Rusland en de onzin van Katlijn Malfliet

Merkwaardig gesprek met Katlijn Malfliet in De Standaard van dit weekend 10/11-11-2018 ‘We moeten onze relatie met Rusland herijken’. Zeker omdat dit komt van een dame die al gans haar professionele leven elk ogenblik de kans te baat nam om het land voor te stellen als het ‘imperium van het kwaad’.

Zeker ook omdat dit komt wanneer landen als de VS en Frankrijk nu het einde van de Groote Oorlog herdenken op een ogenblik dat zij open en bloot een niets ontziende oorlog voeren tegen het al voorheen straatarme Jemen. Je moet maar durven natuurlijk.

Maar geen zorg Katlijn Malfliet blijft haar typerende visie op Rusland als het ultieme kwaad getrouw. Zo zegt ze over de periode van de jaren ’90 onder president Boris Jeltsin:

‘In die periode heeft Moskou ons een rad voor de ogen gedraaid. De Russen gaven de indruk dat ze bij de Navo en dichterbij de Europese Unie wilden komen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Rusland nooit de intentie heeft gehad….’

Grossieren in onzin

Bewijzen hiervoor levert zij natuurlijk niet. En dat is toch iets wat je van een professor verbonden aan een universiteit, een wetenschappelijke instelling, zou mogen verwachten. Feitelijk zelfs eisen.

Zij vergeet echter dat in die periode toen het land via o.m. het IMF feitelijk onder westerse curatele stond de grootste plunder uit haar geschiedenis plaats had. Kijk maar eens goed naar de affaire met Lukoil, Michael Khodorkovski en BP. Met de VS die via Henri Kissinger/Carlyle Group en BP de Russische olievoorraden wilden bemachtigen. Met de VS en het Verenigd Koninkrijk ieder hun deel.

Verder zijn er genoeg getuigenissen voorhanden dat de VS en de EU pogingen ondernamen om het land verder in stukken te hakken. De gebeurtenissen toen in bijvoorbeeld Tatarstan en de Kaukasus zijn daar bewijzen voor.

Maar over die door de VS georganiseerde uithongering van de bevolking (er is in Cambridge hierover een goede studie beschikbaar (1)) horen wij niets. Logisch toch dat de Russische bevolking de buik vol had van het Westen. Men was toen trouwens in het Westen al volop bezig met het uitbreiden van de NAVO richting Moskou om zo Rusland definitief in een economische en militaire greep te houden.

Verder heeft ze het over het Euraziatische samenwerkingsverband waarbij ze waarschuwt dat de EU wel eens onderdanig zou kunnen worden aan Rusland. Complete onzin. Wie goed kijkt naar die Euraziatische plannen ziet dat hier niet Rusland de nummer 1 zal zijn maar eventueel China met daarna de EU en Indië.

Rusland zal hoogstens de nummer twee kunnen spelen want het is economisch zelfs kleiner dan Duitsland. Een simpele kijk naar de macro-economische cijfers toont dat. Maar dat is natuurlijk veel te hoog gegrepen voor deze ‘wetenschapper’.

Vladimir Poetin - 13

Zie hier het ultieme kwaad, de duivel in hoogsteigen persoon, Vladimir Poetin. Men zit hem in onze media dag in, dag uit zodanig te demoniseren dat men nog zou gaan denken dat men in het Westen een oorlog tegen Rusland aan het voorbereiden is. Voorlopig is alleen nog de klimaatopwarming niet zijn schuld. Voor hoelang echter nog?

En uiteraard moet de EU zich niet de les laten spellen door Moskou zoals dat nu gebeurt in de relatie van de EU met de VS. Maar op dit ogenblik voert men vanuit de EU een politieke en economische oorlog tegen Rusland en China.

