Spanning loopt op

De Syrische regering mag praktisch gezien de oorlog tegen de salafistische terreurgroepen en huurlingen van de westerse alliantie gewonnen hebben, de spanning blijft echter nog steeds groot. Het ontsporen van dit conflict dient daarom zeker nog niet uitgesloten te worden. Knelpunten lijkt vooral de houding van Israël en de relatie van de VS met Turkije.

Turkse en Amerikaanse dreigingen

De Turkse regering van president Recep Erdogan blijft immers nog steeds de spanning opdrijven in het grensgebied met Syrië waar de VS en haar bondgenoot van de Koerdische nationalistische PKK/YPG actief zijn.

Turkije dreigt dit gebied ten oosten van de Eufraat waar de YPG en de VS baas zijn nog steeds binnen te vallen. Met steeds luider klinkende oorlogstaal. Waarop de VS waarschuwingen geeft. “Val je die groepen aan dan val je automatisch ook de VS aan”, aldus Washington.

De YPG bij de verovering van Rakka, voorheen de vermeende hoofdstad van ISIS, hier op het centrale plein van de stad. Op de achtergrond een reuze spandoek met de beeltenis van Abdoellah Ocalan, leider van de PKK. De YPG en de PKK zijn op alle mogelijke vlakken met elkaar verbonden. Vroeger was de YPG dan ook om die reden voor de VS een terreurorganisatie. Nu zijn het plots bondgenoten in de strijd voor de ‘democratie’.

Deze heeft als afschrikking voor Turkije sinds enkele weken aan de Turkse grens met Syrië door Amerikaanse militairen bemande observatieposten geplaatst. Krijgen we dus binnenkort een oorlog tussen twee bondgenoten van de NAVO? En wat dan met artikel 5 over de onderlinge solidariteit binnen deze militaire alliantie.

Want artikel 5 van de NAVO stelt dan men de bondgenoot in geval van oorlog ter hulp moet snellen. Maar wie dan: Washington of Ankara? Het toont dat de NAVO op dit ogenblik gewoon als los zand aan elkaar hangt. Niet dat een van die twee landen ooit de moeite deden om de vraag te stellen of ze Syrië zomaar mogen binnenvallen? Internationaal recht? En waar blijft de VN, de bewaker van deze rechtsregels?

Neerschieten Russische Iljoesjin-20

En dan is er Israël. Het is daarbij duidelijk dat Israël de drijvende kracht is achter de schermen van deze oorlog. Goed verstopt dat wel maar voor iedere serieuze waarnemer is dat land van in het beginne zeer nauw betrokken geweest bij dit conflict. De VS en de EU doen in deze regio nu eenmaal niets zonder minstens de toestemming van de Israëlische regering.

Toen Rusland eind september 2015 haar luchtmacht en extra troepen naar Syrië stuurde kantelde de oorlog vrij snel in het voordeel van de Syrische regering. De zich op het salafisme beroepende huurlingen verloren het ene bolwerk na het andere – ook aan de Israëlische grens – en houden nu voorlopig alleen nog stand in een gebied rond de provincie Idlib tegen de Turkse grens.

Intussen begon de Israëlische luchtmacht met regelmatige bombardementen op Syrië. Volgens de semi-officiële Israëlische versie – het land weigert er officieel commentaar op te geven – valt men daarbij vooral Iraanse militaire installaties of wapenleveranties van Iran aan de Libanese Hezbollah aan.

Wat daar van aan is weten we niet echt. Het zijn immers in essentie beweringen van de betrokken partijen zelf en die zijn dus per definitie onbetrouwbaar. Zeker is wel dat Israëlische vliegtuigen al meerdere aanvallen op Syrië uitvoerden.

Dat veranderde totaal toen Israëlische vliegtuigen op 17 september van dit jaar van uit de zee raketten afschoten op Syrië en zich daarbij verschuilden achter een Russische Iljoesjin Il-20 verkenningsvliegtuig. Wat dan, heel vermoedelijk per vergissing, door de Syrische luchtafweer werd neergeschoten. Met twaalf dode Russische militairen tot gevolg.

DSC_0172

De Koeweitse journalist Elijah J. Magnier is een der betere en goed geïnformeerde analisten van dit conflict.

