Catalaanse droom spat uit elkaar

Niet echt onverwacht spat de droom van de Catalaanse ultranationalisten steeds meer en meer uit elkaar. Vandaag heeft Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van het ‘onafhankelijke’ Catalonië, in een gesprek met de Brusselse krant Le Soir dat feitelijk ook toegegeven. “Une autre solution que l’independence est possible” (Een andere oplossing dan de onafhankelijkheid is mogelijk) stelde de man in het gesprek dat de krant vandaag 13 november publiceerde.

Voor niets

Al het gemarcheer, getier en gefeest blijkt gewoon een droom, en voor velen nu een nachtmerrie. Hetzelfde voor de grote economische schade met meer dan 2.000 bedrijven die hun maatschappelijke zetel vanuit Catalonië naar elders verplaatsten, deels om veiligheidsredenen, deels uit protest.

Nog in september weigerde Puigdemont en zijn regering op het Spaanse regeringsvoorstel voor een grondwetswijziging in te gaan. In ruil moest men dan het onafhankelijkheidsreferendum afblazen. Neen, Puigdemont wou de boel doen ontploffen en een totale confrontatie met Madrid uitlokken. En hij wist dat dit met premier Antonio Rajoy en zijn PP wel zou lukken.

Carles Puigdemont - 2

Carles Puigdemont buigt voor Spanje maar de Catalaanse ultranationalisten zullen binnen 100 jaar hem ook dan nog blijven ophemelen zoals zijn voorgangers die eveneens op kluchtige wijze de onafhankelijkheid uitriepen. Net zoals er hier in Vlaanderen nog steeds nationalisten zijn die een oorlogsprofiteur als de Dendermondse dichter Wies Moens blijven aanbidden.

Dit vermoedelijk in de hoop zo nog meer Catalanen voor zijn dromen te kunnen winnen? Lukken deed het echter niet. Nogal wat Catalanen vonden dat Spaanse optreden fout en protesteerden maar wilden evenmin de plannen van Puigdemont aanvaarden. In wezen flopte zijn plan toen al op 2 oktober, de dag na het referendum.

En nu zijn partij PDeCat volgens de opiniepeilingen in vrije val lijkt ziet zijn politieke toekomst er slecht uit. Zijn vroegere coalitiepartner de ERC, de links republikeinse partij, doet het in verhouding dan weer beter maar een meerderheid zit er volgens alle peilingen voor hen niet meer in. Wel nog afwachten natuurlijk, maar alle peilingen tot heden zijn eenstemmig.

En de ERC weigert ditmaal zoals in 2015 met de PDeCat vooraf een alliantie te vormen. Ze ruikt blijkbaar de zetel van Puigdemont in coalitie dan met bijvoorbeeld de sociaaldemocratische PSC-PSOE. Bovendien ligt het politieke veld door de split in het ultranationalistische kamp qua coalitievorming er nu gans anders bij.

Het zal wikken en wegen worden wie met wie in het huwelijksbootje zal treden. Mogelijks kan dat zelfs een marriage à troi of zelfs quatre worden. Zeker is nu wel dat het nieuwe Catalaanse parlement die onafhankelijkheidsdroom netjes zal opbergen.

Want de PDeCat van Puigdemont haalt in die regio volgens die peilingen nog rond de 10%, ongeveer evenveel als de PP van Rajoy. En die hun score noemen onze Vlaamse media veelal onbetekenend.

Volgens de meeste opiniepeilingen zijn ook nog amper 29% der Catalanen gewonnen zijn voor de onafhankelijkheid. Zelfs bij de kiezers van de PDeCat lijkt het animo volgens opiniepeilers niet zo erg groot te zijn. Wat evenmin verbazing wekt. Men wordt nu stilaan wakker uit de droom.

Logisch als zelfs Carme Farcadell, de voorzitster van het afgezette parlement, in de rechtbank stelde dat het uitroepen van de onafhankelijkheid van haar parlement louter symbolisch een zonder verdere betekenis was. Je moet maar durven. Het land en de EU met een parlementaire stemming in rep en roer brengen en dan zeggen dat het alleen maar pure symboliek was.

