ISIS–het einde

Ooit droomden Israël, de VS en hun bondgenoten in Europa en het Midden-Oosten ervan om via al Qaeda in Irak, het latere ISIS, de totale vernieling van Irak en Syrië te realiseren en de oprichting daar van een salafistisch ‘kalifaat’ in de regio. Het einde van het Arabisch nationalisme en de seculiere republieken. Een doorn in het Westerse oog.

Nog enkele dagen

Die droom ligt nu na de komst van Rusland aan de zijde van Syrië en ook Irak geheel aan diggelen. Sinds eergisteren zijn het Iraakse en Syrische leger in een duidelijk gezamenlijke operatie begonnen aan de aanval op de laatste steden die nog in het bezit zijn van ISIS, al Bukamal in Syrië en Qaim aan de andere zijde van de grens in Irak. Steden aan de Eufraat.

Syrië - Militaire situatie - 14 - 14 oktober 2017.jpg

De militaire situatie nu. Geel is het gebied onder controle van de PKK/YPG, zwart is ISIS, roze is het Syrische leger, groen de andere salafistische terreurgroepen. Zijn de kleuren wat flauwer dan betekent dat praktisch onbewoond gebied, woestijn of semi-woestijn.

Bovenaan het midden is er een lichte variant van groen. Het is een door Turkije en haar huurlingen bezet gebied. Steden in het rood zijn in handen van het leger. Onderaan rechts is de stad al Bukamal. Tussen het licht roze gebied aan de Iraaks-Jordaanse grens ligt de zone Al Tanf die door de VS wordt bezet.

Al na twee dagen zit het Iraakse leger aan de poorten van Qaim en veroverde het Syrische leger het sterk verdedigde T2, een ongebruikt vliegveld en pompstation, het laatste bolwerk van ISIS voor al Bukamal. De verovering van beide steden en het omliggende woestijngebied is dan ook hoogstens een kwestie van enkele dagen.

Wat het rijk was van veruit de sterkste salafistische terreurgroep ooit ligt nu geheel aan diggelen. Wat nog overblijft zijn twee geïsoleerde plekken in Syrië, een pal aan de Israëlisch grens en een in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk bij Damascus.

Met andere woorden: Op 11 maanden tijd heeft het Syrische leger niet alleen de helft van de stad Aleppo en grotendeels het omliggende gebied bevrijd maar ook het ganse centrale deel van het land en de vallei van de Eufraat. Militair een hoogstandje.

Qaim - 1 -Militaire situatie - 26 oktober 2017

De militaire toestand in het gebied bij de stad Qaim. Het zwart gekleurde gebied is in handen van ISIS, het rode is bezet door het Iraakse leger, het gele is het zogenaamde Iraaks Koerdistan, met rechts de zone van de clan Talabani (PUK) en links dat van de groep Barzani (KDP). De bruine zone is het gebied dat het leger woensdag en donderdag veroverde. Men zou op een 3 km van Qaim zitten.

Rug tegen de muur

De overblijvende salafistische terreurgroepen in Syrië zoals Nour Din al Zinki, Het leger van Islam, Al Qaeda en Ahrar al Sham zitten dan ook met hun rug tegen de muur en beseffen maar al te goed dat hun einde nabij is. Want na ISIS komen zij aan de beurt.

Er is zelfs al een generaal aangeduid voor de bevrijding van de provincie Idlib, Mohammad Khaddoer, bevelhebber van het derde leger. Het is voor die terreurgroepen de dood of meewerken. En voor velen wordt het dat laatste. Zeker nu hun broodheren in het Westen hen laten vallen.

Na de verovering met Amerikaanse steun van de provinciehoofdstad Rakka door de troepen van de Koerdische PKK/YPG is nu ook het laatste verzet van ISIS in Deir Ezzor, die andere aan de Eufraat gelegen provinciehoofdstad, aan het instorten. Het Syrische leger is gewoon te sterk. De totale bevrijding van Deir Ezzor is ook hier zo te zien een kwestie van dagen.

