Instorting ISIS lijkt nabij–Belegering Deir Ezzor loopt naar einde

Het begint er meer op te lijken dat de instorting van ISIS als georganiseerde strijdmacht een realiteit aan het worden is. Het Syrische leger is zo te zien bezig met een soort van blitzkrieg die doet denken aan de opmars van het Duitse leger door West-Europa in de meidagen van 1940. Deze avond zou het leger volgens goed ingelichte regeringsgezinde bronnen tot op een 5 km zijn genaderd van de stad.

Amerikanen bombardeerden

De provinciehoofdstad Der Ezzor is al sinds 2013 deels in handen van ISIS en andere salafistische terreurgroepen. Met de luchtmachtbasis en een groot deel van de rechteroever van de Eufraat nog in handen van het Syrische leger. Die zijn daar sindsdien omsingeld, incluis de achtergebleven bevolking die op ergens tussen de 50.000 tot 150.000 wordt geschat.

ISIS voert sindsdien een hevige maar vergeefse strijd om die stad volledig in handen te krijgen. Eventjes leek het leger er in gevaar toen de Amerikaanse luchtmacht in september 2016 stellingen van het leger bombardeerden en daarbij een 80 doden vielen. Bijna gelijktijdig viel ISIS aan en kon die hoog gelegen stellingen vlak bij de luchthaven veroveren. Wat coördinatie tussen ISIS en de VS doet vermoeden. De VS sprak van een vergissing.

Deir Ezzor - Militaire situatie - 15 - 11-06-2017

De toestand rond de stad Deir Ezzor op 11 juni 2017. Het klein stipje aan de Eufraat in bruin is het deel in handen van het leger. De kleine spie in dat gebied is de hoogte die ISIS dankzij de Amerikaanse luchtmacht kon veroveren. Het gebied is sindsdien in twee gesplitst waardoor de stad en haar bevolking nu met luchtdroppings moet worden bevoorraad.

Na de bevrijding van Aleppo door het leger is die aan een enorme opmars begonnen en veroverde men op enkele kleine verzetsaarden na gans het woestijnachtige centrale deel van het land. Een gebied rijk aan olie- en gasbronnen. De weg ook naar de vallei van de Eufraat.

Deze opmars in centraal Syrië werd ingezet rond 4 augustus en is nu gerealiseerd. Waarna de opmars naar de provincie Deir Ezzor kon beginnen. En zie, al na enkele dagen zit men al aan de poorten van die provinciehoofdstad. Was men eind vorige maand nog op een 120 kilometer dan is men nu dus aan de poorten van de stad. Veel sneller dan iemand ooit zelfs maar had durven dromen.

Deir Ezzor - Militaire situatie - 22 - 03-09-2017

De militaire situatie op zaterdag 2 september. Toen was men nog 30 kilometer verwijderd van de belegerde Syrische troepen en de burgers van die stad. Geel is de door de VS ingehuurde Turks Koerdische PKK/YPG aangevuld met wat niet-Koerdische groepen. Zij blijven echter ter plaatse trappelen en concentreren zich op de stad Rakka. Een strijd die erg moeilijk verloopt en op een uitputtingsslag lijkt waarbij ISIS geen schijn van kans heeft. Zij bezetten nu nog ongeveer 40% van de stad. Zwart is ISIS en bruin het leger.

Al Qaeda

Vermoedelijk zal er dan ook deze maand of begin oktober een einde komen aan het ooit enorm grote kalifaat van ISIS. Immers ook in Irak stort ISIS in elkaar. Zie de snelle bevrijding van de stad Tal Afar. Het staat vast dat het kalifaat van ISIS er kwam op wens van de VS en haar bondgenoten, incluis dus België en Nederland. Hoe het verder zal gaan is nu de vraag.

Daarbij dient men ook rekening te houden met de te verwachten instorting van het rijk van al Qaeda in de Syrische provincie Idlib in het noordwesten van het land. De VS en haar vrienden die hen voorheen bewapenden hebben al verklaard dat wat hen betreft ook al Qaeda mag worden opgeruimd. En eens ISIS uitgeschakeld zal het een koud kunstje zijn voor het Syrische leger om ook al Qaeda te liquiderenDeir Ezzor - Militaire situatie - 23 - 03-09-2017 - 1.

De toestand zondagavond 3 september laat. Het Iraakse leger maakt zich nu op om het stuk dat ISIS nog bezet vlakbij in Irak ook te bevrijden.

De oorlog tegen Syrië loopt dus op zijn einde. Vorige maand was er opvallend voor het eerst in jaren in Damascus terug een internationale handelsbeurs waar men al volop met dollar- en eurobiljetten zwaaide.

In de EU maakt men zich achter de schermen trouwens al klaar om een zo groot mogelijk stuk van die contracten rond de wederopbouw te bemachtigen. Gezeur over chemische wapens en anderen door het westen geproduceerde gruwelverhalen over Assad zal men dus niet veel meer horen. Cynischer kan het natuurlijk niet meer.

En zelfs de Saoedi’s stellen al in het openbaar dat ze willen meehelpen (aan wat zij deden vernielen). Zeker is dat Iran, Rusland, China en Indië hier een geprivilegieerde positie gaan innemen.