Juiste strategie

Het is dus steeds duidelijker dat de strategie van Madrid en de EU tegen de Catalaanse ultranationalisten werkt. Zoals bij de eerdere acties om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen getuigde deze zoveelste poging van niet alleen een gebrek aan respect voor de mensen in de regio maar evenzeer van een zelden gezien amateurisme. Amateurs is zelfs een veel te brave uitdrukking.

In Brussel poogde Puigdemont via een wanhoopsprong nog enige kans te maken om de EU in zijn val te lokken en met Spanje te doen bemiddelen. Het mislukte grandioos. Waarna hij dan maar aan iedere persmus een interview geeft en toeristische uitstapjes poogt te doen naar o.a. de Gentse Krook, de nieuwe bibliotheek. Een mens moet iets doen met zijn verloren tijd.

Mariano Rajoy - 5

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft duidelijk de juiste strategie in de Catalaanse kwestie. In wezen kon hij ook moeilijk anders. Wie weet lokt hij nadien wel nationale parlementsverkiezingen uit om ditmaal toch aan een meerderheidsregering te geraken.

Ook voor de N-VA is dit slecht nieuws. Artikel 1 van haar statuten stelt dat men moet streven naar de Vlaamse onafhankelijkheid. Maar dat lusten amper Vlamingen. En dus begon men bij de N-VA de voorbije jaren dan maar te kletsen over het confederalisme. Gedaan met de statuten, het werd confederalisme. Een inhoudsloze slogan natuurlijk want er is geen definitie voor dat woord.

Maar ook dat valt in Vlaanderen op een koude steen. Het is dankzij dit nationalisme dat België nu eventjes 7 regeringen heeft, twee gemeenschapscommissies en 8 parlementen, senaat incluis. Wie meer? Instellingen die elkaar desnoods saboteren. Zie Zaventem en de geluidshinder.

En nu met de voor ultranationalisten zich aan het voltrekken desastreuze afgang in Catalonië ziet de toekomst voor de Vlaamse variant er al even weinig rooskleurig uit. Niemand in de EU zal nog de komende decennia zo’n poging wagen. Men leerde ongetwijfeld zijn lesje.

‘Gesloten wegens gebrek aan belangstelling’ zou het bordje aan de deur bij de N-VA en het Vlaams Belang kunnen zijn. Ze trekken wel veel kiezers aan maar dat heeft duidelijk bitter weinig te maken met het ultranationalistische sausje dat die partijen serveren. Laat Catalonië een dure les zijn voor al die dromers die ‘s nachts wakker liggen van de slogan: ‘Elk volk heeft recht op een eigen staat’.

Ho ja, deze toch wel heel belangrijke draai van Puigdemont stond vandaag vooraan in grote letters in Le Soir, veruit de belangrijkste Brusselse krant. De VRT bestede er vandaag geen aandacht aan. Het is een Franstalige krant en dan is er blijkbaar aan de Brusselse Reyerslaan geen interesse voor. En zeggen dat er tegenwoordig zoveel onderwijsinstellingen zijn die een opleiding voor journalisten geven.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Catalaanse droom spat uit elkaar

 1. Met enige vorm van objectieve journalistiek hebben jouw artikels over de Catalaanse politiek nog weinig te maken. Geen woord over -onder de Spaanse grondwet – verkozen mandatarissen die men in de gevangenis stopt. Behalve dat je deze “strategie” van Rajoy looft en prijst. De quote over Wies Moens opnieuw een misplaatste rochel…
  Door en door
  zal de regen blijven vallen
  als tranen van een ster
  steeds weer blootleggen
  hoe kwetsbaar we zijn. (Sting)
  Ga eens in de regen staan en was je haat wat weg. Ze siert je niet.
  Johan Baert

  Antwoord:

  Wat betreft de strategie van de Spaanse regering heb ik het woord ‘werkt’ geschreven en niet ‘loven’ of iets dergelijks. Lees het.

  Verder is de arrestatie van die politici een zaak van het Spaanse gerecht, niet van de regering. De regering heeft artikel 155 van de grondwet ingeroepen, het parlement ontbonden en de regering afgezet. Dit in overleg met het Hooggerechtshof. Het woord is nu aan de Catalanen om een nieuw parlement en regering te kiezen.

