Het Journaal over Catalonië–Propaganda

Ik erger mij al een tijd aan de eenzijdige en foutieve berichtgeving op de VRT in het Journaal over de problemen in Spanje met Catalonië. Al dagenlang hanteren jullie in dat Journaal een taal als van: ‘Catalanen wil een referendum, Catalanen verzetten zich tegen Madrid’, enzovoort.

Partijdige berichtgeving die een totaal gebrek aan professionaliteit toont. Vooreerst is er de vraag wie dan wel Catalaan is. Diegene geboren in Barcelona maar die al een jaar in Madrid woont, of die Madrileen die sinds een jaar in Barcelona woont?

Maar het is erger. Uit diverse peilingen uit het recente verleden blijkt dat een meerderheid van de inwoners van Catalonië tegen afscheiding te zijn. In plaats van continu te zeggen: ‘De Catalanen willen dit, of willen dat’, zou een professioneel verslaggever het hebben over: ‘Nationalistische Catalanen willen bv een referendum’.

Bovendien heb ik de voorbije dagen nooit een Catalaans tegenstander van dat referendum en/of die afscheiding in het journaal aan het woord gehoord, laat staan iemand uit een andere Spaanse regio. Die tellen dus niet. Een andere zware beroepsfout.

Wat jullie hier brengen is dan ook geen berichtgeving maar pure propaganda voor Catalaanse nationalisten.

Willy Van Damme

Mail aan de redactie van het journaal van TV1 van de VRT over hun ‘berichtgeving’ over Catalonië en Spanje van de voorbije week.

NASCHRIFT – 30 september

Daarjuist opnieuw naar Uw Journaal gekeken en de reportage over Catalonië. De commentaar in de studio en sommige beelden waren ditmaal goed. Maar kunt U Uw medewerker in Barcelona eens de opdracht geven om ook de andere zijde aan het woord te laten. Het is om misselijk van te worden. Misschien hem in de toekomst alleen nog het Eurosongfestival laten doen.

Toch nog een detail. Het is niet de Spaanse regering die zegt dat het referendum ongrondwettelijk is maar het Grondwettelijk Hof zelf. Een belangrijk nuanceverschil. Ze baseert zich immers op een besluit van rechters en zit niet zomaar wat beweringen uit de losse pols te doen. Het heet de rechtstaat.

Tweede reactie.

NASCHRIFT 2 Oktober

Het Journaal van zondag en zeker de commentaar ter plaatste leek wel een uitzending van de N-VA. 60% van de Catalanen ging niet stemmen. Maar die kregen wij amper of nooit aan het woord. Beschamend.

Advertenties

11 thoughts on “Het Journaal over Catalonië–Propaganda

 1. Goed dat er af en toe eens iemand het vlees uit het papier neemt en een duidelijk eerlijk beeld vormt.
  Stephan Coppens
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd of er een reactie komt en/of zij hun berichtgeving gaan verbeteren. Wat ze deze avond brachten was om kotsmisselijk van te worden. En dat noemt zich dan journalisten. Maar het is met hun berichtgeving over de toestand in Irak geen haar beter hoor. Ook hier is het een verzameling leugens en onzin.
  Grappig is hier hoe men de aanhangers van die dictator Barzani – de man moest normaal als president aftreden maar weigert en benoemde zijn zoon tot premier – aan het woord laat over Saddam Hoessein. Een monster zeggen ze. Vergetend dat Barzani en Saddam vrienden waren en streden tegen de andere Koerdische dictator Talabani. Een erg bloedige strijd. Herinner Halabja.
  Gelukkig hebben ze nog Rudi Vranckx of Jens Franssen om ons te komen vertellen wat een held Barzani is. Held van een failliet land. Maar Barzani is een vriend van Israël en dus een goede. Barzani was de man die in juni 2014 de verovering door ISIS van Mosul toejuichte. Maar dat zal je bij de VRT NOOIT horen.
  Willy Van Damme

 2. Eens. Er is nog zoveel meer dat zorgvuldig buiten ‘beeld’ wordt gehouden. Waarom niks genoemd van de marxistische activisten die zwaar de boel op sleeptouw nemen?
  Wat doet een marxist uit Seattle nu op een VIERING, in Barcelona, van 100 jaar Bolsjewiekse revolutie?
  paar hints:
  OVER 600 PEOPLE ATTEND RUSSIAN REVOLUTION RALLY IN BARCELONA
  Published On July 25, 2017 | By Izquierda Revolucionaria, Spanish state | Centenary of the Russian Revolution, Socialist Alternative In Action, World Events
  The comrades who spoke were, by order of intervention:
  Ana Garcia the general secretary of the Sindicato de Estudiantes,
  – Paul Murphy, Marxist MP in Ireland who has just won an historic victory in defeating an attempt to jail him and others for successfully fighting against water charges (JobstownNotGuilty); – Juan Ignacio Ramos general secretary of Izquierda Revolucionaria;
  – Peter Taaffe, a founder of Militant and general secretary of the Socialist Party and
  – Kshama Sawant, Marxist councillor in Seattle, USA, one of the most important figures on the US Left.
  https://www.socialistalternative.org/2017/07/25/600-people-attend-russian-revolution-rally-barcelona/

