De Staatsveiligheid en het Gele Gevaar

Ooit in het begin der jaren tachtig was China een zogenaamde vriend van België en was er officieel voor onze Staatsveiligheid niets met dat land aan de hand. Voor China te kritische artikelen zag men zelfs niet graag verschijnen. Onze bedrijven maakten er immers pillen en telefooncentrales en dus moest men hen koesteren, lief hebben. En, belangrijker, China en de VS vormden op dat ogenblik een alliantie tegen de Sovjetunie.

Chinese cultuur is staatsgevaarlijk

Al een gans tijd is dit veranderd en laat onze Staatsveiligheid de ene waarschuwing na de andere over dat land op ons los. De zaak van elektriciteitsdistributeur Eandis was er een voorbeeld van. Dat Chinezen er gingen in investeren was gevaarlijk want zij zouden wel eens kunnen te weten komen hoe onze elektriciteitsvoorziening er uitziet. Een pak onzin maar onze politici bogen als angsthazen voor die onheilsboodschap.

Recent was Vlaams Belanger Filip Dewinter aan de beurt om vanuit de Staatsveiligheid een ton modder over zich heen te krijgen want de man hielp een Chinese culturele vereniging hun weg in België vinden. Gevaarlijk stelden onze spionnen want ze wilden zo goodwill creëren in ons land. Chinezen die hier goodwill willen zoeken! Sidder en beef Belg want daar is het Gele Gevaar. Met Dewinter als het gele mannetje van president Xi Jinping.

Vraag is wat voor ons land op veiligheidsgebied het gevaarlijkst is natuurlijk. Sinds de onthullingen van Edward Snowden weten we dat de Amerikaanse spionagedienst NSA samen met het Britse GCHQ alle communicatie afluisteren wereldwijd. En dus ook die van onze koning, premier, de chef van de federale politie en die van beenhouwer Jean-Paul om de hoek.

Keizerlijk paleis Beijing

Voor onze Staatsveiligheid is China een gevaarlijk land dat wij best zoveel mogelijk mijden. Dit terwijl het veruit de grootste economische kracht ter wereld is die ook massaal in ons land investeert. Speelt de Staatsveiligheid het spel van de VS?

Recent bleek dat ze zelfs de ongetwijfeld geheime communicatie van de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman nauwgezet volgen. En dat is toch een voor Washington wel veel belangrijkere ‘bondgenoot’ dan onze Charles Michel of zijn Nederlandse collega Mark Rutten.

De vriend van de NSA

Toen het in september 2013 uitlekte dat die NSA/GCHQ ook op grootschalige wijze bij de communicatiesystemen van Proximus hadden ingebroken verscheen er in het maandblad MO (1) gelijktijdig een gesprek met Eddy Testelmans, toen de chef van onze militaire veiligheidsdienst, die pochte met zijn goede en open en bloot relatie met de Amerikaanse generaal Keith Alexander, dan de baas van de NSA, het Nationaal Veiligheidsagentschap.

Maar daarvoor hoor je onze veiligheidsdiensten zeker nooit waarschuwen. Die mogen de telefoons van onze premier Charles Michel dus afluisteren? Bovendien weet zowat iedereen die wat thuis is in de internationale politiek dat de VS al heel veel jaren een economische oorlog voert tegen de EU. De gigantische speculatie tegen de euro van een paar jaar terug gebeurde toch vanuit Wall Street?

En op een ogenblik dat China en haar ondernemingen op grote schaal in het buitenland investeren – Het land zit men een enorme berg geld die men nu eenmaal ergens rendabel moet beleggen – begint de Staatsveiligheid onrust te zaaien en ons angst aan te jagen want ‘China zoekt hier invloed te verwerven’. Wow, wat een gevaarlijk plan. China wil hier invloed krijgen. Om bang van te worden?

Prietpraat natuurlijk. Recent stuurde ons land een grote handelsdelegatie naar Marokko. Waarom? Om er invloed te verwerven om zo beter handel te kunnen drijven en de samenwerking op andere vlakken te verbeteren. Een erg goede zaak al zou men de export van hasj moeten op tafel leggen want Marokko is de veruit grootste exporteur ervan. Maar daarover horen we niets natuurlijk. Ook niet toen Bart De Wever er recent rondjes liep.

