Jacques Monsieur–Voor Brussels hof van beroep

Voor het Brusselse hof van beroep zijn de voorbije dagen de debatten gevoerd rond de affaires van Jacques Monsieur, de Belgische wapenhandelaar en spion. Deze kreeg in eerste aanleg van de rechtbank voor illegale wapenhandel met o.m. Iran, Libië, Pakistan en Tsjaad 3 jaar effectieve gevangenisstraf. Een relatief zware straf daar de federale procureur maar twee jaar cel vroeg.

Mossad, DIA en DGSE

Wel werd hij vorig jaar vrijgesproken voor het witwassen en was er geen sprake van de inbeslagname van bepaalde eigendommen van de man en diende hij alleen maar een boete te betalen. Financieel een opsteker voor hem. Jacques Monsieur, een aan de Franstalige universiteit ULB gevormde jurist, rekende vooraf op een vrijspraak.

Jacques Monsieur, een uit Lot afkomstige reserveofficier van de pantsers, zat omwille van zijn wapenhandel en spionage al in de cel in Iran, België, Frankrijk en de VS. Waarbij hij na zijn verblijf in Iran in afwachting van zijn uitlevering aan België ook in Turkije werd opgesloten. Uit de debatten voor het hof blijkt dit om veiligheidsreden nu in een vrouwengevangenis in Istanbul te zijn geweest.

Zowel de Franse als de Amerikaanse militaire veiligheidsdiensten riepen zijn hulp in toen er stiekem wapens moesten geleverd worden. Zo vaardigde de VN in 1991 op de vraag van Washington een algemeen wapenembargo uit tegen wat toen nog Joegoslavië was.

Waarna de DIA, de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst, de dag nadien zijn hulp inriep om aan de Kroatische vrienden wapens te leveren. Waarbij de NAVO ervoor zorgde dat hij niet kon betrapt worden.

Jacques Monsieur

Jacques Monsieur pleit voor het hof van beroep in Brussel zijn totale onschuld. Hij weigerde een interview.

Ook speelde hij een grote rol in de Iran-Contra zaak uit de periode rond 1985 waarbij de VS en Israël aan het Iran van de ayatollahs wapens leverden tijdens de oorlog tegen het Irak van Saddam Hoessein, een medewerker van de CIA.

Iran

Met de opbrengst bewapende men dan in Nicaragua de Contra’s, een rebellengroep die streed tegen de Nicaraguaanse regering, en werd een drugshandel opgezet richting de VS. Hiermee had Monsieur echter voor zover geweten niets te maken.

Ook in de Republiek Congo (Brazzaville) speelde hij een rol en leverde er op vraag van de Franse oliemaatschappij Elf/Total en de Franse militaire inlichtingendienst DGSE wapens aan de regering van president Pascal Lissouba. In het noorden was er immers een opstand uitgebroken van legerofficier Denis Sassou Nguesso die de steun had van de Franse president Jacques Chirac. Een strijd die door Lissouba werd verloren.

Die leveringen gebeurden echter zonder de nodige officiële papieren en de zaak betekende ook het einde van de tot dan in het geheim handelende Monsieur. Hij raakte er verwikkeld in het enorme schandaal rond Elf/Totaal en vloog achter de tralies. Voorwaardelijk vrijgelaten vluchtte hij met een diplomatiek paspoort via Zwitserland naar Iran waar men hem echter intussen door had een westerse spion te zijn.

In het geheim werkte hij immers voor de Israëlische Mossad met de bedoeling om op die wijze te infiltreren in het Iraanse militair-industrieel complex. Zo leverde hij in 1993 op vraag van de Mossad Amerikaans materiaal voor de vliegtuigen en luchtafweer van het Iraanse leger.

Jacques Monsieur - Stoeterij Arles - 1

De stoeterij van Jacques Monsieur vlakbij Tarascon in de Franse Provence. Hij kweekt er Lusitaanse paarden en is in dit milieu ook goed gekend, ook als rijder. Naar men bij de verdediging stelde zou hij terug naar België verhuizen.

Officieel was het materiaal bestemd voor de Belgische luchtmacht in Evere waarbij hij samen met een kompaan de handtekeningen van de chefs van onze luchtmacht en diens aankoopdienst nabootste. Zowel in Frankrijk als in België kwam hij er nadien af met een voorwaardelijke celstraf.

In 2009 was het echter opnieuw prijs en lokte de Drug Enforcement Administration hem via een nepverkoop in de val en ontvoerde men hem in Panama naar de VS. Waar men hem nadien in Alabama dan veroordeelde tot 23 maanden cel. Hij kwam op 28 april 2011 vrij.

Federaal parket

Tijdens de debatten voor het Brusselse hof van beroep werden in wezen geen nieuwe argumenten gebruikt. Wel had Monsieur met de oratorisch begaafde Daniel Spreutels er een tweede pleiter bijgehaald. Deze hield op het einde dan ook een vrij klassiek emotioneel betoog om zijn cliënt zeker geen celstraf te geven. Hij bekende wel de fouten uit het verleden maar er was hier spijts 9 jaar onderzoek niets strafbaars te vinden, opperde hij.

Argumenten van de verdediging waren verder o.m. het feit dat Jacques Monsieur slechts een tussenpersoon was tussen de Poolse firma Unimesko en de koper. Naar hij zelf stelde deed hij zelden iets anders dan het doorspelen aan de Polen van een vraag om wapens. Verder riepen zijn advocaten ook de volgens hen de te lange duur van het onderzoek in als verzachtende omstandigheid.

Het onderzoek zat eerst bij het Brusselse parket maar die bleken geen haast te hebben. Pas toe het federaal parket deze zaak overnam ging justitie echt over tot de actie met daarbij een serie rogatoire missies naar o.m. Dubai.