De EU steunt bijvoorbeeld indirect extremistische groepen die streven naar afscheiding van Xinjiang, Tibet en nu zelfs Hong Kong. Wat in wezen toch een daad van oorlog is. Steunt China of Moskou afscheidingsbewegingen in de EU? Ik ken er geen. Is het teveel gevraagd dat de EU die oorlog stopt?

Toogpraat

Maar geen verbazing hier. Onze media en de door de kranten opgetrommelde ‘specialisten’ grossieren over deze zaak in niets anders dan in halve waarheden, verdraaiingen en hele leugens.

Typerend is David Criekemans die recent in De Tijd schreef dat Rusland in 2008 Georgië had aangevallen. Dit terwijl 100% vaststaat dat het juist het omgekeerde was met het door de VS gecontroleerde Georgische leger dat Zuid-Ossetië was binnengevallen. (2)

Waarbij men er toen ook troepen van de Russische vredesmacht doodde. Soldaten die daar als gevolg van een internationaal door Georgië, de VS en bepaalde EU-landen ondertekend vredesverdrag aanwezig waren.

Hetzelfde met de interviewster van dit gesprek Corry Hancké die om te weten hoe het zat op de Krim zich in essentie alleen liet voorlichten door topfiguren van de salafistische terreurgroep Hizb ut-Tahrir.

Het wekt dan ook geen verbazing als Katlijn Malfliet hier in dat interview stelt: ‘De Sovjet-Unie heeft zich bewust laten imploderen om zich politiek te herdefiniëren.”  Toogpraat goed voor café De Zatte Reisduif. Een stelling waarvoor ze uiteraard nog niet de minste aanwijzing geeft en het daarom blijft bij warrige veronderstellingen. En die onzin krijgt in de krant dan twee volle pagina’s. Straffe kost.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Standaard

1) Mass privatisation and the post-communist mortality crisis: a cross-national analysis – The Lancet, januari 2009. Een studie van David Stuckler, Lawrence King (beiden van de University of Cambridge, Department of sociology, Faculty of Social and Political Sciences) en Martin McKee, London School of Hygiene and Tropical Medicine.

De bespreking hiervan kan je op deze blog vinden in het stuk ‘De bevrijding van Rusland of het feest der doden’. https://willyvandamme.wordpress.com/2010/04/26/de-bevrijding-van-rusland-of-het-feest-der-doden/. Het werd geplaatst op 26 april 2010.

Origineel stond er Oxford maar het moet dus Cambridge zijn. Als gevolg van de prijzenpolitiek in Rusland van het IMF werd voedsel voor velen amper nog betaalbaar en stierven er volgens die studie een geschatte 1 miljoen mensen. Maar de rijen mensen die aan winkels aanschoven waren wel weg.

2) In 2008 stond het Georgische leger onder leiding van Davit Kezerashvili die zowel de Israëlische als de Georgische nationaliteit had. Voor een inzicht over die relatie van de VS/Israël en Georgië lees: Wired, ‘How Israel Trained and Equiped the Georgian Army’ van 19 augustus 2008 en geschreven door Noah Shachtman. https://www.wired.com/2008/08/did-israel-trai/

Georgië grenst aan Iran. Iets wat de Israëlische interesse meer dan begrijpelijk maakt.

7 gedachten over “Rusland en de onzin van Katlijn Malfliet

 1. de vrouw van de toenmalige president, de nederlandse sandra roelofs, vertelde mij dat president bush junior haar man had verzekerd dat de amerikanen de aanval van het georgische leger zouden steunen.
  Stan van Houcke

  Antwoord:

  Typisch de VS. Een oorlog uitlokken en dan toekijken hoe ze elkaar afslachten. Herinner U hoe Bush Sr bij de ‘bevrijding’ van Koeweit de Iraakse bevolking had opgeroepen om in opstand te komen tegen de gewezen CIA-agent Saddam Hoessein. Waarna het Amerikaanse leger vanop veilige afstand toekeek hoe die naïevelingen werden afgeslacht.

