Nederland helpt terroristen

Nieuwsuur een programma van de Nederlandse publieke televisieomroep en het dagblad Trouw en ook enkele leden van de Tweede Kamer hebben ontdekt dat de Nederlandse regering al wat jaren in Syrië die salafistische terreurgroepen steunt.

Dit niet alleen diplomatiek en met propaganda via de gezagsgetrouwe media maar ook met allerlei materiaal essentieel om oorlog te voeren zoals pick-ups, communicatiemateriaal en kledij. Geen enkele verbazing natuurlijk.

Dat ondanks die onthullingen het Nederlandse openbare ministerie voor zover geweten tot heden geen vervolging instelde tegen de verantwoordelijken binnen de regering en de administratie voor dit beleid is merkwaardig maar uiteraard al evenmin verrassend.

Nederlandse Belgenmop

Het Nederlands OM heeft nochtans gesteld dat die Nederlandse steun gaat naar groepen die zij als terroristisch ziet. En in een ander land een gewapende opstand steunen en dan nog zeker aan terreurgroepen materiaal leveren is gewoon een misdaad tegen het internationaal recht, een oorlogsmisdaad en ook een tegen de menselijkheid.

Maar Stef Blok had al een uitleg: Ze moesten toen ze aan die salafisten dat materiaal gaven tekenen dat ze het niet in hun strijd zouden gebruiken. Wat hij echter goed wist dat het niet gebeurde. Het is een Belgenmop in Nederland.

Stef Blok voor Rijksoverheid.nl

Voor minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) was er geen probleem want hij had die salafistische terreurgroepen een papiertje laten tekenen dat ze hun materiaal niet voor oorlogsdoeleinden gingen gebruiken.

Maar ja Stef Blok is dan ook een groothandelaar in prietpraat en beledigingen zoals toen hij België een onleefbaar land noemde en Suriname een ‘failed state’. En dat is dan de baas van de Nederlandse diplomatie. Een man die bijwijlen met moeite het peil van een toogprater haalt. Maar het is dan ook de opvolger van leugenaar Halbe Zijlstra (VVD). Dat past.

En de zaak lijkt evenmin een probleem voor Mark Rutte (VVD), de Nederlandse regeringsbaas, die blijft zitten alsof er niets is gebeurd. Geen enkele van de opeenvolgende ministers van Buitenlandse Zaken die de leiding hadden over dit programma wordt echt verontrust. Nou, er zou nu in de Tweede Kamer eventueel een vertrouwensstemming komen rond de persoon van Stef Blok.

Dronken en tegen 130 km per uur rijden betekent de rechtbank. Terecht. Salafistische terreurgroepen steunen is geen probleem. Oorlog tegen de terreur? Kom nou, wat een grap. Vlug wat vragen van Kamerleden en journalisten ondergaan en die naast de kwestie beantwoorden. Opdracht volbracht. Zo gaat dat in Nederland. Het poldermodel.

30 miljoen euro

Dat men de zaak jarenlang geheim heeft gehouden weg van de gekozenen des volks. Ach wie maakt zich daarover zorgen? En ook nu nog weigert men de namen te noemen van die groepen die Nederland met materiaal steunde.

Wat doet vermoeden dat daar heel zware jongens tussen zitten. Al Nusra, Nour din al Zinki en andere als vrijheidsstrijders vermomde koppensnellers en kidnappers? Waarschijnlijk want anders hoeft je die namen niet met nepargumenten voor de Nederlandse burger geheim te houden. Ach democratie. Het is maar hoe je het noemt.

Jihadisten tesamen met vlaggen

De boezemvrienden van Mark Rutte en Stef Blok kregen zomaar 30 miljoen euro Nederlands belastinggeld toegestopt. Van links naar rechts: de vlag van Ahrar al Sham, opgericht door oud-leden van al Qaeda, het zogenaamde Vrij Syrische Leger en al Qaeda.

En uiteraard moet men niet alleen Mark Rutte, de reeks verantwoordelijke ministers van Buitenlandse Zaken maar ook iemand als Nikolaos van Dam vervolgen. Deze gepensioneerde diplomaat was toen het programma begon als speciaal Nederlands gezant voor Syrië de man die deze zaak vorm gaf en bepaalde wie van die (sic) vrijheidsstrijders militair materiaal mocht krijgen. Het werden er eventjes 22!

Goed voor een 30 miljoen euro. Geld waarmee men toch al wat armen kan helpen. En schandelijk. Zeker ook omdat Nikolaos van Dam een specialist is die als het ware elke steen in Syrië weet liggen. Een man met maatpak ook die steevast uitpakt met zijn ‘objectieve’  analyses in de gespecialiseerde media. Een forum waar hij sinds dit verhaal uitlekte nog zelden te zien is. Zou hij toch zoiets als schaamte kennen?

Voor en gelijktijdig tegen de Koerdische YPG/PYD

Geen zorg. Toen dit verhaal de eerste maal in de media raakte ontplofte het in Nederland als een natte voetzoeker. Als de kippen waren kranten zoals de Russofobe NRC en ‘kenners’ als Ko Colijn van het Clingendael Instituut erbij om de zaak richting doofpot te duwen. Hun teneur: Ach een foutje, het had wat beter gekund en tja, wat moest het Koninkrijk dan wel doen, lijdzaam toezien?