Sindsdien zijn de tot dan normale relaties van Rusland met Israël in de diepvries verzeild. Bezoeken als voorheen van de Israëlische eerste-minister Benjamin Netanyahu of andere regeringsleden aan Moskou blijven sindsdien uit. Dit terwijl er voordien maandelijks verscheidene reizen door de regering vanuit Israël naar Rusland waren. Men zat als het ware meer in Moskou dan in Washington.

Ook kwam er in het Israëlische parlement vanuit de regeringspartij Likud zelfs het voorstel om Rusland te vergoeden voor het neerhalen van dat vliegtuig. Wat merkwaardig is want tot nu steekt deze regering de schuld allemaal op de Syriërs. En dat Israël wil betalen voor de schade die ze aanricht is eveneens een grote zeldzaamheid. Vermoedelijk zelfs een primeur. Het toont dan ook de penarie waarin men zichzelf geschoten heeft.

Wijzigde Rusland de afspraken met Israël?

Deze week was er dan toch een Israëlische militaire delegatie op bezoek in Moskou om er met hun Russische collega’s te overleggen. Er was tussen beide partijen opnieuw een verstandhouding ontstaan klonk het nadien in de Israëlische media. Zonder echter voor zover geweten een Russische bevestiging voor dit verder onduidelijk gebleven verhaal. Maar welke verstandhouding?

Volgens de Arabische journalist Elijah J. Magnier (1) – een der beter over deze oorlog ingelichte analisten met goede contacten in Iran, Irak, Syrië en ook in Libanon, o.m. bij Hezbollah – heeft Rusland tijdens die gesprekken haar positie gewijzigd. Daarbij zou Syrië nu de toestemming hebben gekregen om terug te schieten in geval het door Israël wordt aangevallen.

Dit mits evenredigheid. Valt de Israëlisch luchtmacht bijvoorbeeld de internationale luchthaven van Damascus aan dat mag Syrië dat ook doen in Israël. Het land beschikt daarbij over voldoende telegeleide raketten om elk doelwit in de zionistische staat te treffen.

Daarbij zou Rusland ook eigen personeel plaatsen op elke Syrische militaire installatie. Zodat diegene die er op schiet dan eveneens Russen dreigt te doden. Wat als afschrikking kan tellen. Zeker is dat Israël sinds het neerhalen van die Il-20 geen enkele aanval op Syrië meer gedaan heeft. Over een recent vermeend incident met Israëlische raketten bestaat onvoldoende zekerheid.

De Russische Iljoesjin Il-20 is te vergelijken met de AWACS, het verkenningsvliegtuig van de NAVO. Het bevat pakken hoogtechnologisch materiaal om de omgeving in de gaten te houden. Het neerhalen ervan is tot heden de grootste strategische Israëlische blunder in deze oorlog.

Of dit verhaal wel klopt weten we niet. Voorlopig ontbreekt het immers nog aan een bevestiging door andere partijen. Er is hier ook alleen sprake van anonieme Syrische bronnen. Logisch is wel dat dit soort zaken geheim wordt gehouden.

Dat Israël Syrië sinds 17 september niet meer ging aanvallen is ook tot heden nergens geschreven. Het was zo blijkt toch een geheim akkoord tussen Rusland en Israël. Verbazen mag dit verhaal dus zeker niet.

Maar zoals met de relatie tussen Turkije en de VS is ook dit een teken dat de spanning rond Syrië blijft bestaan. Alleen de terughoudendheid van de verschillende partijen zorgde ervoor dat dit tot heden nooit ontspoorde.

Een positieve evolutie is dan weer dat het parlement van de Arabische Liga deze week instemde om Syrië terug toe te laten tot deze organisatie. Zij was er uitgezet bij het begin van deze oorlog. Het is wel een advies en de beslissing zelf dient nog unaniem door de verschillende lidstaten te worden genomen. Het toont wel dat de landen van het Arabische schiereiland hun verzet tegen de Syrische regering aan het opgeven zijn.

