De VRT over Oost-Ghouta en Syrië

Ik zag al herhaalde malen jullie reportages over Oost-Ghouta, een regio nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Alhoewel de salafistische terreurgroepen o.m. bij monde van Mohammed Alloesh, baas van Jaysh al islam (het Leger van Islam), stelden dat er van een evacuatie van burgers (hij sprake van deportaties) geen sprake kan zijn verzwijgen jullie dat belangrijk element systematisch.

Oost-Ghouta - Militaire situatie - 3 - 23 november 2014

Het door die jihadisten bezette oost-Ghouta dat toen op 23 november al in de verdrukking zat. Ooit bezette men zelfs de industriestad Adra gelegen in de noordoostelijke hoek. Vele arbeiders werden toen ontvoerd of gedood.

Wel beklemtonen jullie telkenmale het inderdaad zware lijden van de burgers daar. Alhoewel men zich, de toestand kennende, vragen moet stellen bij de waarachtigheid van de getoonde beelden. Ze komen immers van een der strijdende partijen die dan nog gelieerd is aan al Qaeda of al Qaeda zelf is.

Ooit al gehoord van Charlie Hebdo en Zaventem? En waar is de journalistieke deontologie van controle van het bronnenmateriaal? In de vuilbak van de VRT? Het wekt ook verbazing dat jullie geen dergelijke beelden toonden of berichten brachten over wat de VS en ook België deed toen ze steden als Rakka, Tikrit, Falluja en Mosoel aanvielen. Hier sprak men zelfs niet over humanitaire konvooien.

Oost-Ghouta - Militaire situatie - 17 - 18 februari - 2018

Het door die salafistische groepen op 18 februari gecontroleerde gebied van Oost-Ghouta, een week voor de aanval op dit gebied begon.

Verder wordt er op dit ogenblik onderling tussen die salafistische terreurgroepen (al Qaeda en wat nu het Bevrijdingsleger van Syrië heet) in de provincie Idlib zwaar gevochten. Sterven hier dan geen kinderen misschien?

Uiteraard verzwijgen jullie in die berichtgeving ook de aanwezigheid van al Qaeda in Oost-Ghouta. Het is een van de reden waarom vredesonderhandelingen de vorige maanden mislukten.

Kortom wat de VRT tot heden bracht is niets anders dan platte propaganda waarbij jullie het tastbare leed van de bevolking gebruiken om al Qaeda te redden van de ondergang daar. Een bevolking die ondanks de ultra zware repressie al herhaalde malen betoogde tegen die bendes. Ook vandaag blijkbaar nog. Maar neen, dat is geen nieuws. Toch niet voor de VRT.

Oost-Ghouta - Militaire situatie - 28 - 7 maart - 2018

Hier kan men goed de militaire strategie van het Syrische leger zien. Zoals in Aleppo wordt het bezette gebied in stukken gehakt en de delen afzonderlijk op de knieën gedwongen. Tot ze vredesonderhandelingen beginnen, eventueel naar elders (provincie Idlib) vertrekken en de burgers laten gaan. Hier gaat men blijkbaar de steden Harasta en Douma ieder afzonderlijk omsingelen om daarna de rest aan te pakken.

Willy Van Damme

Brief naar de VRT over de berichtgeving van de voorbije twee weken rond Syrië en Oost-Ghouta in het bijzonder. In het verleden gebruikte de VRT ginds als gids en tolk zelfs de voordien in Brussel in beroep wegens terrorisme tot 4 jaar effectieve cel veroordeelde Abdoel Rahman Ayachi.

Geen probleem voor de VRT. Maar geen zorg: De man is dood. Abdoel Rahman is de zoon van Bassam Ayachi, een man met linken naar al Qaeda en zowat de peetvader van die Molenbeekse salafistische terroristen.

