Jacques Monsieur–4 jaar cel

De uit het Brabantse Lot afkomstige wapenhandelaar Jacques Monsieur kreeg vandaag van het Brusselse hof van beroep wegens illegale wapenhandel een effectieve celstraf van 4 jaar. Met daarnaast nog een boete van 1,2 miljoen euro. Het is een vrij grote verzwaring van het vonnis in eerste aanleg toen hij 3 jaar kreeg en een boete van 800.000 euro. De man zag er na het voorlezen van dat arrest dan ook aangeslagen uit.

Bendevorming

Voor zijn advocaten was er nochtans strafrechtelijk niets aan de hand en zij vroegen tijdens de debatten eerder dan ook zijn vrijlating. Pleidooien over de lange tijd dat het onderzoek liep als verzachtende omstandigheid hielpen echter niet. Verder verwierp men hun stellingen rond de regionalisering van de vergunningen voor wapenhandel zoals eveneens de bewering dat hij hoogstens als doorgeefluik fungeerde voor een Pools bedrijf.

Integendeel veroordeelde men hem nu ook voor bendevorming. Niet bewezen geacht werd de beschuldiging voor witwassen. Toen de zaak in eerste aanleg voorkwam was Jacques Monsieur, een licentiaat rechten van de ULB, nog van oordeel dat hij zou worden vrijgesproken.

Een fout bleek het. Was de eis van het federaal parket in eerste aanleg 2 jaar dan kreeg hij toen 3 jaar. Nu in beroep vroeg het parket de bevestiging van die drie jaar maar dat werden er nu vier.

De zaak betreft de illegale handel in wapens met onder meer Iran, Indonesië en een serie Afrikaanse landen zoals Tsjaad. Het is al zijn vijfde veroordeling voor wapenhandel sinds zijn eerste arrestatie in Venezuela in 1996 en die op 19 november 2000 in Iran.

DSC_0314

Jacques Monsieur lijkt een braaf boekhoudertje maar kan gezien zijn parcours alleen maar gezien worden als een sluwe harde jongen.

Veroordelingen waren er eerder in Iran, Frankrijk, België en de VS. Desondanks bleef hij als ware hij verslaafd aan de wapenhandel voortdoen. Dit terwijl hij via erfenissen een welvarend man is en zo kon rentenieren.

Westerse geheime diensten

Hij was ook betrokken bij de fameuze Iran-Contra affaire van 1986 waarbij Israël en de VS aan het toen met Irak in oorlog zijnde Iran wapens leverden en de VS met de opbrengst de opstand van de Contra’s tegen Nicaragua financierde. Waarbij in dat milieu der Contra’s ook de cocaïnehandel opdook.

In wezen werkte hij zeker tot 2000 voornamelijk voor westerse veiligheidsdiensten zoals de Amerikaanse DIA, de Franse DGSE en de Israëlische Mossad. Telkens zij in het geheim  een opstand wilden bewapenen riep men zijn hulp in. Typevoorbeeld is Kroatië waartegen de VS in 1991 via de VN een wapenembargo uitvaardigde en men nog dezelfde dag naar Monsieur belde.

Op vraag van Israël leverde hij ook nog na de Iran-Contra affaire in het geheim Amerikaanse wapens aan Iran. Waarbij men zelfs de handtekeningen van onze luchtmachttop nabootste. Bijna zeker zal men tegen dit arrest naar Cassatie stappen. Vooreerst legde het hof in dit arrest nieuwe rechtsregels vast rond de regionalisering van de uitvoervergunningen voor wapens.

Belangrijk is echter dat de ganse zaak in april 2019 zal verjaren. En dat is binnen iets meer dan zes maanden. Cassatie zal er dus zeker komen. Al was het maar om voorbij de verjaringstermijn te geraken.

Jacques Monsieur mag er dan wel uitzien als een soort schuchtere boekhouder, in wezen kan hij alleen maar gezien worden als een harde jongen. Wie anders zou jarenlang dit avontuur met al die elkaar bevechtende landen en groepen en beconcurrerende geheime diensten overleven? “De meesten zouden reeds lang op de bodem van de zee liggen”, was de reactie van een kenner van dit dossier.

De vraag van het parket tot onmiddellijke aanhouding werd wel verworpen. De man, zoon van de vroegere Lotse notaris Paul Monsieur, is sinds kort ook verhuisd van het Franse Tarascon naar de Antwerpse regio.

Ondanks het feit dat hij door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), het drugsbestrijdingsagentschap, op 28 augustus 2009 in Panama werd ontvoerd heeft nooit iemand hierover klacht neergelegd en heeft het Belgisch gerecht een onderzoek opgestart. De VS mogen zo te zien ongestraft mensen wereldwijd ontvoeren.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Jacques Monsieur–4 jaar cel

 1. Die nu pro forma veroordeling is alleen maar goed voor het decorum en verder zonder enige betekenis noch gevolg. Hopeloos tijdverlies en verspilling van middelen. Tot een veroordeling in gezag van gewijsde zal het niet komen.

  “Belangrijk is echter dat de ganse zaak in april 2019 zal verjaren. En dat is binnen iets meer dan zes maanden. Cassatie zal er dus zeker komen. Al was het maar om voorbij de verjaringstermijn te geraken.”

  Eenieder moet voor onschuldig gehouden worden tot bewijs van het tegendeel. Dat bewijs zal in rechte niet worden geleverd. Wie na het verstrijken van de verjaringstermijn meneer Monsieur openlijk voor schuldig houdt, moet kunnen velen te worden aangeklaagd wegens laster.

  Wie zou menen dat dit een pleidooi is tegen verjaring, vergist zich. Wie maar over de juiste Vrienden beschikt, komt sowieso straffeloos weg. Zeker als die ook verder nog bruikbaar blijft. Er zijn te grote belangen mee gemoeid. Zo gaat dat.

  Wilt u er verder wel op letten dat u uw parkeerbon tijdig betaalt. Want dáár wordt niet mee gelachen. Zo gaat dat.

  Bart Van Stappen

  Antwoord:

  We zijn al hier geraakt en tot op heden lijkt dat slecht af te lopen voor de man. Maar afwachten en niet zoals je doet te vlug conclusies trekken. Niet dat ik je scepticisme niet begrijp natuurlijk. Wat wil je?

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s