  International Marxist Tendency, 25 September 2017
  – Defend the October 1 referendum by revolutionary means!
  – Mass mobilisation in the streets, Defence Committees everywhere, general strike!
  – Down with the repression of the Spanish state, down with the 1978 regime!
  – For a Catalan Socialist Republic!
  – For the Iberian Revolution! https://www.marxist.com/imt-statement-on-catalan-independence-referendum.htm

  The best speech by far was by the keynote, Anna Gabriel, who spoke of the need to give the Republic a revolutionary, working-class character, of developing the network of defence committees to fight repression, and of building up for a general strike on October 3 (so far seconded by important unions like the CGT).
  She clearly stated that October 1 was not an act of protest, but a binding referendum, and if the Yes vote wins the republic will have to be declared immediately.
  She also threw the gauntlet to Podemos and the Spanish left, saying that the state is irreformable, that all talk of future pacts is unrealistic, and that they should back a binding, unilateral referendum.
  we came across this improvised, militant demonstration of the students from the local high school
  The student strike will continue today and the universities will join it.
  The firefighters have joined the fight
  Their union has committed to protecting the pickets on October 1. https://www.marxist.com/catalonia-situation-heating-up-as-day-of-referendum-approaches.htm

  Julian Assange ‏ @JulianAssange
  Intellectuals from around the world issue statement on the Spanish government’s repression of human rights in #Catalonia https://referendumnotwar.wordpress.com/english/ #1o https://twitter.com/JulianAssange
  https://twitter.com/NaomiAKlein/status/913400907559313409 https://www.theguardian.com/world/2017/sep/28/un-rights-experts-criticise-spanish-efforts-to-block-catalan-vote

  (kort onderzoek leert dat ook in Nederland een half dozijn netwerken van activistische communisten zijn – m.n. rondom de universiteiten, denktanks, en ín de politiek)

  ‘Anti-fascisten’ (geweldadige activisten) zouden zich ook bemoeien met de mobilisatie van protestanten in Catalonië. Antifa BLM (Soros; OSI)
  ‘Balkanisering’ van de EU het volgende? Turkse toestanden? Koerdistan?
  De EU moet het hebben van crises – om steeds meer macht naar zich toe te trekken.
  Er is nog heel wat werk te doen voor goede journalisten. De tijd dringt. Wat in Venezuela en Koerdistan wordt gesteund en aangemoedigd, wordt in Catalonië de kop ingedrukt?!?
  Milou Voorst
  Antwoord:
  Ik ben geen expert van Spanje en die Catalaanse discussies. Wel heb ik een hekel aan nationalisten daar ze steeds grossieren in leugens en halve waarheden en de mensen prietpraat verkopen. Racisme is ook altijd in de buurt. Zo van: ‘Wij goede Catalanen ‘De uitgebuiten’ versus die smerige doortrapte Castilianen.’
  Ze zijn alleen met geschiedenis bezig om die te vervalsen. Eens vragen aan die nationalisten in Barcelona of delen van ‘hun’ Catalonië zich dan ook mogen afscheuren. Je zult wat horen. Hun njet zal nog fanatieker zijn dan het huidige van Madrid. De argumenten van Madrid worden dan zo overgenomen.
  Ik herinner mij trouwensz de toestanden in België een paar jaar terug toen de N-VA bij de peilingen en verkiezingen naar 30% en meer omhoog schoot. Plots hoorde je in die milieus dat het einde van België nabij was en men ook hier het ‘Vlaamse paradijs’ al zag verschijnen. Nu de N-VA aan de Belgische vetpotten zit zwijgt men plots. Toch merkwaardig. Het moeten nu eenmaal niet altijd Duitse zijn niet!
  En toen de toch sympathieke ex-sprintster Kim Gevaert zich voor België uitsprak werd ze bedolven onder de scheldpartijen en bedreigingen. Hetzelfde met de popgroep Clouseau die zich eveneens voor België had uitgesproken. Waarna Vlaams nationalisten hun concerten gingen verstoren.
  Ook ik kreeg hier toen soms scheldpartijen te verduren. Crapuul noem ik dat, uitschot. En men kan er gif op nemen dat hetzelfde scenario zich afspeelt in Catalonië en Iraaks Koerdistan. Intimidatie is de regel. Democraten? Ze kennen de betekenis van het woord niet eens.
  Over dit aspect van het karakter van die Catalaanse regering lezen we of horen we amper iets. Men ziet ook hier het deskundig wegmoffelen. ik had er alleen vage notities van. Het is nu eenmaal in wezen mijn dossier niet. Bedankt om dit onder de aandacht van de lezers hier te brengen.