Nawoord:

Hoe goed de relaties tussen de VS en Turkije zijn blijkt ook uit de retweet van een zekere Sean Ryan, de woordvoerder van Operation Inherent Resolve, de Amerikaanse militaire operatie in het oosten van Syrië. Die nam op 6 november een twee over van een zekere Will Jamesson-Bryan, een militair ook, waarin deze het had over ‘Terrorist Turkish army snipers’. Het Turks leger bestaat dus uit terroristen.

 

Willy Van Damme

1) Elijah.J. Magnier, ‘Rules of Engagement between Syria and Israel, as Russia changes its position’. 14-12-2018. https://ejmagnier.com/2018/12/14/new-rules-of-engagement-between-syria-and-israel-as-russia-changes-its-position/

8 gedachten over “Spanning loopt op

 1. Goed verstopt dat wel maar voor iedere serieuze waarnemer is dat land van in het beginne zeer nauw betrokken geweest bij dit conflict.
  Ok, dan ben ik geen serieuze waarnemer. mijn standpunt is
  – tussen ‘geen betrokkenheid'(0/10) en ‘de drijvende kracht'(10/10) zit er een spectrum. Men gaat heel gemakkelijk zogauw men betrokkenheid ziet van een foute speler doorschieten naar die 10/10.
  -de betrokkenheid van israel was in het begin klein, en dat er pas later goedkeuring kwam voor regimeverandering. Maar dan nog is de betrokkenheid van Israel de eerste jaren beperkt tot ‘goedkeuring’ en wat steun die geen groot verschil maakt. Goedkeuring is natuurlijk wel een belangrijke factor. Als Israel tegen was geweest had alles anders kunnen lopen omdat ze belangrijk vetorecht hebben in de streek.
  Ik denk dat in het begin Turkije en Qatar de drijvende krachten waren.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:
  Gans die oorlog gebeurt in het geheim zonder dat iemand goed zicht heeft op het geheel. Er zullen door de CIA, Mossad, de Russen, Syriërs enzovoort al veel studies zijn gemaakt. Zeker is dat die landen hun totale kost in de vele honderden miljarden dollars loopt.

  Dat Qatar en Turkije een grote rol speelden is zeker maar die van de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten speelden een sleutelrol. Wie het meest uitgaf is onbekend en dat zal ook zo blijven.

  En als gewoonte hield Israël zich zoveel mogelijk verborgen. Zie ook de invasie in 2003 van Irak. Maar een van de topleiders in het begin van die opstandelingen werkte ook voor de Amerikaanse Foundation for the Defense of Democracies, een studiedienst die te boek staat als sterk onder invloed van Israël.

  Mijn ervaring leert mij dat het Westen in de regio en soms ook elders nooit tegen de wensen van deze zionistische staat zal optreden. Kijk als voorbeeld ook naar Oekraïne waar men de voetafdruk van dat land overal tegenkomt.

  Voor Israël is wat er zich nu afspeelt een uitermate slechte zaak. De VS is de gendarme van dat land en die laat nu verstek gaan. Er zal daar dan ook al veel, intens en langdurig ruzie over zijn gemaakt. En dat onder het bewind van de schoonvader van hun voetveeg Jared Kushner.

  Willy Van Damme

  • Mijn ervaring is dat zogauw er sporen zijn van Amerikaanse of Israelische inmenging, die behandeld worden als de tip van de ijsberg: geen tip zonder ijsberg. Dat vind ik te gewaagde veronderstellingen. Het geeft omkeringen in de tijdlijn, het leidt tot het overschatten van die spelers en herleidt ze tot monolitische systemen. Natuurlijk gebeurt er heel wat waar we niks van weten en natuurlijk proberen de Amerikanen zich overal te moeien. Alleen denk ik dat ze niet echt goed zijn op het terrein en dat ze niet de enigen zijn. Als Turkije nu bv zo assertief tegenover de VS staat dan vindt ik het niet stroken dat Turkije in 2011 gewoon een pion van de VS was. Turkije voert al lang een vrij onafhankelijke politiek.
   Ik heb geen problemen met de stelling dat Frankrijk , Engeland etc sterk betrokken waren in Syrie, maar tijdlijn is cruciaal.

