Saoedi Arabië bedreigt Canada

Dat er qua politieke zeden in Saudi-Arabië een rare mentaliteit heerst bleek nog dit jaar toen men zonder enige plichtplegingen de Libanese premier Saad Hariri ontvoerde. Nu is er een rel uitgebroken tussen Canada en het land van de familie al Saoed.

Reden is de klacht van de Canadese regering over de arrestaties van een serie vooral dames die zich uitspraken voor meer vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen. Waartegen de Canadese regering van premier Justin Trudeau protesteerde.

Waarop de al Saoedi’s dan gisteren de vluchten hun luchtvaartmaatschappij naar Toronto stopten, de Canadese ambassadeur het land uitzetten en zij hun ambassadeur uit het land terugriepen zeggende dat andere landen de neus niet moeten steken in hun zaken. Zij doen dat immers ook niet, beweren zij.

Canada heeft politiek asiel gegeven aan Ensaf Haid en haar drie kinderen. Zij is de echtgenote van de Saoedische dissident Raif Badawi. En recent arresteerde men in Saoedi Arabië nu ook Samar Badawi, de zus van Raif. Waarop de Canadese minister voor Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland via Twitter protesteerde en stelde te blijven ijveren voor beider vrijlating.

Saudi Arabië versus Canada - Tweet 9-11 - 7 augustus 2018

Officiële bedreigingen aan het adres van Canada. Benieuwd wat de andere landen van de NAVO hierover publiek gaan zeggen. Artikel 5 over de wederzijdse bijstand nietwaar. Wedden dat men van Brussel tot Washington zal zwijgen.

Raif Badawi protesteerde tegen de islamitische terreur in het land en kreeg hiervoor in beroep 10 jaar cel, een boete van 260.000 euro en 1.000 zweepslagen. Wat natuurlijk neerkomt op de doodstraf. Deze zweepslagen werden na zware buitenlandse protesten wel grotendeels uitgesteld.

Vandaag plaatsten de heersers van het land op Twitter een nieuwe post die moeilijk anders als een wel heel unieke maar zware bedreiging kan gezien worden aan het adres van de regering in Ottawa. Eentje typisch voor het land zou je kunnen zeggen.

Wel verwijderde men de tweet nadien heel snel. Te gênant natuurlijk maar wel heel typerend voor de heersende mentaliteit van dit stel corrupte extremisten die denken zich alles te mogen permitteren. Gelukkig waren er anderen die zorgden voor het bewaren van deze tweet.

En wat betreft de niet-inmenging in de zaken van andere landen: Vandaag kwam er het bericht dat de Libanese ontslagnemende premier Saad Hariri, officieus het mannetje van de heersers in Riyad, naar de Franse president trok om te bemiddelen bij de vorming van een nieuwe door hem te vormen Libanese regering.

Want, volgens de verklaringen in Libanon, ligt Saoedi-Arabië nog maar eens dwars bij de samenstelling van die regering. Zij willen immers bepalen wie namens de christenen welke postjes in deze regering krijgt. En dan is er natuurlijk Syrië, Jemen en zoveel andere verhalen over door de al Saoedi’s mee georkestreerde salafistische terreur.

Willy Van Damme

16 gedachten over “Saoedi Arabië bedreigt Canada

 1. Het Westen heeft zich niet te moeien met wat er in Saoedi Arabië en in Iran gebeurt noch in één ander land. Het getuigt van neokolonialisme, imperialisme, arrogantie, racisme en ik zou nog een aantal negatieve bewoordingen kunnen toevoegen. Het zou nog schouderophalend als misplaatst “met het vingertje wijzen” kunnen bestempeld worden mochten dergelijke uitingen niet telkenmale getuigen van het meten met twee maten en twee gewichten.
  Luc Devincke

  Antwoord:

  Uiteraard heb je gelijk maar het voorval toont de mentaliteit ten huize van de familie al Saoed. Het probleem is ook dat zij door het wereldwijd bevorderen van het salafisme zich in wezen bezonnen aan agressie tegen andere landen want dit verspreiden zorgt voor instabiliteit in die staten. En dan is de vraag wat hiermee aan te vangen. En dan is er ook nog wereldwijde door hen georganiseerde corruptie en drughandel.

