China en de obsessie van Jonathan Holslag

De column ‘Zwichten voor China’ (Knack 11 juli 2018) is een klassiek werk van Jonathan Holslag voor wie China een obsessie is, een synoniem voor al het kwaad dat er op deze aarde te beleven is. Ik vermoed dat de man er nachtmerries over heeft met de Chinese president Xi Jinping in een hoofdrol.

Het resultaat is natuurlijk een enorm pak onzin en kant noch wal rakende prietpraat. Zo stelt hij: ‘Die (Chinese nvdr.) banken, overigens, weigeren ook maar enigszins om met Europa in gesprek te gaan over de manier waarop ze in het buitenland hun krediet verstrekken. De OESO probeert reeds tien jaar om ze een aantal spelregels te laten aanvaarden, maar tevergeefs’.

Te zot voor woorden. Alsof een bepaalde natie aan een ander land dient te zeggen hoe die haar banken moeten werken. Moet de Europese Investeringsbank (EIB) eerst in Beijing gaan praten hoe ze kredieten aan andere landen moet geven? Compleet krankzinnig. Hetzelfde voor de OESO (OECD) waar China geen lid van is.

AIIB

Zijn artikel ging in de eerste plaats over het Belgisch lidmaatschap van de Aziatische Infrastructuur en Investeringsbank (AIIB). Hij ontdekte dit nu terwijl die beslissing tot lidmaatschap door de federale minister van Financiën en de regering Charles Michel al zeker twee jaar geleden werd genomen.

Hij schrijft daarbij dat dit onder ‘Chinese druk’ gebeurde. België werd lid nadat praktisch alle landen van EU, groot en klein, er al lid van waren. Het eerste land in de EU om lid te worden was trouwens het Verenigd Koninkrijk. Wij waren de voorlaatste.

Voor VUB-professor Jonathan Holslag is China een obsessie, het grote gevaar en de verpersoonlijking van al het kwaad op aarde.

Zoals The Financial Times over de AIIB toen regelmatig schreef was er grote Amerikaanse druk op landen om GEEN lid van die AIIB te worden. Uiteindelijk was Japan het enige land in Azië om geen lid te worden. Als er in dit verhaal dus druk was dan gebeurde dit volgens The Financial Times niet door China maar door de VS.

De reden voor de oprichting van deze AIIB heeft vooral te maken met de veranderde economische verhoudingen in Azië. China is nu de grootste economie ter wereld met Indië op de derde plaats. De Aziatische Ontwikkelingsbank die normaal instaat voor het financieren en regelen van grote investeringsprojecten in die regio is hieraan niet aangepast.

Zo heeft de VS er de facto een veto en mag Japan er tweede viool spelen. Voor de anderen zijn er kruimels. Pogingen om dit te wijzigen botsten steeds op het veto van die twee.

Vandaar dat alle landen in Azië ondanks de blijkbare Amerikaanse banbliksems lid werden. En wie lid is kan zijn bedrijven zo mee laten genieten van de grote investeringsprojecten die via de AIIB gaan lopen. Dat is de heel simpele erg mercantiele reden waarom ons land lid is: Ons bedrijfsleven steunen.

Maar ja, wat kan men verwachten van een man die ooit in 2015 toen koning Philip naar ginds trok schreef dat het zinloos is om een handelsmissie naar China te sturen want de Chinezen kopen hier toch nooit iets. Een historisch te noemen bewering. Van zo iemand kun je toch geen serieuze analyses verwachten.

Spionnen aan de VUB

Het wekt dan ook geen verbazing dat hij zo te zien via Uw medewerker Jan Lippens ((Hoe groot is het gele gevaar binnen de VUB, Knack 11 juli ) laat insinueren dat zijn collega emeritus professor Jan Cornelis wel eens een Chinees spion zou kunnen zijn. Mooie reclame voor de VUB.

En waarom men bezwaren zou moeten maken tegen de aanwezigheid hier van het Chinese Confuciusinstituut terwijl o.m. Spanje, Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk hier gelijkaardige instellingen hebben is mij een raadsel. In tegenstelling tot de VS voert China trouwens ook geen oorlog tegen de EU en luistert het niet op massale schaal samen met de Britten alle telecommunicatie in ons land af.

China is volgens het IMF ’s werelds grootste economische mogendheid en het is dan ook in ‘s lands belang er goede relaties mee te onderhouden zoals met trouwens andere belangrijke economieën als bijvoorbeeld Brazilië, Canada en India.