En dat er onder die tienduizenden Chinezen die hier rondlopen spionnen zitten zal wel. Waarom zou men daarover speciaal alarm moeten slaan? Er zijn hier vele honderden ‘geheime agenten’ onder allerlei vermommingen. Brussel heeft van veel landen tot drie verschillende ambassades (het koninkrijk, NAVO en de EU) en daar zitten pakken spionnen tussen hoor.

Geely autoproducent

Als we de verhaal van onze Staatsveiligheid en ook professor Internationale Relaties Jonathan Holslag moeten geloven dan is ook de aankoop van Volvo door de Chinese automaker Geely uiterst verdacht en zelfs een gevaar voor onze veiligheid.

Trouwens ambassades dienen toch om via allerlei soms erg discrete contacten zoveel mogelijk informatie over het gastland te verkrijgen. Spionage dus! Zo zijn er bovendien de aan de ambassades verbonden militaire attachés die bijna in regel werken voor de militaire inlichtingendiensten van hun land. Ook België doet dat trouwens. Niets speciaals, het is dagelijkse kost.

Scharnierpunt in de geschiedenis

Maar qua geopolitiek zit België en de EU zoals gans de wereld op een scharnierpunt. De oude gevestigde orde is kapot en wat er in de plaats gaat komen weten we niet. Er zijn in wezen drie grote economische blokken met de EU op nummer twee, de VS en China de grootste. Met daarnaast spelers als Indië en Rusland. Waarbij de VS tegen iedereen op dit ogenblik een felle economische oorlog voert om hen zo op de knieën te dwingen. America First!

De VS wil China’s groei kapot maken en hen zo veel als mogelijk isoleren. Het gevolg is een enorm pak aan propaganda vol leugens, verdraaiingen en halve waarheden over China in onze media. De kranten staan er vol van met verhalen komende vanuit de VS om zo het Europese wereldbeeld te kneden richting daar waar Washington het wil. Met China als het rijk des duivels, naast dan Rusland uiteraard.

Maar België en de EU hebben niet de minste reden om dit spel mee te spelen. Integendeel, wij hebben er alle belang bij om met zoveel mogelijk landen op goede voet te staan. Zelfs al doen zij dingen die ons niet aanstaan zoals het strafbaar stellen van homofilie. De wereld behoeft vrede en stabiliteit zodat de economie verder op volle kracht kan groeien en we – niet gestoord door ruzies – het klimaatprobleem kunnen aanpakken.

Op een ogenblik dat de Chinese internetverkoper Alibaba op termijn in de sociaal-economisch nog steeds noodlijdende Luikse regio mogelijks duizenden banen gaat realiseren komen de heren en dames van onze Staatsveiligheid ons waarschuwen voor Chinese beïnvloeding. Dat is om zowel te vloeken, te lachen als te schreien.

Behoefte aan stabiliteit

Uiteraard moeten wij binnen de EU ons eigen beleid voeren en niet de naïeveling uithangen. En het beschermen van ons ‘s lands economisch en strategische vitale onderdelen is zeer belangrijk. Ook China doet dat trouwens. Terecht.

Maar als we zien dat een Chinees bedrijf hier in de regio Charleroi elektrische auto’s gaat maken, als we zien dat het Chinese Geely toen het autobouwer Volvo overnam tot heden een goede investeerder bleek – kijk eens naar GM met Opel en Ford met Genk – dan is het bestaan van het Gele Gevaar in essentie een pure fantasie. Een uitvinding van de PR-bureaus van Uncle Sam.

BYD - Brussel - Taxi's - 1

Inderdaad, de Chinese invasie is begonnen. Hier taxi’s van BYD in Brussel. Recent verkocht het ook bussen voor de luchthaven van Zaventem. Als dat geen bewijs is voor de heel kwade bedoelingen van China. Toch als we onze vrienden van de Staatsveiligheid moeten geloven.

Men kan zich trouwens hier de vraag stellen wiens belang onze Staatsveiligheid met dit soort verhalen over het ‘Gele Gevaar’ dient? Dat van de VS die China wil isoleren of dat van een land dat elke investeerder en handelspartner dient welkom te heten. Dit lijkt eerder op het dienen van Washington dan op het helpen van ons land.

België en de EU behoeven stabiliteit en geen geruzie, zeker niet als dat dan nog in het voordeel is van een andere ons in wezen vijandige mogendheid. Het waren toch geen Chinese speculanten die enkele jaren geleden hoopten de euro en zo de EU kapot te maken?