  Willy Van Damme

  • Een mooie gelegenheid om een eind te maken aan dat fascistische regime. Met een einde maken aan (het liefst door de bevolking gekozen) regeringen heeft het westen inmiddels een berg ervaring. Maar de olie van deze bondgenoot in de terreur zal wel weer belangrijker blijken.
   Gerrit
   Antwoord:
   Dat zijn vrienden en daar blijft men af. Bovendien zwaaien die met miljoenen dollars alsof het eurocentjes zijn. Zoe maar hoe zij en Qatar de voorbije twee jaar Washington overspoelden met miljarden dollar’s.

   Willy Van Damme

   • Kijk, ik had het niet beter kunnen verwoorden ! “Een fascistisch regime”. Twee woorden : Fascistisch? Een scheldwoord dat voortdurend gebruikt wordt door personen die niet het minste benul hebben van wat dat woord inhoudt. Ik zie eerlijk gezegd geen gelijkenissen tussen de regeringsperiode van Mussolini in Italië en de huidige regering van de ayatollahs in Iran. Het woord “regime” nu. Wat maakt een regering “een regime”? De VRT en de Westerse pers gebruiken het woord constant in verband met landen wiens politiek niet overeenstemt met onze Westerse belangen. Ok, ik ga het voortaan over het Belgisch “regime” hebben en niet meer over onze Belgische “regering”. Iedereen akkoord? Ik vind immers dat de “democratie” in ons land langs geen kanten werkt.
    Kijk het is mij worst hoe het systeem is in Iran. Hebben zij niet het recht om een regeringsvorm te hebben gestoeld op godsdienstige basis? Wat hebben wij ons daar mee te moeien? In Cuba en Venezuela hebben ze het net zo goed het recht om te experimenteren met socialisme. In Noord-Korea met Communisme. In Rusland met een sterk presidentieel systeem en in China met een door de staat geleide kapitalistische economie. Allemaal landen die trouwens geen agressief gedrag vertonen tegenover buren, dit zolang ze niet geprovoceerd (zullen)worden. Vooral China vind ik een interessant experiment; hoe bestuurt men immers een land van meer dan een miljard inwoners? Doe het hen maar eens na. Verdomme, wij in het Westen kunnen het in ons land nog niet eens met 10 miljoen inwoners!
    Bij velen in Europa en de VS schijnt het nog niet door hun hersenpan door te dringen dat de zon (definitief) ondergaat in het Westen en opkomt in het Oosten.
    Vandaar die misplaatste arrogantie; Sommigen leven echt nog in de koloniale tijd. Als jullie toch in het verleden willen leven, ga dan meteen nog verder terug en begin met het magistrale werk van Edward Gibbon ” The History of the Decline and Fall of the Roman Empire” te lezen. Je moet je wel door zeven of acht volumes heen werken. Het loont de moeite want het werk is nog nooit zo actueel geweest. Het heeft dan ook de ene herdruk na de andere sinds de19de eeuw.
    Luc Devincke

    Antwoord:

    Een boeiende en belangrijke discussie waar ik niet aan deelneem. Wel stel ik mij de vraag of je Noord-Korea wel ‘communistisch’ kan noemen. Maar ja men noemde Pol Pot en zijn Rode Khmer uit Cambodja ook al marxistisch en communistisch. Ik geloof niet dat Pol Pot (Saloth Sar) ooit een boek van Marx of Engels had gelezen. Terminologie is iets erg persoonlijk.

    Willy Van Damme

 2. Beste en geachte heer Luc Devincke,
  eindelijk ontmoet ik in U een mens die weet waarover het hier gaat in onze fantastische wereld waar U het wel heel goed vindt, zolang de brandstofprijzen niet al te veel stijgen.
  U hebt gelijk, wij het vrije, democratische Westen zouden beter zwijgen want zwijgen blijft nog altijd goud – en hopelijk ook blijvende financiële zekerheid en natuurlijk ook veiligheid. Dat ook voor onze kinderen en kleinkinderen.
  Kunt U mij telefoneren ?
  Ik zou blij zijn eindelijk eens een echte democraat te mogen spreken.
  Met de meeste hoogachting !
  Hilaire Bodein
  0471 588 494

  • @ Hilaire Bodein
   Hoh…ik ben zeker geen democraat., ik geloof immers niet in democratie. Als geschiedkundige ken ik geen enkele stadstaat, land, natie, of imperium dat ooit op democratische wijze werd geregeerd. Ik ken enkel maar dictaturen, oligarchieën, plutocratieën, aristocratieën en theocratieën . Zelfs de zo geroemde Griekse democratie was er alles behalve een. Wat wil je trouwens? In een algemene democratie loop je het risico dat, wat tegenstanders minachtend “de incompetente massa” noemen, beslist. Aan de andere kant van het politieke firmament moet je al veel geluk hebben dat een “dictator” de ideale wereld oplevert. Nee ik ben geen democraat, ik ben een nihilist.

