Dendermonds schaaktheater op de Aquarius

Wie de politiek nauwgezet volgt zal moeilijk kunnen ontkennen dat dit iets heeft van een combinatie van een spelletje schaak, of Stratego met gewoon theater. Al zullen sommigen het ook wel eens hebben over pure comedy. Maar politiek is nu eenmaal echter broodnodig want iemand moet het land en de gemeente nu eenmaal besturen. We kunnen niet zonder en hopen daarom op het beste. Niet zelden zonder resultaat zoals de huidige regering bewijst.

Goed uitkijken

En Dendermonde ontsnapt nu eenmaal ook niet aan die politieke regels. Zeker daar er nogal wat parlementairen in deze gemeenteraad zitten. Zo zijn er Bart Van Malderen, gewezen fractieleider van SPA in het Vlaams parlement en in datzelfde parlement Marius Meremans voor de N-VA. Terwijl Leen Dierick voor CD&V in het federaal parlement zit zoals ook Barbara Pas die zelfs ondervoorzitster is van het Vlaams Belang.

En nu de lokale verkiezingen naderen voelt een degelijke waarnemer hoe de partijen hun pionnen plaatsen en raadsleden hun zetten doen. Wie zoals Nele Cleemput (CD&V) veel het nieuws opzoekt heeft ambitie en ziet men normaal volgende legislatuur terug. Ook de partijen gedragen zich tegenwoordig erg strategisch en kijken goed uit vooraleer ze uitspraken doen.

DSC_0002

Tomas Roggeman is een erg ambitieuze man die carrière wil maken op o.m. de kap van hulpeloze kinderen en zwangere vrouwen.

Want wie nu op de oppositiebanken van de gemeenteraad zit kan de zondagavond van 14 oktober, eens de uitslagen en machtsverhoudingen gekend zijn, aan tafel gaan zitten met leden van de huidige meerderheid. Vijand wordt dan vriend en ook natuurlijk omgekeerd. Het is het spel Stratego of schaak wat politici onder de knieën horen te hebben. Het heet politiek bedrijven.

De media opzoeken

Cruciaal is natuurlijk om in de media te komen met als idee zo de aandacht van de burger te trekken. Wie weet valt die burger op die smoel en de voorstellen die dat gezicht doet. En dus was het de voorbije gemeenteraad tijd voor veel vragen, 11 in totaal. Hopend dat de twee nog overgebleven kranten hun mooie praatjes oppikken. Waardoor de gemeenteraad natuurlijk wel uitliep tot na 01u30.

Maar daarbij uiteraard geen voor de meerderheid van CD&V en SPA kritische interpellaties die hen sterk in verlegenheid zouden kunnen brengen. En dus waren er vragen rond o.m. asbest, zwerfvuil en een kraantjeswatercharter.Want wie is er nu niet tegen zwerfvuil? En dan waren er de complimentjes van onder meer Marius Meremans naar Bart Van Malderen. Er waren ooit andere gemeenteraadszittingen.

Facebook Dylan Vandersnickt

Dylan Vandersnickt, wijlen de lokale voorzitter van de Dendermondse Jong N-VA in actie op Facebook. En leuk dat hij dit moet gevonden hebben. Het lijkt wel te komen uit een moderne versie van de Völkischer Beobachter, het dagblad van de Adolf Hitler. Met vluchtelingen als de nieuwe joden. Wat wordt het: De kogel of gewoon gas? Nu het Vlaams Belang zijn toon matigde is er dan nog de N-VA om in te springen. Dylan Vandersnickt pleegde nadien zelfmoord.

Alleen de kwestie van de conceptstudie voor het spoorwegstation en het erbij horende plein zorgde door de wijze van optreden van raadslid Tomas Roggeman, nationaal de voorzitter van Jong N-VA, voor langdurig getwist. Deze meende te moeten scoren door hierover breed uitgesmeerd zijn mening te geven, vooral dan over de tegen ten vroegste in 2028 (!!) voorziene 800 autoparkeerplaatsen.

Naakt

Alhoewel hij voorheen in een gesprek hierover stelde zich geen zorgen te maken – “De NMBS zal haar klanten niet wegjagen.” – bleek hij nu ineens wel te vrezen voor een ramp. Die 800 parkeerplaatsen die men als optie vooropstelde waren plots totaal onvoldoende en dienden nu al aangepast. Probleem voor hem is dat dit getal van 800 alleen maar een mogelijke optie is die men nu neemt maar dus geen vaststaand gegeven is.

