De val van al Bukamal

Regeringsgezinde bronnen in Syrië en elders in het Midden-Oosten melden dat het Syrische leger en zijn bondgenoten nu ook al Bukamal zijn binnengetrokken. Het is de laatste door ISIS gecontroleerde Syrische stad gelegen aan de Eufraat en de grens met Irak. De bevrijding van deze stad is dus nog maar een kwestie van uren, hoogstens enkele dagen.

Iraaks en Syrisch leger samen

Opvallend hierbij is dat naast het Syrische leger, de Libanese Hezbollah en lokale milities ook het Iraakse leger en de PMU, een soort vrijwilligersleger, mee de stad binnenrukten. Zelfs Russische en Iraanse troepen werden er de voorbije paar weken in de omgeving gesignaleerd.

Voorheen had men het in dit milieu steeds maar over Russische instructeurs en Iraanse vrijwilligers. Zij het dat hun aanwezigheid vermoedelijk wel erg beperkt is. Wel zouden er Russen verbonden aan private huurlingenlegers op het slagveld actief zijn.

Voordien had Irak reeds de Iraakse grensstad al Qaim tegenover al Bukamal weten te bevrijden. Eens al Bukamal gevallen zal ISIS geen enkele stad de naam waardig meer bezitten. Wat nog overblijft zijn in essentie vooral stukken woestijn in de Syrische provincies Homs en vooral Deir Ezzor en amper bewoonde delen van de Iraakse provincie al Anbar in de buurt van al Qaim.

Verder bezet ISIS nog dan een stuk van Yarmouk, het Palestijns vluchtelingenkamp bij Damascus, en een zone in het uiterste zuidwesten pal aan de grens met Israël en Jordanië. Gebieden waar het ook in conflict ligt met andere salafistische terreurgroepen, vooral dan rivaal al Qaeda.

Al Bukamal - Militaire situatie - 2 - 8 november 2017

De situatie deze ochtend rond de stad al Bukamal, de laatste stad in handen van ISIS. Vanaf deze week kan het Syrische leger zich dan concentreren op al Qaeda en haar bondgenoten in het westen van Syrië. De doodsklokken luiden voor het Syrische salafisme. De kaart deze middag.

Wat betekent dat op ongeveer 5 maanden tijd het zeer grote door ISIS gecontroleerde gebied in het Syrische oosten en het centrum werd veroverd door het leger. Met de Koerdische PKK/YPG die met steun van de VS het gebied aan de linkeroever van de Eufraat grotendeels van ISIS zuiverden.

Op minder dan een jaar tijd bevrijdde het Syrische leger met steun van zijn bondgenoten dus niet alleen de helft van de provincie Aleppo en die provinciehoofdstad, maar ook grote delen van de provincies Homs, Hama, Damascus, Rakka en nu Deir Ezzor.

Het toont de almacht van het Syrische leger dat terug op zijn originele sterkte van voor de oorlog midden maart 2011 lijkt gekomen. De stad Aleppo kwam volledig in regeringshanden eind december 2016.

Aboe Bakr al Baghdadi

Ondertussen is er de vraag waar ‘kalief’ Aboe Bakr al Baghdadi nu verblijft. Bijna zeker is dat hij ondanks de berichten over zijn dood nog in leven is. In die zin gaan er op het internet vele verhalen rond over een geheime samenwerking van ISIS met de VS. Wat gezien de historiek van de Syrische oorlog en de geschiedenis van de salafistische terreur natuurlijk niemand mag verbazen.

Harde bewijzen zijn er wel nog niet maar ook dat is geen verrassing. Als die collusie er werkelijk is dan zal die zo geheim mogelijk worden gehouden. Willen de VS en zijn bondgenoten hen bewaren voor gebruik elders op een latere datum? Het is een vraag die zowat alle regeringen, geheime diensten en diplomaten van belanghebbende landen zoals bijvoorbeeld Indië zal bezig houden.