   • @ Luc Devincke
    Mijn vorige melding was natuurlijk slechts een grapje. Slechts een muur of een ezel kon niet weten dat u geen democraat bent. Nochtans meen ik u te begrijpen als u zich uitgeeft als nihilist.
    Iemand die meent klaar te zien en dus alle hoop nutteloos acht, kan zó gevoelig worden dat hij de wereld vervloekt. (Dada in de kunst is hierbij de lach van het bekorende zinloze dat precies hierdoor kan doen lachen) Ook ik ben,als ik verder denk, een nihilist maar toch poog ik te begrijpen en misschien een weinig moed te schenken aan hen, die zoals zovelen, niet begrijpen waarom ze hier zijn.
    Als het zó is dat u als historicus de wereld ziet als een wiskundige (2+2=4) vrees ik dat u zich het hoe en waarom van dictaturen, democratieën niet kunt voorstellen.
    Het zoogdier mens heeft toevallig een grotere hersenmassa. Maar wij behoren ertoe en kunnen waarschijnlijk toch in zekere zin een richting geven aan onze instincten, zodat wij misschien allen, precies door onze (nutteloze?) pogingen, er iets kunnen aan doen.
    Keine Angst Herr Devincke, ich bleibe bei Dir !
    Groetjes ! Hilaire Bodein

 3. “En dan is er natuurlijk Syrië, Jemen en zoveel andere verhalen over door de al Saoedi’s mee georkestreerde salafistische terreur.”
  Saoedi-Arabië is een bondgenoot en staat ten diensten van de misdadige belangen van de imperialistische V.S en Kolonialistisch Europa en dus kunnen ook de V.S. ,Groot-Brittannië ,Frankrijk ook beschuldigt worden van steunen de salafistische terreur.
  Canada zoals de andere kolonies (V.S, Australia ,Nieuw zeeland…) van de genocidaire koloniaal Europa heeft het land gestolen,bezet ,Anschluss van de First Nations,de ware eigenaars van het moederland,de inheemse bevolking.In feite hebben ze dezelfde misdaden gepleegd als Israël. Over deze oorlogsmisdaden en genocides blijft het westen zwijgen en ook zwijgen ze nog steeds over de twintig kolonies van Frankrijk en V.S.
  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2017/04/28/the-american-indian-holocaust-known-as-the-500-year-war-and-the-worlds-longest-holocaust-in-the-history-of-mankind

  Janu

  Antwoord:

  Niemand kan betwisten dat Europese mogendheden en de VS de voorbije eeuwen zware misdaden begingen en genocides organiseerden alsof het een picknick was maar ook andere landen en groepen waren hiervan niet vies. Al eens gelezen wat de Mongoolse leiders zoals Kublai Khan deden met een stad als Bagdad toen zijn soldaten die veroverden?

  Moorden en plunderen is geen eigenschap voorbehouden aan de mensen uit Europa of de VS maar een algemeen kenmerk. Lees bijvoorbeeld ook eens wat de Rode Khmer deden met de Cambodjanen. Zelfs Hitler was menslievender. Ik begrijp je woede maar denk hierover ook eens na.

  Willy Van Damme

 4. @ Hilaire Bodein
  Wawww….iemand die weet “Waarom hij ‘hier’ is.” en het nog wil uitleggen aan anderen ook? Moet ik de uitingen van uw hersenmassa aldus begrijpen? Het seminarie schreeuwt om zo’n kandidaten nu onze kerken zijn leeg gelopen. Leg het ons uit want het boek “Moeder, waarom leven wij?” van Lode Zielens zaliger heeft me persoonlijk nooit kunnen helpen.
  Ik vermoed dat uw laatste zin in het Duits een trotse uiting is van uw brede talenkennis? Het is genoteerd; u kent Duits.
  En laten we hierbij dit hoofdstuk afsluiten want Willy had “Saoedi-Arabië” als onderwerp. Weet u nog?

