Aleksandr Litvinenko en polonium 210

In het uittreksel uit het boek van de Brit Mark Galeotti over Vladimir Poetin (Humo 20 november) wordt nogmaals de zaak van de moord op de Rus Aleksandr Litvinenko (dood op 23 november 2006) opgerakeld.

Het blijft daarbij verbazingwekkend hoe de pers er steeds in slaagt zaken te publiceren zonder enige kritische blik en zonder nakijken of alles wel klopt. Zoals hier in dit geval van de beweringen van de Britse autoriteiten over de zaak Litvinenko.

Officieel is hij vergiftigd ergens in het najaar van 2006 door middel van het toedienen van de radioactieve isotoop polonium 210. Voor zover geweten een uniek geval in de geschiedenis. Dacht men.

Tot enkele jaren nadien in een labo in het Zwitserse Lausanne bij een door de Suha, de weduwe van Yasser Arafat (dood op 11 april 2004), aangesteld labo men diens graf en lijk onderzocht en ontdekte dat er in zijn geval praktisch zeker sprake was van vergiftiging door datzelfde uiterst zeldzame polonium 210.

Dit echter in het voorjaar van 2004, dus twee jaar eerder dan bij Litvinenko. Waarna men vanuit allerlei kanten waaronder Joods Actueel poogde dit te ontkrachten en men zoveel mogelijk mist zaaide. Waren de Russen voor deze toch unieke moordwijze hier dan ook verantwoordelijk?

Verder vergeten Galeotti en anderen dan even gemakshalve dat Litvinenko de rechterhand was van Boris Berezovsky, tot 2000 de machtigste man in Rusland onder Jeltsin en dat die Berezovsky, zelfs volgens de Britse pers, een agent van MI6 was.

Deze man was toen hij nog in Rusland voor de voornaamste mediamagnaat speelde ook de leverancier van wapens aan de salafistische Tsjetsjeense opstandelingen. Terroristen dus waartoe Litvinenko zich op het einde van zijn leven ook had bekeerd.

Boris Berezovsky (1) stiert op 23 maart 2013. Volgens de Britse politie was het zelfmoord door ophanging. En iedereen gelooft dat zomaar zoals men ook alle Britse verhalen over Litvinenko voor waar aanneemt.

Galeotti is een Brit en zijn land voert op dit ogenblik al straks twintig jaar lang een propagandaoorlog tegen Rusland. Voorzichtigheid lijkt mij in zijn geval dan ook zeker geboden. (2)

Willy Van Damme

Brief aan Humo.

1) Boris Berezovsky controleerde als agent van MI6 het grootste gedeelte van de Russische media en lanceerde ook de kiescampagne van Vladimir Poetin in 1999. Toen die echter na de verkiezing onmiddellijk ontdekte dat Poetin niet uit zijn hand at vluchtte hij nog diezelfde dag met Litvinenko naar Londen. Bij zijn echte bazen. Poetin en zijn entourage hadden hem om de tuin geleid.

2) Het is merkwaardig hoe men na de onthullingen van dat Zwitserse labo een onvoorstelbare mist over het dossier poogde te doen ontstaan, zowel bij de andere aan dat onderzoek meewerkende labo’s in Frankrijk als in Rusland en elders.

Ook de bemoeienissen van Joods Actueel in deze zaak zijn best opvallend te noemen. Je zou nog gaan denken dat de Mossad van meer weet zoals vele critici van Israël stellen. De resultaten van dat Zwitserse labo werden nadien op 12 oktober 2013 gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. In de media was er hiervoor echter amper of geen interesse.

3 gedachten over “Aleksandr Litvinenko en polonium 210

 1. Toen Arafat ziek was en naar Frankrijk werd gevlogen werd hij onderzocht in het beste hospitaal van Frankrijk, een militair hospitaal. Die lui konden zogenaamd niet vinden waaraan hij leed! Terwijl hij bijna radioactief oplichtte in het donker ! Israel verklaarde dat hij leed aan AIDS, tussen de lijnen vertellend dat dit niet verwonderlijk was want hij zou volgens hen een notoir hoerenloper zijn geweest. De toenmalige premier Sharon haatte Arafat zo erg dat hij al verscheidene pogingen had ondernomen om hem te laten vermoorden. Gerechtigheid geschiedde kort na de door van Arafat. Sharon kreeg een hersenbloeding en bleef ,nog enkele jaren in coma tot aan zijn dood.
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Onderzoeken naar mogelijke vergiftiging zijn soms erg moeilijk om zekerheid te hebben.. Men heeft symptomen en zoekt zo via labonderzoek naar de mogelijks gebruikte stof. Maar het is soms als zoeken naar een naald in een hooiberg.

  Zeker als het uiterst zeldzame unieke giffen bettreffen zoals die novichok of polonium210. Bovendien lijkt mij het probleem van Yasser Arafat en polonium dat er geen sprake was van haarverlies zoals dat bij Litvinenko wel het geval was.