Turkse invasie Syrië - 24 augustus 2016

Jihadisten met een tank van het Turkse leger in Syrië. Ze vormen in Syrië aan de grens een cordon die het vluchten naar Turkije zo moeilijk mogelijk zal maken. Voorheen wou men zoveel mogelijk vluchtelingen lokken om hen dan te gebruiken als kanonnenvoeder voor die terreurbewegingen. Dat is voor Ankara blijkbaar niet meer nodig.

Detail is wel dat terwijl het Syrische parlement protesteerde tegen deze invasie, Turkije en Rusland stelden dat dit in onderlinge afspraak gebeurde. Afspraken die ook met Iran werden gemaakt. En Iran zweeg hier. Het is er wat moeilijk in bed.

Wel wordt de weg tussen Irak en Turkije kortelings geopend, een weg los van het gebied van de clan Barzani. Ook de wegen in Syrië tussen Aleppo en Turkije, Damascus en Jordanië en Irak zouden kortelings geopend worden. Wat voor de internationale handel daar cruciaal is.

Verder overhandigde de PKK/YPG de controle over de luchtmachtbasis van Minh ten noorden van de stad Aleppo aan het Russische leger. Het zijn uiteraard voor de regio erg positief signalen.

Zodra het leger de laatste verzetshaarden van ISIS in het oosten heeft opgekuist en zich weet te hergroeperen en herbewapenen zal het zich met al zijn kracht richten tegen die al zwaar verzwakte groepen in het westen van het land. En dan is het dus sterven, vluchten of zich overgeven.

Het is geen toeval dat het Turkse leger in akkoord met Rusland de provincie Idlib is binnengevallen en het grensgebied met Turkije bezette. De meeste aanhangers van het Salafisme zitten immers samen opgepakt in die provincie en Turkije wil gewoon verhinderen dat ze eens het Syrische leger aanvalt naar Turkije vluchten. Wat een koerswijziging.

Wat het leger na ISIS in Syrië dan eerst gaat aanpakken is natuurlijk de vraag. Worden het de paar verzetsaarden rond Damascus? Of het gebied aan de grensovergang met Jordanië rond de stad Daraa of de autoweg van de stad Homs naar Aleppo.

En verder is er nog de vooral door al Qaeda gecontroleerde provincie Idlib. Of valt men alles gelijktijdig aan? Het is afwachten. Zeker is dat in de zomer van 2018 over het militair verzet van die salafisten hoe dan ook een kruis dient gemaakt. Wat ze ook doen.

Westerse veiligheidsdiensten 

En ongetwijfeld is dit de grootste nederlaag voor de salafistische terreurgroepen ooit. Na hun overwinning in 1990 in Afghanistan kwam er dan de nederlaag in 2001 in Tsjetsjenië en nu de ramp in Syrië en Irak. De vraag voor hen is natuurlijk wat nu. Gaan de CIA, MI6, de Franse DGSE en de Mossad hen nog in leven houden om hen dan later elders te gebruiken?

Dat al Qaeda en ISIS voor die veiligheidsdiensten gewoon kanonnenvoeder zijn is stilaan voor iedereen overduidelijk. Zal men hen blijven gebruiken om overal in de wereld een klimaat van angst en instabiliteit te blijven creëren? Een macht om onwillige regeringen op de knieën te krijgen zoals Libië en Syrië? Het is een voor de wereldstabiliteit erg belangrijke vraag.

Het grote probleem op dit ogenblik is echter de VS. Dat land heeft gewoon geen buitenlands beleid de naam waardig. Onder Barack Obama had men al chaos, nu is het complete waanzin. Een ware klucht. Er is president Donald Trump, er is minister van Defensie generaal John Mattis, de CIA, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, de Senaat, enzovoort. Maar een coherent beleid ontbreekt totaal.

Rakka - Vlag PKK met Ocalan - PKK verovering - Oktober 2017

Na de verovering van de provinciehoofdstad Rakka verscheen er in het centrum van de stad een immens grote spandoek met de foto van Abdullah Ocalan, de leider van de Turks-Koerdische PKK.