  • Inderdaad, Saoedi Arabië als onderwerp lijkt wel oneindig.. net binnen: bij een luchtaanval in Jemen op een schoolbus 29 kinderen vermoord. Ook nihilist maar niet apathisch.
   Faraday

   Antwoord:
   En dit allemaal met steun van onze regering. Iets om fier op te zijn. Mensenrechten en het internationaal recht nietwaar. Ach, het zijn toch maar kinderen en dan nog Jemenitisch. Wie maalt daarom? Toch niet onze regering.
   Willy Van Damme

 5. Saoedi-Arabië is een schurkenstaat die betrokken is geweest bij de aanslagen op 9/11, een grote overtreder van de mensenrechten en een spilfiguur in het internationaal terrorisme. België zou beter al zijn zakelijke transacties met Saoedi-Arabië verbreken. FN Herstal, de grootste Europese wapenfabrikant moet ook stoppen met wapens te leveren aan het land, maar voor het grote geld danst de beer. En natuurlijk nemen de Amerikanen de Saoedi’s graag in bescherming vanwege de oliedollars. De dreigementen aan het adres van de Canadese regering tonen weer eens aan hoe ondemocratisch en gevaarlijk ze zijn.
  Dimitry Coppens

  Antwoord:

  Democratisch of ondemocratisch zijn woorden die hen totaal vreemd zijn. Deze regering blijft wapens aan het land verkopen en stuurde onze koning toen de vorige Saoedische koning stierf. Het is een pure schande en men moet dat land gewoon in de ban slaan.

  Het land voert oorlogen tegen andere landen en destabiliseert nog anderen door de verspreiding van hun salafistische visie op de islam. Dat zijn daden van agressie. Men kan zeggen dat dit volgens de internationale wet voldoende is om het de oorlog te verklaren. Wat mij lijkt te kloppen.

  Maar men moet ook oppassen want men dient te beseffen dat dankzij die decennialange indoctrinatie die extremistische visie van de islam en het daaruit voortvloeiende arrogant en agressief gedrag zich niet beperkt tot de familie al Saoed zelf maar veel volgelingen heeft in het land.

  Als minimale actie lijkt mij het zoveel mogelijk in de ban slaan van deze oorlogsstokers essentieel. Een goed idee zou het confisqueren van hun buitenlandse eigendommen zijn en hen de toegang tot andere landen ontzeggen. De al Saoedi’s met hun vele buitenlandse paleizen zouden dat zacht uitgedrukt niet leutig vinden.

  Afhangend van wat je een wapenfabriek noemt is FN zeker niet de grootste in Europa.

  Willy Van Damme

  • Misschien kan ik na al die commentaarvariaties besluiten met de uitspraak:
   “It’s economy stupid !”
   Ik wens het allen toe: “Leef lang en gelukkig !”
   Hilaire Bodein

  • 9 /11 was een zeer gesofistikeerd aanval dat alleen kon gepleegd worden door een machtige Staat. 9/11 werd niet gepleegd door moslims die geen vliegtuigen konden besturen,waarschijnlijk waren geen vliegtuigen maar 3D holografisch beelden of een global hawk drone,de WTC toren zijn vernietigd door implosie met explosieven,gevallen met de snelheid van de zwaarte kracht. WTC 7 is ook naar beneden gekomen zonder reden,dus ook door de overheid geplaatste explosieven.Pentagon is waarschijnlijk geraakt door een global Hawk drone,het gat in de buiten muur was te klein voor een Boeing 757 en werden ook geen stukken van de vliegtuig gevonden…
   http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2018/01/09/belgieeuropese-unie-verbergen-en-beschermen-daders-van-terroristische-aanslagen-911
   Janu

   Antwoord:

   Het probleem met deze discussie is vooreerst dat die uiterst technisch is, goed voor metaalkundigen, vliegtuigspecialisten en architecten, en ook dat ze uiterst complex is.

   Zeker is dat de officiële versie doet denken aan de fantasierijke verhalen die we kennen uit de tekenfilms van Walt Disney. Een mogelijke introductie voor discussie en meer info over deze toch wel uiterst belangrijke zaak kan je vinden op veel plaatsen op het internet.

   Het interessants lijkt mij: http://www.skeptiko-forum.com/threads/9-11-discussion-thread.1443/. Hier kan je linken aantreffen van andere websites en veel discussiefora. Met ongetwijfeld erg boeiende verhalen.

