De Bende van Nijvel–Tweede keer beetgenomen

Deze week verscheen bij uitgeverij Horizon een volledig herziene uitgave van het in 2013 uitgegeven boek van Hilde Geens ‘Beetgenomen – zestien manieren om de Bende van Nijvel nooit te vinden’. De eerste versie verscheen bij Manteau. In deze nieuwe versie werden de nieuwe elementen uit dit dossier verwerkt. 

Hilde Geens is een van de weinige journalisten die zich op een professionele wijze op het dossier van de bende gooide. En met veel overgave en toch een zekere afstandelijkheid. Ter gelegenheid hiervan verscheen er deze week in Knack een interview van haar met journalist Jan Lippens.

Hilde Geens - Beetgenomen - Zestien manieren om de Bende van Nijvel nooit te vinden - herziene tweede uitgave

Het is een boeiend gesprek geworden met als titel ‘ik vraag me af of dé Bende wel bestaat’. Hierin stelt de auteur zowat alles in vraag, incluis zichzelf. Zo oppert zij:

“Ik heb belangrijke delen van het dossier tot en met 1997 grondig kunnen bekijken en ben het altijd blijven volgen, maar ik durf niet zomaar te beweren dat ik het dossier ken.”

Het getuigt van een nederigheid die je bij de collega’s zelden zult aantreffen. Daar zal men dat normaal nooit vinden. Het woord twijfel komt in het gesprek dan ook regelmatig terug. En zoals de Griekse wijsgeer Socrates heeft zij in wezen alleen maar vragen.

Voor haar is het ook duidelijk dat er in deze zaak nooit een proces zal komen. Daarvoor zijn er naar haar vermoeden veel te veel procedurefouten gemaakt om met hoop op enig succes een veroordeling te krijgen. Als er ooit een rechtszaak van komt. Want het is duidelijk dat buiten de vele doden en gewonden ook het gerechtelijk apparaat hier een slachtoffer is. Slachtoffer van haar eigen onbekwaamheid.

Willy Van Damme

Hilde Geens: ‘Beetgenomen – zestien manieren om de Bende van Nijvel nooit te vinden’, Horizon, 2017, 425 pagina’s, 22,5 euro.

3 gedachten over “De Bende van Nijvel–Tweede keer beetgenomen

 1. de bende van Nijvel is staatsterrorisme ,elementen van de rijkswacht en hun opdrachtgevers. Het gerecht heeft ook zijn best gedaan om de daders en opdrachtgevers niet te vervolgen.
  Janu

  Antwoord:

  Niet te snel conclusies trekken. Wat we met zekerheid weten is niet zo heel veel maar het is natuurlijk wel zo dat alle vaststaande en bekende feiten wijzen in de richting van een staat binnen de staat. Juist zoals bij de moord op Julien Lahaut. Maar voorzichtig zijn met conclusies en niet te snel zeker zijn van je zaak.
  Willy Van Damme

 2. Ondertussen weten we dat elementen van het Gladionetwerk deelnamen aan deze toestanden die een schande vormen voor België ! de eenen gestuurd door de militaire inlichtingsdienst SDRA hoogstwaarschijnlijk op bevel van SGR, en de 2de door de burgerlijke staatsveiligheid van Gaston Raes, mogelijk was er nog een derde binnen de rijkswacht. Waarom heeft de parlementaire onderzoekscommissie nooit de verantwoordelijke ministers( Binnenlandse zaken en Landsverdediging) en tevens de verantwoordelijke officiers onder druk gezet om de dossiers daaromtrent aan de onderzoekscommissie bekend te maken. Een Special Forces eenheid vh 1ste B Korps dee eind van de jaren 60 2 oefeningen die volgens mij verband hebben met het opdoen van ervaringen bij wat er later door de Bende van Nijvel gedaan werd, die oefeningen lagen totaal niet in de lijn van de opdracht van die eenheid, de eene was de oefening Meetjesland de andere in de omgeving van Antoing. MVG.
  Rudy Verbuyst

  Antwoord:

  De SDRA was als ik het goed voorheb een afdeling binnen de AIVD/SGR die boven Gladio stond. Het was ook niet Gaston maar Albert Raes. Ook denk ik dat er zware druk vanuit de commissie geweest. Maar het is nooit mijn dossier geweest en ik bekijk dat dan ook van op een afstand. Van die oefeningen waarover je spreekt weet ik niets.
  Willy Van Damme

 3. Wat een drama. Wat heb je aan de overheid, als het er op aankomt?
  Er zijn inmiddels meer gelegaliseerde jihadisten op onze straten dan destijds. Wel op de radar, maar niet gekoppeld aan interventie operaties.
  ‘Het verdriet van België’, zo gezegd.
  Van die zeer gewaardeerde Hugo Claus, die de snaar van de Vlaamse cultuur goed kon typeren.
  Voorbije tijden? Of (toch) nog niet?