   PS, ik kan dit niet meteen ergens deponeren maar volgt ge het dossier van The Integrity Initiative? Gij weet toch een beetje wie daar aan de VUB zit? Zou Mattelaer hiertussen zitten?
   The Integrity Initiative was set up in autumn 2015 by The Institute for Statecraft in cooperation with the Free University of Brussels (VUB) to bring to the attention of politicians, policy-makers, opinion leaders and other interested parties the threat posed by Russia to democratic institutions in the United Kingdom, across Europe and North America.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Het idee bij de meeste mensen is dat de VS Irak is binnengevallen om het te veroveren. Maar dat klopt niet. Studies gedaan door het Pentagon waren vooraf tot de conclusie gekomen dat men zelfs met 500.000 soldaten het land niet onder controle zou kunnen houden. Ze stuurden er 100.000!

   Hetzelfde met Syrië. Men had één nationale verzetsbeweging kunnen oprichten maar neen, ze richten er vele tientallen op die allen geld en wapens kregen. Iets dat alleen tot een onvoorstelbare corruptie en chaos kon leiden.

   Het was dus in beide gevallen een bewust beleid vanuit de VS om die landen in chaos te storten. Het kiessysteem dat men in Irak organiseerde is niet toevallig er een waarbij men vele tientallen partijtjes heeft waardoor het vele maanden vergt om een regering te vormen. Ook dat is geen vergissing.

   Verder is het wat betreft Syrië nu afwachten hoe dit de komende weken verder gaat evolueren. Maar voorlopig geen slecht nieuws op dit front. Turkije zal heel vermoedelijk niets doen zonder akkoord met Rusland. Maar afwachten.

   Wat betreft The Integrity Initiative had ik gehoord dat men aan een Belgische afdeling aan het werken is. Mattelaer of Holslag? Misschien moet men de VUB of de ULB eens verwittigen.

   In Nederland is er een afdeling maar ze is klein. Gezien de minder pro-Amerikaanse buitenlandse politiek van onze regering – zeker nu de N-VA op straat is gezet – lijkt dit initiatief hier moeilijk te zullen aanslaan.

   Een lezer bracht mij van het bestaan op de hoogte. En dit is zo te zien het mogelijks grootste schandaal uit de recente Britse geschiedenis. als je hun website opent dan krijg je de indruk met een fantastische organisatie te maken hebben. Ze wil de feiten onthullen om de bevolking eindelijk goed te informeren.

   In realiteit zijn het vooral de Britse inlichtingendiensten, leger en regering zelf die aan de touwtjes trekken. Het verhaal over de plasseks van Trump in Moskou is hier gemaakt.

   Ook voert men er volop campagne tegen Jeremy Corbyn, de leider van Labour. De Britse regering voort dus een lastercampagne tegen de oppositie. Ook zijn er een ganse serie columnisten en journalisten van o.m. BBC, Guardian, Independent, The Economist en The Financial Times bij betrokken.

   Het doel is het maken van propagande over o.m. Rusland en Syrië. Hun systeem is aangevallen door hackers en die gooiden alles op straat. Een dossier dat vele malen belangrijker is dan zaken als de Luxleaks of de Panama Papers maar niet in de kranten raakt. Logisch natuurlijk want ze zitten er tot over hun nek in.

   Willy Van Damme

   • Hetgeen me verraste is dat de VUB mee aan de basis ligt van het initiatief dus vroeg ik me af of er iemand in het schaarse vlaamse perslandschap aan werkte. De belgische ‘cluster’ is precies snel begonnen.Er is ene met een vlaamse naam die zijn lidmaatschap niet wegsteekt, jan 2016 begonnen https://be.linkedin.com/in/chris-scheurweghs-a41b9b13 In de lijst (met naam en mailadressen) zitten 2 mensen van de VUB .
    Tuyzentfloot

    Antwoord:

    Het is een mannetje van de NAVO die in 2016 plots interesse kreeg om voor zowel The Institute of Statecraft, de moeder van The Integrity Initiative, en gelijktijdig voor DreamVision International Multimedia te gaan werken. Die laatste heeft haar hoofdzetel in Singapore.

    De namen van de VUB kon ik niet vinden. De drie namen die ik wel kon zien waren er twee van de NAVO en een dame uit Washington die stelt zich te specialiseren in cyberveiligheid. Maar dit is slechts het tipje van de ijsberg hoor. Alleszins erg bedankt voor die info. Het zijn namen om te onthouden.