  Willy Van Damme

 3. Willy
  Vooreerst ik volg het niet echt en ik zag het nieuws niet.
  Maar waar haal je de informatie vandaan want wat je schrijft is nieuw voor mij. De Spaanse kranten? En waarom verzet de Spaanse staat zich tegen het referendum want de meerderheid zou toch tegen de afscheiding moeten stemmen?
  GV
  Antwoord:
  Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft dit referendum op 7 september illegaal verklaart want in strijd met de grondwet. Het Catalaanse parlement heeft ook niet de bevoegdheid voor dit soort zaken en gaat wettelijk gezien zijn boekje dus te buiten.
  Het is dan ook wettelijk en logisch dat de Spaanse regering in deze zaak in actie is getreden. Het heet de rechtstaat. Men kan denken wat men wil over die wet maar ze is er nu eenmaal en de grondwet is ooit gestemd, ook door de mensen in Catalonië.
  De bewering van o.a. de VRT in het Journaal dat de Spaanse regering dit illegaal verklaarde klopt dan ook niet en is in wezen een leugen. De zoveelste. De regering voert maar uit wat de rechters stelden want het was die rechtbank die het ongrondwettelijk noemde, niet de regering van de Partido Popular.
  Ik vermoed dat de Catalaanse nationalisten – de rijke ‘sukkels’ die zich door Madrid uitgezogen noemen – het er in essentie om te doen is om de Spaanse regering te provoceren om zo meer stemmen te krijgen. Agitatie en propaganda. Verder zijn de Catalaanse nationalisten van het genre: ‘En morgen wacht het paradijs en scheren we gratis.’ Hun lichtzinnigheid is meer dan schokkend.
  Willy Van Damme

  • Willy
   Ik voel mij niet zo goed bij het argument dat het referendum ongrondwettelijk is. Ook het referendum gehouden voor de onafhankelijkheid van het Krim was ongrondwettelijk. Voor de afscheiding diende door een algemene stemming in geheel Oekraïne beslist te worden.
   Ik beende wat bij en het blijft een moeilijk verhaal. Vooral het contract 2006 Estatut speelt een belangrijke rol en was al het voorwerp van onderzoek door het grondwettelijk hof.
   Hoe dan ook Rajoy lijkt het slecht te spelen. Peilingen duidden dat er geen meerderheid was voor onafhankelijkheid maar de uitspraak van het Hof en de houding van de PP zijn door de Catalanen niet in dankbaarheid aanvaard.
   GV
   Antwoord:
   Dat een overheid de wet wil doen respecteren is in wezen haar taak, altijd en overal. De vraag is natuurlijk of die wet dan wel aanvaardbaar is. Voor de enen ongetwijfeld wel, voor de anderen weer niet. De tweede vraag is ook of dit vanuit strategisch politiek standpunt voor Rajoy en zijn regering wel de beste optie was. De rest van Spanje lijkt hem wel grotendeels te steunen. Ik denk echter van niet en de fout ligt hem in de mentaliteit van beide blokken.
   De twee groepen hebben naar mijn indruk meer oog voor het eigen politiek gewin dan voor het algemeen belang. Spanje heeft, nog meer dan Frankrijk denk ik, een traditie van centralisme. En dat wringt met allerlei regionale politici die zelf over alles willen beslissen zonder andere pottenkijkers. In Catalonië heb je bovendien een andere soort politici dan in Madrid. Hetzelfde voor Baskenland.
   Wat betreft de Krim gaat de vergelijking op, zij het deels. Het verhaal is immers, zoals ook bij Kosovo, anders. Er is ook een verschil tussen het internationaal recht en het nationaal recht. De zaak Kosovo bewees dat. Servië had het uitroepen van de onafhankelijkheid door politici in Kosovo voor het internationaal gerechtshof zitten aanklagen maar kreeg er geen gelijk. Het mocht volgens het internationaal recht afscheiden.
   Dat is vermoedelijk ook de reden waarom de VS en haar vazalstaten ook niet naar het internationaal gerechtshof trokken daar ze goed wisten na dat eerdere precedent dat ze het niet gingen halen. Daar een nederlaag leiden had hun boycot van Rusland kunnen ondermijnen.
   Zowel bij de Krim als bij Kosovo gebeurde die afscheiding via een ingrijpen van buitenaf, bij Kosovo de VS/NAVO en bij de Krim Rusland. Bij de Krim was dit ook een gevolg van de eerdere door de VS en EU georkestreerde staatsgreep door die fascistische knokploegen in Oekraïne. De zaak van de Krim had ook met internationale machtspolitiek te maken, namelijk de aanwezigheid van de Russische vloot. De NAVO wou die weg, Moskou wou die kost wat kost behouden.
   Verder lijkt mij de Catalaanse regering te dromen. Met een opkomst van 42,3% kan men niet beweren dat de Catalanen de onafhankelijkheid willen. Dat beweren is liegen. Het getal van dus minder dan 40% voor de onafhankelijkheid (90% van de deelnemers aan het referendum stemde voor) bevestigt de eerdere verkiezingen en opiniepeilingen. Ook na wat er gisteren gebeurde. De boksmatch Madrid-Barcelona leverde zo te zien politiek gezien voor beiden niets op.
   En bovendien zal er niemand die onafhankelijkheid erkennen. Misschien Vanuatu? En zonder die erkenning is men als natie dood, onbestaande. Hoe denkt men paspoorten uit te geven als niemand die erkent? Hoe denkt men internationale handel te bedrijven als niemand die er bij horende documenten wil erkennen?
   Het idee van die Catalaanse extremisten is gewoon lachwekkend en ik vermoed dat men alleen in het beste geval symbolisch die ‘onafhankelijkheid’ zal uitroepen. Maar misschien is die onafhankelijkheid een goed idee voor bepaalde Barcelonezen want de stroom toeristen zou zo ophouden. Maar of de venters van toeristische prularia en hoteleigenaars daar gelukkig mee zullen zijn is een andere kwestie.
   Willy Van Damme

