Syrië–Het merkwaardige relaas van Hassan Diab

Dat de massamedia de berichtgeving over Syrië verwarren met pure oorlogspropaganda blijkt nog maar eens uit het relaas van de 11-jarige Hassan Diab uit de stad Douma. Dit kind werd wereldberoemd toen plots op zondag 8 april het bericht in de media verscheen over een gruwelijke aanval met chemische wapens in de Syrische stad Douma. Hassan Diab was daarbij te zien als een van die serie jongens die er natgespoten werden en daarna eventjes mochten puffen. Deze kinderen waren, stelde men, slachtoffers van een aanval met gifgas.

Geen woord

Het was de start van een hevige woordenstrijd en bedreigingen waarbij de westerse massamedia en de regeringen van de EU, essentieel Parijs en Londen, en de VS nog maar eens uithaalden naar de Syrische regering en Rusland. En alhoewel in de kranten her en der woorden als ‘eventueel’ of ‘mogelijks’ voor die aanval werden gebruikt was de teneur essentieel er een van: ‘Het monster van een Assad deed het weer.’

En bewijzen hiervoor waren er snel gevonden. Men had de Wereldgezondheidsorganisatie, de Witte Helmen, volgens sommigen een liefdadigheidsorganisatie, enkele amper of niet gekende ngo’s en dan was er natuurlijk de bewering dat er die nacht boven Douma inderdaad helikopters waren gezien. Wie twijfelde was een samenzweringstheoreticus, een idioot dus of een verdacht sujet.

Zoals vader en dochter Sergey en Julia Skripal plots genezen zijn van een aanval met het zogenaamd ongezien giftige novichok zo ook blijkt Hassan Diab al enkele dagen na die gifgasaanval plots springlevend. Na het Britse Salisbury nog een miraculeuze genezing. Die gifgasaanvallen toch.

Maar al op maandag 9 april betraden leden van de Russische militaire politie de stad en ontdekten reeds snel het bewuste hospitaal, enkele personeelsleden en zelfs een ‘slachtoffer’ van die zogenaamde aanval, de 11-jarige Hassan Diab die ook duidelijk herkenbaar is in het door het Leger van de Islam en de Witte Helmen verspreidde filmpje.

Maar terwijl deze video van het Leger van de Islam overal in onze media voorpaginanieuws was met massa’s kopij – Het Laatste Nieuws had er zelfs twee pagina’s vol schokkende titels voor over – was dit tweede filmpje (1) met daarin een interview over de zaak met de jongen en zijn vader geen nieuws.

Geen enkele Nederlandse of Belgische krant besteden er aandacht aan. Hetzelfde voor zogenaamde kwaliteitsmedia als Le Monde, BBC, Reuters, CNN, AFP, The Washington Post, The New York Times of The Financial Times.

Alleen voor zover geweten drie Britse kranten, The Sun, The Mirror – met een grotendeels gelijkaardig artikel – en The Guardian wisten het te brengen. Waarbij The Guardian dit kort hield en het bedolf onder een berg beweringen die het verhaal van die jihadisten steunden. Aldus de indruk gevend dat wat Hassan Diab en zijn vader vertelden gewoon propaganda was en totaal ongeloofwaardig.

Kroongetuige

De ene uitzondering was The Independent waar Robert Fisk (2) de gelegenheid kreeg om samen met andere journalisten het bewuste hospitaal te bezoeken en ieder apart interviews af te nemen. Wel was Hassan Diab op dat ogenblik nog niet ontdekt.

Na enkele gesprekken was het voor Fisk duidelijk dat er nooit een gifgasaanval geweest was. En nochtans kan men Robert Fisk er zeker niet van beschuldigen om sympathiek te staan tegenover de Syrische regering. Integendeel.

Hassan Diab - 2

Hassan Diab was als we dat filmpje van de Witte Helmen moesten geloven een van de 1000 slachtoffers van die gifgasaanval in Douma. Niks van aan. Deze foto’s die de valsheid van het ganse dossier tonen worden daarom bewust uit de media gehouden. Kindermisbruik heet dat!