Het toont hoezeer de YPG en het zogenaamd Arabisch component van de SDF, de Syrische Democratische Krachten, in wezen niets meer dan een scherm is waarachter de PKK verscholen zit. Voor vele Syriërs is dit dan ook geen bevrijding van Rakka maar de bezetting door een vreemde macht, en dan nog een Turkse en met Amerikaanse steun. .

Zonder problemen zal men in Washington van de topbeleidsmakers op juist hetzelfde ogenblik totaal tegenstrijdige verklaringen horen. En daarmee onderhandelen is voor andere staten een uiterst moeilijke zaak. De VS controleert nu via de PKK – Officieel voor de VS nochtans een terreurgroep – grotendeels het oostelijk van de Eufraat gelegen deel van Syrië maar weet er zo te horen in geen duizend jaar wat mee te doen.

Icarus achterna

Voor de Koerdische PKK/YPG moet dat wat vorige week gebeurde in Irak echter ook een zeer onheilspellend voorteken zijn. Washington liet de Koerden van ‘president’ Massoed Barzani en zijn KDP vallen als een baksteen. Eerst zat men hen te bewapenen en op te hitsen en de dag nadien waren hij en zijn fanclub in Washington plots persona non grata.

Bij de YPG heeft men dat uiteraard ook gezien. De PKK/YPG bezit nu wel een aantal olievelden maar aan wie gaan ze die olie verkopen? Dat moeten of Turkije of Syrië zijn want er is geen alternatief. En ik zie bij geen van beiden echt interesse. Behalve dan op hun voorwaarden. Kniel PKK/YPG of … barst.

Neen, ook hier loopt dat zoals in Irak voor hen slecht af. Ze dachten, aangevuurd door de VS en Israël, hoog te kunnen vliegen en kwamen echter te dicht bij de zon en vielen neerwaarts, de dood tegemoet. Icarus achterna. En hun houding in hun gebied tegenover andere groepen dan de PKK/YPG zal zich zeker ook wreken. Wraak is een gerecht dat men koud serveert.

Willy Van Damme

Advertenties

5 gedachten over “ISIS–het einde

 1. Ben je het nu met mij eens dat Isis een Westerse terreurgroep is en dat alle aanslagen in het Westen ook zijn georganiseerd door onze eigen inlichtingendiensten? Of mag je dat niet hardop zeggen?
  Nils

  Antwoord:

  het is moeilijk te zeggen dat ‘alle’ aanslagen in die categorie vallen. Wel is het zo dat al Qaeda, ISIS en andere gelijkaardige groepen vanuit het Westen geld, wapens en politieke steun kregen en vermoedelijk nog krijgen.

  In een artikel in The Financial Times (FT Big Read – Terror Attack, A forgotten civil war comes home to Manchester, 27-28 mei 2017, Sam Jones) stond letterlijk dat MI6 alle in het Verenigd Koninkrijk verblijvende salafisten van Libische komaf, en dat waren er blijkbaar heel veel, naar Libië had gestuurd om Kadhafi te vermoorden en de regering te doen vallen.

  Enkelen van hen waren teruggekeerd naar Manchester en elders en zo betrokken bij de heel moorddadige aanslag in Manchester. Het waren dus, eventueel gewezen, medewerkers van MI6 die deze slachtpartij op hun geweten hebben. Die MI6 beloofde zelf een intern onderzoek te doen. Lachen geblazen dus.