    Willy Van Damme

 2. Bij de VUB Luis Simon en Svitlana Kobzar. Allemaal zeer gemotiveerde experts in Russische desinformatie die vast veel vertrouwen hebben in al het nieuws dat ze in hun netwerk doorgestuurd krijgen door mensen die ook hun eigen zever geloven.
  Piers Robinson zijn team houdt alles bij, hier is ene overzicht, http://syriapropagandamedia.org/working-papers/briefing-note-on-the-integrity-initiative , hier heeft iemand een mirror https://fdik.org/Integrity_Initiative/ (de belgische lijst zit in xcountry.pdf) en dan zijn er een een aantal mensen die de documenten becommentarieren( https://timhayward.wordpress.com/2018/12/15/integrity-grasping-the-initiative/ ) Craig Murray, Moon of A en Max Blumenthal volg ik het meest.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Bedankt vooral die bijkomende informatie. Men moet wel oppassen met wat men ontdekt. Bij dat Integrity Initiative (II) kan men natuurlijk nu eenmaal bepaalde zaken aandikken. Zeker is dat de info correct is maar dat men alles nog dient te interpreteren.

  Zo keek ik eens naar de reactie van Mark Galeotti, een meester in nepverhalen over Rusland en wiens naam voorkomt als medewerker van II. Hij erkent een gesprek te hebben gehad met die Chris Donnelly, topman van II maar, stelt Galeotti, verder is er nooit meer een contact geweest met II.

  Is dat waar? Misschien wel, misschien niet. Opvallend is wel dat hij de zaak met Jeremy Corbyn, de voorzitter van de Britse Labour partij, nogal minimaliseert en niet echt bezwaren lijkt te hebben wat betreft hun activiteiten tegen de man.

  Nou, een regering die de officiële oppositie in het parlement anoniem zit te bekladden kun je als schandaal NOOIT minimaliseren. Zijn reactie is dus verdacht en vergt dan ook verder onderzoek. Zeker gezien zijn positie als verspreider van al die modder.

  Wat betreft de Belgische namen zijn er dus Luis Simon en Svitlana Kobzar. Die tweede is een in Lviv, Oekraïne geboren dame die in Brussel woont en veel contacten lijkt te hebben in dat milieu uit Oekraïne, Oost-Europa en de NAVO. Zij heeft voor zover geweten niets met de VUB te maken.

  Een Belgische naam duikt bij haar op en dat is Luc Vancraen, een Belgisch zakenman die in Oekraïne woont en er een bedrijf heeft. Hij was in het verleden een fanatiek verdediger van die staatsgreep in Kiev in 2014.

  Luis Simon is professor aan de VUB en verbonden als onderzoeker aan het Institute for European Studies van de VUB. Hij is ook de directeur van de Brusselse vestiging van het Royal Elcano Institute, een officiële Spaanse instelling. Hij lijkt van origine zoals de naam doet vermoeden dus een spanjaard te zijn.

  Hij is ook verbonden aan het Britse Royal United Services Institute (RUSI), een onderzoeksinstelling van de Britse strijdkrachten en schreef al voor hun publicaties. Verder schreef hij ook al voor het US Army War College, het Pentagon dus.

  Dit dient gezien te worden als een van de belangrijkste, maar ver van enige, organisatie betrokken bij de stroom aan desinformatie die de media op ons loslaten. Zo loopt er een spoor van Luis Simon naar Orbis, het private informatiebedrijf van Christopher Steel, een vroegere medewerker van MI6.

  Hij is de man die het in een vorige reactie vermelde rapport bestemd voor Hillary Clinton maakte over Donald Trump en de plasseks in Moskou. Een van zijn medewerkers bij Orbis was ook diegene die Sergeï Skripal rekruteerde voor de Britse veiligheidsdiensten.

  Dit is een gigantische hoop gegevens en dat onderzoeken vergt full time zeker een week. En daarvoor heb ik op dit ogenblik geen tijd. Maar dit is boeiend materiaal en toont hoe men achter de schermen werkt.