Volgens onze media was Hassan Diab het slachtoffer van een gruwelijke aanval met een bizarre mix van chloor en sarin. Het werk van het ‘monster’ Bashar al Assad. Merkwaardig toch hoe die jongen enkele dagen nadien plots gezond blijkt. Maar dit durven onze kranten niet schrijven natuurlijk.

Uiteraard is er geen, absolute zekerheid dat ook dit verhaal van Hassan Diab klopt maar duidelijk is dat dit kind in dit verhaal een kroongetuige is en gezond lijkt en dat de massamedia geen enkele belangstelling hebben voor zijn verhaal. Alleen als het Leger van de Islam hem toont is het voorpaginanieuws.

Het toont nogmaals dat onze klassieke pers geen enkele interesse heeft om serieus te berichten maar gewoon de spreekbuis is van bepaalde westerse belangen die hier salafistische terreurgroepen als het Leger van de Islam met geld en wapens steunen. Wie het verhaal van Hassan Diab wil horen moet bij zogenaamde alternatieve media terecht. Of hoe een wereldoorlog dreigde op basis van een wel heel dubieus verhaal.

Onderzoek OVCW

Ondertussen heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens dit hospitaal bezocht en stalen genomen. Dit bezoek had eigenaardig genoeg veel vertraging. Eerst waren er de bombardementen van Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk waardoor vliegen naar Syrië enkele dagen onmogelijk was.

 

Het bewuste door de Witte Helmen gemaakt filmpje over die vermeende gifgasaanval. Een kritisch en nuchter kijkende burger had toen al gezien dat dit nep was. Maar geen probleem voor de pennenlikkers van de VRT, De Standaard, NRC, NOS en anderen. Hier was voor hen het ‘beest’ Assad aan het werk geweest.

En toen de missie van de OVCW wou beginnen en ter voorbereiding een militaire verkenningsmissie van de VN aan het hospitaal aankwam werd die door een sluipschutter beschoten. Over het wie, wat en waarom is het raden en dat zal vermoedelijk zo blijven. Feit is dat de missie dan dagenlang heeft moeten wachten op toelating van die militaire verkenningsmissie van de VN om Douma te mogen bezoeken.

Pas vrijdag kon de groep experten van de OVCW er dan stalen nemen maar bezocht daarbij alleen het bewuste hospitaal. Tot ongenoegen van Rusland die een uitgebreider onderzoek vroegen. Wat nu door de OVCW wordt overwogen. Zo is er de vraag waarom men niet zocht naar zogenaamde gewonden en de doden. De leider van de Witte Helmen, had hen nochtans de vermeende begraafplaats aangeduid. Een bizar onderzoek dus.

Maar dit uitstel gaf de VS en haar twee bondgenoten de gelegenheid om het verhaal te verspreiden dat Rusland en Syrië verantwoordelijk waren voor het uitstel en de site aan het opkuisen waren om alle sporen uit te wissen. Wat met sarin of een ander zenuwgas feitelijk een onbegonnen zaak is. (3) (4)

Geheim onderzoek

Vraag is wat het onderzoek gaat opleveren. Het probleem is dat de rapporten van de OVCW nooit publiek worden gemaakt en alleen aan de landen die lid zijn worden gegeven. Waardoor een onafhankelijk openbaar onderzoek naar de feiten in wezen onmogelijk wordt gemaakt en de manipulaties erg simpel worden.

DSC_0701

Het dossier van de vermeende gifgasaanval in Douma dreigt de geloofwaardigheid van de OVCW geheel te ondermijnen. En dat kreeg al voorheen een flinke knauw met hun dossier over de gifgasaanval in Khan Sheikhoun van nu een jaar geleden. (5)

Bij het onderzoek in 2013 naar de serie verhalen over Syrische gifgasaanvallen verliep het onderzoek van de missie van de Zweed Ake Sellström openbaar en kon iedereen zien wat er exact gevonden was. Met nadien een op televisie uitgezonden persconferentie van Ake Sellström zelf die op alle vragen een antwoord gaf. En alles staat nog steeds online. Nu krijgen we alleen een vaag kort persbericht en dus geen transparantie.