 4. ’t zal niet de eerste ‘spontane’ opstand zijn die gekaapt wordt door de globalisten – voor hun duivelse doelen. Jaren voorbereidingen, in de meeste gevallen.

  Recent nog zagen we hun modus operandi in Charlottesville, Caracas, en Erbil.
  Leerzaam op de subversieve ngo’s en heel het arsenaal ‘asymmetrische oorlogsvoering’ op te sommen. doch hier en nu niet het platvorm. Daarom toch enkele hints.

  ‘Plan Colombia’ was originally envisioned as a two-year push into guerrilla-occupied southern territories, with vague plans for subsequent years. In contrast, the Pentagon has ten-year leases in Ecuador, Curacao, and Aruba and a presence in perpetuity at its naval base in Guantánamo.

  This permanent infrastructure generates inequitable relations and invites intervention instead of negotiation in a crisis situation, as it did in Panama and Puerto Rico (historically, the sites for other long-term U.S. bases in the region).
  The cooperative security locations, purportedly created to monitor drug traffic, have no mechanism for transparency or monitoring by civil society in the host countries and are thus subject to other missions.
  This is especially disturbing in light of the expansion of U.S. objectives in Colombia to include “counterterrorism.”
  As early as 1999, a State Department official said that “the new counternarcotics bases located in Ecuador, Aruba and Curacao will be strategic points for closely following the steps of the [Colombian] guerrillas.”

  Only after an enterprising reporter discovered an Internet-posted request for proposals did Panamanian civil society learn that the Pentagon had been using airstrips in Panama for “transportation services” into and out of Colombia, even after U.S. troops had left Panama.
  The 1997 contract tapped ‘Evergreen Helicopters’, a company with clandestine experience in the 1989 U.S. invasion of Panama.
  According to SouthCom, the command briefing guiding the Army’s military presence in the region highlights access to strategic resources in South America-especially oil-as well as other issues with social and political roots, such as immigration and narcotics. http://www.thirdworldtraveler.com/Latin_America/USBases_LAmer_Caribbean.html

  SOUTHCOM has successfully negotiated Forward Operating Locations (FOLs) in Comalapa, El Salvador, Manta, Ecuador, and the Netherlands Antilles islands of Aruba and Curaçao.
  The Unified Command System was created in 1947 to provide strategic direction to U.S. forces worldwide. https://www.globalsecurity.org/military/agency/dod/southcom.htm

  Lopez received large sums of financial support from the US government-funded National Endowment for Democracy. http://maxblumenthal.com/2014/02/who-is-leopoldo-lopez/

  NED’s role in training, funding and backing the armies of regime change that swept the Middle East and North Africa (MENA) beginning in 2011.
  She also served on NED’s board during the US-backed coup in Ukraine between 2013-2014.
  Before that, between 2009-2010, NED-backed mobs took to the streets in Bangkok, Thailand
  https://popularresistance.org/regime-change-agenda-of-us-continues-with-new-ned-chair/

  Europol sources swear that at least 5000 jihadis have entered the EU disguised as refugees. https://sputniknews.com/columnists/201603241036911634-jihadists-europe-cells-brussels/

  Via The New Ensign: http://www.voltairenet.org/article198018.html:
  Op 11 en 19 september zouden in twee konvooien van in totaal 200 vrachtwagens de door het Pentagon aan de YPG aangeboden wapens en munitie naar Hasakeh zijn afgeleverd.

  Le Süddeustche Zeitung a mis a jour un transfert d’armes du quartier général des Forces aériennes états-uniennes en Europe, situé à Ramstein (Allemagne), en direction de « rebelles » syriens.
  Les armes, principalement des kalachnikovs et des mortiers avec leurs munitions, ont été transférées de l’arsenal de la Navy de Crane (Indiana) à l’arsenal de l’armée de Terre US de Miesau (Allemagne).
  Ce trafic est la continuation de l’opération Timber Sycamore (bois de sycomore) élaborée par le général David Petraeus lorsqu’il dirigeait la CIA.