Hoogverraad

De regerende elite in Syrië is echter erg nationalistisch en zal zijn eieren daarom niet in een mand leggen – ook niet in die van goede vrienden als Rusland en Iran – en ook andere landen, waaronder die van de EU, mee laten genieten van de business rond de wederopbouw. En Hezbollah?……Die controleert nu de Libanese politiek. Met dank aan de door Israël geplande agressie.

De VS, de EU, Israël, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Turkije wilden Syrië op de knieën krijgen. Kenners hadden hen gewaarschuwd dat dit ging mislukken.

Maar neen, ze dachten in al hun arrogantie het al na enkele weken te hebben veroverd. Het werd een nooit gezien fiasco voor die regeringen. En een schandelijke episode waarvoor die leiders wegens hoogverraad – ze steunden jarenlang met wapens en geld terroristen die hier de stabiliteit in gevaar brengen en al duizenden slachtoffers maakten – voor de rechtbanken zouden moeten worden gebracht.

Dat is de plaats waar figuren als David Cameron, Elio Di Rupo, Mark Rutte, Charles Michel, Barack Obama, Nicolas Sarkozy en anderen thuishoren. Rechtvaardigheid hoort te geschieden. De nazaten van de honderdduizenden Syrische doden hebben er recht op.

Willy Van Damme

Naschrift:

In de straten van Deir Ezzor is het al volop feest. Op het Twitteradres van Peto Lucem zijn de eerste beelden van dat feest al te zien. https://twitter.com/PetoLucem. Leden van de 4de divisie van het Syrische leger zouden intussen basis 137 van het leger in Deir Ezzor betreden hebben. De belegering is dus gebroken.

Naschrift 2 – Tanks rijden Deir Ezzor binnen

Deze middag dinsdag 5 september is dan een tankcolonne van de 17de divisie de Syrische legerbasis van de 137ste brigade in het noordwesten van de provinciehoofdstad Deir Ezzor binnengetrokken. Eerder zondag was dat al het geval met een verkenningseenheid van het leger. In de stad is de sfeer natuurlijk euforisch en is het al volop feest. Wel moet de militaire luchthaven nog uit haar omsingeling gehaald worden.

Deir Ezzor - Versieringen voor komst leger - 4 september 2017

Met de hen beschikbare povere middelen versiert de bevolking van Deir Ezzor nu al hun stad. In het kielzog van die grote legermacht staan er ook zware vrachtwagens klaar met tonnen hulpmiddelen voor de plaatselijke bevolking.

Sinds de Amerikaanse luchtaanval in 2016 op de Thardeberg – deze kijkt uit op de luchthaven – is die in handen van ISIS gevallen. Wel is die hoogte deze ochtend heel zwaar bestookt en zal die heel vermoedelijk snel in handen van het leger vallen. Deze zege is ook strategisch op ander gebied zeer belangrijk.

Dit betekent vermoedelijk dat deze aan Irak gelegen provincie geheel bevrijd zal worden door het leger waarbij de VS met de YPG/PKK en SDF niet verder oprukken vanuit Rakka. (Zie kaarten) De weg naar Irak, behoudens het noorden, komt dus praktisch geheel in handen van de Syrische regering.

Deir Ezzor - Militaire situatie - 24 - 05-09-2017 - 1

De militaire situatie rond de stad deze middag. het donkerroze is de basis van Brigade 137. De spie tussen de stad links en de luchtmachtbasis rechts is de Thardeberg. De zwarte lijn rechts boven is de meanderende Eufraat en zijn vele eilanden.

Waarbij men ook moet beseffen dat aan de linkeroever van de Eufraat zich een groot aantal oliebronnen bevinden. Vraag is hoelang ISIS kan standhouden in de stad en wanneer het leger de Eufraat zal oversteken. Een ander belangrijk ogenblik.

Zuidwaarts langsheen de Eufraat zijn er ook nog een aantal te bevrijden steden waaronder Mayadin en de grensstad Abu Kamal met in Irak al Qaim. Hier in dit gebied zou zich het hoofdkwartier van ISIS – of wat er van overblijft – bevinden. Een replay van ‘Der untergang’ dus.

Het Twitteradres van Peto Lucem bevat een filmpje over de ontmoeting tussen de beide Syrische legereenheden. Een enorme nederlaag voor ISIS die bijna drie jaar lang poogde die stad geheel te nemen. Zelfs Amerikaanse steun hielp niet.