Het is ook pas tegen 2028 en in tien jaar kan er enorm veel gebeuren en zal men die plannen dus zeker nog sterk moeten wijzigen. Wat er bij hem echter niet bleek te willen ingaan. Hij had hierover zelfs een amendement klaar om bij dit gemeenteraadsbesluit te voegen. Tevergeefs echter want de oppositie met zowel Stefaan Van Gucht (VB) als Stijn Pluym, fractieleider van Open VLD, konden zich goed vinden in die conceptstudie.

Alleen de N-VA stemde voor die motie met het Vlaams Belang dat zich onthield. En toen men dan moest stemmen over het feitelijke raadsbesluit klonk het bij bepaalde figuren op de banken van de N-VA stilletjes dat men zich dan misschien best kon onthouden.

Dat was echter gerekend zonder hun fractieleider Walter Deygers die liet weten dat men dit net als de andere partijen ging goedkeuren. Men kon bij Tomas Roggeman toen hij Deygers hoorde zo de bliksemschichten en stoom rond zijn hoofd zien verschijnen. De man stond naakt en stemde dus voor, braaf Deygers volgend. Verkoop dat eens aan de buitenwereld! Van een desavouering gesproken.

Van excuses naar excuses 

De man, heeft het niet alleen met zichzelf maar ook met zijn lokale jongerenafdeling trouwens vrij lastig. Zo was er de affaire met de lokale N-VA voorzitter Dylan Vandersnickt die op Facebook een cartoon had geplaatst waarbij een zogenaamd sociaal voelende studente werd verkracht en een andere geëxecuteerd door vluchtelingen. Wat eerst tot diens excuses en nadien tot zijn ontslag leidde.

Tweet - Afrikaanse vluchtelingen Libië - Boot Aquarius - 11 juni 2018

Tomas Roggeman is duidelijk een Vlaams nationalist en gebruikt om de haverklap Engelse woorden. Om het plezant te maken? Het had eens in het Frans moeten zijn. De man zit al jaren in de politiek en dan spreken van een ‘vergissing’. Kom nou. Typerend is ook dat hij de vulgariteiten van de Brit Paul Joseph Watson retweet, een man uit de entourage van Alex Jones, de geflipte versie van Donald Trump. Watson is een man die qua waanzin en menselijkheid het allerdiepste mogelijk opzoekt.

“Blij dat ik er vanaf ben”, was de reactie toen van Tomas Roggeman op de zaak Vandersnickt. Maar vanuit de lokale jongerenafdeling was er meer recent dan de Facebookpagina ‘Make Dendermonde Great Again” waar ook figuren uit om hun racisme gekende groepen als Pegida en Schild en Vrienden opdoken. Een website die na een toenemende kritiek dan maar snel werd opgedoekt.

En na de walgelijke cartoon van lokaal voorzitter Dylan Vandersnickt was er vorige week dan de nationale voorzitter van Jong N-VA zelf om zich te tonen. Zo maakte hij zich vrolijk over het trieste lot van de vluchtelingen aan boord van het schip de Aquarius dat nu in Valencia is aangekomen. De woorden ‘Return to Sender’ op de tonen van een vrolijk deuntje was via een tweet zijn antwoord op dit drama.

Dit gaande over een boot overladen met vluchtelingen en daarbij veel kinderen en ook zwangere vrouwen. Je moet maar durven. Maar geen zorg, na de verontschuldigingen van Dylan Vandersnickt vorig jaar in mei was het dan nu de beurt aan Tomas Roggeman zelf om hiermee te zwaaien. Hij had het zo niet bedoeld en wou echt geen mensen kwetsen.

Tweet - Afrikaanse vluchtelingen Libië - Boot Aquarius - Verontschuldigingen - 11 juni 2018

Stemmen ronselen op de kap van de diepe miserie van kinderen en zwangere vrouwen. Het is iets wat men bij de N-VA graag ziet zoals de uitlatingen van Bart De Wever en Theo Francken bewijzen. Het idee dat men met dit soort walgelijke politiek stemmen kan ronselen toont hoe zwaar ziek onze maatschappij tegenwoordig is.

Nou excuses. Hoeveel keer sorry kan een mens van een partij en een politicus verdragen? De man was op de schoolbanken een primus, werkt al wat jaren in het parlement, is al bijna zes jaar gemeenteraadslid en nationaal voorzitter van Jong N-VA.