  Ik heb de VS nog niets anders gekend. Ik kende dit verhaal van Sandra Roelofs niet maar het wekt dan ook geen enkele verbazing. Trouwens, eet haar man nog steeds zijn das op? En heeft een circus hem nu eindelijk al aangeworven? Hij met Boris Johnson zouden een goed koppel zijn. Succes verzekerd.

  Willy Van Damme

 2. Op de honderjaarlijkse herdenking van de Eerste Wereldoorlog beslissen Trump en Macron om te praten over de oprichting van een Europees leger. Waarschijnlijk onder Frans bewind, het lef van beide heerschappen is ongelooflijk. Honderd jaar geleden stierven miljoenen mensen een vreselijke dood in de loopgraven en die twee praten over defensie uitgaven. Naast deze kwestie is de Europese Unie allesbehalve heilig want ze steunen en ondersteunen burgeroorlogen in landen, kijk maar naar Oekraïne. De demonisering van Rusland zal hen nog eens zuur opbreken.
  Dimitry Coppens

  Antwoord:

  Het theater dat men gisteren in Frankrijk opvoerde getuigt van een zodanig cynisme dat het geheel onwezenlijk overkwam. Met Macron die dan de billen streelt van Trump en dan die van Merkel. En ondertussen sterven in Jemen de kinderen van ziekte, honger en van de Franse, Britse en Amerikaanse bommen en de Belgische kogels. Hoera, het is feest. De beschaving is gered, leve de democratie, de mensenrechten en de vrijheid.

  En dan zit men vandaag in de politiek en de media te leuteren over het feit dat de voorganger van de PVDA, AMADA ooit als een stel mislukte missionarissen blindelings achter Mao, Stalin en Pol Pot liepen. Want dat maakt hen ongeschikt om nu een gemeente te besturen. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman helpen een land uit te roeien is dan wel geen probleem. Integendeel het getuigt blijkbaar van staatsmanschap.

  Willy Van Damme

  • Elke radikale Amadees in 1970 bleef in de voormiddag in zijn of haar bed en liep zeker Mao niet na vóór 12u .
   Dewinter loopt in 2012 dag en nacht China na om zijn verkiezingsaffiches gratis te laten drukken.
   …Geeuw inzake huidige wereld-verbeelding….
   Ludoke

   Antwoord:

   Sommigen bleven tot de middag liggen anderen waren dan weeral vroeg te been. Je had er in geuren en kleuren. En China, och ooit en nog onder Mao waren ze de vrienden van de CIA en de andere westerse veiligheidsdiensten.

   Verder lijkt mij dat verhaal van Filip Dewinter en China een typisch krantenschandaal. Veel geblaat, weinig wol. Hij is niet de enigste politicus die zo aan gratis reisjes en etentjes geraakt.

   Willy Van Damme

 3. Hoe moet Angela Merkel zich wel niet gevoeld hebben als vertegenwoordigster van de overwonnenen of was het een venedering?
  They Knew

  Antwoord:

  Je kunt anno 2018 nog moeilijk zeggen dat Duitsland verloren heeft. In 1945 zoals in 1918 wel maar op termijn… Neen, Duitsland is de grootste economie van Europa. En wat we nu zien is een alliantie van Duitsland en Frankrijk en 25 andere Europese landen tegen het Verenigd Koninkrijk. Met dank aan Brexit die het allemaal nog eens een stuk duidelijker maakt.
  Willy Van Damme

 4. Dank voor het schrijven, toch een paar kanttekeningen;
  1 Waar u “dode” schreef, moet daar niet doodde staan? 🙂
  2 Indië -> IndiA
  3 “Georgië grenst aan Iran.” – Armenië, Turkije en Azerbajdjan liggen ertussen
  4 Als we het nieuws moeten geloven voert Peking een massa immigratie beleid van uitheemse Han Chinezen in Xinjiang en Tibet, waar vooral in de hoofdsteden respectievelijk Oeigoeren en Tibettanen gemarginaliseerde minderheden zijn geworden en wordt de cultuur van Tibettanen onderdrukt, en worden Tibettanen en Oeigoeren naar heropvoedingskampen gestuurd… Hebben ze er niet reden toe om onafhankelijk te willen zijn? Ik vraag me af of het woord “extremisten” terecht is, al is het duidelijk dat het westen een dubieuze rol speelt in het aanwakkeren van opstanden van minderheden tegen regimes die geen vazallen willen zijn.