En als we problemen hebben met de Chinese economische opmars dan is dat ook deels de fout van de EU. Al jaren investeren de Chinese overheid en lokale private bedrijven er in de productie van batterijen en elektrische voertuigen. Het zijn Japan, Zuid-Korea en vooral China die elektrische batterijen maken. Arm Europa.

DSC_0090 (1)

Hier Wang Chuangfu, de erg discrete grote baas en stichter van BYD in Londen bij de inauguratie van twee door elektrische bussen van BYD bediende buslijnen. In Londen rijden er nu al tientallen elektrische bussen van BYD rond. Zij vertrekken om 6 uur en komen rond 11 uur terug binnen zonder tussendoor de batterijen te moeten laden. Hier weigert de Vlaamse busmaatschappij De Lijn en Ben Weyts (N-VA), minister voor Verkeer om elektrische bussen te bestellen. Zou busmaker Van Hool die technologie nog niet onder de knieën hebben? Het lijkt er op.

Een privaat beursgenoteerd bedrijf als BYD (Build Your Dreams) uit het Chinese Shenzhen produceert met haar eigen batterijen massaal elektrische wagens en ook in Amiens en Hongarije bussen en is zeer rendabel en beursgenoteerd. Het is bovendien groter dan Tesla van die blaaskaak Elon Musk.

Het Chinese parlement stemde zelfs wetten die de autobedrijven verplichten een procentueel elk jaar stijgend aantal elektrische wagens te maken. En men zet er nu verplicht een algemeen recyclagesysteem op voor die batterijen.

En wat doet Europa? Er zijn eindelijk ‘plannen’ want de Duitse autonijverheid zweerde tot vorig jaar bij de… diesel. Daar zit het gele gevaar, zijnde bij de domme beslissingen van de Europese beleidsmensen die onvoldoende kritisch de wereld bekijken. Hetzelfde trouwens voor het internet waar alle belangrijke takken van deze industrie Amerikaans zijn en er amper iets Europees is in terug te vinden. En dat is uiteraard geen toeval.

1) http://www.mo.be/opinie/militaire-inlichtingendienst-getroffen-door-ernstig-cyberincident.

Willy Van Damme

9 gedachten over “De Staatsveiligheid en het Gele Gevaar

 1. De zon gaat onder in het Westen en komt op in het Oosten. We hoeven ons enkel de vraag te stellen ; definitief?
  Luc De Vincke

  Antwoord:
  Niets is ooit definitief en dus ook dit niet. Maar Azië zal zeker decennia lang het centrum van de wereld worden, ook cultureel. Cultuur hangt immers nauw samen met economie. Daaraan is niet te ontkomen. Wel ben ik benieuwd naar het potentieel van Afrika, de komende groeipool van de wereld.

  Willy Van Damme

 2. Geachte meneer,
  het artikel dat u in uw voetnoot vermeldt, is niet meer online, maar bestaat nog wel op archive.org: https://web.archive.org/web/20130811124634/http://www.mo.be:80/opinie/militaire-inlichtingendienst-getroffen-door-ernstig-cyberincident

  Verder heb ik van iemand van de staatsveiligheid (ene Nathalie van Raemdonck, die thans carrière aan het maken is bij de EU) eens een artikel gelezen in de Morgen (16/12/2016) “hoe de russen onze vrijheid op internet ondergraven” (https://www.demorgen.be/opinie/hoe-de-russen-onze-vrijheid-op-internet-ondergraven-bed73fd4). Deze dame heeft ook gepubliceerd op MO (https://www.mo.be/opinie-mo/cyberinterventie-syri-een-potentieel-gevaarlijk-precedent een artikel met een behoorlijk fake-news gehalte). Toen ik het artikel in de Morgen las, was ik ervan overtuigd dat het tijd was om te verkassen, omdat de staatsveiligheid haar beleid blijkbaar niet meer stoelt op objectieve feiten maar op sprookjes (de zgn hacking van de amerikaanse verkiezingen door Rusland). Ik meen dat mijn leven in gevaar is als de staatsveiligheid de waarheid niet meer van fictie kan onderscheiden.

  Paul Z. (pseudoniem)

  Antwoord:

  Een Belgisch specialist rond geopolitiek en Azië vertelde mij recent dat Jonathan Holslag – de man die ooit stelde dat het geen zin heeft om handelsmissies naar China te sturen daar die hier toch nooit iets kopen – zich uitgeeft voor adviseur van onze Staatsveiligheid. Het zou mij niet verrassen hoor.