  Verder betekent het verkozen zijn geen vrijgeleide om de wet aan zijn/haar laars te lappen. Wetten zijn er voor iedereen, ook voor nationalisten van welke signatuur ook. Die vervolging door het gerecht gebeurde niet omdat zij een onafhankelijk Catalonië willen maar om reden dat zij die tegen de wet in uitriepen. Wat U wil is de wetteloosheid installeren omdat het hier over nationalisten gaat.

  Verder heeft Wies Moens van kort na de Duitse bezetting in mei 1940 tot eind 1943 voor de Duitse propagandazender Radio Brussel gewerkt, vanaf april 1941 in de topfunctie. Hij verkocht dus tegen betaling propaganda voor Hitler, een van de grootste misdadigers die Europa ooit gekend heeft. Om fier over te zijn!

  Daarom sprak ik van een oorlogsprofiteur. Moet ik hem dan misschien een idealist noemen? Er waren toen andere Vlaamse nationalisten hoor dan dit soort. Zoals er in die periode duizenden Vlamingen en Belgen waren die letterlijk wel hun vel riskeerden en er geen cent voor kregen. Behalve de kater nadien. Maar iedereen maakt zijn keuzes, al of niet in de regen.

  Oh ja, ook de zogenaamd links republikeinse ERC zingt nu een ander liedje. Voor hen mag men de onafhankelijkheid uitstellen… Tot Sint-Juttemis? En ja ze geven nu ook toe dat ze amateuristisch hebben gewerkt. Wat Arturo Mas en ik ook stelden. Maar opgepast, dat mag men niet schrijven. Dat is haat tonen tegen dat voor de vrijheid strijdend volk. Maar wie gaat al die door hen veroorzaakte economische schade betalen? Puigdemont?
  Willy Van Damme

  • Ongetwijfeld weet je ook dat Wies, als 19 jarige student Germaanse aan de eindelijk vernederlandste universiteit van Gent, tijdens de eerste Wereldoorlog het lef had om Nederlandse les te geven aan werkloze analfabete Hamse jonge gasten. Hij leerde ze lezen en schrijven, dat heette toen volksverheffing. Heeft daarna daarvoor 3 jaar van zijn jonge leven in de gevangenis moeten zitten. Daar zijn bij veel jonge Vlaamse intellectuelen de zaden gelegd voor meer zelfbestuur ooit gehoord over “hier ons bloed wanneer ons recht”? Dat dit 20 jaar later voor velen uitmondde in de collaboratie tijdens WOII is een gevolg geen oorzaak.
   Als je een beetje moeite zou doen om een beetje nuance toe te laten zou je ook een andere kant zien van Wies Moens. De man die bij Zender Brussel 20 jaar later koppig weigerde om voor het Oostfront en Hitlerjugend te ronselen. De man had naast, tijdens en binnen zijn collaboratietijd een zeer sociaal en pacifistisch profiel. Kan je lezen in vele van zijn gedichten. Dat praat zijn collaboratie niet goed maar geeft een gekleurder beeld van de man,
   Willy Kuijpers nog eentje waar je graag op spuwt- en hier wordt ik echt boos van- heeft 50 jaar lang zijn huis en hele hebben en houwen gedeeld met honderden kansarmen, vluchtelingen, en heeft 10-tallen pleegkinderen mee opgevoed. Elke dag, letterlijk elke dag al 50 jaar lang zitten ze bij hem thuis mee aan tafel en krijgen ze alle hulp die hij kan geven. Een man die door ieder die hem zelfs nog maar een heel klein beetje kent met bijzonder veel respect wordt bejegend. Dat je op hem spuwt is verwerpelijk.
   Volksnationalisme wekt bij jou steeds opnieuw een zwart-wit denken op. Je moet bij jezelf eens op zoek gaan hoe dat komt. Je discours worden daardoor heel koel en ongenuanceerd. Met journalistiek heeft het dan nog zeer weinig te maken. Net terwijl de rode draad in veel van je verhalen -het ook al eens terecht -schimpen op vermeende collega jounalisten is.
   Gisteren weer oorlogsmisdaden door Syrische leger van Assat in Atareb. Maar ben zeker dat je daar opnieuw een bijzonder aanvaardbare uitleg voor hebt.
   Willy en Wies waren en zijn pacifisten, opgegroeid en opgevoed in de “nooit meer oorlog” gedachte na WO I en hebben dat heel hun leven anderen trachten voor te houden.
   Geschiedenisles heeft me geleerd dat oorlog het lelijkste en het mooiste in een mens kan opwekken – overal ter wereld. Dat macht overal de deur open kan zetten voor misbruik en onderdrukking.
   Als macht echter over mensen stapt verliest ze voor mij haar legitimiteit. In Syrië in Nazi-Duitsland in Spanje en eigenlijk is dat op elke werkvloer en op elk voetbalveld niet anders. Dan wordt ‘homo homini lupus est’.
   Mijn persoonlijk visie beste Willy, geen objectieve waarheid die ik je wil in de maag splitsen met een journalistiek sausje. Zelfreflectie helpt in deze. Veel succes ermee.
   Johan Baert