  Willy Van Damme

 3. Misschien is de enige associatie van Svitlana Kobzar met de VUB gewoon het feit dat ze bij Vesalius zit en dat die samenwerken met de VUB en daarom heeft ze dat mailadres.
  Haar bio: https://www.vesalius.edu/biographies/svitlana-kobzar-phd/ . Maar ik vermoed sterk dat de VUB wel aktiever betrokken is. Het IES is wel VUB. Iemand als Antonios Nestoras (https://www.ies.be/files/Policy%20Brief_Nestoras.pdf) smeekt toch gewoon om te mogen meedoen

  Eigenlijk, als de metafoor ‘de top van de ijsberg’ ergens van toepassing is is het wel hier. Ik denk dat alles wat een beetje anti-russisch is en pro NATO gemobiliseerd/gepolst wordt en the Institute of Statecraft is maar een van de spelers. En NATO zit overal.Er zijn geen NATO sceptici. Maw elke NAVO expert hier heeft er wel van dicht of ver mee te maken. Zo’n netwerk blinkt uit in groepsdenken en in een onvermogen om opportunisme, goedgelovigheid, belangen, eerlijke meningen en cynische propaganda uiteen te houden. Ge kunt wel focussen op dingen die flagrant illegaal zijn zoals de campagne tegen Corbyn, maar dat geeft al een vertekend beeld van het geheel. Ge kunt focussen op desinformatie maar dan onderschat ge wat die mensen allemaal geloven. En als ge naar het geheel kijkt zeggen ze ‘Wat is het probleem?’

  Een week zegt ge? Om een introductie te schrijven ja. Lijkt bijna iets om een carriere aan te besteden. Lijkt me ook dan ook een garantie om geen carriere te hebben 🙂

  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Mogelijks. Herinner U dat er recent via een artikel in Knack een rel ontstond over de samenwerking van de VUB met China waarbij o.m. Jonathan Holslag een collega emeritus indirect via het blad aanviel.

  Die naam van Nestorias is mij onbekend maar ik keek eventjes naar zijn tekst en dat lijkt mij een stand-up comedian te zijn. Waarschuwen voor Russische desinformatie is als de dief die roept: ‘daar loopt de dief, arresteer hem’. Best grappig. Hij zou moeten meedoen aan Humo’s Comedy Cup.

  Kijk er is in dat milieu hopen poen te rapen en naar de kwaliteit en integriteit van het personeel kijkt men helemaal niet. Het enige dat feitelijk telt is dat men slaafs de geldschieters naar de mond praat. Doe je dat niet dan is er de deur. Voorbeelden zat. Kijk maar naar Holslag.

  Dit is wel een gigantisch netwerk natuurlijk maar zowat alle lobby- en studiecentra zoals The Atlantic Council, Carnegie en Brookings werken bijna geheel met overheidsgelden en zijn er dan ook schatplichtig aan.

  Neem bijvoorbeeld het Nederlandse Clingendael of Raam op Rusland die allen draaien op Nederlands overheidsgeld. Als de Nederlandse regering morgen vriendjes wordt met Moskou dan zullen die instellingen plots Poetin ophemelen. Ze gaat dat. Hetzelfde met het Belgische Egmont Instituut dat afhangt van Buitenlandse Zaken.

  Een degelijk journalist calculeert dat in en stelt vraagtekens. De doorsnee pennenlikker stelt echter geen vragen en slikt al wat zij als de ‘waarheid’ die dag verkondigen.

  En dan heb je nog de zeer machtige PR-bureaus die klaar staan om mits veel geld allerlei schandalen te creëren die men dan doorspeelt aan columnisten, ngo’s als amnesty International en de bevriende pers.

  Een gigant als Qorvis in de VS beheerde het twitterkanaal van het Vrije Syrische Leger en kreeg daarvoor fortuinen van Saoedi-Arabië. En bladen als The Guardian slikten gewoon alles.

  Hun columniste over Syrië Natalie Nougayréde die ook voor Le Monde schrijft zit trouwens eveneens in het adressenlijstje van Integrity Initiative. Haar schrijfsels zijn dan ook een aaneenrijging van tirades tegen het ‘monster’ Bashar al Assad. Wat dacht je, poen stinkt niet.