J85-21 vliegtuigmotor

Onder meer omwille van dit type van vliegtuigmotor de J85 van General Electric en gebruikt bij het F5 gevechtsvliegtuig van Northrop dat de VS  Monsieur ontvoerde en hem nadien in de VS in de boeien sloeg.

Ook speelde de verdediging op de Europese wetgeving en de problemen rond de regionalisering in België van de wapenhandel. Wel stelden zijn advocaten dat de VS toen ze Jacques Monsieur ontvoerden hem poogden te dwingen om terug voor hen te werken om zo Iran te infiltreren. Bewijzen hiervoor waren er voor zover geweten niet. Het verhaal lijkt ook vrij bizar.

Verder stelde men dat in de kwestie van de wapenleveringen aan Libië dit gebeurde op vraag van een Israëlische geheime agent die Monsieur contacteerde. Ook hier waren er blijkbaar geen bewijzen voorhanden. Verder voelde hij zich verraden door de VS. Maar wie is dat niet? Het hof zal normaal op 19 oktober vonnissen.

Willy Van Damme

Verdere lectuur: ‘Handelaar des doods’, Willy Van Damme, Borgerhoff & Lamberigts, 2011. 255 pagina’s.

2 gedachten over “Jacques Monsieur–Voor Brussels hof van beroep

 1. In feite heb ik niet veel moeite met wapenhandelaars. Misschien hebben ze wel gelijk om
  door hun kunnen en diplomatieke gaven (sluwheid) erin te slagen om weinig te werken en héél veel te verdienen. Correct? Wat is correct? Wat is gewetensvol? Voor wie en voor wat? Zijn de maatschaven altijd objectief? Wapens leveren aan de goeden is goed, zolang die overwinnen – en misdadig als de plannen mislukken. Daar zit precies het gevaar voor de wapenhandelaars. Indien de klant bij een bepaalde actie profijt doet en vooral als b.v. het land zijn nagestreefde doelen bereikt kan de geheime wapenhandelaar in vrede, met veel luxe – en hierdoor geacht en benijd – zijn leventje verder leiden. Geen haan die ernaar kraait! Wapenhandelaars die in het geheim leveren, waren er altijd en zullen er altijd zijn. Waarom? Omdat de gewetenloze regimes en de oppermachtige kapitaalheersers te pas en te onpas, overwegend onder het masker van democratie en vrijheid bereid zijn tot de meest afschuwelijke ingrepen. De beleidsmensen die naar de pijpen van de machtigen moeten dansen moeten hun job naar behoren doen. Dat betekent dat ze een uitgestippelde politiek moeten voeren. Tenslotte zijn het allemaal vrienden onder elkaar die bovendien de machtige wapenindustrie zoveel mogelijk moeten dienen.
  Wapenhandelaar spelen is een interessante en boeiende bezigheid die heel gevaarlijk kan zijn.
  God zij dank kent de gewiekste wapenhandelaar het wespennest en kan hij de verschillende opdrachtgevers tegen elkaar uitspelen.
  Meestal is het zó dat een procedure tegen hem er uiteindelijk, via, via gekunstelde juridische spelletjes voor kan zorgen dat de vriend, die men misschien nog zal kunnen gebruiken, zijn vel kan redden.
  Hilaire Bodein

  Antwoord:

  Jacques Monsieur is een man van het ‘systeem’. Hij werkte zeker niet los van wat men het staatsapparaat kan noemen maar was een soort van ingehuurde losse kracht die men gebruikte als het delicaat was.

  Typerend is wat er gebeurde in het dossier van Congo-Brazzaville. Pascal Lissouba, de enige serieus gekozen president van het land, is het slachtoffer van een gewapende door de Franse president Jacques Chirac gesteunde opstand van een legerofficier Denis Sassou Nguesso. Een man die nu nog steeds president is.

  Lissouba roept de hulp in van de Franse oliemaatschappij ELF/Total want die was en is in wezen de enige verantwoordelijke voor de inkomsten van dat land. Waarna die de Franse buitenlandse veiligheidsdienst DGSE ter hulp roept die op haar beurt in alle stilte de toen al in Franrijk wonende Jacques Monsieur er bij haalt.

  De zaak mislukt door de interventie van het Angolese leger die nog een rekening opstaande had (de zaak Cabinda en FLEC) bij Lissouba en dus wraak nam. Nadien ontploft de zaak Elf/Total en komt de uitgebreide corruptie eigen aan het Franse colonialisme in Afrika (FrançAfrique) open en bloot.

  Men ontdekt bij Elf/Total de zaak van die wapenleveringen en Monsieur vliegt de cel in wegens illegale wapenhandel. Wapenhandel die gebeurde op vraag van de DGSE en bestemd was voor de legale regering waartegen de toenmalige Franse president een staatsgreep aan het uitvoeren was. Waar is de legaliteit en waar de moraal? Toch nergens.

  Het grappige is dat Congo-Brazzaville onder Sassou Nguesso Jacques Monsieur voor die wapens diende te betalen. Dit gebeurde maar voor een deel en na heel moeilijke onderhandelingen in Zwitserland.

  Willy Van Damme

 2. Beste Willy,
  alweer bedankt voor je concrete toelichtingen die toelaten algemene beweringen beter aan de waarheid te toetsen.
  Ik weet werkelijk niet hoe je erin slaagt om die massa’s informatie in te winnen, doelgericht te ordenen en ons te gepaster tijd mede te delen.
  Enfin, je slaagt erin, en ondertussen verrijken wij hierdoor ons weten en maatschappelijk inzicht.
  Dus: merci!
  Hilaire Bodein 14.09.2018

  Antwoord:

  En jij ook bedankt voor die bloemenbos.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s