De werkwijze van Sellström toonde voor de kritische waarnemer die de moeite nam om alles te bestuderen dat het praktisch zeker die jihadisten waren die in twee gevallen sarin hadden gebruikt. Die openheid en kans tot discussie zal er (bewust?) in het geval van Douma niet bij zijn. En dat is juist wat de VS graag ziet. Ze kan dan via anonieme bronnen blijven mist spuiten en desnoods continu zware beschuldigingen maken.

In Syrië zelf gaan de gevechten intussen verder. Na de bevrijding van het gebied rond de stad Dumayr en het nabije gebergte van Oost-Qalamoen is nu de strijd volop bezig voor de verovering van het gebied rond het vroegere Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek in het zuiden van de hoofdstad Damascus. Na het verdrijven van allerlei aan al Qaeda gelieerde terreurgroepen blijft er daar alleen nog ISIS over. De val hiervan kan elk ogenblik gebeuren.

Willy Van Damme

1) RT News, 20 april 2018, RT visits hospital seen in Douma ‘chemical attack’ video, talks to boy from footage. https://www.rt.com/news/424694-douma-boy-video-attack/

2) The Independent, 17 april 2018, Robert Fisk, The search for the truth in de rubble of Douma – And one’s doctors doubt of the chemical attack’. https://www.independent.co.uk/voices/syria-chemical-attack-gas-douma-robert-fisk-ghouta-damascus-a8307726.html/

3) The Washington Post, Louisa Loveluck, 20 april 2018,’Chemical weapons coverup suspected in Syria as inspectors remain blocked’. https://www.washingtonpost.com/world/chemical-weapons-coverup-suspected-in-syria-as-inspectors-remain-blocked/2018/04/20/1ca0f164-440a-11e8-b2dc-b0a403e4720a_story.html?utm_term=.f69a0a03cca4

Een mooi staaltje van desinformatie waarvoor deze krant bekend is. The Washington Post is tegenwoordig eigendom van Jeff Bezos, de man van Amazon. Deze groep heeft een contract met de verzamelde Amerikaanse veiligheidsdiensten ter waarde van 600 miljoen dollar voor werken rond hun informatietechnologie. Of hoe beiden op meer dan een vlak mooi samenwerken.

4) Een interessant verslag is dat van de Amerikaanse journalist Pearson Sharp van One American News Network: http://www.oann.com/watch-pearson-sharp-refutes-msm-reports-of-chemical-weapons-attack-in-douma/

5) Het is best zich de rel binnen de OVCW van 2002 te herinneren tussen toenmalig Amerikaans VN-ambassadeur John Bolton – de man is pas benoemd tot Nationaal Veiligheidsadviseur van Donald Trump – en de toenmalige directeur-generaal van de OVCW, de Braziliaanse diplomaat Jose Bustani.

De VS was toen in 2002 bezig de invasie van maart 2003 van Irak aan het voorbereiden en Bustani liep niet in de Amerikaanse pas zodat Bolton hem in Den Haag persoonlijk ging bedreigen stellende onder meer dat hij wist waar zijn kinderen verbleven. Een gesprek waarvan er getuigen waren. Een stemming in 2002 van 48 tegen Bustani, zeven voor en 43 onthoudingen bezegelde zijn lot als eerste directeur-generaal van de OVCW.