  Verbazen doet het mij al lang niet meer maar het blijft wel ergerlijk dat men dit soort herrieschoppen en onnozelheden blijft serieus nemen, zowel in de politiek als in de media. De reactie van Bart Tommelein (Open VLD) toen de Staatsveiligheid kwam met dat verhaal over Eandis zegde alles over de man zijn niveau. Maar het is elders niet veel beter.

  NAWOORD

  Zij was in 2014 blijkbaar stagiaire bij een van die vele afdelingen van de VN. Ze had in haar verhaal over Syrië eens moeten schrijven dat de VS er oorlog voert. Ze zou nog diezelfde minuut stagiaire af zijn. Waarom in ’s hemelsnaam plaatst men dat soort verhalen toch?

  Willy Van Damme

 3. community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2017/06/08/westerse-media-maken-propaganda-voor-laffe-wrede-wereldoverheersers
  Janu

  Antwoord:
  Je hebt dit al eerder ingezonden.

  Willy Van Damme

 4. De westerse wereld heeft de arrogante pretentie het centrum van de wereld te zijn.
  Ik herinner me het programma ‘Interne Keuken’ op Radio 1 (waanzinnig goed overigens) en een boekbespreking van Peter Frankopan. En warempel, het is nog te beluisteren ook (28 mei, 2016 !):
  https://radio1.be/ongekende-geschiedenis
  Ook had ik deze nog op m’n bureaublad staan:
  https://www.trouw.nl/cultuur/de-macht-verschuift-naar-het-oosten~ac5d3de6/
  Commentaar is echt overbodig, me dunkt.
  Faraday

  Antwoord:

  Bedankt voor die info over Frankopan. Een boeiend man. Ach men zit in Europa en de VS nog steeds vast in dat koloniale syndroom van weleer. Als men het bijvoorbeeld heeft over elektrische auto’s dan gaat het steevast over Tesla en onder meer de Leaf van Renault-Nissan.

  Dat de Chinese automarkt veel groter is dan de Europese en de Amerikaanse zegt men amper of nooit. En over Chinese elektrische wagen zal men het slechts heel zelden hebben. Er zijn in het buitenland fabrieken van Iraanse autoproducenten. Niemand zal het lezen in onze zogenaamde kwaliteitsmedia.

  De fout zit al in het onderwijs waar men wel bezig is met Karel De Grote en de slag van 1302 op de Groeningenkouter. Wat in wezen een amper iets betekenend evenement in de wereldgeschiedenis was maar hier op potsierlijke wijze wordt opblazen. En de rest: Vergeet het.

  Een tijd kwam hier Maarten Boudry praten over de islam en dat was voor hem hetzelfde als het salafisme, een Saoedische door het Westen gesteunde stroming in de islam. En over hervormers dan had hij het alleen over enkele in onze kranten nu soms opgevoerde hedendaagse intellectuelen. Over de geschiedenis van het islamitisch denken geen woord want hij kende het duidelijk niet.

  Men denkt hier nog steeds dat wat wij doen en laten in alle landen ter wereld moet gelden. Het is simpelweg nog steeds hetzelfde koloniale denken zoals in de tijden van de VOC toen ze Azië meenden hun wil te moeten opleggen. De VOC was immers beschaafd.

  Ook zogenaamd politiek links is in hetzelfde bedje ziek hoor. Je roept mensenrechten en ze springen je bij zonder zelfs een seconde na te denken. Kijk naar de VS waar de zogenaamde linkse tendens binnen de Democratische partij mee heult met de neoconservatieven. Met als ‘goed’ voorbeeld Human Rights Watch. Of onze Groenen die Libië mee lieten vernielen.

  En de contracten voor Alibaba in Luik zijn vandaag getekend en zonder een opgestoken waarschuwende vinger van de Staatsveiligheid. Ze zullen ditmaal wel niet gedurfd hebben nu premier Charles Michel kwam mee tekenen.

  Willy Van Damme

  • De jeugd zou meer geschiedenis moeten leren, inderdaad over Karel de Grote, 1302 maar zeerzeker over Karel Martel en de veldslag bij Poitiers!
   Luc De Vincke

   Antwoord:

   1302 is goed voor Vlaams nationalisten die graag dromen. Poitiers is daarentegen wel belangrijk. Maar men moet dan wel de contouren van die slag kennen en die liggen vooral in Syrië. Zonder dat snap je niets van Poitiers.