  Zelf vond ik meer inspiratie in de werken van o.a. Hugo Raes, Stijn Streuvels.
  Dat na de doorbloede velden in de Westhoek en Ardennen, België n.b. ook nog werd verkozen door de georganiseerde legers onder VN-vlag voor het hoofdkwartier, oefenterreinen, en de clandestiene terreurbeweging GLADDIO voor ‘domestic terror’. En dat hebben we geweten!
  http://www.golfbrekers.be/niet-iedereen-is-rouwig-over-de-terreuraanslagen-in-brussel/comment-page-1/
  https://www.tumblr.com/search/zaventem%20airport%20attacks
  http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/755662/2009/03/10/Wat-doet-de-Mossad-op-Zaventem.dhtml
  https://www.middleeastmonitor.com/news/europe/24626-israeli-minister-blames-brussels-attack-on-eu-labelling-of-settlement-goods
  Tuurlijk; ga laffe terreur een beetje goed zitten praten! (walgelijke reactie).
  Terreur is thans een policor beleidsinstrument. Eenheden worden gedrilled in deze tak van ‘sport’: https://www.davidicke.com/article/431263/valet-entries-prove-paddock-checked-three-days-date-given-authorities
  https://www.corbettreport.com/your-daily-reminder-the-war-of-terror-is-a-cia-sponsored-psyop/
  Here It Is Again – Paddock Was Arms Dealer And Deal Went BAD:
  http://www.rense.com/general96/paddockarmsdealer.html
  https://www.intellihub.com/private-paramilitary-firm-worked-hand-in-hand-with-lvmpd-night-las-vegas-massacre/

  Het propaganda apparaat van de EUSSR draait overuren:
  EU Enlargement – Changing the public perception of LGBTI people on Vimeo
  https://opiniez.com/2016/10/27/wat-heeft-rtl-met-bertelsmann-en-soros/
  #METOO is specifiek gericht tegen bepaalde politici. Met succes; het werkt veel vlotter dan oeverloze debatten; meestal herhalen van meningen opgelezen in voorgaande debatten. No voting needed.: Idd. on-democratisch, maar wel zo effectief/rampzalig. Tijd zal ’t leren. We too.
  https://www.veteranstoday.com/2017/11/26/second-uk-labour-member-suddenly-dies-amid-sexual-misconduct-claims-reports/
  https://www.davidicke.com/article/413323/nick-kollerstrom-salman-abedi-connections-mi6-not-known
  http://www.salon.com/2014/01/08/the_rise_of_the_militarys_secret_military_partner/
  US en Oekraïne stemmen tegen de veroordeling van verheelijking van nazisme:
  http://tass.com/infographics/7268
  https://jdreport.com/vn-project-id4d-in-2030-een-verplicht-biometrische-id-voor-iedere-wereldburger/
  Het voorsorteren op de natte droom van de VN;
  hun globale DNA-bank, global healtcare, gentherapy, de verbeterde mens, transhumanisme.
  ‘Industry 4.0; ‘The Internet of Things, TioT. biometrische ID, facial recognition, mind reading, profiling everybodies emotions – quick respons mechanism.
  http://www.crossroad.to/articles2/0013/common-core/1-common-core-lighthouse.htm
  Oorlog voeren is nu “gewoon, normaal” een for-profit-product; wordt vermarkt:
  http://globalguerrillas.typepad.com/lind/the-changing-face-of-war-into-the-fourth-generation.html

  Oorlogen houden onze economie in wankel ‘evenwicht’; nog even tenminste. Het lukt duidelijk steeds moeilijker leugen-op-leugens te blijven verkopen; kritiek als staatsvijandig de mond te snoeren.
  USA strangles Europe under the cover of Ukrainian crisis – English pravda.ru:
  http://english.pravda.ru/world/europe/25-12-2014/129387-usa_europe-0/