Zie Business insider, Michal Kranz, 18 april 2018, https://www.businessinsider.nl/john-bolton-threatened-family-of-brazilian-diplomat-iraq-war-2002-2018-3/?international=true&r=US

Advertenties

5 thoughts on “Syrië–Het merkwaardige relaas van Hassan Diab

 1. Beste Willy,
  Geregeld lees ik dat de zgn chemische aanval tijdens de nacht is gepleegd. De beelden van de kinderen in dat ziekenhuis zijn echter overdag opgenomen, en ook bellingcat meldt dat er overdag drie helikopters zouden zijn overgevlogen. De beelden met dode kinderen in dat huis waarin een cilinder met gas ongeschonden door een betonnen plafond zou zijn geboord, lijken dan weer tijdens de nacht gefilmd. Misschien zijn de zgn witte helmen pas later ter plekke gekomen? Of misschien klopt ook dit weer niet? Weet jij hier meer over?
  Raoul

  Antwoord:

  Ik denk dat dit filmpje een collage was met beelden die deels ’s nachts waren opgenomen en deels overdag. Officieel was die aanval in de nacht.
  Willy Van Damme

 2. Hallo Willy,

  Op het NOS journaal en in de Volkskrant hebben ze wel aandacht voor het jongetje die in Den Haag getuigt.
  Uiteraard omdat het de Russen zijn is het allemaal in scene gezet, als hij het had gedaan voor de westerse landen. Dan was hij de grote held geweest.

  https://www.volkskrant.nl/4596096?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20180427|ochtend&utm_content=Er%20was%20geen%20gifgas,%20moet%2011-jarige%20Hassan%20bewijzen&utm_term=56522&utm_userid=&ctm_ctid=5e939560fb135cfc753553baf34ac854

  Groet,

  Henk Koelewijn

  Antwoord:

  Ach het is als steeds veel nepnieuws als het de vijanden van de VS betreft. Je kan als het ware evengoed de officiële verklaringen van het Pentagon, State Department of het Witte Huis lezen. Goeie papagaaien, dat wel. Maar nu deze scene zich in De Haag afspeelde moest de Nederlandse pers als De Volkskrant en NRC er wel over berichten.

  Dit verhaal in De Volkskrant is nog redelijk maar wel vaag en zonder welke diepgang dan ook. Dat men de Britse reactie geeft is naturlijk logisch en haar teneur was ook te verwachten.

  Maar de vraag is bijvoorbeeld welke westerse landen uit protest wegbleven. We horen alleen van de Britten, de VS en de Fransen. Wie nog? Verder is er de vraag hoe die Syriërs zo snel aan een visum voor Nederland (Schengen) geraakten.

  Parijs, Londen en Washington staan hier echter naakt en worden zo duidelijk een stel oorlogsmisdadigers die wel in Den Haag thuishoren maar dan voor het Internationaal Strafhof. Maar dat zal wel niet gebeuren, daar zorgen ze zelf voor.

  Wel was er gisteren ook een verhaal hierover bij VRT radio en televisie. Op de radio klonk het dat alleen Russische journalisten de plaats van de ‘misdaad’ mochten bezoeken en dat Rusland en Syrië het bezoek van de onderzoekers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens bewust hebben opgehouden.

  De zoveelste leugens. Volgens de website van de OVCW gebeurde dat door het OVCW zelf. Verder was dat bezoek van die journalisten een gemengde groep met Russen, zeker een Amerikaans journalist en ook een Brit, Robert Fisk. Of heeft die dan misschien in Moskou deze week politiek asiel aangevraagd. Maar het toont als steeds hoe men heel bewust zit te liegen dat het niet mooi is.

  Eigenaardig is wel dat volgens de NRC de OVCW tegen het geven van die persconferentie was. Blijkbaar hebben zij er moeite mee dat die toch wel belangrijke getuigenissen publiek bekend raken. Waarom?

  Willy Van Damme

 3. Willy, het AD heeft er een fors artikel aan gewijd:
  https://www.ad.nl/binnenland/russen-vliegen-11-jarige-hassan-naar-den-haag-aanval-met-gifgas-was-nep~afeb69ec/
  Bert Bervoets

  Antwoord:

  Bedankt. In België en ook in de meeste andere westerse landen is er tot heden geen woord over dit verhaal in de media verschenen. Censuur heet dat. Er staat in dit artikel een kleine fout.