  Herinner U het schandaal ten tijde van de Iraakse bezetting van Koeweit toen een dame publiek met het verhaal kwam hoe zij als verpleegster zag hoe Iraakse soldaten in een Koeweits ziekenhuis prematuurtjes uit hun box haalde en op de grond gooiden.

  Het bleek uiteindelijk te gaan om de dochter van de Koeweitse ambassadeur in de VS en het verhaal was verzonnen door Hill & Knowlton, toen de grootste PR-firma ter wereld.

  Maar geen probleem hoor want daar was Amnesty Internationaal om dit verhaal te gebruiken in haar campagne tegen het ‘duivelse regime’ van Saddam Hoessein. Dat deze jarenlang voor de CIA had gewerkt zegde men er natuurlijk nooit bij. De mensen de waarheid vertellen kan je toch niet doen zeker.

  Willy Van Damme

  • Raam op Rusland: Sijbren de Jong is coordinator van de nederlandse cluster (https://fdik.org/Integrity_Initiative/392195718-Netherlands-Cluster.pdf) en hij staat daar als auteur (https://www.raamoprusland.nl/auteurs/24-sijbren-de-jong),.. Ik zocht naar anderen in de nederlandse cluster en vond Yevhen Fedchenko bij Stopfake (https://www.stopfake.org/en/about-us/ en https://www.integrityinitiative.net/articles/stopfake ) . Het systeem is verzadigd van de propaganda,
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Toen het Duitse leger in augustus 1914 België aanviel en vele steden in brand stak en massa’s gewone burgers neerknalde kon je in de Duitse kranten lezen dat die brave Duitse helden moest oppassen met Belgische meisjes wat zij staken de ogen van die goed menende soldaten uit.

   Het was een in de dagbladen continu herhaalde leugen. Platte en wezenlijk misdadige propaganda natuurlijk als men wist wat die ‘heldhaftige’ Duitse soldaten werkelijk aanrichten in steden als Wezet, Leuven en Aarschot of Dendermonde.

   In wezen is er niets veranderd en publiceren onze dag- en weekbladen nog steeds eenzelfde genre van leugens over wat dan nu de ‘vijand’ is, zijnde China, Rusland, Bashar al Assad, enzovoort.

   Wie slechts maar oppervlakkig kijkt naar de dossiers van die chemische wapens in Syrië of de affaire rond vader en dochter Skripal ziet zo dat wat onze dagbladen publiceren complete onzin is, leugens van een belabberd niveau zoals de Duitse pers deed in 1914. Maar men slaagt erin om ook nu die prietpraat te verkopen als zijnde de waarheid.

   Ik heb in de bijdrage over Syrië en de media in het boek ‘De Nepnieuws explosie’ een reeks voorbeelden gegeven van hoe befaamde journalisten en analisten zoals Rudi Vranckx en Ko Collijn op grote schaal leugens voor waarheid verkopen. Een schande voor het beroep maar ze zijn succesvol. Dat kan niet ontkent worden.

   De Nederlandse website Novini publiceerde over dit dossier van Integrity Initiative al wat materiaal zoals over die Sijbren de Jong. Dit verhaal is erg boeiend en toont hoe men nepnieuws maakt en dat weet te verkopen.

   Maar deze op zich al enorme zaak is in wezen slechts het topje van de ijsberg. We worden continu belazerd en mijn visie is dat de media een gevaar zijn voor de democratie.

   Zeker als je ziet hoe de pers twee normaal succesvolle Franse presidentskandidaten François Fillon en Dominique Strauss-Kahn via nepschandalen wist uit te schakelen.

   Hetzelfde met de VRT en vooral de liberale pers (Het Laatste Nieuws/De Morgen) met nepschandalen de SPA in enkele steden op zeer professionele wijze deels wist uit te schakelen.

   Het verhaal van Ghelamco, de door de pers zo overgenomen beweringen van Jean-Marie Dedecker, de affaire Jeroen Piquer (Termont op de boot van Piquer als het groot nieuws bij De Morgen) en de paar extreem uitvergrote in slechte staat verkerende Gentse sociale woningen dan weet je het wel.