  Het is zoals ook enkele Belgische politiemensen me deze week privé vertelden dezelfde strategie als die 32 jaar terug met de Bende van Nijvel. En dat is de mensen bang maken, de boel destabiliseren en het toezicht op de bevolking verscherpen en eventueel zelfs een staatsgreep plegen.
  Willy Van Damme

 2. IS kan worden ingezet in Myanmar om China een hak te zetten.
  Frans De Maegd

  Antwoord:

  Dat is zeker een mogelijkheid maar er zijn er wel meer hoor. Je hebt nu eenmaal nogal wat psychopaten die aan de touwtjes trekken. Zie Bende van Nijvel.
  Willy Van Damme

 3. http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2017/04/25/christelijke-westen-de-grootste-terroristen-sinds-eeuwen
  Janu

  Antwoord:

  Sinds ongeveer 1500 is Europa en nadien de VS begonnen aan hun imperialistisch avontuur buiten de Europese grenzen. En dit blijft duren. Ik noemt het verslaafdheid aan het imperialisme, de veroveringsdrang.

  Zelfs nu nog denkt men hier en in de VS dat men moet bepalen wie een land mag besturen en hoe hij dat dan moet doen. Zelfs al zijn die Westerse landen feitelijk bankroet. De ngo’s als Amnesty International zijn in wezen trouwens in hetzelfde bedje ziek hoor. Hun normen zijn algemeen en na te volgen op straf van een aanklacht.

  Ik lees nu dat de Chinese president Xi Jinping stelt dat China in 2050 een wereldmacht moet zijn. Maar dat is het nu al natuurlijk. Vermoedelijk wilde hij echter maar dan verbloemd zeggen dat zijn land dan DE wereldmacht moet zijn, de nieuwe VS.

  Eens zien of ze in Beijing dan nog vasthouden aan de principes van niet-inmenging. Ik betwijfel het ten zeerste. Mensen streven naar steeds meer, meer macht en dan
  absolute macht. Het is eigen aan de menselijke natuur, de hebzucht. Maar zoals ik over de Koerdische kliek van Barzani en de PKK schreef: Na de hoogmoed komt Icarus.
  Willy Van Damme

  • Naar aanleiding van de reactie van Janu, mede nadat ik elders een relaas heb gelezen dat naar alle waarschijnlijkheid van zijn (?) hand afkomstig is, en in het kader van deze serie met ‘Isis – het einde’ als onderwerp, wil ik graag mijn volgende ‘ei’ kwijt.
   Hoe kan het toch bestaan dat een zeer beperkt aantal figuren erin slaagt, hun ideeën — lees: wil — op te leggen aan een m.i. enorme meerderheid onder de mensen op deze aardkloot, die van góede wil zijn en níet uit zijn op overheersing van (de) ander(en). Met als gevolg (de) oorlogen die maar blijven teisteren, of dat nu grote geweldsmanifestaties zijn, of kleinere conflicten met (veel) minder impact op het wereldgebeuren en beperkt blijven tot de directe omgeving. Zie ik dat echt verkeerd, dat het aantal goede mensen — Gutmensen, zo heet dat tegenwoordig — verreweg, wat ik nog zwak uitgedrukt vind, het aantal slechteriken overtreft? Omdat ik mij schaar aan de zijde van dat deel van de mensheid dat het goed voor heeft met de wereld en met vrijwel alles wat qua natuur daarop leeft, bevalt het mij natuurlijk helemáál niet dat de politiek-maatschappelijke zaken gaan zoáls die gaan, en als verreweg de meeste mensen dit zo beschouwen — en ik waag het te veronderstellen dát dit het geval ís — hoe kan het dan bestaan dat wij dit aan ons laten opleggen, laten opdringen, laten voorschrijven, …
   Onwetendheid is lang de oorzaak, nee de omstandigheid geweest, als gevolg waarvan de egoïsten c.q. de slechteriken kans hebben gezien hún ideeën aan de massa’s op te dringen, maar door de moderne communicatie-methoden c.q. -middelen kan van onwetendheid niet meer worden gesproken, toch? Een andere factor die ons mogelijk parten speelt, is luiheid c.q. gemakzucht, terwijl het fenomeen angst ook opgeld kan doen.
   De kreet ‘Niet met de wapenen der barbaren!’ dringt zich aan mij op, als het er om gaat een remedie te bedenken, tegen ontwikkelingen op het politiek-maatschappelijke vlak, waarvan wij de kwalijke gevolgen dagelijks kunnen waarnemen. ‘Maar waar ontbreekt het jou dan aan?’ zou iemand kunnen vragen, waarop ik antwoord: ‘Mij ontbreekt het persoonlijk aan niets, maar waarom slagen wij er nog steeds niet in, zo’n positie voor ook anderen te creëren?’ Sterker nog; ik zet graag een stap terug in mijn bestaan, als op die manier het leven van onze medemensen er op vooruit kan gaan. Vooral en bovenal in de derde wereld, een term die wij, zo snel als maar enigszins mogelijk is, dienen te ‘vergeten’, omdat er in feite maar één wereld is voor ons allemaal.
   Egbert Talens