  Er werden geen honderden raketten afgevuurd maar 103 of 105. Hoeveel juist is onduidelijk. Zeker is nu wel dat een groot deel hun doelwitten niet raakten en of neergeschoten werden of elders neerploften.

  Willy Van Damme

 4. Ik zie nu pas het verhaal van Bolton die OPCW hoofd Bustani bedreigde , gangster stijl.
  Huidig IAEA hoofdinspecteur Tero Varjoranta is net zonder uitleg opgestapt. Ziet er zelfde scenario uit.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Merkwaardig natuurlijk dat het ontslag van die man er enkele dagen komt nadat Trump het akkoord met Iran opdoekte. Veel informatie hebben wij echter nog niet en dus is het gissen. En aan giswerk doe ik hier niet. Bedankt alleszins voor de info die om op te volgen is.

  De zaak van Trump en Iran heeft wel een diepe kloof in de Atlantische Oceaan geschapen. Trump had het nog maar pas opgedoekt of de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland stelde al dat Duitse bedrijven dit nu moeten nakomen. Hij zegde dus dat hij en niemand anders in Berlijn de baas is. Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen;

  De VS heeft drie drukkingsmiddelen tegen de EU. Zo is er het gebruik van de dollar bij handelstransacties. En die gaan wat betreft Iran moeilijk worden, Verder is het gebruik van Amerikaanse technologie bij bepaalde producten een middel om de handel in die producten te verbieden. Een goed voorbeeld is Airbus.

  En dan zijn er bedrijven die ook op de Amerikaanse markt aanwezig zijn en men voor de keuze zal stellen, de VS of Iran. En dan kan de VS vuile trucs gebruiken zoals bij Toyota wier auto’s plots de meest onveilige ter wereld bleken en zo torenhoge boetes op zich zag afkomen. Tot de Japanse regering haar plannen voor het doen verhuizen van de Amerikaanse basis op Okinawa in de prullenmand gooide.

  Voor de EU is het dus een kwestie meer in Euro’s handel te drijven en veel minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse technologie. In die zin verbaasde mij het recente opiniestuk in The Washington Post van de Zweedse politicus Carl Bildt – een der meest pro-Amerikaanse in de EU – die de maatregel van Trump tegen Iran frontaal aanviel en bestempelde als een regelrechte vijandelijke daad gericht tegen de EU.

  Men kan natuurlijk ook het systeem van de handel met Cuba toepassen. Daar negeerde men wel in overleg de VS. Of het realistisch is weet ik echter niet.

  Willy Van Damme

 5. Ik volg Bolton en zal het wel merken als er ergens een bevestiging komt, zowel in de vorm van ‘uitbuiten van de opportuniteit’ als veroorzaken ervan. Varjoranta wordt opgevolgd door Massimo Aparo, hoofd van de Iran Task Force (zou Office for Verification in Iran moeten zijn).

  Het argument van betalingen in dollars ben ik al regelmatig tegengekomen en nogal wat mensen hechten er groot belang aan, maar ik denk dat dat overschat is. SWIFT daarentegen vertegenwoordigt een grote macht en het is me niet duidelijk hoe ver BRICS staat met alternatieven. Ik weet niet wat SWIFT nu gaat doen maar als ge bij SWIFT afgesloten wordt kunt ge geen electronische betalingen meer doen.

  Ik zal eens kijken wat ge over Macron geschreven hebt want de EU is maar een speler als ze samenwerken en de Fransen zijn nogal gretig om met Trump te werken. Tot ze teveel op hun doos krijgen en van gedacht veranderen.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Over Swift beslist blijkbaar in eerste orde de EU. Natuurlijk is de EU na Brexit een huis met 27 beslissingscentra en moet het voor de VS toch gemakkelijk zijn om die uit elkaar te spelen.

  Ik las daarjuist bij het Duitse Handelsblatt dat volgens de fameuze Steve Bannon Richard Grenell, een man van John Bolton en de nieuwe Amerikaanse ‘ambassadeur’ in Berlijn, een grote rol speelde bij het tot stand komen van die populistische coalitie in Rome. Het gaat er dus nog gaan stuiven.