   Willy Van Damme

  • Ik moet he in deze helaas bijtreden. De afschuw voor China zit de Vlaamse politici blijkbaar in de genen. Vorige week in Beijing heb ik (weer maar eens) een flagrant, echt walgelijk voorbeeld gezien van wat ik hierboven lees: “de belgische staatsveiligheid speelt het spel van de VS”
   Geen enkel ander europees land buigt zo diep voor de CIA (en zijn ondergrondse activiteiten in China) als belgie. Ik vind dat ronduit verachtelijk.
   Het spectaculair omzetverlies van Ford, GM, Apple en andere Amerikaanse bedrijven de laatste drie maanden in China wordt met plezier overgenomen door Duitse bedrijven.
   Maar Vlaanderen speelt het Trade War spel van de VS, blijkbaar kunnen wij ons dat veroorloven !
   坊腾波

   Antwoord:

   Ik denk dat België in deze kwestie nog niet de ergste is. Traditioneel is Nederland op dit vlak een nog trouwer vazal van de VS. Verder dient de Belgische pers de zaak kritischer te volgen en zich niet laten (mis)leiden door (nep)verhalen vanuit Washington en het wereldje van de PR-bureaus daar.

   China’s is ’s werelds grootste economie als we de koopkrachtpariteit als basis nemen – en dat is de meest betrouwbare – en is op technologisch vlak eveneens een zeer goed ontwikkelde natie. We kunnen dat land daarom om economische reden niet negeren. Wat niet wil zeggen dat alles kan.

   Maar hetzelfde zou moeten gelden voor onze relaties met de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël wier veiligheidsdiensten hier gewoon vrij spel hebben. We moeten de relaties met de VS en het VK niet opblazen maar hen de plaats geven die hen toekomt, niet die van vazal en heerser maar die van partner.

   Israël is een totaal ander verhaal en is in wezen een koloniaal probleem waarbij het land dient teruggegeven te worden aan de echte eigenaars.

   Willy Van Damme

 5. Ik heb ooit op een Amerikaanse zender gehoord dat er meer Chinese spionnen zitten in Californië dan FBI agenten. Die zitten daar om te spioneren op de plaatselijke high tech en luchtvaartindustrie, of dit verhaal waar is weet ik niet. De Amerikanen zijn ook niet helemaal te vertrouwen en spioneren ook op ons. De Belgische Staatsveiligheid moet eens stoppen om van die fantasie verhaaltjes in het rond te gooien als ze nog geloofwaardig willen overkomen. Men moet juist blij zijn dat buitenlandse investeerders België nog zien zitten.
  Dimitry Coppens

  Antwoord:

  Men zegt soms dat na prostitutie spionage het oudste beroep ter wereld is. Wie weet. Ale een jager wist waar een ander jager veel wilde dieren wist dan snoepte men die jachtvelden van elkaar wel af hoor.

  Men doet soms bangelijk over spionage maar wat is dit anders dan het verzamelen van informatie via legale en soms illegale wijze. Ook bedrijven zitten elkaar trouwens te bespioneren.

  Verder wist een oude rot in het vak me ooit te vertellen dat je een spionagedienst in geen geval op hun woord mag geloven. Ze vertellen je op dag één dat het A is, op dag 2 is het dan – nadat men de leugens ontdekte – weer B, enzovoort tot en met Z. En daarna begint het alfabet dan weer van tevoren.

  Spionagediensten, zeker de heel grote, werken ook met geheime agenda’s en infiltreren groepen die ze dan geniepig zo manipuleren dat ze zonder het te beseffen een instrument worden van die veiligheidsdienst.

  Ze sturen bijvoorbeeld een mannetje af op een milieugroep waarna die groep zich dan plots concentreert op het milieubeleid van die partij, bedrijf of regering. Het is voor een buitenstanders soms moeilijk om dat door te hebben. Daarvoor is dan weer contraspionage nodig.