  Maar alhoewel we in het geval van Arafat niet met absolute zekerheid kunnen spreken van vergiftiging met polonium is de kans heel groot dat dit wel een feit is. Om zekerheid te hebben had men onmiddellijk na zijn door een autopsie moeten laten doen. Dat gebeurde echter niet. Vermoedelijk om godsdienstige reden.

  Het verhaal van een gloeiende Arafat lijkt mij wel tot de fantasie te moeten gerekend worden. Natuurlijk was het misschien wel niet het beste idee om hem voor verzorging nar Frankrijk ter sturen. Vraag is echter waar dan wel? Tel Aviv?

  Op zeker ogenblik heeft men vanuit Israël de thesis van polonium aanvaard maar stak men dat dan op de Palestijnen. Maar als de moordenaar van Arafat en Litvinenko dezelfde is dan hebben we natuurlijk een wel heel groot verhaal. Want wat kwam Israël doen in de zaak Litvinenko? Maar ik verschiet van niets.

  Willy Van Damme

 2. Wat de Litvinenko zaak betrett. Deze heeft treffende overeenkomsten met de Skrypal vergifitiging. Uit politiek opportunisme vanaf het eerste uur Rusland beschuldigen zonder enige vorm van bewijs. Verder mist spuien en de zaak en laten uitdoven totdat de burger deze is vergeten; Verder het verhaal af en toe nog eens oprakelen om er aan te herinneren hoe slecht die Russen wel zijn. De brave burger die elke dag gaat werken voor zijn boterham is toch de details vergeten en daardoor het besef dat beide zaken aan alle kanten rammelden. Hij slikt dan ook als een gans de propaganda die hem door de strot wordt geramd.
  We zitten niet alleen midden in een nieuwe Koude Oorlog. Iedereen die door de mist van de propaganda heen kijkt beseft dat we afstevenen op een nieuwe WO.
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Het merkwaardige is dat Litvinenko en Skripal zich allebei afspeelden in het Verenigd Koninkrijk. En dan waren er de vermeende gifgasaanvallen in de Syrische steden Khan Sheikhoun en Douma die alle twee leiden naar datzelfde land.

  Douma is een verhaal afkomstig en in elkaar gestoken door de Witte Helmen, een aan de Britse veiligheidsdiensten MI6 gelieerde Syrische jihadistengroep. In Khan Sheikhoun was de eerste en bijna enige getuigenis die van een Britse gewezen dokter Shajul Islam die in nauw contact stond met de Britse ‘liefdadigheidsorganisatie’ One Nation, beiden gelieerd aan al Qaeda.

  Wedden dat men bij Porton Down, het Britse legerlabo voor chemische oorlogsvoering, meer weet? Het labo ligt vlakbij Salisbury waar de Skripals ziek werden. Van wat weten we nog altijd niet. Zeker is dat het niet van dat zo dodelijke novichok was.

  Wat betreft novichok nog dit. Het feit dat de Britten relatief snel bij vergiftiging door novichok uitkwamen deed onmiddellijk bij specialisten het vermoeden rijzen dat ook de Britten over stalen van Novichok beschikten. Wat achteraf waar bleek. Maar wat er juist echt gebeurde weten we nog altijd niet.

  Willy Van Damme

 3. Als de Russische autoriteiten niet achter de vergiftiging van Litvinenko zat, wie dan wel? En waarom werd hij vergiftigd?
  Toeter Beer

  Antwoord:

  Als ik dat zou weten dan was ik nu misschien een rijk man. Er zijn aan de zaak veel eigenaardigheden zoals bijvoorbeeld de fameuze foto op zijn ziekbed. Voor zover ik weet is er maar een die publiek is en die moet al een fortuin hebben opgebracht. Toch raar dat de man bewust maar een foto liet nemen?

  Verder grossierde Litvinenko als een volleerde Baron von Munchausen in de meest bizarre en totaal ongeloofwaardige verhalen. Zo beweerde hij dat de Italiaanse toppoliticus Romano Prodi voor de Russen werkte en dat de Russen al Qaeda trainden in de Kaukasus. Verhalen die zo’n klinkklare onzin waren dat zelfs De Standaard en de NRC ze niet durfden publiceren.

  Andere werden dan weer gretig door die kranten overgenomen zoals die over de aanslagen in o.m. Beslan van zijn salafistische vrienden uit Tsjetsjenië. En die waren volgens de man – wat kon men verwachten – allen het werk van de Russen zelf. Een verhalenlijn die we nadien ook in Syrië kregen.

  Verder werkte hij als informant zo te horen voor meerdere veiligheidsdiensten. Er kunnen dus meerdere verdachten zijn. Was het zelfmoord om zo de ‘zaak’ te dienen? Alles is mogelijk. Het toont natuurlijk wel de (sic) kwaliteiten van die spionagediensten en hun rapporten dat ze hem gebruikten.

  Niet verbazend natuurlijk want als we het moeten geloven werkte ook Montasser Alde’emeh, de Belgische fantast van Palestijnse origine, voor onze staatsveiligheid. De man die de jihadisten van al Qaeda Israël zag veroveren. Men zou nog gaan denken dat Montasser bij zijn middagmaal hallucinerende paddenstoelen eet.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s