Als je in een dergelijke positie zit dan maak je dergelijke fouten niet. En als men toch dergelijke fouten maakt dan is dat het bewijs van onbetrouwbaar politiek gedrag. Waarna  er nog zoiets bestaat als de politieke verantwoordelijkheid voor de eigen (wan)daden.

In wezen echter kwam hier de ware natuur boven van de man, en dat is kakken op in zware moeilijkheden verkerende kinderen en zwangere vrouwen. En daar is een woord voor: Walgelijk. Een man met een dergelijke visie op de samenleving hoort niet thuis in de politiek. Punt. Excuses aanbieden zijn dan gewoon holle woordenkramerij.

“Mits hij zijn standpunten matigt”

Op de lokale satirische website Klaptand maakte men er ook een stukje over met daarbij een (nep)citaat van Barbara Pas (Nationaal ondervoorzitster VB) over de man: “‘Mits Tomas zijn standpunten een beetje matigt, is hij zeker welkom bij ons.” Men had het daar bij de Klaptand begrepen.

Leen Dierick

Gebaseerd op een gemanipuleerd dossier eiste Tomas Roggeman in de gemeenteraad ooit het ontslag van eerste-schepen Leen Dierick (CD&V) (foto Leen Dierick bij de Volaardebeek aan de Killeweg). In Brussel nochtans een coalitiegenoot. En dan verschieten dat de relatie tussen beide partijen in Dendermonde ijzig is.

Een goed ingeburgerde waarnemer van de Dendermondse politiek stelde het zo: “Dit is geen foutje maar een bewuste strategie zoals Theo Francken om met zijn tweets bij een bepaald publiek stemmen te ronselen.” Zeker is dat sommigen binnen de lokale afdeling van de N-VA bepaalde van zijn strapatsen niet lusten. Maar de man is de lieveling van de nationale partijleiding en dus…

Zo vroeg hij op zeker ogenblik in de gemeenteraad het ontslag van eerste schepen Leen Dierick louter en alleen gebaseerd op een gemanipuleerd dossier over het stedelijk kerkhof in Appels. “We moeten nog veel leren”, was een tijd later zijn reactie op die “blunder”. Zijn optreden hier maakte de relatie tussen CD&V in Dendermonde en de lokale N-VA wel ijzig. Of hoe een primus niet altijd slim is.

Willy Van Damme

5 gedachten over “Dendermonds schaaktheater op de Aquarius

 1. De pretentie; iemand die zelfmoord heeft gepleegd zo uitsmeren om uw eigen haat jegens de grootste partij van Vlaanderen uit te drukken. Voor nabestaanden en vrienden 0.0 respect.

  PS: Make Deiremonne Great Again bestond uit mezelf (inderdaad Jong N-VA’er, vooralsnog geen lid van Pegida), Milan (lid van Zenith en Scaldis, maar niet van Jong N-VA), Nicolas (Sp.a gezinde), Sohrab (Afghaanse roots, geen lid van Jong N-VA) en Joël (Congoleze roots, geen lid van Jong N-VA); stellen dat onze meme pagina aan racisme meedeed is een grove onwaarheid. Ook dat het iets gecoördineerd was vanuit N-VA is een flagrante leugen.
  PPS: Make Deiremonne Great Again (wat een ironische naam is) bestond langer dan een jaar (“snel offline gezet”, klopt dan ook niet). Sp.a heeft zichzelf in de voet geschoten, zo bleek met onze post over de Schepen dat meer dan 500 likes had en 50 keer was gedeeld. De jongeren in Dendermonde zijn nog steeds grote fan en sturen geregeld foto’s met een petje.

  Groetjes, je kapoen
  Jan Vanhove

  Antwoord:

  Zijn zelfmoord werd breed in de kranten uitgesmeerd en daar ik wel over wijlen moest spreken heb ik ook de reden hiervoor gegeven. Gewoon droge informatie. En breed? Behoudens zijn naam drie woorden. Zelfmoord plegen is ook geen schande maar een keuze waarover ik mij niet uitspreek. Ik sprak mij wel uit over zijn andere daden.

  Mijn ongenoegen betreft vooral bepaalde uitlatingen en gedragingen die beneden elk peil zijn en mensonwaardig. Maar voor U is het beledigen van vluchtelingen, kinderen en zwangere vrouwen blijkbaar geen enkel probleem.