Uiteraard heeft men bij onze Westerse regeringen lak aan het lijden van de Syrische bevolking. Zie maar wat men aanricht in Jemen. Het Westen doet hier gewoon flink mee aan de vernieling van dit land door hun vrienden van Saoedi-Arabië. En uiteindelijk is het het Westen geweest dat tienduizenden terroristen naar ginds stuurde en bewapende. Met alle gevolgen van dien zoals voor de kinderen van Oost-Ghouta.

Oost-Ghouta - Militaire situatie - 27 - 7 maart - 2018

Een detailbeeld van de smalle corridor die het Syrische leger nog moet veroveren voor de zone in twee is gesplitst. Het is duidelijk dat de jihadisten hier elke offensieve kracht hebben verloren. Een poging vandaag eindigde nog voor men goed was gestart. Vermoedelijk deze nacht of morgen zullen beide legereenheden met elkaar contact maken. Dan zal men wel moeten overgaan tot straatgevechten zoals in Aleppo en elders. Met hier massa’s soms heel grote tunnels. Deze corridor is iets meer dan een kilometer breed. Het stadje Beit Sawa waar de rode pijl staat is volgens Syrische bronnen ondertussen ook al gevallen.

Ondertussen verlopen de gevechten in het voordeel van het leger. De gevechten braken uit rond 24 februari en een 12 dagen later is al bijna 50% van de zone bevrijd. Wat de effectiviteit van het Syrische leger toont. Dat volgens berichten ook alleen zou optreden. Het bewijst natuurlijk dat die salafisten amper nog enige militaire kracht kunnen ontwikkelen.

De omsingeling van de steden Harasta in het noordwesten en Douma in het noordoosten is praktisch een feit. Het is het laatste in Syrië door het door Saoedi-Arabië gefinancierde Leger van de Islam bezette gebied. Een zoveelste opdoffer voor de Saoedische kroonprins en parvenu Mohammed bin Salman.

Advertenties

4 thoughts on “De VRT over Oost-Ghouta en Syrië

 1. Goedenavond Willy,

  Wederom een schitterend artikel, komende uit Uw hand.

  Ik vroeg mij af hoeveel van Uw landgenoten zich nog aangetrokken voelen tot de katholieke kerk en hoeveel bereik de Belgische katholieke kerk nog heeft op de Belgische bevolking?

  Waarom vraag ik dat?

  Welnu, op het blog van Stan van Houcke kwam ik het volgende interview tegen van de Antwerpse bisschop Bonny die, evenals helden als de Belg, Willy van Damme, de Canadese, Eva Bartlett en de Britse Vanessa Beeley, de euvele moed hadden, om op eigen initiatief naar Syrië te reizen om daar de situatie in ogenschouw te nemen en ons, de voorgelogen burgers van Europa en de hele wereld, bericht te doen van haar bevindingen.

  Een saluut voor deze helden/heldinnen, die hun leven in de waagschaal stellen om ons van de juiste informatie te voorzien. Ik kan niets anders doen dan deze helden/heldinnen danken uit de grond van mijn hart.

  Bisschop Bonny doorprikt leugendiscours over Syrië

  http://www.katholiekforum.net/2018/03/04/bisschop-bonny-doorprikt-leugendiscours-over-syrie/

  Theyknew

  Antwoord:

  Je kan de invloed van de Katholieke kerk in België moeilijk inschatten. Je kan wat statistieken bekijken over het aantal doopsels die voor het eerst minder dan de helft bedraagt. Je kan ook het aantal kerkbezoekers of kerkelijke begrafenissen als standaard nemen maar dat is onvoldoende om die invloed te schetsen.

  Het parochiaal etentje hier in Grembergen dit weekend bijvoorbeeld was goed volzet met vele honderden mensen die kwamen eten. Maar mensen die hier naar de kerk gaan is al te rekenen in de vele tientallen. Zeker is dat de invloed daalt. Mede een gevolg van het walgelijk gedrag van de kerkelijke hiërarchie met vooral het kindermisbruik.

  Maar bij de massa’s gewone burgers blijft de kerk toch nog invloed hebben die niet kan onderschat worden. De kerk is ook druk bezig zich aan te passen. Ze heeft nu eenmaal geen keus.