Tussen haakjes er zijn in België ongetwijfeld meerdere Chinese spionnen actief zoals er ook Amerikaanse, Britse, Turkse en Russische spionnen zijn. Niets bijzonders dus. Duik in jullie archief en je zult mijn wedervaren hierover kunnen lezen. Die stelling van Knack over spionnen is dan ook een wel heel nieuwe en erg ‘schokkende’ onthulling. Om ‘bang’ van te worden. Op de tientallen buitenlandse ambassades in Brussel krioelt het ervan.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Knack over het werk van Jonathan Holslag en het ‘Gele gevaar’. Men heeft het daarbij ook over de moeilijke toestand in de Chinese provincie Xinjiang waar veel Oeigoeren wonen die ook in veel gevallen moslims zijn.

Wat de auteur in zijn verhaal vergeet te vertellen is het zeer grote probleem daar met door buitenlandse mogendheden (Turkije, Saoedi Arabië, de EU en de VS) gesteunde salafistische terreurgroepen die er tot zelfs in Beijing aanslagen plegen en ook massaal in Syrië aanwezig zijn. Of journalist Jan Lippens kent het probleem niet of, erger, hij verzwijgt het.

8 gedachten over “China en de obsessie van Jonathan Holslag

 1. Waarschijnlijk heeft hij ooit gekeken naar de legendarisch film “Les Chinois à Paris” van Jean Yanne uit 1974 en is in die fase blijven steken.
  Weet Holslag trouwens niet hoe onze “bondgenoot” de VS L&H de afgrond hebben ingeduwd omdat ze niet wilden dat een ander land dan de VS leider zou zijn in spraak- en vertaaltechnologie dienstig voor afluistertechnieken?
  Luc Devincke

  Antwoord:
  Een prachtfilm en zeker voor wie wat van Frankrijk kent en het China onder Mao. De scene waarbij Jean Yanne het uitstalraam van zijn Sex Shop wijzigt in Shop Soy is bijvoorbeeld mooi. Maar hety krioelt in die film van die hilarische scenes zoals die pater die dan voor Mao gaat werken: ‘Qui mon Fils, excuser mon camarade.’

  En dan het verzet met die verzetsheld die tijdens de ‘bevrijdingsparade’ zijn polshorloge weet gestolen door een der wuivende toeschouwers. Ik heb hem toen gezien en wist een paar jaar terug een kopie op DVD te bemachtigen.

  Ze mogen bij de VUB fier zijn dat ze zo’n voorbeeld van onzinverkoper hebben. Soms lees ik zijn stukken en je vraagt je dan af hoe slaagt hij erin die prietpraat te verkopen.

  Willy Van Damme

  • En hoe zo iemand er in slaagt zelfs maar een doctoraat te halen. Lid zijn van de Loge is waarschijnlijk het eerste item. Ken een Russisch persoon die aan een Belgische universiteit onlangs een doctoraat heeft weten te behalen maar die bekende dat het hem heel moeilijk was gemaakt omdat hij weigerde in zijn werk Putin met de grond gelijk te maken.
   Het ga je goed zolang je bereid bent met de wolven in het bos mee te huilen. De academische wereld is niet anders dan de politieke: naar boven likken en naar beneden schoppen.
   Luc Devincke

   Antwoord:

   Een insider vertelde mij dat men die functie drie dagen voor sluitingsdag openstelde en hij daardoor de enige kandidaat voor professor was. Of dit klopt weet ik natuurlijk niet. Maar de praktijken aan onze universiteiten kennende verbaast mij niets meer.

   Ik deed ooit onderzoek naar de professor en oud-deken van de farmacie in Gent en bleek dat dit een gerote fraude was. toen er een nieuwe Gentse procureur-generaal kwam was zijn liedje snel uitgezongen en verloor hij zelfs zijn emiraat. Terecht.

   Behoudens een serie proffen aan de UGent en de specialisten van ons leger wou niemand mij in België geloven. Wijlen De Zwijger nam mijn verhalen wel. Journalisten als Walter Zinzen steunden hem voluit en gaven hem continu op televisie vrije podia voor zijn onzin en leugens. Mijn ervaring nu in het dossier Syria is dus niet nieuw.

   Gelukkig negeert onze diplomatie en ons bedrijfsleven de onzin over China van Holslag. Het artikel over de VUB van Jan Lippens in Knack is wel schokkend en moet zeker gezorgd hebben voor erg hoog oplopende ruzies aan de VUB. De rector stuurde trouwens een brief naar Knack het artikel desavouerend.