  Waarvan akte. Verder heb ik ook geen enkel probleem met die mensen van de N-VA die zich meer respectvol gedragen tegenover hun medemens. En die zijn er.

  Het werd, zoals ik schreef, snel opgedoekt toen er kritiek op kwam omwille van bepaalde als racistisch bestempelde uitlatingen en zoals ik schreef, het verschijnen van figuren uit o.m. Pegida en Schild en Vrienden. En dat er linken waren naar Jong N-VA bewijst U zelf.

  Ik heb ook niet geschreven dat die website racistisch was, dat betrof Pegida en Schild en Vrienden. De tekst correct lezen a.u.b. Verder hebt U onlangs een tweet geplaatst van Schild en Vrienden en hen in wezen dus indirect steun gegeven. Succes met je kapoenenstreken.

  Willy Van Damme

  • Willy, welke racistische uitlatingen? De meme pagina is offline gehaald, na overleg tussen de vrienden omdat het werd gepolitiseerd (door een schepen, die het deksel op de neus heeft gekregen van zijn eigen leerlingen hierover). En nog eens niemand achter die pagina heeft iets te maken met Pegida. Tenzij Sohrab in het geheim tegen zijn eigen geloof zou zijn, wat me sterk zou verbazen.

   Er zijn grenzen. Die heb je fel overschreden door even ranzig te praten over Dylan als zijn meme was en door daarbovenop mijn vrienden er nog eens bij te betrekken, die niets met N-VA te maken hebben. Dit is gewoon kwetsend voor nabestaanden en vrienden. Misbruik maken van gebeurtenissen, van een persoon die ondertussen dood is. Laat hem rusten in vrede. Heb het respect.

   Jan Vanhove

   Antwoord:

   Dus het aanklagen dat bepaalde mensen op een walgelijke wijze over andere mensen schrijven is even ranzig als wat onder meer Dylan Vandersnickt gedaan heeft. Goed om weten. Heerlijk gezegd lijkt mij dit allemaal puberachtig en zeer vies gedrag. Ook van uwentwege. Wordt volwassen.

   Willy Van Damme

   • Again, wat is de link tussen Make Deiremonne Great Again, pegida, Jong N-VA en racisme? Als de link is: jij zit bij Jong N-VA, dan overtuig je niemand buiten jezelf. Graag een concrete link, bewijzen van racisme ook graag. Bij voorbaat dank.

    Als je niet inziet dat praten over iemand die dood is, die persoon misbruiken voor uw ranzige politieke doeleinden, namelijk Tomas Roggeman woorden in de mond leggen die niet kloppen ‘blij dat ik er van af ben’, kom nu. “puberaal”.
    Jan Van Hove

    Antwoord:

    U bent zo te zien een super intelligent man en weet met zekerheid wat Tomas Roggeman toen tegen mij zegde. Het was een korte uitleg, niet meer dan dat wat er stond, en is dus zeker niet uit zijn verband getrokken. Het was ook geen gesprek ‘off-the-record’.

    Mag ik nog schrijven wat die man van Jong N-VA toen op het web plaatste? Je kan het trouwens in duizendvoud zo van het internet halen. Dat gebeuren is politiek belangrijk omdat het een bepaalde ingesteldheid toont bij de Dendermondse Jong N-VA. Maar ik begrijp: het past niet in jullie kraampje en daarover dus schrijven is ranzig.

    Wie over bepaalde politieke tendensen bij de N-VA en vooral de Jong N-VA wil schrijven hoort dat te vermelden. Pech voor jullie. Maar ik ben ranzig als ik dat schrijf. Nog een beetje en het wordt verboden?

    En wat de link betreft tussen ‘make Deiremonne great again’ en Jong N-VA, toen met dat gratis bier zoveel gedronken dat je niet meer weet wat je gedaan hebt? Je ontkent het licht van de zon.

    En wat de link betreft lees wat ik hierover al schreef, dan weet je het.

    U kent mij blijkbaar amper maar als ik met mensen als jou in discussie ga en je bepaalde dingen poogt te ontkennen dan ga ik op zoek. Je bent dus nog een leugenaar en een van de door jou genoemde personen kon er blijkbaar niet mee lachen dat je zijn naam noemde. Bezorg ik je een foto van jou op die braspartij? Zielig.