  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/geheime_oorlogsvoering_als_hoofdpunt_van_de_buitenlandse_politiek_van_de_vs
  The Usual Suspects:
  ALL Islamic Terrorism Funded By British Crown ‘Left Hook’ by Dean Henderson:
  https://hendersonlefthook.wordpress.com/2015/02/17/all-islamic-terrorism-funded-by-british-crown/
  Revelations; US Army document Unconventional Warfare c.q. Subsidiëren van terrorisme: http://just-another-inside-job.blogspot.nl/2008/12/us-army-document-that-proves-us-is.html

  De gedachte moet de betreffende medewerkers van de CIA toch wel soms besluipen ‘waar doen we het nog voor?’. We stapelen grove leugen op grove leugen. De berg wordt steeds groter, en hoger. En nog geen massaal wakker worden van die ‘couch potatoes’ – hersenloze zombies.
  http://www.thirdworldtraveler.com/CIA/Gladio_Death_Democracy.html

  Bill Clinton worked closely with Al Qaeda Helped Turn Bosnia into Militant Islamic Base:
  file:///C:/Users/Jan%20HP/Pictures/Bill%20Clinton%20supported%20Al%20Qaeda%20in%20Bosnia%20and%20Kosovo%20in%20the%201990s%20as%20confirmed%20by%20RPC%20Congressional%20documents;%20Hillary%20Clinton%20has%20supported%20Al%20Qaeda%20and%20the%20Islamic%20State%20(ISIS-Daesh)%20in%20Syria..mht
  Terreur in Europa is bewuste strategie van de CIA.
  Zie hier waarom we bang worden gemaakt voor moslims Time2Wakeup: http://time2wakeup.me/?p=8380
  http://stopmakingsense.org/2015/03/15/data-and-goliath-bruce-schneier-on-the-hidden-battles-to-collect-your-data-and-control-your-world/

  https://jdreport.com/de-politie-wordt-ingezet-voor-censuur-en-dictatuur/
  Blijf waakzaam. Knuppel achter de voordeur, voor de zekerheid. Vrouw, uzelf, en kinderen komen eerst. Moeten beschermd worden en blijven.
  De VS ruikt een kans. Trekt ook dit helemaal naar zich toe. Monopoliseert de technologie, wetgeving die het moet legaliseren, etc. Big business, booming business zelfs!:
  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M6&s=M73&l=NL
  Stank voor dank, en een trap na.: “de 1e klap, is een daalder waard”. Net als wild in de jacht: je moet blijven bewegen; stop je (toch), is je lot bezegeld. Een big fat ‘Sitting Duck’, is easy doelwit.

  How David Became Goliath The Secret of Israel’s Military Success – The New York Times:

  ‘The Biggest Threat to World Peace Is NATO’ – Global Research:
  https://www.globalresearch.ca/the-biggest-threat-to-world-peace-is-nato/5618692?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles
  Berlijn, Londen, Parijs, Brussel, Barcelona, Nice, etc. – ligt in de planning; destabilisering/chaos:
  https://www.intellihub.com/army-preps-for-urban-warfare-migration-disaster-turmoil/
  Milou Vorst

  Antwoord:

  Ik hoop dat je begrijpt dat ik die teksten waarnaar je met die linken verwijst niet ga lezen en commentariëren. Je stuurt hier een bibliotheek door en ik heb al zo weinig tijd.

  Verder wou ik je toch waarschuwen om niet te snel alles te geloven wat op zogenaamde alternatieve nieuwswebsites wordt geschreven. Veel zijn herhalingen van elders en bovendien lijden veel ervan onder hetzelfde heuvel als de zogenaamde massamedia, zijnde halve waarheden, verdraaiingen en leugens. Typerend voorbeeld is David Icke. Je kan dan beter De NRC, New York Times of De Standaard nemen.

  Verder zie ik niet waarom je EUSSR schrijft. Een vergelijking tussen die twee is lachwekkend. Beiden zijn overheden, en daar begint en eindigt het. Er is niets mis met Europese samenwerking daar het ervoor zorgt dat we in West-Europa sinds 1945 geen oorlog meer hebben.

  Als ze nu nog ervoor zorgen zich wat intelligenter en minder agressief te tonen buiten West-Europa dan zou de EU zelfs een zeer goede zaak zijn. Bovendien heeft de EU door haar interne markt gezorgd voor een toegenomen welvaart waar ook jij normaal zou moeten van kunnen genieten. Wel is hier nog veel te weinig aandacht voor het sociale.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s