De Morgen en Aramco

Deze morgen was ik direct wakker. In De Morgen las ik deze ochtend het stuk van Lieven Desmet “Beursgang van de eeuw in de maak” waarin hij schrijft: “De Financial Times stelt dat oliegigant Saudi Aramco (de monopolistische staatsoliemaatschappij, nvdr.) toch naar de beurs gaat.” Merkwaardig want ik nam deze ochtend die Financial Times in de hand en las juist het tegenovergestelde.

In “Banks to lend Riyadh $11 bn as Aramco listing stalls.” (Financial Times, 26 augustus, hoofdartikel voorpagina) Daarin schrijven de auteurs Arash Hassoudi en Robert Smith het volgende: “The loans are particularly important for the Fund (Public Investment Fund (PIF), het overheidsfonds voor investeringen, nvdr.) after plans to list Saudi Aramco …. were postponed indefinitely.”

In de column Lex op pagina 12 van deze krant is men vandaag nog duidelijker en schrijft de auteur: “Political obstacles mean it may never do so.” Met andere woorden: Het naar de beurs gaan, waar ook, van Aramco zal – volgens dus die krant – vermoedelijk nooit plaats hebben. Kan Uw medewerker dan niet meer lezen wat er in een Engelstalige krant staat? Blijkbaar niet.

Bovendien is de door Uw medewerker gegeven geschatte waarde van Aramco als zijnde 1,8 biljoen dollar er een van de Saoedi’s zelf die in de column Lex vandaag wordt weggelachen.

Ook is de capaciteit van Aramco om olie boven te halen niet 10 miljoen vaten per dag zoals hij schrijft maar vermoedelijk 12 tot 13 miljoen vaten. De 10 miljoen vaten is datgene wat Aramco in 2017 gemiddeld officieel produceerde (zie haar website). Veel is hier echter staatsgeheim en het is dus moeilijk om exacte en betrouwbare cijfers te krijgen.

Verder zou uw medewerker beter blijven stilstaan bij het feit dat het Saoedische investeringsfonds PIF geld moet gaan lenen. Een fonds dat beweerde schatrijk te zijn en de privatisering van de in zwaar water verkerende autoproducent Tesla zo ging financieren. Neen, de vermeende schatrijke Saoedi’s moeten geld lenen. Dat is het belangrijkste in gans de zaak.

Met dan als vraag waar al die honderden miljarden dollars van het PIF heen zijn en waaraan men die te lenen 11 miljard dollar dan gaat aan besteden: Het verder omkopen van Washington en de EU, een nieuw luxejacht en een zoveelste paleis voor kroonprins Mohamed bin Salman, de oorlogen tegen Jemen en Syrië of het bouwen van nog duizenden salafistische moskeeën wereldwijd?

Maar om dat te zien en beantwoorden heb je natuurlijk journalisten nodig.

Willy Van Damme

Brief naar De Morgen betreffende de breed uitgesmeerde beweringen deze ochtend over Aramco en The Financial Times. Wie onzin wil lezen: Koop De Morgen.

Betreffende Saoedi-Arabië is het onlangs publiek tot een zware aanvaring gekomen tussen vader en koning Salman en zijn ‘favoriete’ zoon en kroonprins Mohammad Bin Salman.

Die laatste schaarde zich de voorbije maanden in publieke verklaringen achter het door Jared Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, voorgestelde plan tot een zogenaamde oplossing voor de Palestijnse kwestie. Een idee vermoedelijk ontworpen door de entourage van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarbij men Jeruzalem in zijn geheel schenkt aan de zionisten.

In aanwezigheid van de pers en de kroonprins gooide de Saoedische vorst dit plan naar de prullenmand als zijnde totaal onaanvaardbaar en stelde hij dat het Palestijnse leiderschap zelf moet beslissen wat aanvaardbaar is. Een slag in het gezicht van zoonlief die toont hoe wankel de politieke toestand in de Saoedische zandbak is.

De bij een banksyndicaat te lenen 11 miljard $ moet officieel dienen om het de PIF mogelijk te maken Sabic, de Saoedische petrochemische multinational, te kopen. Het officieel schatrijke PIF moet dus gaan lenen. En dat is niet uit weelde natuurlijk.