  Le rôle de la base de Ramstein a été révélé, en décembre 2015, par le journal serbe Večernje Novosti.
  À la veille des élections fédérales allemande, le Süddeutsche Zeitung s’intéresse particulièrement à l’aspect juridique de sa découverte.
  Le Commandement US des Opérations spéciales a demandé aux quatre sociétés sous-traitantes de ne pas déclarer la nature des cargaisons transportées sachant que le gouvernement allemand pourrait s’opposer à un tel trafic sur son territoire.

  le gouvernement Merkel a déjà autorisé le transfert d’armes vers l’Arabie saoudite dans le cadre du trafic mis en œuvre par l’Azerbaïdjan et sa compagnie aérienne Silk Way. Il ne pouvait pas ne pas savoir que les jihadistes en Syrie étaient les destinataires finaux.
  La base de Ramstein a déjà été mise en cause dans l’affaire des enlèvements et des prisons secrètes de la CIA,

  selon des documents de l’armée US, le Pentagone a lancé un appel d’offres pour l’acquisition de 500 millions de dollars d’armement ex-soviétique.

  Dus. (en onze ‘vrije pers’ weet/wil hiervan niets (melden)!??
  Gaat propaganda niet vooraf aan oorlog?
  Milou Voorst
  Antwoord:
  Het is geweten dat de Amerikaanse door het parlement gefinancierde National Endownment for Democracy (NED) een van de speerpunten van de VS is om allerlei haar ongunstige regering omver te gooien of minstens te destabiliseren. Maar er zijn daar nog veel meer als ngo vermomde organisaties hoor. Het is big business waar duizenden mensen hun broodwinning halen. En voor een aantal is dat wat meer dan brood met beleg.
  Ook de rol van Ramstein, de Amerikaanse basis in Duitsland is gekend. Maar dat is verre van de enige. Washington beschikt over een waar spinnenweb van adressen via welke de VS die activiteiten organiseert. Tijdens de oorlog tegen Irak in 2003 was bijvoorbeeld Antwerpen een der belangrijkste draaischijven. Dit terwijl de regering Guy Verhofstadt toen luidkeels die oorlog veroordeelde. Zo gaat dat.
  Verder heb ik nog geen weet van buitenlandse steun voor die Catalaanse separatisten. We weten wel dat de Duitse AFD, Wilders’ PVV en de campagne voor de Brexit allen ‘private’ Amerikaanse steun hebben. Maar het zou mij dus sterk verbazen moest die er hier niet zijn. De durf van die Catalaanse regering valt mij te zeer op. Dat doe je normaal niet zonder rugdekking. Wie Europa wil destabiliseren staat hier op de eerste rij.
  Wat mij ook bij de berichtgeving opvalt is dat voor zover ik las niemand spreekt over de serieuze gevolgen voor Frankrijk. Zo is er in de streek van Perpignan een sterke pro-Catalaanse stroming actief. Frankrijk zal dan ook ZEER op zijn hoede zijn.
  En wat met Catalaanse aanspraken op delen van andere Spaanse regio’s. Je kent dat, dat soort nationalisten ziet het altijd groots. Vlaams nationalisten dromen soms al eens luidop over het annexeren van Frans-Vlaanderen. Zo bijvoorbeeld het Vlaams Belang tot zij vriendjes werden met de familie Le Pen. Ik hou mijn hart vast. Catalaanse waanzin noem ik dit.
  Willy Van Damme