Nu moet men alleen nog maar met de fijne kam gaan door die nog niet geheel onder controle zijnde stukken nabijgelegen woestijn. Wat wel minder troepen gaat vergen. De hoofdmacht van het leger gaat dan in het westen ingezet worden om er de laatste veelal geïsoleerde verzetsaarden op te ruimen zoals rond Damascus. Hayat Tahrir al Sham, de lokale franchise van al Qaeda, is dan ook gewaarschuwd.

En dat ze tegen dat leger geen kans maken weten ze. Gebleken is bijvoorbeeld dat hun offensieve capaciteit bijna nul geworden is. Ook hun laatste deze week gestart offensief in het noorden der provincie Hama eindigde nog maar eens met een flop. De slag om Aleppo en hun offensief daarna in het noorden van de provincie Hama heeft duidelijk hun rug gebroken.

De laatste fase van de eindstrijd wordt dus nog deze maand ingezet. Op 11 maart 2018 is het 7 jaar dat de VS en haar bondgenoten de oorlog tegen Syrië begonnen. Die datum zal vermoedelijk nu het einde betekenen van die oorlog. Het land kan dan herademen.

De wederopbouw is trouwens al volop bezig. Waar wachten onze regering en het bedrijfsleven nog op? Frankrijk, mede de vernielers van Aleppo, wil trouwens die stad mee heropbouwen. (1) En andere landen tekenden al series van contracten.

Al Bukamal - Syrische en Iraakse troepen - 8 november 2017

De bestorming van al Bukamal is een gemeenschappelijke actie van het Syrische en Iraakse leger en beider bondgenoten. Hier verbroederend aan hun gezamenlijke grens.

Kroonprins Mohammed bin Salman

Ook de YPG/PKK weet dat ze geen kant op kan met dat grote door haar bezette gebied. Men is ook onzeker ook wegens de verwarde Amerikaanse signalen over de toekomst. Een vertegenwoordiger van de CIA was trouwens recent op bezoek bij zijn collega’s in Damascus. Naar verluidt om te spreken over de vermoedelijk vele mensen van de CIA die in Syrische gevangenissen zitten. Een verhaal dat uitlekte.

En tegen het Syrische leger maakt de PKK/YPG evenveel kans als de Iraakse Koerden van nu ex-president Massoed Barzani tegen het Iraakse leger. De hebzucht van de PKK en de clan Barzani worden dan ook hun ondergang.

Te begrijpen dus dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de echte heerser van Saoedi-Arabië, woest is en Libanon zelfs beschuldigde van oorlogsdaden tegen zijn land. Het klassiek excuus voor oorlog. Maar Israël heeft bij monde van de krant Haaretz (2) deze week al omfloerst laten weten dat de man zijn eigen boontjes mag doppen en het niet meedoet.

170316-D-SV709-036

Kroonprins Mohammed bin Salman wil met ijzeren hand het Midden-Oosten in een totale oorlog storten. En alle tegenstand in zijn land snoerde hij op voor het land ongeziene agressieve wijze de mond. Maar in Israël lijkt men voor zijn voorstellen geen zin te hebben. Ook Egypte zegde bij monde van president Abdoel Fatah al Sisi in deze kwestie al in het openbaar neen tegen hem. Blijkbaar heeft de kroonprins al wat rondvraag gedaan in de regio. Iemand nog wat meer oorlog?

Maar kroonprins Salman is al vastgereden in het kleine armtierige Jemen. Met ook hier een ongeziene brutaliteit. De man heeft bergen militaire hardware maar amper eigen soldaten. Het is dus op militair vlak een papieren tijger. Zijn onervarenheid en roekeloosheid worden op termijn ook diens ondergang. Is dat besef tot hem doorgedrongen en reageert hij in eigen land daarom op een voor het land ongeziene wijze brutaal?

Willy Van Damme

1) Le Monde, 4 november 2017, Florence Evin, ‘Les nouvelles technologies au chevet des trésors d’ Alep.’ (De nieuwe technologieën voor de schatten van Aleppo). Het betreft een verhaal over het Salon voor het Cultureel Erfgoed dat tot 5 november in Parijs liep en waar het redden van het onschatbare erfgoed van Aleppo centraal stond.