   Antwoord:

   Het verhaal waar je op commentaar gaf betrof Catalonië en daarin werd heel terloops de persoon van Wies Moens genoemd als oorlogsprofiteur. Nou nergens staaft U dat dit fout was. U geeft het feitelijk ook toe maar poogt het te ‘nuanceren’. En een sociaal voelende pacifist die alles lief heeft voor de Vlaamse ‘mens’ en die dan hoofd wordt van Radio Brussel, de propagandazender van Hitler. Het is eens iets anders. Moet ik nu lachen?

   De Vlaams nationalisten die weigerden voor Duitsland te werken en afstand namen van fascistische groepen daarvoor heb ik het grootste respect. Voor de anderen niet. Nog decennia na de oorlog eisten ze zelfs nog de kwijtschelding van hun straf en nog steeds pogen sommigen dat gedrag goed te praten. Je moet maar durven. Maar ik ga hier die discussie niet verder voeren. Het zou mij en deze blog te ver voeren naar paden waar ik onvoldoende over weet.

   Wat betreft Willy Kuijpers hetzelfde. Het kan wel zijn dat hij erg begaan was met vluchtelingen en dat siert hem. Feit is echter dat hij hier toen hij zowat de woordvoerder werd van die Turkse problematiek weigerde zelfs maar de minste kritiek te hebben op de praktijken van de PKK. De enigen die in zijn ogen daar misdaden begingen waren de Turkse regering en het leger. De rest waren dan de ‘goeden’. Juist zoals men ook nu Puigdemont heilig verklaart en elke criticus verkettert.

   Met andere woorden hij verdedigde toen een maoïstische terreurgroep die tot doel had een heilstaat à la Mao in te richten met Ocalan als de nieuwe god. Zijn aanbidding is er trouwens nog steeds groot. Ik walg daarvan. Het Turks leger en de Turkse regering begingen toen en ook nu nog zware misdaden tegen de mensenrechten maar men moet dan ook toegeven dat de andere zijde eveneens zware misdaden beging, ook nu nog in België.

   Verder is het plaatje in Oost-Turkije niet zo simpel. Er was daar vrede maar het probleem ontstond toen de jongerenafdeling van de PKK in bepaalde Turkse steden steeds meer no go zones creëerde en dat kan men moeilijk toestaan. Verder is er ISIS geweest die aanslagen pleegde op betogingen van o.a. de PKK en andere bewegingen.

   Wie achter die aanslagen zat is mij nog steeds onduidelijk. Was het Erdogan die zijn vrienden van ISIS dat had gevraagd? Zeer goed mogelijk. Was het de CIA, Mossad, MI6? Wie weet. Het gevolg is wel een bloedige oorlog waar niemand in Turkije baat bij heeft. Wou men via deze aanslagen Turkije destabiliseren? Goed mogelijk maar ik weet het dus niet.

   Wat betreft de gisteren in beeld gekomen gebeurtenissen in de Syrische stad Atareb raad ik U voorzichtigheid aan. U zag de beelden en denkt dat wat men U op TV serveerde correcte berichtgeving is. Hoe naïef kan je zijn? Voor de controle van dit gebied in het noordoosten van de provincie Hama wordt op dit ogenblik heel zwaar gevochten.