  Erik

  Antwoord:

  Bedankt voor uw opmerkingen.
  Dode stond er als werkwoord en dus is het inderdaad doodde en werd aangepast.

  Georgië ligt vlakbij Iran en ik verwarde hier met Azerbeidzjan waarmee Israël op zeker ogenblik ook erg nauw samenwerkte. Hoever dat nu staat is mij onduidelijk.
  Officieel is het India maar er wordt ook veel het woord Indië gebruikt.

  Ik had het over extremistische groepen die streven naar afscheiding. Groepen in zowel Tibet als in Xinjiang hebben moordpartijen aangericht, soms tegen kinderen.

  Het bij nacht in Lhasa in brand steken van woningen waar mensen in verbleven kan ik alleen maar bestempelen als het werk van criminelen en extremisten. Moest men dan laten begaan? Natuurlijk niet.

  Ook wat Xinjiang betreft zijn er door groepen terreuraanslagen gepleegd. Zelfs tot in Beijing toe. In Xinjiang heeft het nationalisme zich bovendien dan weer geënt op het salafisme en dat is een gevaarlijke cocktail.

  Westerse inlichtingendiensten en die uit Turkije en Saoedi-Arabië zijn hier druk aan het werk geweest. Met als gevolg onder meer duizenden Oeigoeren die nu in Syrië vechten aan de zijde van al Qaeda en ISIS.

  China poogt nu met man en macht die salafiqstische invloed terug te dringen. En als ik moet afgaan op wat men in onze pers schrijft wordt er ook opgetreden tegen bepaalde predikanten en de kledij die men draagt in het openbaar.

  Hoever dit gaat is mij onduidelijk. De info komt echter geheel uit die kringen en is dus niet betrouwbaar. Maar in België en elders wordt er ook opgetreden tegen het dragen van de boerka/nikab en worden bepaalde predikanten gearresteerd of het land uitgezet wegens wat men noemt het prediken van haat. In Saoedi-Arabië verplicht men dan weer de nikab.

  En hier in Europa is het probleem veel kleiner, niet te vergelijken zelfs. Verder zijn er in de grote steden van de beide provincies massa’s Chinezen. Of zij de meerderheid zijn in Lhasa en Urumchi is mij onduidelijk.

  Maar gezien de verhoudingen Chinezen/Tibetanen/Oeigoeren is dit ook moeilijk te vermijden. Het is één land en ik vermoed dat men dit vanuit Beijing ook zo zit aan te moedigen om eventuele afscheidingsbewegingen de pas af te snijden.

  Maar stellen dat de lokale cultuur onderdrukt wordt lijkt mij veel te ver gezocht. China heeft in Tibet juist veel gedaan om het erfgoed zoals de architectuur, de taal, muziek, de literatuur en geneeskunde te bewaren.

  Tibetanen waren onder het bestuur der Lama’s grotendeels ongeletterd en werkten veelal als slaven op de kloosters. Dat is nu niet meer het geval. Ooit was folteren een veel voorkomende praktijk en voerden de kloosters onder elkaar oorlog.

  Men stelt hier de Dalai Lama voor als een heilige man die alleen maar goed doet. Het recente verhaal over seksuele misbruiken in de door hem bestuurde kloosters en zijn reactie hierop geeft echter eindelijk een ander beeld. Eens vragen ook hoe sinds 1959 zijn relatie met de CIA is geweest.