   Wie in de weg loopt zoals Steven Vanackere of Daniël Termont wordt via een perscampagne politiek vermoord. Het is de Franse en Belgische deep state in actie. En met een goed functionerende democratie heeft dat niets te maken. Integendeel: Het staat er vijandig tegenover.

   Willy Van Damme

 4. De VUB connectie lijkt me inderdaad via IES te gaan. In de onkostennotas van Ben Nimmo (!) staat nog een meeting met Anthony Antoine ( https://www.ies.be/user/3 ), Luis Simon, Scheurweghs, en ene Bart De Smedt .
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Ben Nimmo is een mannetje van de Atlantic Council en gelieerd ook aan die oplichters van Bellingcat. Niet te vertrouwen dus. Wel oppassen. Het is niet omdat iemand een ontmoeting had met een dubieus figuur dat die dan ook verdacht is. Zo werk je niet. Je moet natuurlijk die naam in je hoofd houden en steeds vragen stellen.

  Sorry, Ik had in de drukte niet alles gelezen en de man zijn biografie doet wel heel veel vragen rijzen. Zijn relaties binnen dat milieu van de Atlantic Council, Integrity Initiative & Co zijn dan ook geen verrassing. Een groot wantrouwen tegenover de verhalen komende van het IES is dan ook verantwoord. Het lijkt gewoon een van de kanalen via welke het II zijn boodschappen zit te verspreiden.

  Willy Van Damme

  • IES is meer dan ‘een van de kanalen’. Donnely beschrijft het als het centrum van het Europees netwerk. Op fdik.org staat pas ‘VM-IfS Media Appearances & Commentary (July 2017- ).pdf’ en dat vermeldt de VUB een 10-tal keer. Ze zouden ook lesmateriaal voorbereiden om volgend academiejaar te introduceren.
   Nu vind ik het moeilijk om te zeggen dat ze aan desinformatie doen omdat dat impliceert dat ze bewust zever verkopen. Ge moet Donnelly zijn analyses maar eens bekijken. Da’s niet competent. Neem dit voorbeeld: Ben Nimmo heeft zich belachelijk gemaakt toen hij een van zijn Russische trollen op twitter gewoon een politiek aktieve Engelsman bleek te zijn. Maar die Engelsman komt ook voor in een lijst van Russische trollen die besteld was door het Institute for Statecraft bij een externe partij. Die externe partij werd betaald om Russen te vinden dus deden ze dat. Die maken zich geen zorgen om valse positieven in hun lijst. Dus het kan best dat Nimmo zijn informatie geloofde. De structuur werkt als een antirussische bullshitgenerator.

   En dat kunt ge IES zeker verwijten. Dat ze een aanfluiting zijn van de academische criteria en zich inschakelen als een politieke denktank en indoctrinatiemachine. Met ons belastinggeld.
   Tuyzentfloot

   Bewerken:
   Nogmaals duizendmaal bedankt om deze belangrijke informatie hier aan het licht te brengen. Je kunt je inderdaad grote vragen stellen bij gans onze academische wereld waar het krioelt van prutsers, leugenaars, bedriegers en onbetrouwbare figuren.

   Over de benoeming van Jonathan Holslag tot professor aan de VUB zijn er bijvoorbeeld verhalen over het geritsel om dat te regelen. Moeilijk om daar beter zicht op te krijgen maar het verhaal wekt geen verrassing.

   Wetenschappelijke instellingen laten zich in veel gevallen voor een paar stuivers omkopen. Bedrijf of instelling wil iets in de media krijgen, bestelt aan universiteit X een neponderzoek dat mooi klinkt maar waarvan de uitkomst vooraf geweten is.

   Dat stuurt men dan als persbericht naar de media die dat in bijna alle gevallen klakkeloos zonder welke vraag ook overnemen. En zo wordt bij het publiek een bepaalde sfeer gekweekt en voorbereid op allerlei ‘dringend nodige’ regeringsmaatregelen.

   Het IES lijkt duidelijk zo’n instelling die tot alles in staat lijkt. En kranten zijn soms zo stom dat ze zelfs de grootst mogelijke onzin als dat van die novichok overnemen als waar. Zelfs geen seconde denken ze na.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s