   En van een zone voor een soort staakt-het-vuren zoals het VRT Journaal gisteren beweerde is ginds geen enkele sprake. Het inrichten van zo’n zone daar is quasi onmogelijk. Er zijn in dat gebied verschillende salafistische terreurgroepen actief die om de haverklap ook elkaar bevechten, vooral dan rond het bezit van financieel interessante controleposten. Een kwestie van het heffen van taksen.

   Veruit de sterkste terreurgroep in die regio is Hayat Tahrir al Sham, de lokale franchise van al Qaeda. En die is van zo’n zone uitgesloten. Een soort staakt-het-vuren is in die regio in de praktijk dan ook onmogelijk. Die groepen bezetten nog kleine delen in het noorden van de provincie Hama en vielen nog vorige week stellingen aan van het Syrische leger in de buurt van de stad Hama. Tevergeefs. Maar wat er in Atareb juist gebeurde is mij onduidelijk.

   Het probleem daar ontstond de voorbije maand toen ISIS uit haar woestijnachtig gebied in de provincie Hama door het leger werd verdreven en plots opdook in het door vooral al Qaeda gecontroleerde stuk van die provincie Hama en daar een serie dorpen en stadjes bezette. Zowel al Qaeda als het Syrische leger zijn dan in het offensief gegaan en hebben voor zover geweten ISIS er verdreven.

   De strijd tussen het leger en al Qaeda & Co gaat er gewoon verder en het is duidelijk dat de Syrische regering deze dorpen wil heroveren op al Qaeda & Co. Wat mij logisch en ook legitiem lijkt. Of wil je dat al Qaeda daar blijft zitten? De strijd tegen al Qaeda is er trouwens vrij succesvol en het wachten is op de hoofdmacht van het leger – die is nog eventjes zoet met ISIS – om al Qaeda daar geheel te verdrijven.

   Wat er juist in Atareb gebeurde weet men in onze media niet en ik ook dus niet. Wat we hier hebben is TV al Qaeda die allerlei beweringen doet. Wilt U dat zonder verder bewijs geloven? Voor U misschien OK, voor mij helemaal niet. Het is oorlog en in oorlog is er alleen propaganda en gruwel. Ik geloof trouwens ook niet zomaar TV Damascus. Maar het is niet Assad en zijn regering die deze oorlog begonnen.

   Wil dat zeggen dat Bashar al Assad een heilige is? Verre van. Wat ik wel weet is dat het Westen, dus ook onze regering, ginds al meer dan zes jaar al Qaeda en ook ISIS steunde en mogelijks nog steunt. En in Syrië is er gewoon de keuze tussen Assad of salafistische terreur. Heel simpel. En alleen met vechten zal je die salafistische terreurbendes verslaan, niet met een ruiker bloemen en een mooi woordje. Wees toch niet dom.

   Er is niets anders. Het is als in Libië waar Kadhafi evenmin een perfecte heerser was maar wat kreeg men er voor in de plaats? Terreur van de ergste soort. Maar dat is wel wat het Westen voor Syrië in petto had, complete destructie met een 24 miljoen mensen die, zoals in Libië, dan leven van de goodwill van allerlei criminele bendes die onder het mom van religie alleen maar hun zakken vullen. Aan U ook hier de keuze, regen of niet.

   Verder is een blog geen klassiek journalistiek product maar geeft het steeds een erg persoonlijke kijk op de onderwerpen waar de eigenaar interesse voor heeft. Ook wil ik hier het andere nieuws brengen dat kranten doorgaans verzwijgen. Ik ben hiermee gestart wegens de leugens die onze kranten brachten over de oorlog in de Congolese Kivu. Verder wil ik vooral analyseren. Met propaganda voor de een of andere partij hou ik mij niet bezig.

   Willy Van Damme

 2. Beste Heer W. Van Damme. Wat vindt u van de vermeende connectie tussen het Catalaans probleem en Russsische invloed door het NOS journaal en de Volkskrant? Er lijkt iets escaleren in de media. Ik vind dat zorgwekkend. M.v.g.
  Jan Mentz

  Antwoord:

  Ik kende dit verhaal niet en trok dus wat op onderzoek. Vluchtig want veel diepgang was hier feitelijk niet nodig. Het betreft een studie van een zekere Javier Lesaca, tijdelijk vorser aan de George Washington University in de VS die beweerde een grootschalig (hij onderzocht naar hij stelde een 5 miljoen berichten op de sociale media) onderzoek te hebben gedaan rond deze zaak.