  Willy Van Damme

 6. De echte grote – en het verdere bestaan van Europa bedreigende – macht is niet het Gele Gevaar, noch Rusland dat voortdurend door de NATO – onder leiding van de vredestichtende (?!) VN – zoveel mogelijk gewurgd wordt maar Amerika,
  de absolute kapitalistische en fascistische leider met zijn overweldigende militaire overmacht. De U.S.A – geldelite heeft er gewetenloos alles voor over om haar hegemonie over de wereld onbeperkt uit te breiden en te bestendigen.
  Om zich een weinig een beeld te vormen van de (zoveel mogelijk geheimgehouden) agressie tegen om het even welk land dat niet in de pas loopt van de fel gepropageerde – tot voorbeeld strekkende Westerse democratische -leider de U.S.A., lees ROGUE STATE van William Blum.
  Wat Professor Holslag betreft die probeert zoveel mogelijk, via de van de geldschieters afhankelijke media, de intelligente, absolute,VERLANGDE (?)waarheid te verkondigen, en zijn aureool tot blijvende erkenning te bestendigen.
  De meeste andere academici die eveneens, omwille van de universitaire schittering, al te graag zouden meespelen, moeten dan maar een beetje aan de kant blijven. Enkele andere intellectuelen zwijgen omdat ze menen dat men heel eenvoudig toch de wereld niet kan veranderen. Waarom zich onnodig moe maken? Ook Jan met de Pet zegt het nu méér en méér zó. Sommige geleerden beseffen – maar zwijgen angstvallig. Een professor moet toch de luidruchtige held niet uithangen ! Trouwens zoiets kan gevaarlijk zijn voor de verdere carrière!
  Ze babbelden, dronken een glaasje, pisten een straaltje … en lieten alles zoals het was.
  Hilaire Bodein 6.12.2018

  Antwoord:
  De druk op universiteiten en dergelijke instellingen alsmede op vorsers en zogenaamde specialisten om in de lijn te lopen is enorm. Wie dat niet doet loopt soms grote risico’s. Kijk maar naar journalist Seymour Hersh. En er zijn er veel meer hoor.

  Daarom dat je in onze media over zaken die delicaat zijn als Rusland of Syrië eenheidsworst vol fake nieuws krijgt. Daarom dat je een figuur als pater Daniël Maes zelden in de kranten zult tegengekomen.

  Het was, dacht ik: Ze dronken een glas, pisten een plas en alles blijft als het was. Eens vragen aan Bart De Wever nu.

  Willy Van Damme

 7. Zonet een mail verstuurd aan ‘professor’ Holslag met de uitnodiging mee te doen aan de groepsaankoop voor een smartphone Huawei 20 Lite. Zeer praktisch toestel, eenvoudig in gebruik, concurrentiele prijs én 2 camera’s (je weet maar nooit waarvoor je die kan gebruiken). 🙂 Benieuwd of hij zijn angsten kan overwinnen.
  Egguenne

  Antwoord:
  Ik vrees van niet. Je kan nooit iets uitsluiten maar als je de afluisterpraktijken van de NSA/GCHQ kent dan zou men zijn computer en alle moderne telecommunicatie moeten weggooien en teruggaan naar de tijd van gecodeerde briefjes en de postduif.

  Mijn vermoeden is dat de VS Huawei kapot wil maken – wat uiteraard nooit gaat lukken – en dat men woest is omdat men die smartphones niet zo gemakkelijk kan afluisteren. Het is ook een poging om de technologische ontwikkeling van dat land minstens te vertragen.

  Wel zou ik als chef van Google, Apple en Microsoft nu best niet naar China gaan. Wie een hond wil slaan zal altijd wel een stok vinden. Misschien een arrestatie omdat de schoenveters zijn losgekomen of omdat zijn/haar haar te lang/te vuil is.

  Duidelijk is dat de VS de spanning opdrijft. Maar de gevolgen zijn er dan ook naar. Instortende beurzen en misschien op termijn lege rekken bij de supermarkten van Wallmart. Veel van de producten die men daar verkoopt komen immers uit China en gemaakt door bedrijven uit Japan, Taiwan, Duitsland, Canada , de VS en uiteraard ook China.

  Maar met extremisten als Bolton, Trump en Pompeo aan het stuur gaan we nog wat meemaken. Wees daar zeker van. Het is geen toeval dat Japan onder de toch nationalistische premier Shinzo Abe plots op goede voetjes staat met China en toenadering zoekt tot Rusland.

  Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe dat verhaal van De Tijd over een onderzoek in België naar Huawei gaat aflopen. Tot heden heeft men ook in de VS nog niets gevonden. Buiten dan het verhaal dat de stichter veertig jaar geleden of zo bij het Chinese leger geweest is voor hij met Huawei begon. Wow, als bewijs kan dat natuurlijk tellen.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s