   Willy Van Damme

 2. Geachte heer Van Damme,

  namens Chinasquare.be vraag ik u of we het stuk “China en de obsessie van Jonathan Holslag” mogen overnemen. Bij dit soort overnames zetten we altijd een duidelijke bronvermelding + de tekst dat het om een opiniestuk gaat. Graag antwoord op dirknim@telenet.be
  Dank bij voorbaat.
  DN

  Antwoord:

  Geen enkel probleem.
  Willy Van Damme

 3. het weglaten van de informatie over de aanwezigheid en de rol die de Chinese Oeigoeren, met de steun van Turkijë, in het destabiliseren van Syrië is een aanwijzing dat het hier om een propagandastuk gaat.

  linken naar de ontbrekende informatie:
  Waarom zou China deelnemen in het Idlib-offensief? Kevork Almassian

  China is bereid om met het Regeringsleger het noordelijke Idlib-territorium in Syrië te heroveren
  https://www.globalresearch.ca/china-says-willing-to-team-with-syrias-assad-in-push-to-retake-territory/5649493
  Luc Demeyer

  Antwoord:

  Dat verhaal dat China bereid zou zijn om troepen naar Syrië te sturen klopt natuurlijk. Of het achterhouden van die cruciale informatie bewust of onbewust gebeurde is iets waar ik onmogelijk kan op antwoorden.

  Over de politieke problemen in de Chinese provincie Sinkiang en de daaruit voorvloeiende repressie wordt in de westerse media veel geschreven en altijd op dezelfde toon.

  Dat kranten als The New York Times, Le Monde, NRC en The Guardian beter weten en kennis hebben van het salafistisch terrorisme ginds is zeker daar ze er in het verleden naar aanleiding van een serie erg moorddadige aanslagen wel over berichten.

  Zij houden dit dus heel bewust achter en bedriegen aldus hun lezers en zijn geen bron van serieuze informatie maar makers van westerse propaganda. Of Jan Lippens dit ook weet is echter niet zeker.

  Het doet echter denken aan de wijze waarop diezelfde media altijd schrijven over de Krim en Rusland. Zij hebben het wel over de annexatie van de Krim maar verzwijgen heel bewust dat dit het direct gevolg was van de gewelddadige door de VS en de EU georganiseerde staatsgreep in Oekraïne.

  Waarbij men dan de kwestie van de Krim gebruikt om Rusland als agressief te beschrijven – zie de vorige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra – dat dus ook wel eens andere landen zou kunnen aanvallen en annexeren. Waarna men er dan de nood voor Europa aan koppelt om extra te bewapenen want oorlog dreigt.

  En aangezien iedere journalist weet heeft van die staatsgreep in Oekraïne gebeurt dit achterhouden van dit cruciaal gegeven heel bewust en toont het dat onze media propaganda verkopen voor wat ze beweren objectieve informatie te zijn.

  Wat betreft het eventuele Chinese optreden kan men dit indien zou gebeuren eerder beschouwen als een zuiver symbolische zaak die echter wel een grote Chinese koerswijziging betekent.

  Voor het eerst in haar geschiedenis zouden Chinese troepen – al of niet als adviseurs – in het Midden-Oosten slag leveren. Er zouden inderdaad enkele duizenden Chinese Syriëstrijders uit Sinkiang in de provincie Idlib zitten.

  Veelal dan binnen de Turkestan Islamic Party (TIP) die in alliantie zit met al Qaeda. Deze TIP was zeker vroeger een instrument van de Turkse buitenlandse politiek om zo delen van Syrië aan te hechten.

  Turkse veiligheidsagenten werden trouwens in het verleden gearresteerd op de luchthaven van Shanghai en in het noorden van Thailand. Herinner U de salafistische terreuraanslag op een boeddhistische tempel in Bangkok waar veel toerristen kwamen. China was over het Turkse optreden woedend en loert ongetwijfeld op weerwraak. De VS steunde hier toen in het publiek Turkije.

  De verovering van de provincie Idlib lijkt ook als allerlaatste fase van het gewapend conflict nu hoog op de agenda te staan. Wel worden er hierover op dit ogenblik tussen de serie betrokken partijen zoals Turkije, Iran, de VS, Rusland en Syrië gesprekken gevoerd. Mijn vermoeden is dat die eind deze maand zullen afgerond zijn.