Maar neen, De VS en haar getrouwe volgeling het Verenigd Koninkrijk steunden al Qaeda, ISIS en gans die rotzooi van criminele bendes die onder het mom van vrijheid, democratie en islam voor rekening van Israël en haar Westerse hulpjes het land kort en klein sloegen.

En dus moesten een Nikolaos van Dam en een Mark Rutte wel mee doen. Je bent een vazalstaat of niet. De ‘beschaving’ moest nu eenmaal gered worden. Ook in Syrië want het leefde volgens van Dam onder de dwingelandij van de alawieten van de familie Assad. En dat kon Nederland toch niet tolereren. Gaan koketteren met de Saoedi’s is dan weer geen enkel probleem. Zakendoen heeft dat dan.

Grappig is wel dat uit de tweede reportage van Nieuwsuur nu donderdag bleek dat men ook nog tot vrij recent het Front van de Levant steunde. Nu is deze bende sinds de Amerikaanse steun een tijd geleden wegviel geëvolueerd naar een huurlingenleger in dienst van Turkije, de best/enig betalende. Waarop dit Front van de Levant plots een nieuwe vijand ontdekte, de Koerdisch nationalistische partij YPG/PYD en de Turkse PKK.

DSCN6104

Het Binnenhof in Den Haag, het machtscentrum van Nederland, heeft er amper problemen mee dat men in Syrië salafistische terreurgroepen steunde. Dezelfde die nadien in Zaventem, de Bataclan in Parijs en de Manchester Arena toesloegen. Aan zijn vrienden kent men de man?

Nederland steunde dus onder Stef Blok de strijd tegen die Koerdische nationalisten van de YPG en ook de Turks-Koerdische PKK. Heel merkwaardig. Zeker als we weten dat Nederland F16’s naar Syrië stuurde om die Koerdische bewegingen te steunen. Tegen ISIS beweerde men met en uitgestreken gezicht. Een oorlogsmisdaad trouwens want men had voor die bombardementen geen toestemming gekregen van de Syrische regering.

Misschien kunnen die F16’s van Rutte dan gelijktijdig met het vernielen van de schuiloorden van ISIS ook die pick-ups van Rutte waarmee het Front van de Levant rondtoert kapot schieten. Zo blijft het Koninkrijk bezig en draait de Nederlandse economie. En de Syriërs? Die hebben gewoon brute pech.

Den Haag met het Binnenhof is het zenuwcentrum van de Nederlandse regering en wat verder is ook het Internationaal Strafhof gevestigd. Rutte, Stef Blok en van Dam hoeven zich dus niet ver te verplaatsen. Een voorstel: Levenslang werken aan de wederopbouw van dat mooie land dat zij bewust hielpen vernielen.

En een tip voor Nieuwsuur, groepen als het Front van de Levant zijn geen ‘strijdgroepen’ zoals ze die omschreven maar simpelweg salafistische terreurgroepen. Je noemt Adolf Hitler toch ook niet zomaar een Duits politicus en Al Capone een Amerikaanse zakenman.

De waarheid heeft haar rechten. Dat wegstoppen achter vage termen zoals ‘strijdgroepen’ is vanuit journalistiek standpunt gezien totaal fout. Verder is het nu reeds duidelijk: De zaak zit in Den Haag al onder het stof. Nieuwsuur of geen Nieuwsuur. Toch mijn hoedje af voor de makers van dit verhaal.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Nederland helpt terroristen

 1. Willy
  Gebruik van ‘strijdgroepen’: de VRT propaganda-afdeling is in hetzelfde bedje ziek. IS terroristen uit België in Syrië of Irak worden steeds aangeduid als ‘strijders’. Daarentegen, als diezelfde koppensnellers toevallig hier actief zijn worden het terroristen. (VRT nieuws, Rudi Vranckx en co.)
  Peter Danssaert

  Antwoord:

  Nu de Britten en de VS aandringen op het einde van die oorlog tegen Jemen komt nu plots de Britse ngo Save the Children af met een reportage over het lot van die Jemenitische kinderen en tovert men ineens het cijfer van 85.000 dode kinderen als gevolg van de oorlog.

  Wat de VRT dan prominent brengt. Voorheen was het amper of geen nieuws. Men had het nochtans kunnen brengen als een groot succesverhaal voor onze Belgische economie en meer speciaal overheidsbedrijf FN.

  Voorheen hanteerde men in onze media het cijfer van 10.000 doden, kinderen, ouderen en militairen. Save the Children zou zich beter omdopen tot Save the UK. Het is gewoon een geval van grof kindermisbruik voor politieke doeleinden.

  Maar je hebt natuurlijk nog Rik Coolsaet die op de VRT televisie deze koppensnellers, verkrachters en plunderaars omschreef als ‘idealisten’. En dat was dan een adviseur op sociaaldemocratische kabinetten van o.m. Guy Coëme en professor aan de UGent. Men kan dus wel heel diep zakken.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s