Jarenlang stond Le Monde achter de vernieling van Aleppo door al Qaeda & Co. Aleppo is mogelijks de oudste constant bewoonde stad er wereld met enorm veel erfgoed. Het verhaal toont voluit de schaamteloosheid van de Franse elite.

2) Haaretz, Daniel B. Shapiro, ‘Opinion: Is Saudi Arabia Pushing Israel Into War With Hezbollah and Iran?’, 7 november 2017. https://www.haaretz.com/middle-east-news/1.821085

Haaretz is een Israëlische Engelstalige krant die gebruikt wordt om Israël naar de westerse wereld toe een goed imago te bezorgen. Ze is op dat vlak ook erg professioneel. Daniel B. Shapiro is een voormalig Amerikaans ambassadeur in Tel Aviv en tegenwoordig verbonden aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv. Een volbloed zionist dus.

Zijn idee is dat israël wel naar een oorlog met Hezbollah en Libanon moeten gaan maar nu niet en zeker niet op vraag van wat hij de Saoedische bondgenoot noemt. Het probleem van Israël is ook dat, nu de oorlog in Syrië naar haar laatste fase gaat, men zit met een Hezbollah dat nog nooit zo sterk is geweest als nu.

Het beschikt tegenwoordig over een vernietigingskracht die zeer zware schade kan aanrichten aan Israëlische steden en de economie. En de vlucht van massa’s joden naar veiligere oorden zal betekenen. Een zionistische nachtmerrie.

En het is verre van zeker dat Israël het ook ditmaal zal halen. De feitelijke nederlaag tegen Hezbollah van juli en augustus 2006 moet als een nachtmerrie over de Israëlische politiek hangen. En er is bovendien een sterk Iraans leger dat indien nodig zijn Libanese bondgenoot ter hulp zal snellen met alles wat het ter beschikking heeft.

Israël zit dus met een zwaar dilemma dat misschien wel onoplosbaar is. Want wat als Iran uit weerwraak de olie-installaties van de Israëlische bondgenoot in Saoedi Arabië in puin schiet. Het is in wezen een kwestie van slechts enkele uren.

Daniel B. Shapiro wijst de oorlogszuchtige kroonprins Mohammed bin Salman dan ook op een beleefde en indirecte wijze de deur. Hij mag verder in Riyad gaan blaffen. En blaffende honden bijten doorgaans niet. Zeker als ze geen tanden blijken te hebben.

Al Bukamal - Militaire situatie - 3 - 8 november 2017

De militaire toestand rond al Bukamal deze avond woensdag 8 november.

Naschrift:

Sinds gestart werd met het schrijven van dit stuk werd de stad reeds bevrijd. Het was dus slechts een kwestie van een paar uren. ISIS is als georganiseerde strijdmacht dus dood. Het betekent echter vooral dat de weg van Syrië naar Irak terug kan geopend worden voor verkeer en dus ook voor de internationale handel. Een groot pluspunt voor beide landen. Intussen trekken steeds meer en meer Syrische troepen zich samen in de omgeving van de provincie Idlib, het bolwerk van al Qaeda.

Advertenties

2 thoughts on “De val van al Bukamal

 1. In hoofdzaak eens met je artikel maar wel enkele bedenkingen.

  “Met de Koerdische PKK/YPG die met steun van de VS het gebied aan de linkeroever van de Eufraat grotendeels van ISIS zuiverden.”
  Hier bedoel je de rechteroever (tenzij je vertrekt van de bron)? Het is niet de PKK/YPG maar wel SDF dat in hoofdzaak de PKK/YPG bevat maar ook Arabische groepen om het een niet-strict-Koerdische uitstraling te geven. Overigens is dat ook nodig want het Koerdisch kanonvlees heeft nooit een aanwezigheid in Raqqa gehad en al zeker niet daaronder. Wat je zuiveren noemt klopt niet. In werkelijkheid ging de “verovering” van de olievelden van Deir Ezzor zo snel omdat de VS via de CIA en met geld van de grootste terreursponsor ter wereld Saoedi Arabië groepen die onder de vlag ISIS vochten hebben bevolen en extra betaald om voortaan voor SDF te vechten. Dus in feite was het geen kwestie van veroveren maar een kwestie van uniformen wisselen. Mij lijkt er trouwens een scenario in de maak zoals in Zuid Soedaan waar er onder het amalgaam van “opstandelingen” uiteindelijk oorlog uitbreekt dus in de niet zo verre toekomst tussen de SDF-Koerden en de SDF-Arabieren.