   Willy Van Damme

 6. Te bedenken dat Canada een hele zooi wapentuig heeft verkocht aan Saoedi Arabië.
  2016: 142 miljoen dollar (20% van de Canadese wapenuitvoer)
  2017: 497 miljoen dollar (48% van de Canadese wapenuitvoer)
  Dit slechts fractie van een 15 miljard dollar contract met de Saoedi’s dat werd ondertekend in 2015. Zover ik weet gaan de leveringen gewoon door.
  Canada heeft nog steeds niet het internationaal Wapenhandelverdrag (ATT) ondertekend.
  FN Herstal zeker niet de grootste Europese wapenfabrikant. Die eer gaat naar BAE Systems. Als we louter kijken naar vuurwapens zijn er nog andere spelers: Beretta, Heckler & Koch, Glock, Sig Sauer, Zastava, CZ, Izhmash…
  Peter Dansaert

  Antwoord:
  Bedankt voor die verduidelijkingen. Maar wat is het internationaal Wapenhandelsverdrag ATT?

  Het is ondertussen ruzie tussen vader en zoon Salman. Het zoontje werd in het openbaar en in zijn aanwezigheid door de koning terechtgewezen over zijn steun aan de plannen van Jared Kushner en Israël betreffende de Palestijnse kwestie. De totale vernedering.

  Bovendien toont deze zaak nog maar eens dat Saoedi-Arabië een totaal onbetrouwbare handelspartner is. Zomaar om een ruzie met de regering de handel opschorten creëert geen vertrouwen in de zakenwereld.

  De basis voor handelscontracten is immers vertrouwen en kroonprins Mohammed bin Salman maakt dat totaal kapot. Het is alleen nog wachten op zijn politiek einde.

  Willy Van Damme

  • United Nations Arms Trade Treaty
   Bepaald dat wapens niet langer verhandeld mogen worden van zodra er een reëel risico bestaat dat ze kunnen gebruikt worden om ondermeer ernstige mensenrechtenschendingen, of schendingen van het oorlogsrecht te plegen. Van kracht sinds 2014. Je kan stellen dat voor alle ondertekenaars, in theorie, de lat voor wapenexportcriteria nu gelijk ligt. Dit verondersteld dat iedereen de regels op correcte wijze toepast.
   Het Verenigd Koninkrijk lapt het ATT al aan haar laars met betrekking tot wapenuitvoer naar Saoedi Arabië.
   Laat me toe om enige reclame te maken:
   – 13 digitale modules, ontwikkeld door IPIS, die iedereen wegwijs maken in het ATT
   http://ipisresearch.be/2017/09/ipis-launches-e-learning-thorough-understanding-global-arms-trade-treaty/
   – het boek uitgegeven door Larcier “Weapons and International law: The Arms Trade Treaty” waar IPIS medewerkers een grote bijdrage aan hebben geleverd.
   http://ipisresearch.be/publication/weapons-and-international-law-the-arms-trade-treaty/
   – Het ATT is allesbehalve perfect te noemen. “The Arms Trade Treaty: Building a Path to Disarmament” http://ipisresearch.be/publication/arms-trade-treaty-building-path-disarmament/
   Peter Dansaert

   Antwoord:
   Bedankt voor de verduidelijking. Dus dat verdrag is zoiets als dat voor de bescherming van kinderen, vluchtelingen voor de mensenrechten en tegen de drugshandel. Succes verzekerd. Trouwens, verkoopt België geen wapens aan Saoedi-Arabië en de VS die bij meerdere oorlogen betrokken zijn. Vive la liberté.
   Willy Van Damme

 7. Ik was me er al een tijdje van bewust aan het worden dat er iets niet klopte aan de ganse berichtgeving over Syrië en de Arabische lente. Ik kwam enigzins toevallig op uw weblog terecht door te zoeken naar het heerschap Buslik, Monsieur en de vermeende gifaanval op de Skripals. Ik ben hier gewoon gans de dag blijven hangen. Heel interessant om de zaken eens vanuit een andere invalshoek bekeken te zien dan wat de mainstream media ons ganser dagen serveert!

  Dank om inzicht te bieden.

  John Govaert

  Antwoord:

  Ja, de massamedia maken er zoals veelal een potje van. Het zijn wel goede karikaturisten natuurlijk. Verder bedankt voor je pluim. Maar een ganse dag op mijn blog! Moet ik proficiat zeggen? Verder nog veel leesgenot hier. Werk nu aan een voor België baanbrekend stuk en een overzicht over de toestand in Syrië nu de laatste veldslag om de hoek loert.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s