   Antwoord:

   Sinds kort loopt op de Vlaamse televisiezender Vier de quiz ‘De slimste mens’. Gewoon amusement met een vleugje intellect. Een van de vragen was wat je kon bedenken bij de figuur van de Syrische president Bashar al Assad. Een onderwerp konden de drie panelleden niet vinden. Het was chemische aanvallen, want stelde quizmaster Erik Van Looy dat zijn die smerige zaakjes waarmee die man berucht werd.

   Nou weet iedereen die dit professioneel onderzocht heeft dat er hiervoor zelfs nog geen begin van bewijs is. Behoudens dan beweringen van al Qaeda & Co. Onze kranten blijven het echter steeds maar herhalen en dan krijg je daarbij dan nog verklaringen van zogenaamd respectabele organisaties als de VN, Amnesty International, Artsen Zonder Grenzen en Human Rights Watch die dat eveneens stellen. Dat ze gewoon de verklaringen van dat jihadistisch crapuul herhalen zegt men er natuurlijk niet bij.

   Het toont echter perfect aan dat als je een leugen voldoende malen herhaalt de goegemeente dat ook nog zal geloven. En daar wringt het schoentje. Een nochtans integer en intelligent mens als Erik Van Looy zal dat dan zonder nadenken ook overnemen en onzin en leugens uitkramen. En als men die leugens voldoende malen vertelt zal zelfs de bron ervan zijn eigen leugens beginnen te geloven.
   Willy Van Damme

 4. M.i. is IS inmiddels als geglobaliseerd. De doctrine van de NAVO voor het moderne oorlogvoeren.
  Zelfs het optuigen en recruteren van dit soort doodseskader – onder vele namen – is al grotendeels geprivatiseerd, ge-outsourced.
  Eigenlijk is het Am. DoD (Defensie) geprivatiseerd. De wapenlobby en de globalisten die ervan profiteren schrijven het beleid. Het legt hen geen windeieren!

  Kijk dan ook eens wat er op dit moment – onder mediastilte – zich voltrekt in Afrika, van kust tot kust. Het is een succesformule, wat de globalisten betreft.
  L-Amerika, Kaukasus, Z.O. Azië, Afrika – overal wordt deze doctrine gevolgd.

  ‘ISIS trains jihadists to hit European targets, has no shortage of volunteers – Europol’
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=153276
  http://landdestroyer.blogspot.it/2015/09/turkish-uyghur-terror-inc-americas.html
  Dit zegt ook wel iets over de ambities van de Yanks:
  “TRADOC G-2 identified potentially contentious OEs and missions the US Army could face, including the OEs of Iran, China, Yemen, North Korea, Pakistan, and Nigeria as possible environments.”
  For those who don’t know this yet, “Operational Environments” are countries that the US bombs and invades.
  THE TRADOC mentioned here is the U.S. Army Training and Doctrine Command. TRISA is Tradoc Intelligence Support Activity.

