor hun eigen portemonnee.

  Wel opmerkelijk is dat terwijl hij zijn schoonzoon Jared Kushner zotte – en falende – dingen in het Midden-Oosten laat doen hij hier een andere koers vaart. Het is een van de zovele consistenties die dit presidentschap kenmerkt.

  Immers het terugtrekken van de VS, en hierna vermoedelijk Irak, is een zware nederlaag voor Israël die haar plannen voor de vernieling van Syrië of minstens een machtsovername totaal ziet mislukken. Met de gekende gevolgen voor Libanon.

  Dat hij nadien stelde dat Israël veilig is daar het jaarlijks vele miljarden dollars van de VS krijgt moet daar eveneens slecht zijn overgekomen. Trump is immers de man die continu het geldargument gebruikt om bepaalde allianties uit het verleden in vraag te stellen en te beëindigen.

  Israël komt in nesten en het is geen toeval dat topfiguren van dat land incluis de premier tot voor drie maanden continu bijna in Moskou zaten om de Russen op te vrijen. Neen, het ziet er niet goed uit voor Israël.

  Verder is Russiagate van een zelfde niveau als dat met novichok in het Verenigd Koninkrijk. Al je figuren als Hubert Smeets van Raam op Rusland en NRC en Corry Hancké van De Standaard zou moeten gaan geloven dan is de islamofobie iets dat Rusland het westen heeft opgedrongen? Zelden zo’n onzin gehoord. Te zot voor woorden en het bewijs voor hun verregaande onkunde.

  Iedereen die het internet en moderne communicatie wat kent weet dat dit vol van valse informatie zit. Waarbij de herkomst van tweets, facebookberichten en mails amper te vertrouwen is. Maar geen probleem voor onze kranten. Nadenken? Hoogstens een paar seconden.

  Het valt trouwens op dat de veroordelingen in de VS in wezen voor onbelangrijke details zijn zoals liegen onder eed of het zich niet aangeven als ‘buitenlands agent’.

  Zaken die in de VS schering en inslag zijn maar die men voor de gelegenheid in de pers opblaast en zwaar straft. Het zijn in wezen politieke processen zoals Stalin die tegen opposanten gebruikte in 1936.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s