  Die Richard Grenell had nog maar pas in Berlijn zijn geloofsbrieven afgegeven of hij stelde al in het publiek dat Duitse bedrijven hun handel met Iran moesten stopzetten. Dit terwijl ambassadeurs geacht worden uiterst discreet te blijven in hun gastland. Maar voor de VS is dat het omgekeerde.

  Donald Trump zou trouwens volgens bronnen tegen Emmanuel Macron, de Franse president, gezegd hebben dat hij Mercedes van de straten van New York wil zien verdwijnen. Men voorziet trouwens ook een serie Amerikaanse acties tegen Europese autobedrijven.

  En dan is er de pijpleiding Nord Stream 2 die Russisch gas via de Baltische- en Oostzee naar Duitsland en zo West-Europa moet brengen. Een 11 miljard euro groot project waar o.m. het Franse Engie (Electrabel), Shell, het Oostenrijkse OMV en de Duitse bedrijven Uniper en Wintershall bij betrokken zijn.

  Het moet Europa voor de toekomst energiezekerheid geven en dat zint de VS niet en dus dreigen zij die bedrijven die hieraan meewerken eveneens met sancties. En dan is er het Zwitsers-Franse cementbedrijf Lafarge-Holcim dat ook het slachtoffer dreigt te worden van Amerikaanse sancties.

  Zowel bij Lafarge als bij Engie speelt Albert Frère een cruciale rol en hij dreigt dan ook in de VS zelfs persoonlijk voor de rechtbank gesleurd te worden. Hier gaat het over een groot Syrische cementfabriek van Lafarge die in gebied van ISIS lag en waaraan Lafarge dan maar belastingen betaalde.

  Dat mag niet want het is ISIS steunen zeggen Frankrijk en de VS waar de zaak nu voor het gerecht zit. Dit terwijl Frankrijk en de VS ISIS creëerden. Maar voor Frère is dit natuurlijk op zijn oude dag een nachtmerrie.

  Maar Albert Frère en de MR van premier Louis Michel en vooral van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vormen een mooi koppel. En wat schreef De Standaard vandaag?

  Dat Michel er nu aan denkt om niet het Amerikaans gevechtsvliegtuig F35 maar de Franse Rafale te kopen. Tot ongenoegen van de N-VA die de pro-Amerikaanse Belgische topmilitairen volgt. Waarom?

  De vraag is hoe snel de Amerikaanse dollar haar positie van internationaal betaalmiddel zal verliezen. Die kans is groot, zeker gezien de nooit geziene agressieve politiek van de VS tegen zowat alle landen.

  Nu zou volgens bepaalde berekeningen reeds minder dan 60% van alle internationale financiële transacties nog in dollar gebeuren. Daalt dit verder, wat logisch lijkt, dan heeft Amerika een groot deel van haar greep op de wereld verloren. Want vooral hier zit de macht van de VS.

  Kijk de EU heeft met de oorlog en de gelukte en mislukte pogingen tot staatsgreep tegen Oekraïne, Libië, Syrië en Irak een enorme serie blunders begaan. Ze dienden alleen de VS en bezorgden de EU onnoemelijke schade.

  Iets waarvoor Herman Van Rompuy, Guy Verhofstadt, Hans van Baalen en de Europese regeringsleiders verantwoordelijk zijn. Hun dwaasheid, immoraliteit en politiek onverantwoordelijk gedrag dient gestraft.

  Zij zijn verantwoordelijk voor de chaos in het Midden-Oosten, Oekraïne, en zijn honderdduizenden doden en de serie terreuraanslagen hier. De tirades vandaag over de EU en de vluchtelingen van Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor het vluchtelingebeleid, zijn gemakkelijk maar hij en zijn partij steunden jarenlang dit desastreus politiek beleid. En zijn dus mee verantwoordelijk.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s