 5. De belangrijkste reden dat Catalonië van het moederland wil afscheiden, is het economische overwicht. Het gaat alweer om geld en belangen.
  Men kan het vergelijken met het Vlaams nationalisme dat niet meer wil betalen voor anderen die het niet zo goed hebben als zijzelf.
  Economisch overwicht betekent macht. Macht betekent méér invloed waarbij uit een soort sluimerend egoïsme het verlangen ontstaat tot nog meer en nog beter. Dat desnoods op kosten van de anderen.
  De bekende, zogezegd democratische slogans worden dan: ook wij hebben het recht onze mening te uiten, ten volle te genieten van wat wij verwezenlijken, onze democratische rechten in concrete resultaten om te zetten … enz. Dat de anderen niet goed mee kunnen is niet onze schuld:
  ze moeten het maar doen zoals wij!
  Het is een natuurlijke reactie van het menselijke dier dat zoveel mogelijk in toom moet gehouden worden omdat groeiende ongelijkheden leiden tot mindere mogelijkheden wat betreft verdere economische uitbouw, sociale weerbaarheid en levenskwaliteit van hen die zich in een meer kwetsbare positie bevinden.
  Tenslotte leidt dit alles tot ruzie en dikwijls ook tot strijd. De geschiedenis heeft dat genoegzaam aangetoond.
  Dat vooral de Vlaamse media zich nu gedreven voor de kar van het Catalaanse referendum plaatsen, mag niemand verbazen. Ook de Vlaamse economische en politieke machthebbers willen nog meer, en bazuinen dus nog al te dikwijls uit dat iedereen het recht heeft om zich, openbaar voor zijn democratische(?) rechten uit te spreken. Dus Catalonië heeft dat recht, Schotland en … waarom Vlaanderen niet?
  De nieuwsuitingen in de pers zijn dus in hoge mate een boemerang van eigen belang.
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  Het is gewoon de klassieke hebzucht en de belofte van een financieel paradijs dat men in Catalonië, zen ook sommigen in Vlaanderen, voorstellen. “Men zuigt ons leeg’ is de klassieke slogan die men hier enkele jaren geleden introduceerde; handig gezien natuurlijk. Het is een ook hier toegepaste strategie. Herinner U De Wever die met een vrachtwagen vol vals geld doorheen Wallonië trok. Wansmakelijk.
  Laat de armere Spanjaarden of Belgen maar stikken. Schoon is natuurlijk anders. Maar men verstopt dit egoïsme natuurlijk weg achter een mooie façade van het ‘groot ongeluk om onder dat vreemd juk te moeten leven’. En dus spiegelt men een paradijs voor van ‘morgen gaat alles zoveel beter zijn’. Platte demagogie natuurlijk.
  Ondertussen kan er van een referendum de naam waardig geen enkele sprake meer zijn. De Catalaanse regering heeft gegokt en verloren. Plus punt voor haar kan misschien zijn dat ze wat meer zieltjes heeft gewonnen en denkt ooit zo in de peilingen aan een meerderheid voor haar extremistisch gedachtengoed te geraken.
  Maar ook de Spaanse Partido Popular denkt ongetwijfeld zo zieltjes gewonnen te hebben. Twee opportunisten en keikoppen. Het belooft niets goeds. Op die manier afscheiden kan alleen maar leiden tot oorlog. En wie wint dan? De weduwen?
  Willy Van Damme

 6. In de Trouw van 01-10-2017 hoor je nu ook een ander geluid. Weliswaar met alle rampenscenario’s maar zeker niet te negeren vind ik.
  Econoom Marcel Jansen geeft hierop commentaar, wie die Marcel Jansen is dat weet ik niet, wel weet ik dat hij vaker voor de NOS, in het nieuws was, en een artikel van FD over het fantastische Flexwerken.
  Waar ik ook slachtoffer van ben.
  https://www.trouw.nl/democratie/de-separatisten-in-catalonie-kijken-door-een-roze-bril~a4cd2fa4/

  Vreemd om hierboven te zien dat Marxisten dan in Barcelona 100 jaar Russische Revolutie vieren.
  In de Spaanse Burgeroorlog was Catalonië sterk Anarchistisch, dat was ook de reden dat de Communisten de Anarchisten te lijf gingen.
  En mijn opa het toen voor gezien hielt in Spanje.
  Vreemd ?
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Wie ooit met verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog over die periode sprak constateerde dat men er amper of nooit over wou spreken. De reden is dat ze toen droomden van een betere wereld en niet wat ze na de oorlog kregen. De teleurstelling was groot. En dat is altijd zo. Men leeft in een roes en dan wordt men wakker.
  Het is inderdaad zo dat er aan Spaanse republikeinse zijde een grote interne strijd was waarbij de anarchisten uiteindelijk de strijd verloren tegen onder meer de CGT en de door Stalin gesteunde communistische partij. Het was geen fraaie periode.
  Het toonde wel dat behoudens de toenmalige Sovjetunie geen enkele regering achter de toch wel legale regering stond, ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet. Stalin zag dit en ook wat er in diezelfde periode in München 1938 gebeurde met Tsjecho-Slowakije. London en Parijs verkochten hun bondgenoot gewoon voor niets hopende vermoedelijk dat Hitler daarna de Sovjetunie zou binnenvallen. Waarbij trouwens Polen ook een stukje Tsjecho-Slowakije van Hitler kreeg. Waarop Stalin dan maar een alliantie sloot met Hitler. Poets wederom poets.
  Hier zien wij twee koppige groepen politici die niet echt met elkaar willen praten en denken door koppig te blijven, en in het geval van Barcelona te provoceren, alsnog te kunnen winnen. Dat belooft niets goeds en levert alleen maar pijn en eventueel zelfs oorlog op. En wie profiteert daarvan? De weduwen?
  Over de Spaanse burgeroorlog zijn bibliotheken geschreven. Twee Nederlandstalige aanraders: ‘Saluut aan Catalonië’ van George Orwell en ‘Revolutie en contrarevolutie in Spanje’ van Cajo Brendel, Wereldvenster, Baarn.
  Willy Van Damme

 7. Hartelijk bedankt voor de boeken informatie Willy

  Saluut aan Catalonië ken ik. Revolutie en Contrarevolutie zal ik zeker gaan kijken of ik die kan vinden op Internet.