  Ik citeer El Pais, Engelstalige versie: ‘One clear example is the fact that RT published a number of news stories about Catalonia, which were then shared via social networks, prompting a conversation with messages and replies in which one of the most-used terms was ….’

  Wat is hier dus klaarblijkelijk aan de hand? Mensen die verhalen op RT en Sputnik Engels lezen delen dit met andere lezers via sociale media en maken daar commentaren bij die bijna zonder uitzondering onvriendelijk zijn voor de Spaanse regering en pro de Catalaanse independisten. De reacties bij RT op hun stukken over de zaak spreken boekdelen.

  Maar om Sputnik en RT van partijdigheid te kunnen beschuldigen moet men niet naar dit delen en commentariëren op sociale media kijken maar naar de inhoud van wat RT en Sputnik brengen over de kwestie. Die media zijn immers alleen verantwoordelijk voor wat zij brengen.

  En zeker niet wat anderen op sociale media er dan van willen maken. Ik heb hierbij een serie berichten op RT bekeken van de laatste drie weken, ongeveer tot het uitroepen van de onafhankelijkheid. Ik heb wel alleen RT bekeken daar ik vermoed dat Sputnik op een gelijkaardig niveau zit.

  Ik vond de berichten allen erg sober en zeer strict beperkt tot het geven van de voornaamste feiten, meer niet. Men bracht bijvoorbeeld de verhalen van de betogingen van zowel de voor als van de tegenstanders in eenzelfde toon. In wezen zou ik zeggen dat de Vlaamse berichtgeving hier stukken partijdiger is en in vele gevallen partij kiest voor Puigdemont. Zie mijn kritiek op André Vermeulen van de VRT.

  Het verhaal van Javier Lesaca is dus alleen gebaseerd op de commentaren op artikels en komende van allerlei figuren die Sputnik en RT lezen en bekijken. En dus niet op wat RT en Sputnik zelf brachten. Wat toch eigenaardig is. Nu is het zeer logisch dat de meeste lezers van die Russische zenders, zacht uitgedrukt, geen hoge dunk hebben van de EU en er zelfs tegen zijn. Waarom anders zou men van de NOS/VRT overstappen naar RT en Sputnik?

  Het verhaal van o.m. El Pais en De Volkskrant is dan ook een verdraaiing van de feiten en daarom vals nieuws. Het is een zoveelste poging vanuit de VS om Rusland in een slecht daglicht te stellen. Als RT of Sputnik een serie kritische verhalen over Hillary Clinton brengen dan beweren de Amerikaanse media dat Rusland zich moeit met de Amerikaanse verkiezingen en die poogt te manipuleren. Dat is geen analyse maar zuivere laster.

  Uiteraard zou het niet verbazen moest Rusland de Europese eenheid pogen kapot te maken – de EU doet nu eenmaal juist dit tegenover Rusland en steunde bijvoorbeeld die salafistische terreurgroepen in Tsjetsjenië – maar er is geen bewijs voor de beweringen over Rusland.

  Rusland heeft er trouwens geen enkel belang bij om allerlei afscheidingsbewegingen te gaan steunen. Vanuit de VS doet men met Rusland trouwens niets anders dan juist dat. Wel weten we met zekerheid dat de Amerikaanse financier George Soros Puigdemont en zijn groep wel financierde. En die werkt nauw samen met de Amerikaanse regering. Dat staat vast, de rest is larie en toont vooral de onbetrouwbaarheid van o.m. El Pais.

  Blijkbaar hebben bepaalde machthebbers in het Westen het er zeer moeilijk mee dat men hun mediaverhalen niet zomaar meer slikt en dat er op het internet 1001 meningen rondgaan met groepen en mensen die al of niet op een serieuze wijze aan berichtgeving doen. Veel is rommel maar er zitten ook pareltjes tussen. En die zal men niet vinden bij een El Pais, CNN, NOS, VRT of De Volkskrant.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s