  Willy Van Damme

 4. China mag dan wel een enorme troepenmacht hebben die in snelle mate moderniseert maar deze heeft geen enkele recente slagveldervaring. Rusland had dit ook niet sinds Afghanistan en heeft in Syrië enorm veel praktijkervaring kunnen opdoen inzake het gebruik van haar nieuwste materiaal en heeft daarnaast er ook haar verouderde commando structuren kunnen optimaliseren. De Chinese “interventie”, moet naast het politieke signaal dat het inhoudt, ook in die context worden gezien. Bovendien zitten ze met hun neus ook zowat boven op de Amerikanen zodat het intercepteren van hun communicaties hen heel wat kan bijbrengen over hun manier van werken.
  Luc Devincke

  Antwoord:

  Over de werkelijke sterkte van het Chinese leger kan men vermoed ik een ganse week discussiëren en nog van mening verschillen. Zeker is dat het mede als gevolg van de groei der Chinese economie veel sterker geworden dan toen het in 1979 in de provincie Lang Son bij de Vietnamezen een ferme bloedneus opliep.

  Hier echter kan het hoogstens gaan om een symbolische maar wel politiek zeer belangrijke actie. Het duurt maanden voor men een serieuze invasiemacht kan samenstellen en die moeten dan nog duizenden kilometers ver varen en opereren in hen onbekend terrein.

  Bovendien heeft het Syrische leger geen behoefte aan Chinese soldaten. Eens op gang valt de provincie Idlib als een rijpe appel snel in hun schoot. Voor Rusland was de oorlog een godsgeschenk die toeliet om al hun sinds 2008 in gebruik gekomen oorlogsmateriaal in echte gevechten uit te testen. Een doom voor de generaals. En dan is er het feit dat die salafisten hierbij het doelwit zijn. Moskou moet in feest zijn.

  Willy Van Damme

 5. Daarom Jonathan Holslag het leger in gaat,nu kan hij het gele gevaar manu militari tegenhouden. De Vlaamse media is nogal een circus . Soms weet ik niet of ik ermee moet lachen of janken !
  Sven

  Antwoord:

  Soms is het om te lachen, soms om te janken en soms om boos op te worde,. En soms staan er ook goede verhalen in. En wat betreft Jonathan Holslag stel ik mij de vraag wat die man drijft.
  Willy Van Damme

 6. Een vat vol tegenstellingen.
  Jonathan heeft soms een punt maar het blijft moeilijk te bepalen waar die kerel
  naartoe wil en uit wiens hand hij eet.
  Ik vergelijk hem een beetje met een figuur zoals wijlen Hendrik Deman.
  Jean-Jacques Deweerdt

  Antwoord:

  Inderdaad, hij spreekt zich regelmatig tegen. Maar enkele jaren terug, ook in de NRC, schreef hij dat het zenden van handelsmissies naar China geen zin heeft daar zij hier toch nooit iets kopen. Het is zowat de meest complete onzin die iemand ooit over zo’n onderwerp heeft geschreven.

  Hij bewees toen geen enkele kaas te hebben gegeten van dat soort zaken waarover hij nochtans les geeft. Het deed bij mij vragen stellen over wie die man eigenlijk is, wie hem benoemde en waarom.

  Achteraf vertelde een insider me dat men die benoeming zo regelde dat het niemand anders kon zijn dan hij. De man grossiert ook regelmatig in oorlogstaal die binnen de NAVO ongetwijfeld op veel goedkeuring kan rekenen.

  Bovendien krijgt die man, ondanks zijn in mijn ogen soms zeer dwaze praatjes en gebrek aan kennis, overal vrij tribunes. Deze week nog in de NRC. En dan begin ik te denken aan Integrity Initiative, een door de Britse geheime diensten opgezet programma om de berichtgeving te manipuleren.

  Een project dat duidelijk tentakels in de VUB heeft. En dit soort projecten hebben baat bij een dergelijk genre van columnisten die het publiek debat richting geven. En geweten is dat de VS samen met het VK er alle baat bij hebben om de nieuwsgaring te manipuleren. Ik zie het elke dag.

  Misschien ver gezocht maar ik hou het zeker in mijn achterhoofd bewaard. Verder lees ik hem nog zelden want het is veelal zo’n grote onzin dat ik er mijn tijd niet teveel aan wil verspillen.

  En uiteraard zegt die man soms wel eens zinnige dingen. Soms dus. Het zou spijtig en zeer verbazend zijn moest het alleen maar onzin zijn welke hij via de kranten en tijdschriften uitkraamt. Die vergelijking met Hendrik De Man is voor hem natuurlijk niet flaterend. Ik ken De Man echter te weinig.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s