4 gedachten over “De Morgen en Aramco

 1. Het zoveelste bewijs dat men altijd de oorspronkelijke bron moet raadplegen. Als dat niet kan omdat die bron in een taal is die men niet machtig is (Chinees, Arabiisch, Russisch of wat dan ook), men geen tijd heeft, of simpelweg niet over de oorspronkelijke bron kan beschikken, blijft een gezonde dosis wantrouwen noodzakelijk. Dikwijls rukt men een zin uit een context om dan bewust of onbewust de uitspraak of feiten te verdraaien. Wat Aramco betreft zal de beursgang altijd wel problematisch blijven omdat men vermoedt dat de Saoedische oliereserves een stuk kleiner zijn dan Aramco altijd heeft voorgehouden. Een beursgang zou onvermijdelijk die ongewenste realiteit aan het licht brengen.
  Luc De Vincke

  Antwoord:
  Ik twijfelde van in het begin of dit wel kon lukken. Eerst ging men gans Aramco naar de beurs brengen en dat tegen niet 1,8 biljard dollar maar tegen 2 biljard. Complete waanzin.

  Maar Aramco is de Saoedische staat en de melkkoe waarmee ze onder meer ISIS, The Atlantic Council, Hillary Clinton en een boel anderen financiert. Dat openbaar maken is nog straffer dan zelfmoord plegen. Transparantie is zowat het ergste dat men zich in Riyadh kan inbeelden.

  Gans de zaak is voor mij daarom dan geen verrassing. Merkwaardig wel hoe Bloomberg, The Economist, The Financial Times e.a. dit serieus namen. Lees het begin van deze voorgaande alinea om de reden te vinden voor die ‘naïviteit’ van die media.

  Willy Van Damme

 2. Ook is de capaciteit van Aramco om olie boven te halen niet 10 miljoen vaten per dag zoals hij schrijft maar vermoedelijk 12 tot 13 miljoen vaten. De 10 miljoen vaten is datgene wat Aramco in 2017 gemiddeld officieel produceerde (zie haar website). Veel is hier echter staatsgeheim en het is dus moeilijk om exacte en betrouwbare cijfers te krijgen.

  Ik heb het anders gehoord. Aramco staat droog(relatief dan)en a la Moet & Chandon kopen ze olie op (typisch oorlogsolie) om door te verkopen onder eigen naam. Zodat ze dus minder dan die 10 miljoen vaten produceren. De Jemenitische olie moet dat compenseren.
  Tuyzenfloot

  Antwoord:

  Je weet natuurlijk nooit maar ik vrees dat dit verhaal over droge oliebronnen in Saoedi-Arabië nep is. Ik ben geen expert maar ik zie het niet zomaar gebeuren dat men miljoenen vaten van het ene land naar het andere smokkelt.

  De olie in Jemen stelt niet veel voor en gaat via de haven van Mukhalla in het oosten van het land. Dat zat onder controle van al Qaeda maar zou nu in handen zijn van Abu Dhabi. En die leven in onmin met Saoedi-Arabië.

  Willy Van Damme

  • Tsja ik stel me niet voor dat de Saudis een geheime pijplijn vanuit ISIS gebied lopen hebben naar SA. Een uitleg gaat over tankerladingen die op zee van eigenaar veranderen. Ladingen waarvan geen opec land in zijn boekhouding moet aantonen dat ze de verkoper is. Financiele truken met olietankers zijn ook al ter sprake gekomen bij de subsidiering van Pakistan in de Bin Laden zaak. Het is een goeie vraag over hoeveel het gaat, ik kan me niet voorstellen dat het om meer dan een paar percent gaat van die 10 miljoen. Een andere bron is dit https://ahtribune.com/world/north-africa-south-west-asia/war-on-yemen/1537-saudi-arabia-yemen-oil-total.html .
   Dat de ‘coalitie’ met de Emiraten er geen is ben ik mee eens. Maar het is niet omdat Jemen niet veel ontgint dat ze geen reserves hebben.
   En dat de financiele markt niet wil lenen of investeren in SA is een veeg teken. Ze betalen hun rekeningen niet.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Het is inderdaad zeer goed mogelijk dat men scheepsladingen of tankwagens zomaar van eigenaar doet veranderen. De oliehandel van ISIS en ook Iran onder het strenge embargo was hierdoor gekenmerkt.

   Verder zijn de verhalen die je leest over Aramco, Sabic (het petrochemisch bedrijf) en PIF (het investeringsfonds van de regering) zeer eigenaardig en roepen die veel vragen op. Zeker lijkt dat er nog amper in het land wordt geïnvesteerd door het buitenland of door private Saoedische investeerders.

   Het verhaal waarvan je de link meestuurde is wel al meer dan een jaar oud en is gebaseerd op een man van de Houthi’s en verscheen bij FNA en dat staat voor Fars News Agency, het Iraanse staatspersbureau. En dus moet men voorzichtig zijn met dit soort verhalen.

   Ik sluit het echter zeker niet uit. We hebben hier nu eenmaal te maken met een der meest agressieve roofdieren die deze planeet kent.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s