  Ja het was voor hem zeker een teleurstelling, maar dat was na WWII ook het geval met mijn opa.
  Had gehoopt dat er een beter Nederland eruit zou komen.
  Was ook de reden dat hij in 1950 zijn lidmaatschap van de PVDA opzegde. Te ver van de Arbeiders af, en alles werd weer als voor de oorlog.

  Ach het gebruikelijke manco van Links.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Probeer eventueel anders in een bibliotheek.
  Ik zag daarjuist op tv een opgehitste man in Barcelona die stelde dat hij vrij wil zijn. Vrij van wat? Zijn vrouw? Zijn griep? Of zijn tirannieke moeder en de files? Je kijkt soms met verbazing naar de onzin die mensen kunnen uitkramen. En daar profiteren nu eenmaal demagogen van, of die nu een Catalaans regeringsleider is of een Nigel Farage van de UKIP of Geert Wilders. Het is de mens op zijn domst. Maar ook gevaarlijk. Immers wat heb je nodig voor kanonnenvlees? Dat soort mensen.
  Willy Van Damme

 8. Dank je Willy, zeer interessant om het stuk en alle reacties te lezen. Het geeft mij zeker meer inzicht in wat er in Catalonië gaande is.
  Noël
  Antwoord:
  Bedankt voor het bloemetje. Ik doe mijn best. Het conflict is langs de ene kant erg simpel maar als je dieper kijkt is het ook zeer complex. De berichtgeving in onze media is de laatste paar dagen wel wat beter geworden. De eerste weken was het gewoon huilen met de pet op en leek het wel een soort propaganda voor die Catalaanse ultra’s en hun vrienden in België. Veel onbekwaamheid.
  Zo zei VRT-correspondent André Vermeulen in het Journaal eerst dat het fifty/fifty is voor onafhankelijkheid. Een paar dagen later was het volgens hem dan een 40% voor onafhankelijkheid. Geloofwaardigheid dus 0. Pas nu krijgen wij ook Catalanen op de VRT te horen die tegen die onafhankelijkheid zijn. Voorheen waren die blijkbaar door de VRT niet te vinden.
  Willy Van Damme

 9. Beste Willy,

  Het leven is vol ergernis. Tot voor kort ergerde ik me ook aan alles. De gevolgen bleven niet uit: verhoogde bloeddruk en nachtelijke woede aanvallen in mijn slaap (dromen). Daarom zou ik je (terecht of niet terecht) volgende tips willen geven. Bij mij helpen ze alleszins om me te ontspannen en het hartritme te normaliseren.
  http://www.fonteine.com/doodmoe.html
  – oefenen op de hometrainer of andere inspanningen (bv lopen)
  – ademhalingsoefeningen:

  Eerste fase:
  Langzaam in- en uitademhalen op een zacht ritme
  Concentratie op ademhalingsstroom
  Na de inademing en voor uitademing een kort stop inlassen.
  Bij inademing denk je aan zuivere berglucht die binnenkomt en bij uitademen
  onzuivere lucht die buiten gaat.
  Dit ongeveer 5 minuutjes
   
   
  Tweede Fase:
  Ga met je gedachte naar je hartstreek. Voel het rustig kloppen van je
  hart en probeer een warmtegevoel rond je hartstreek te krijgen.
  Terwijl blijf je rekening houden met je luchtstroom.
  Er gaat in deze fase ook meer ruimtegevoel in de borststreek komen.
   
   
  Derde fase:
  Probeer in deze fase een positieve gedachte te koppelen aan je hartstreek.
  Iets dat je gelukkig of blij maakt.
  Terwijl blijf je rekening houden met de luchtstroom.
  Deze oefening probeer je elke dag minimum 15 minuten te doen…
   

