Oproep voor de Dendermondse persprijzen 2017

Zoals elk jaar sinds 1976 organiseert de Dendermondse Perskring ook ditmaal de uitreiking van de persprijzen voor het voorbije jaar, nu 2017. De bedoeling is verenigingen al of niet in de vorm van een vzw of individuen te huldigen die het voorbije jaar op een of andere manier uitblonken in hun categorie van de sport of het sociale en culturele werk. Sinds vorig jaar is daar een derde categorie aan toegevoegd voor mensen die al gans hun leven in die sectoren actief waren. De categorie voor levenslange verdienste.

Dit dan voor mensen of verenigingen die wonen of werken in het werkgebied van de perskring, zijnde Lebbeke, Buggenhout en Dendermonde. Daarbij gaat de aandacht zeker naar mensen die in alle bescheidenheid in stilte hier actief zijn. Zijnde bijvoorbeeld de dame die zorgt dat het clublokaal telkenmale proper is, de man die al het papierwerk doet of de atleet, theaterman of zanger die er het voorbije jaar door zijn prestaties uitsprong.

De lijst van winnaars geeft in die zin dan ook een mooi overzicht van wie er sinds al meer dan veertig jaar in de streek mooi werk leverde op het sociaal en cultureel terrein en op het vlak van de sport.

 

Prijsuitreiking Persprijzen 2016

De uitreiking der persprijzen voor 2016.

De eerste winnaar voor de sociaal-culturele prijs in 1976 was Gust Dierick, een der voornaamste figuren in de culturele sector uit die periode en de man die het klassieke volksdansen en het marionettentheater naar de stad bracht.

Zijn werk leeft ook nog jaren na zijn dood via o.m. zijn kinderen voort. Zie maar naar het groot succes van Reynout, de volksdansgroep, en van marionettentheater Kalleke Step die met hun op Dendermondse leest geënte humor op kindermaat of voor volwassenen steeds honderden toeschouwers naar hun voorstellingen weten te lokken. Cultureel een grote meerwaarde.

Vorig jaar waren het René Mergan en Rudy Jansegers, de drijvende krachten achter het de nieuwe gefuseerde voetbalclub FC Lebbeke, die met de prijs voor de sport gingen lopen. Voor het sociaal-culturele was dat de vzw Buurtcomité Lutterzele, een wijk in Sint-Gillis-Dendermonde. Dit is een groep van mensen die er al jaren voor zorgen dat er leven in hun buurt is. Met elk jaar een pak activiteiten, groot en klein waaronder steevast ook een busreis naar een of andere leuke plek.

De eerste winnaar voor levenslange verdienste was Mon, alias Philemon, Heuvinck, een man die samen met zijn broers Piet, Bert en Jan een 55 jaar terug het jazzgebeuren naar de stad brachten en tekenden voor de oprichting van de Jeggpap New Orleans Jazzband – Waarbij de tweede P van Jeggpap staat voor Philemon – en de in het milieu wereldwijd bekende Honky Tonk Jazzclub.

Dag in dag uit slooft de man zich samen met zijn vrienden al sinds 1965 uit om het Dendermondse jazzgebeuren swingend te houden. Er daarbij steeds voor zorgend dat topmuzikanten in het genre van de oude stijl jazz en ook blues naar de stad aan de Dender en Schelde komen. Waarbij den Bunker, een deel van de vroegere militaire versterking, steevast vol loopt.

Mon Heuvinck - 40 - 28-02-2009

Mon Heuvinck aan de piano in het Jazzcentrum Vlaanderen, gelegen pal naast de Honky Tonk Jazz Club.

De prijs bestaat behoudens uit het gewone eerbetoon en een oorkonde ook uit een beeld van de Dendermondse keramist Staf Vinck, een man met een stevige reputatie in de sector. Wie denkt de gepaste kandidaat te zijn of iemand wil voordragen voor die prijs kan een briefje of mail sturen met daarbij in het kort de nodige informatie over wie de kandidaat is en waarom hij die prijs zou moeten krijgen.

De kandidaturen moeten ten laatste op 15 januari binnen zijn bij voorzitter Marc Goossens, Hagewijkpark 37, 9200 Dendermonde, marc.goossens.persbureau@skynet.be of bij secretaris Willy Van Damme, Rootjensweg 3, 9200 Dendermonde, willy.vandamme@scarlet.be.

De verkiezing heeft plaats op 30 januari en de uitreiking met academische zitting op zondag 25 februari te 10.30 in zaal Belgica Bis in de Dendermondse Kerkstraat 115.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s