  “Maar Israël heeft bij monde van de krant Haaretz (2) deze week al omfloerst laten weten dat de man zijn eigen boontjes mag doppen en niet meedoet.”
  Dit klopt niet. Haaretz is zoals de “kranten” (of is het WC-papier?) The Guardian en The New York Times de liberale krant van Israel. Wat Haaretz schrijft is niet noodzakelijk wat de huidige conservatieve regering beoogt of doet. Israel laat het vuile werk graag door anderen opknappen en ziet nog liever Amerikanen sneuvelen voor haar strategische belangen maar het doet er momenteel wel alles aan om Saoedi Arabië diplomatiek en via informatieoologsvoering te steunen getuige de recent uitgelekte mails naar Israelische ambassades: https://southfront.org/explosive-leaked-secret-israeli-cable-confirms-israeli-saudi-coordination-provoke-war/

  “Early this morning, Israeli Channel 10 news published a leaked diplomatic cable which had been sent to all Israeli ambassadors throughout the world concerning the chaotic events that unfolded over the weekend in Lebanon and Saudi Arabia, which began with Lebanese Prime Minister Saad Hariri’s unexpected resignation after he was summoned to Riyadh by his Saudi-backers, and led to the Saudis announcing that Lebanon had “declared war” against the kingdom.

  The classified embassy cable, written in Hebrew, constitutes the first formal evidence proving that the Saudis and Israelis are deliberately coordinating to escalate the situation in the Middle East.

  The explosive classified Israeli cable reveals the following:

  On Sunday, just after Lebanese PM Hariri’s shocking resignation, Israel sent a cable to all of its embassies with the request that its diplomats do everything possible to ramp up diplomatic pressure against Hezbollah and Iran.
  The cable urged support for Saudi Arabia’s war against Iran-backed Houthis in Yemen.
  The cable stressed that Iran was engaged in “regional subversion”.
  Israeli diplomats were urged to appeal to the “highest officials” within their host countries to attempt to expel Hezbollah from Lebanese government and politics.”

  Ik vermoed dat het de bedoeling was om in Libanon een nieuwe burgeroorlog te starten met als doel de soenieten in bloedige opstand te laten komen tegen Hezbollah. Geld, wapens en terroristen geleverd door Saoudi Arabië en luchtsteun door Israel maar voor zover te zien lijkt dat plan in duigen na de zeer klungelige aanpak van Salman junior waar het TV-optreden van de blijkbaar ontvoerde Hariri niet bepaald overtuigend was.
  Pierre

  Antwoord:

  Om te kijken wat de linker- of rechteroever van een rivier is moet je met je gezicht naar de monding kijken en dus ligt Sint-Anneke in Antwerpen op de linkeroever en de stad met het stadhuis en de kathedraal op de rechteroever.

  Ik spreek soms niet van de SDF maar alleen van de PKK of YPG. Uiteindelijk staat dit leger onder controle van de VS en de PKK waarbij de YPG gewoon de Syrische tak ervan is. Ik heb ook niet de indruk dat daar veel niet-Koerden bijzitten. De PKK ligt in dat gebied immers ook met zowat iedereen overhoop.

  Wat betreft die opmars van de PKK en de VS zijn er inderdaad verhalen in die richting van leden van ISIS die zich een mooi nieuw uniform aantrekken en in Washington een andere broodheer vonden. Die jihadisten zijn in wezen toch maar huurlingen. In mijn ogen zijn die verhalen echter onvoldoende bewezen om dit met zekerheid te stellen. Mijn vermoeden is wel dat je visie hier klopt. Hetzelfde met mogelijke andere collusie tussen de VS en ISIS.

