De Morgen en Koen Vidal–Woordvoerders van al Qaeda

Dat jullie een boontje hebben voor een salafistische terreurgroep als al Qaeda kan men moeilijk betwijfelen na bijna zeven jaar van (sic) berichtgeving over de oorlog in Syrië. Vandaag werd dat weer duidelijk gemaakt door jullie medewerker Koen Vidal die eerst toont dat hij amper iets kent van de oorlog daar en verder de rol van al Qaeda in de zaak rond de stad Saraqib geheel verzwijgt in ‘Assad gaat ons allemaal afmaken’ (DM 5 februari 2018).

Dat die stad en de provincie Idlib onder controle staan van Hayat Tahrir al Sham, de lokale afdeling van al Qaeda wordt geheel verzwegen. Natuurlijk niet toevallig en heel bewust. Verder bestaat het Nusra Front niet meer en heet dat nu dus Hayat Tahrir al Sham en dat is gewoon al Qaeda in Syrië.

Verder zou het mij sterk verbazen dat daar nog gewone burgers wonen. Het is al weken duidelijk dat na de val van ISIS en de verovering van de stad en luchtmachtbasis Aboe ad Duhur Saraqib het volgende doelwit zal zijn. Burgers ontvluchten echter steeds een gevechtszone. Toch als ze kunnen en niet worden gegijzeld zoals gebeurde in Aleppo.

Ook de bewering dat Saraqib de laatste door het leger te veroveren stad zou zijn is lachwekkend en getuigt van zero kennis. Heeft Koen Vidal ooit al een kaart van Syrië bekeken? Zo te zien niet. Wees nu al bijvoorbeeld zeker dat het leger nadien de vlakbij gelegen provinciehoofdstad Idlib zal aanvallen.

Verder is Saraqib een logisch doelwit voor het leger. Vlakbij immers liggen de twee door die salafistische terreurgroepen al jaren omsingelde stadjes Foea en Kafrya die de regering steunen maar standhouden tegen al Qaeda en hun vrienden. Hiervoor heeft De Morgen en Koen Vidal echter nog nooit enige interesse getoond.

Dat zijn immers tegenstanders van al Qaeda en voor de krant dus een soort van uit te roeien ongedierte, iets als ratten. Het leger wil die mensen uit hun lijden bevrijden en dat mag van De Morgen duidelijk niet want Saraqib onder al Qaeda moet standhouden. Maar  al Qaeda in Syrië als legermacht nadert haar einde. Reden voor De Morgen om zich verontrust te tonen.

Vrienden van mij die ooit voor De Morgen werkten noemden het de grootste vergissing van hun leven. Ik begrijp hen perfect.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het artikel van Koen Vidal ‘Assad gaat ons allemaal afmaken’. Verschenen op de dag dat in Brussel het proces tegen Salah Abdeslam begon.

Advertenties

3 thoughts on “De Morgen en Koen Vidal–Woordvoerders van al Qaeda

 1. Koen Vidal was ook diegene die in 2016, naar aanleiding van de nominatie van de White Helmets voor de nobelprijs van de Vrede een 2-pagina lange apologie van de White Helmets schreef. Dit zal ik nooit vergeten want het was voor mij de aanleiding om na 30 jaar te besluiten nooit nog De Morgen aan te raken, laat staan te lezen.
  Patrick V.

  Antwoord:

  Dat was ik al vergeten. Het is erg moeilijk om te zeggen wat in de kwestie van Syrië voor die ‘krant’ het diepste bereikte punt is. Misschien toen ze een ganse pagina besteden aan een interview met die terrorist Bilal Abdoel Kareem bij de bevrijding van Aleppo. Voor de miljoenen slachtoffers van al Qaeda, ISIS & co een enorme slag in het gezicht. Maar die hagiografie over de Witte Helmen is natuurlijk ook kandidaat ‘diepste punt’.
  Willy Van Damme

 2. http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2017/06/08/westerse-media-maken-propaganda-voor-laffe-wrede-wereldoverheersers
  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2015/04/05/westerse-politici-en-media-haatpredikers-tegen-zwakkere-anderen
  Janu

  Antwoord:

  Ik zag dat U het ook hebt over de Raad voor Journalistiek. Een grote grap. Ooit schreef De Tijd van de hand van ‘sterjournalist’ René De Witte een groot artikel met in de titel mijn naam voluit. Daarin stond dat ik in Dendermonde verwezen was naar de correctionele rechtbank wegens criminele feiten bij het uitoefenen van mijn beroep als journalist.

  Een verhaal dat alleen gebaseerd was op een vals document dat hen duidelijk was overhandigd door de man die een klacht tegen mij had ingediend en die voordien voorwaardelijk wegens grootschalige fraude 3 jaar cel had gekregen. Niemand anders werd over die zaak toen gecontacteerd en ik kreeg dus ook niet de kans om te reageren. Nadien beweerde de hoofdredacteur Marc Vercauteren zonder blozen dat ze die brief van het parket-generaal hadden gekregen. Een oerdomme leugen natuurlijk.

  Ik trok dan naar die raad en die stelde dat er niets fout gedaan was. Vaarwel deontologie dus, met de zogenaamd heilige principes van woord en wederwoord en controle van de documenten overboord. Pol Deltour van de journalistenbond stelde mij toen dat ik in beroep kon gaan, wat men snel zou kunnen behandelen. Wat ik dan deed. Na al die jaren wacht ik nog steeds. Zelfs geen brief kreeg ik. Smeerlapperij dus.
  Willy Van Damme

 3. “De organisatie wordt aangeduid als een terroristische organisatie door de VN, Syrië, de VAE, Australië, Turkije, Iran, Rusland, Canada, de VS en de EU. Ook na de splitsing en naamswijziging wordt de groep nog steeds als een terroristische organisatie beschouwd door de VS, Rusland, Iran en de VN.” — https://nl.wikipedia.org/wiki/Jabhat_Fateh_al-Sham

  Bart Van Stappen

  Antwoord:

  Dat klopt natuurlijk. Al Qaeda krijgt echter al sinds de start van de oorlog in Syrië van het Westen alles wat ze nodig heeft om het land te vernielen en slachtpartijen aan te richten. Je zal er in een vod als De Morgen nooit over lezen.

  Uiteraard weet Koen Vidal voldoende over al Qaeda en Syrië maar vertikt liever voor de lezers de waarheid te schrijven. De steun van hem en zijn krant voor al Qaeda kan men dan ook niet betwijfelen.

  Normaal zou je dan vanuit justitie en politiediensten maatregelen verwachten tegen deze fanclub van de meest gevaarlijke terreurbeweging die er is. Neen, Christiaan Van Thillo die toch eigenaar is, en de rest laten hen gewoon doen. En dit verschijnt dan op een dag dat men in Brussel het proces tegen Salah Abdeslam start. Ik eindigde mijn brief aan hen dan ook met Allahoe Akbar.

  Ik maakte dit weekend voor een Nederlands boek over de media een stuk over de rol van vooral de Nederlandse pers in de oorlog tegen Syrië. De schaamte is hier al lang voorbij.

  Voor Soedan en die folteringen zocht men naar eventuele bewijzen betreffende die drie door Koert Debeuf geciteerde gevallen. Wat er elders gebeurde en eventueel nog gebeurt kwam hier amper of niet ter sprake. Niemand heeft ook gesteld dat er geen folteringen plaats hadden onder de huidige president. Ook Theo Francken niet.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s