  In onze praktijk zien we heel veel stress gerelateerde klachten zoals hoofdpijn,
  hoge bloeddruk, rugpijn,depressies enz…
  Nu kan je door zelf de HARTCOHERENTIE-oefening te doen deze gevolgen van
  stress wegwerken.Enkele minuten per dag zijn voldoende…
  Inleiding
  Dr. D. Servan Schreiber beschrijft in zijn boek Uw brein als medicijn, hoe je zelf angst, stress
  en depressies kan overwinnen. Eén van de methoden die hij gebruikt is de hartslagcoherentie.
  Diep in de hersenen bevindt zich het limbisch systeem, ook het emotionele brein genoemd. Dit systeem heeft de controle over gevoel, humeur, gedrag, bloeddruk, hartfunctie, hormonen,
  spijsvertering en immuunsysteem.
  De doelstelling van deze oefening is een controle te krijgen over dit systeem.
  Wat is hartcoherentie?
  Ons hart klopt niet altijd met hetzelfde ritme, soms wat sneller en dan weer wat trager. Grote
  onregelmatigheden ontstaan bij inspanning en stress. Dit komt door dat het orthosympatisch zenuwstelsel actiever is.(dit is een deel van het
  autonome zenuwstelsel dat de regeling verzorgt van de
  bloedsomloop,ademhaling,spijsvertering en uitscheidingsorganen). Bij stress komt dit systeem onder spanning.
  Door ons parasympatisch zenuwstelsel te gaan activeren kunnen we dit in balans krijgen.En dit kunnen we doen door deze oefening:
  De bedoeling is een mooie harmonie te krijgen in de hartslag.
  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze toestand van hartcoherentie heel bevorderlijk is voor het herstelvermogen van de mens en gunstig inwerkt op de emotionele instabiliteit.
  Hartcoherentie oefening:
  Enkele aandachtspunten bij aanvang:
  • Zorg dat je een goede aangename warme ruimte hebt (kaarslicht,
  rustige muziek)
  • Zie dat je niet kan gestoord worden
  • Zorg dat je een rustige controle hebt van de ademhaling
  • Goed kontakt hebben met de grond

  Met vriendelijke groet
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  ik heb veelal een goeie nachtrust. Soms als ik journalistiek eens een fout maak blijf ik een tijd wakker liggen. Bedankt alleszins voor je advies maar ik heb het echt niet nodig hoor. Hier alles OK. Ik zie op mijn computerscherm dagelijks veel lijken passeren maar het doet mij niets meer. Ik analyseer dat allemaal kurkdroog.
  Willy Van Damme

 10. Volgens mij projecteren jullie allerlei Belgische zaken op de Catalaanse kwestie. Ik ben zelf voor onafhankelijkheid en dat heeft niks te maken met egoïsme of een gevoel van superieuriteit boven anderen. Mijn grootouders kwamen uit Sevilla en zelfs mijn vader (hun zoon) die amper maar Catalaans spreekt, is pro afscheiding van Spanje. Het heeft ook niks met geld te maken, maar met het gevoel dat een cultuur langzaamaan wordt verstikt en een volk (dat zich daadwerkelijk een volk voelt) te onderdrukken. Te beweren dat de Partido Popular geen vinger in de pap heeft bije het gerechtshof is wel erg naïef… er zijn al een aantal dappere rechters en juristen geweest die zich hierover hebben uitgesproken in kranten en televisie. Op dit moment is er een kruistocht tegen al wat catalaans is aan de gang en wordt hier iemand preventief in het gevang gegooid op zeer merkwaardige gronden. Uiteindelijk gaat het om erkenning en respect. Catalanen zijn het zat om door Spaanse nationalisten steeds maar te worden uitgescholden. Ook spanjaarden buiten Catalonië snappen dit.
  Lilith

  Antwoord:

  Het is hier al ettelijke keren besproken in de serie reacties maar U spreekt alsof U DE Catalanen vertegenwoordigd en alle Catalanen willen wat U wil. Het zou nu toch al stilletjesaan duidelijk moeten zijn voor zelfs de hardleerste Catalaanse nationalist dat dit niet zo is en dat Catalonië verdeeld is met een kleine meerderheid die tegen die ultranationalisten stemde en een kleine minderheid voor.

  Verder is het ook duidelijk dat die nationalisten veel schade hebben toegebracht aan de economie van hun regio en op een dood spoor zitten. Ik heb toen geschreven dat ze het nooit konden halen omdat ze om dit te realiseren grote buitenlandse steun nodig hadden en die was er niet. In die zin waren Puigdemont en zijn bondgenoten blind en was hun beleid idioot. De man is een demagoog en politiek een clown die niet weet waarheen.

  Verder zal het mij worst wezen of Catalonië onafhankelijk wordt. Wel mag het toch duidelijk zijn dat als alle zich volk noemde Europese regio’s onafhankelijk worden een grote Europese oorlog een bijna zekerheid is. De balkanisatie van Europa zou op alle vlakken een slechte zaak zijn.

  Wat betreft het Spaanse gerecht kan het zeker wel zijn dat de politici hier een stevige vinger in de pap te brokken hebben. Iets anders zou mij sterk verbazen. Dat is trouwens ook hier zo. Kijk maar naar het geritsel op het hof van beroep in Brussel rond de zaak Fortis. Maar het is evenzeer een feit dat ditzelfde gerecht al meerdere leden van de PP en anderen in de cel gooide. En er komen er duidelijk nog meer van de PP in het vizier.

  In een rechtstaat is de zo groot mogelijke onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat essentieel. Ook respect ervoor door gekozen politici is dat. En zoals hier de N-VA toetert over Rajoy die democratische politici doet opsluiten is een loopje nemen met de waarheid. Het zijn rechters, niet politici, die optreden tegen Puigdemont & co. Ze waren ook gewaarschuwd.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s