  Natuurlijk wil Israël zoveel mogelijk oorlog in de regio maar zelf is het naar mijn aanvoelen nu bang om zelf op te treden. Daarom denk ik dat dit stuk in Haaretz een discrete terechtwijzing is van Saoedi-Arabië. Israël heeft voldoende reden om op dit ogenblik geen oorlog te willen.

  En naar mijn aanvoelen ook zit kroonprins Mohammed bin Salman in een onmogelijke situatie. Alles rondom hem valt gewoon in duigen. Incluis zijn plan rond Aramco. Ik had die diplomatieke boodschap van de Israëlische regering wel niet gezien. In wezen bevat het echter niets nieuws.

  Om in het Westen goed over te komen doet Mohammed bin Salman dan wat inhoudsloze toegevingen betreffende vrouwen maar dat zijn in wezen praatjes voor de vaak. Ook zit hij met het feit dat hij om economische reden op goede voet moet staan met zowel China als Rusland.

  Chinese bedrijven zouden immers bereid zijn om die paar te koop komende procenten in Aramco aan te schaffen. Maar ongetwijfeld zullen Rusland en China dan eisen dat Saoedi-Arabië stopt met het financieren van het salafisme in die landen en de regio eromheen. Dat is voor beide landen immers cruciaal.

  In wezen is wat Mohammed bin Salman doet naar mijn aanvoelen niets anders dan een paniekreactie van iemand die op alle terreinen de nederlagen opstapelt. En dus arresteert hij simpelweg alle mogelijke huidige en toekomstige critici. Het zorgt ook voor angst bij diegenen die nog op ‘vrije’ voeten rondlopen.
  Willy Van Damme

 2. Ha’aretz is vaak zeer kritisch en publiceert zowel in het Hebreeuws als in het Engels (beperkte uitgave bij de internationale New York Times). Het is geloof ik de tweede grootste krant in Israel. Voor Israëlisch rechts is de krant een onpatriotische doorn in het oog. Uiteraard is de krant grotendeels zionistisch in de zin dat zij uiteraard niet warm loopt voor de opheffing van Israel.
  Achemensentoch

  Antwoord:

  Het zionisme is altijd een janusgezicht geweest met een Ben Goerion die zich sociaal gedroeg en een Begin die dat sociaal imago maar niets vond. Maar in wezen is er qua einddoel nooit een verschil geweest tussen beide strekkingen van het zionisme.

  Yitzak Rabin was zo’n voorbeeld. Hij verkocht zich als een vredesduif en lokte Yasser Arafat en de PLO/al Fatah in de val van Oslo. Ondertussen maakte hij door een serie stil gehouden maatregelen Hamas, aartsvijanden van Arafat, groot tot wat het nu is.

  In die zin moeten Haaretz en enkele schrijvers naar de niet beter wetende buitenwereld toe de indruk geven dat Israël een democratische staat is waar mensenrechten tellen en die alleen maar goede bedoelingen heeft. Met wat zachte kritiek op de clan Netanyahu om het geloofwaardig te maken. Het moet de ware uiterst criminele aard zoals die blijkt uit o.m. het plan Odet Yinon verbergen.

  Wel is het eigenaardig dat de Israëlische media, en niet alleen Haaretz, wel berichten over de dienstverlening die het land geeft aan die jihadisten in Syrië, namelijk gezondheidszorg, wapens en geld. Iets wat onze kranten heel bewust weigeren te schrijven om zo de feiten over dit conflict te vervalsen.

  Verder blijkt uit het artikel van die Daniel B. Shapiro nogmaals de oorlogszucht van de man en het land waar hij vermoedelijk deeltijds woont. Alleen zegt hij neen tegen kroonprins Salman, niet omdat ze geen oorlog willen maar alleen omdat het ogenblik niet opportuun is.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s