  Keep in mind, this 20-year plan written in 2012 prior to the mass migration from Africa and the Middle East to Europe, but it speaks of the European economic and societal collapse by the year of 2028. This plan also speaks of Ukraine becoming a NATO member, even so it was written prior to the Maidan color revolution and the war in Ukraine. Also, this plan was written prior to the North Korea obtaining the Soviet ICBM technologies from Ukraine, but it names North Korea as “Operational Environment,” or, in plain English, a war zone.
  14. The plan also predicts the Cold War with China and a proxy military conflict using India’s military and the US SOF and proxies acting from Afghanistan.
  16.In 2012, the US didn’t see Germany and the EU among four most powerful, economies: the US, China, India and Japan. An indication that back in 2012, there were already plans to destroy the economies of the EU and Germany.
  17. The US keeps undertaking steps “to minimize perceptions of American military “occupation”.”
  18. In 2012 Pentagon also planned in relations to Russia to trigger a war between Russia and China:
  potentially leading to combined training or small-scale combined operations with Russian ground forces in the Arctic, the Caucasus, or Central Asia.”

  In the US terms “combined operations” is something only possible under the conditions of NATO invasion.
  20. The true reason why the US funded NGO continue aiding to the migrant flow in Europe and why the US interfering with the energy security of the European countries: to create conditions for military intervention in Europe.
  21. IRREGULAR WARFARE in and against Russia
  As of now, the US is conducting an irregular war against Ukraine for three years, and it will go on in perpetuity.
  According to this plan by 2018 we should expect wars in Afghanistan, Syria, Yemen, and Iraq and Libya to continue as launch pads for the wars in Iran, China, Korean Peninsula, Pakistan, Azerbaijan, and Nigeria. War on China has started using India as a proxy, and later by the US will interfere directly or via proxies in Afghanistan.

  Ongoing collapse of the European economies with the US acting as a stabilizing military force against civil disobedience.
  Dus.
  Milou Vorst

  Antwoord:

  Het salafisme is een wereldwijd fenomeen en is dat al decennia. Dat de Britse, Israëlische, Saoedische en Amerikaanse geheime diensten er achter zitten is evenmin nieuws. Ook is de EU eveneens al jaren een ernstige economische concurrent voor de VS en wil de VS dat om die reden of zo zwak mogelijk of kapot maken. Het was de taak van de Britten de EU zwak te houden maar dat feestje gaat niet meer door. Dus plan B met als voorspel Catalonië?

  Daarbij is vooral de euro een doorn in het oog van Washington. Het is immers een internationaal aanvaard betaalmiddel en dit zorgt voor het ondermijnen van het vroegere monopolie van de Amerikaanse dollar. En dit monopolie is een der grote machtsmiddelen waarover de VS beschikt. Vaardigde ze tegen een land een embargo uit dan viel de internationale handel van dat land praktisch stil want er was alleen nog ruilhandel mogelijk.

  Belgische bedrijven kunnen nu ondanks de maatregelen van de VS handel drijven met Iran en er investeren door de euro te gebruiken. Wat China, Venezuela, Rusland en anderen willen doen, namelijk een vervanger voor de dollar creëren doet de EU nu al in de feiten.

  Vandaar de aanval vanuit Washington en de Londense City op de euro van een paar jaar terug en de uitlatingen van bepaalde figuren in België uit die periode toen die ageerden tegen de euro en het einde van de euro voorspelden. Vul de namen maar in.

  Interessant is de opmerking over Afrika waar salafistische terreurgroepen en ook de VS erg actief zijn zonder dat dit hier veel opvalt. Er is dan ook weinig over geweten. Afrika is aan de start van zijn economische ontwikkeling in de richting die ook Azië vanaf 1955 meemaakte. Wat de VS daar op dit ogenblik juist allemaal doet is mij onduidelijk maar hun aanwezigheid voorspelt zoals gewoonlijk niets goeds.

  Wel is de massale immigratie vanuit Afrika geen fenomeen van na 2012 maar was dat al voorheen. Zo waren er akkoorden over die illegale immigratie met de Libische leider Kadhafi. Maar door de moord op hem en de vernieling van het land kon de stroom vluchtelingen weer volop op gang komen. Een slechte zaak voor de EU want dat zorgt voor politieke instabiliteit. Met demagogen die daar garen bij spinnen en die dan vanuit de VS worden gefinancierd.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s