  Wat betreft de Antwerpse bisschop Bonny kan ik alleen maar zeggen dat zijn bezoek aan Syrië te prijzen is. Wel bleef hij als topman van de Belgische kerk grotendeels op de vlakte. Maar het was wel een ander verhaal dan dat van de massamedia die al zeven jaar lang niets anders doen dan de grofst mogelijke leugens vertellen.

  Het stuk in dat recent te verschijnen boek over de media heet niet voor niets ‘de woordvoerders van al Qaeda’. Interessant in zijn discours was wel dat hij voor het eventueel geven van hulp vroeg om Caritas International te steunen. Over IKV/Pax Christi zweeg hij. Vermoedelijk omdat die te druk bezig zijn met het oproepen voor een volgende oorlog.

  Willy Van Damme

  • Fijn te horen dat je, tussen al je levensgevaarlijke en jarenlange werk aan het Syrische front ook nog eens terugkeert naar de Grembergse parochiale werken.
   Johan Baert

   Antwoord:
   Het is naast de deur, ongevaarlijk en niets ingewikkeld aan. En met bovendien veel sympathieke mensen, Maar die heb je in het Midden-Oosten en in Syrië evenzeer. Gisteren nog in het spoorwegstation van Dendermonde met een dame uit Damascus zitten kletsen.
   Willy Van Damme

 2. Goed artikel Willy. Al snap ik niet waar jij de energie haalt om tegen de (VRT)stroom in te blijven roeien. 😉
  Luc Devincke

  Antwoord:

  Tijdens zijn kort leven moet een mens zich best nuttig maken voor de planeet. Ik heb een passie voor onderzoek en schrijven en poog mij op die wijze nuttig te maken. Ik denk dat dit lukt. Verder is er gewoon de ergernis over de dagelijkse berichtgeving in deze zaak van het Midden-Oosten.

  Ik neem andere standpunten in dan wat de massamedia brengen en bij velen klinkt dan ongeloof en valt ongetwijfeld woorden als zot, extremist, leugenaar en dergelijks. Het zal mij echter niet doen stoppen. Ik wil gewoon naar best vermogen onderzoek doen en zo dicht mogelijk de waarheid benaderen.

  Willy Van Damme

 3. Eén en al propaganda vanuit het westen!

  Met vriendelijke groet

  Sonja van den Ende http://www.stopdebezetting.org freesuriyah.eu Redactie: freesuriyah@hotmail.com https://www.facebook.com/sonja.vandenende Twitter: SonjaEnde

  *DONEER EN STEUN ONS WERK*

  *DONATE AND SUPPORT US:*

  *IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33*
  Sonja van den Ende

  Antwoord:

  Ik kan je uiteraard alleen maar gelijk geven. Recent nog een artikel gevonden van Carl Bernstein over een onderzoek dat hij in de jaren zeventig deed naar de relatie van de CIA met de journalistiek. En die was volgens zijn bevindingen zeer nauw. In de tekst van mijn boek geef ik twee vrij recente voorbeelden hiervan. Zaken die toch uitlekten want normaal blijft dat ultrageheim.

  Carl Bernstein is de man van het duo Woodward en Bernstein en Watergate. Bob Woodward is nu een topman bij de Washington Post, Bernstein verliet de krant. Woodward schreef om primeurs te krijgen – zoals hij toegaf – zelfs een lovend boek over president Bush Jr. Een wereld van verschil. De WP is dan ook een in wezen vulgaire oorlogszuchtige vod.

  Ik las ook gisteren een stukje in Het Laatste Nieuws hier over een zekere Rémi Kauffer die volgens dat verhaal onderzoek gedaan heeft gedaan naar veiligheidsdiensten. De titel van het artikel was ‘Geschiedenis wordt geschreven door geheime diensten’. Verdere commentaar overbodig.

  Willy Van Damme

  Voorzitter, Chairman, independent/freelance Journalist/Press.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s