  Verder is er de vraag wat extremistisch is. Door die groepen in China echter sluiks te steunen pleegt men in wezen agressie tegen dat land. Volgens het internationaal recht totaal onaanvaardbaar.

  Willy Van Damme

 5. In Nederland betekend Indie altijd Indonesie.
  Diana
  Antwoord:

  Het woord Indië heeft als gevolg van historische ontwikkelingen die te maken hebben met het Westers kolonialisme meerdere betekenis gekregen zodanig zelfs men de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent nog steeds zelfs Indianen noemt. Het woord is afkomstig van de rivier de Indus.

  Verder heb je Brits-Indië, Indië als omschrijving voor een uitgestrekte Aziatische regio, Oost-Indië en West-Indië nu veelal de Caraïben genoemd. Mede wegens de Nederlands bezetting van wat nu Indonesië is denkt men in Nederland bijna automatisch bij het gebruik van het woord Indië aan Indonesië. Dit in tegenstelling tot Brits-Indië.

  In Vlaanderen hebben we die geschiedenis niet en zal je dus voor India ook regelmatig het woord Indië, de niet-officiële naam voor dat land, zien gebruikt worden.

  Willy Van Damme

 6. Ik was laatst op een Davidsfonds lezing of presentatie, hoe je het ook noemt over Rusland. De spreker van dienst was KUL Prof Wim Coudenys. Wat ik daar allemaal gehoord heb komt overeen met wat je in jouw post schrijft. Ik heb mij van de eerste tot de laatste minuut zitten ergeren over zoveel desinfo en anti Putin retoriek, gaande van Zuid Ossetië over de Krim, via MH17 naar Syrië. Ik heb mij kunnen inhouden want ik wilde daar de avond niet verpesten, al zeker niet voor mijn nicht die mij uitnodigde. En het publiek maar knikken en beamen. Ik stel mij serieus de vraag naar de ethiek van die professoren.
  Benesha

  Antwoord:
  Er zijn uiteraard wel professoren die ethisch werken en bekwaam zijn maar veel is gewoon kaf, wegwerpproduct. Ik was vorig jaar denk ik op een voordracht gegeven door een vrijzinnige vereniging hier die Maarten Boudry had uitgenodigd om over de islam te komen spreken. Hij wist er amper iets van. Alleszins nog minder dan ik.

  Islam dat was zoals die salafisten dat leren. De Saoedische en andere nog extremere versies ervan dus. Over gans die theologische discussies van de voorbije 15 eeuwen en de belangenconflicten die de ware achtergrond verborgen wist hij NIETS. En dat komt dan voordrachten houden en boekskes vullen met prietpraat. Maar arrogant kon dat mannetje wel zijn hoor.

  Het Davidsfonds bracht dan weer Montasser Alde’emeh de fantast van Baardegem. De man zat zijn publiek gewoon te beliegen. Ook dat heeft jarenlang zich in de media voorgedaan als de expert van het jihadisme en de islam.

  Hij kende er evenveel van als Maarten Boudry. Alleen gaf hij naderhand in een gesprek toe dat wat hij voorheen aan het publiek vertelde niet klopte. Ach, je acht het als gewoon burger allemaal niet voor mogelijk.

  Maar ik heb in 1983 ooit het dossier gedaan van Aubin Heyndrickx; de van de lijst geschrapte professor in de toxicologie en niet weg te branden uit de media. Men hing aan zijn lippen. Alleen de man kende bijna niets van die materie. Het enige dat hem interesseerde was roem, geld en vrouwen. Verbaasd ben ik dus zeker niet.

  Hij kreeg nadien drie strafrechtelijke veroordelingen aan zijn been. Des te beter de borsten des te beter de examenresultaten. En iedereen aan de UG wist het, incluis ‘ethicus’ Etienne Vermeersch.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s