    Willy Van Damme

   • Ik veronderstel ook dan dat je denkt dat er een link is tussen Zenith, scouts, Scaldis en Jong N-VA? Mijn andere engagementen. Dat is dan ook duidelijk.
    Jan Vanhove

    Antwoord:
    Je blijft maar onzin verkopen en blijkbaar kun je dus ook niet lezen wat ik exact schreef. Het zij zo. En voor mij mag dit naast elkaar praten wel ophouden.

    Maar daar je op de sociale media over de vluchtelingenproblematiek continu zit te raaskallen, prietpraat te verkopen en niet verder raakt dan het grossieren in slogans en het beledigen van je politieke tegenstanders wil ik je, als je het kunt vatten, pogen uit te leggen waar dit vluchtelingenprobleem van de voorbije jaren vandaan komt en wat de schadelijke rol hierin van de N-VA was.

    Tot 2011 was er tussen Libië en de EU een akkoord waarbij dat land zoveel mogelijk alle vluchtelingen tegenhield en zo onze kusten niet konden bereiken. En zolang men Kadhaffi en zijn regering gerust liet werkte dat ook. De Afrikanen konden trouwens zo aan de slag in het om arbeidskrachten smekende Libië.

    Maar dan moest de EU, NAVO en de VS zo nodig dat land de oorlog verklaren en Kadhaffi laten vermoorden. Het gevolg is dat Libië sindsdien een ware hel is waar men zelfs mensen levend vilt en als slaaf verkoopt. Waardoor ook een massale vluchtelingenstroom naar hier op gang kon komen.

    Die illegale oorlog tegen Libië is in ons parlement eenparig door alle partijen goedgekeurd, dus ook door het Vlaams Belang, Groen en de N-VA. In wezen zijn ALLE partijen dus niet alleen medeplichtig aan oorlogsmisdaden maar ook medeschuldig aan de huidige vluchtelingenstroom.

    En dan is er Syrië en Irak waar ons land mee hielp bij het sturen van tienduizenden salafistische terroristen, koppensnellers. In mei 2013 keurde onze regering zelfs nog het sturen van wapens naar al Qaeda en ISIS goed. Dit op een ogenblik dat er hier volop over het terreurgevaar werd gesproken.

    Het gevolg: honderdduizenden Syriërs en Irakezen die naar Europa op de vlucht gingen voor de mede door België naar ginds gestuurde koppensnellers. Ook hier is dus de schuld van N-VA, met AL de andere partijen torenhoog.

    Verder plaatsten o.m. Peter De Roover en een andere parlementaire medewerkster van de N-VA nog eind 2016 op de website van Knack een smeekbede om toch maar Saoedi-Arabië te blijven steunen. Het land dat aan de basis ligt van het salafisme en zijn terreur en tot begin 2017 aan ISIS Bulgaarse wapens leverde.

    In plaats van te schelden op bijvoorbeeld Groen zou U beter eens voor de spiegel gaan staan en kijken wat de N-VA hier allemaal deed en hoe zij mee de basis legden voor de huidige crisis.

    Verder moet ik zeggen dat toen de grote crisis met de Syrische, Afghaanse en Iraakse vluchtelingen losbrak de regering met Theo Francken en Jan Jambon bijna perfect werk leverden. Geen enkel probleem om dat te schrijven.

    De enige en serieuze opmerking was dat zij in hun communicatie toen zo nodig allerlei mensen en groepen moesten schofferen zoals die verbindingsofficier van de politie in Turkije. Gedenk ook de schande van de ‘dansende moslims’ van Jambon.

    Maar dat was zoals ook nu vooral om de kiezers die dreigden naar het Vlaams Belang over te stappen aan zich te houden. Een zeer kleine en schandelijke politiek die men voert op de kap van die vluchtelingen.

    Verder doet Francken exact hetzelfde als wat voorheen de regering Elio Di Rupo met Maggie De Block deed. Jullie huidige coalitiepartner trouwens. Alleen dat Francken zich continu in het kader van zijn verkiezingscampagne poogt te profileren als de strafste van de klas. Lees anders het interview met Barbara Pas in Knack over de man.

    Maar dit is natuurlijk wat meer dan kakelen op het internet en vergt wat nadenken, nuanceren en dossierkennis.

    Willy Van Damme

 2. Pingback: N-VA – Jekyl en Hyde | Willy Van Damme's Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s