Willy Van Damme

Advertenties

13 thoughts on “Instorting ISIS lijkt nabij–Belegering Deir Ezzor loopt naar einde

 1. David Cameron, Di Rupo, Rutte, Charles Michel, Nicolas Sarkozy en alle anderen die gevangen zitten in de gouden kooi van de bij uitstek internationale, kapitalistische, verdedigings- uitbuitings-
  en verwoestingsorganisatie die NATO heet, kunnen niets doen. Ze zijn afhankelijk van het groot kapitaal dat de wereld regeert. Ook de direct met de Nobelprijs voor de Vrede versierde Obama moest luisteren naar de DEEP STATE. Hetzelfde met grootmuil Trump, aangesteld door de Republikeinen die hem toch door en door kenden en niets anders verwachten – en willen! – dan dat hij als een soort nar gewoon weg moet doen wat van hem verwacht wordt. Zolang hij dat doet blijft hij aan, anders wordt hij impeached of gekild. No further comment !
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  Hoogverraad is een zeer geladen term die men niet zomaar mag gebruiken. Gezien echter de ernst van de feiten en de al jaren durende samenwerking met die terreurgroepen kan ik er echter moeilijk een andere term voor vinden. Uw beschrijving van de kwestie van Donald Trump klopt. Het Amerikaanse buitenlands beleid lijkt nu met figuren als Defensieminister James Mattis in handen van het leger te zijn. Het is er in Washington duidelijk een knoeiboel.
  Willy Van Damme

 2. Mijn volle sympathie voor het Syrische leger. Daarom vind ik de vergelijking met het Duitse leger in 1940 wat spijtig. Succes

  Frans De Maegd
  Antwoord:
  De vergelijking slaat uiteraard alleen op de term blitzkrieg. In een oorlog bestaan geen heiligen, ook niet aan de kant van de regering maar het is als in andere oorlogen waar het ‘kwaad’ zo gruwelijk en duidelijk is. Ondertussen heeft ISIS in allerijl reserves in de strijd geworpen. het is twijfelachtig of die veel zoden aan de dijk zullen brengen. Ook blijkt de eenheid die legerbasis 137 bereikte een verkenningseenheid te zijn.
  De doodstrijd van ISIS is alleszins ingezet. Het overleven van al Qaeda, ISIS en andere salafistische terreurgroepen hangt nu alleen nog af van het feit of de VS, Saoedi-Arabië en Israël denken hen in het Midden-Oosten of elders later nog nodig te hebben.
  Willy Van Damme
  ________________________________

 3. Syrie kan general Issam Zahareddine ( De gekke Druze ) dankbaar zijn, hij heeft de verdedigers van Deir ez zor uitmundig geleid tijdens de bijna 4 jaar Lang durende belegering van de stad . Niet voor niets is hij persona non grata verklaard door de EU ( dit is de bevestiging dat ISIS gewoon onze proxies zijn ) De EU kan blijkbaar niet goed tegen zijn verlies !
  Veder mooie artikel daar het een van de veinig Nederlands talige site is die deze buitengewone prestatie van het Syrische leger aankaart !
  Pietka
  Antwoord:
  Bedankt voor de bloemetjes. Ik poog gewoon mijn best te doen en zo correct mogelijk te berichten. Dat vergt natuurlijk wat extra werk en Syrië volgen is zeker geen sinecure. Natuurlijk speelt generaal Issam Zaharedinne als bevelhebber voor die stad een grote rol en moet men die zeker eren. Maar dat dient ook zo te zijn voor de andere officieren, onderofficieren en gewone soldaten daar. Het afhouden van aanvallers is uiteindelijk groepswerk.
  Mijn aandacht gaat ook uit naar de gewone achtergebleven burgers die zich geen ticketje weg van Deir Ezzor en ISIS konden permitteren. Ze zijn nu gered zelfs al zal er nu nog veel bloed vloeien. Dat hij bij die groep persona non grata van de EU is wist ik niet. Hoe schandelijk kan de EU wel zijn. Toelaten dat men wapens leverde aan ISIS en al Qaeda en dat men hun olie kon kopen en dan dit. Wat een stel smeerlappen. Europese staatslieden? Neen daar zijn andere woorden voor.
  Willy Van Damme

  • Inderdaad andere woorden!
   Het is nu al duidelijk dat er steevast gelogen wordt over de invasie van Irak Afghanistan en Syrië als we dit extrapoleren naar 9/11 dan zijn er 3000 mensen geslachtofferd ! Het hele establishment is rijp voor het den haag tribunaal , alles valt langzaam op zijn plek , niet voor niets was Balkenende zo zenuwachtig tijdens deze periode waarschijnlijk had hij enigszins wat geweten over !
   Pietka
   Antwoord:
   Alleen met de aanval van 9/11 in New York vielen er 3.000 doden en we weten allemaal dat het officieel Amerikaans verhaal van 9/11 niet klopt. Het te zot voor woorden verhaal van een enkele meters boven de grond scherende Boeing 757 die bij het Pentagon insloeg is alleen goed voor een of andere cabaretier of een regisseur in Hollywood.
   Er zijn tientallen foto’s van die site beschikbaar en nergens zie je een spoor van de twee motoren, het landingsgestel of de vleugels van die Boeing. Tientallen ton aan metaal die dan in rook zouden zijn opgegaan. Wie dat gelooft kan beter in Sinterklaas, draken, feeën en heksen geloven. Maar geen serieuze westerse krant durft hier zelfs nog maar vragen bij stellen. Wat een zootje.
   Bovendien zijn dit de doden in Europa en de VS, en dat is een fractie van diegenen die in Afrika, het Midden-Oosten en elders in Azië vielen. Wat bezielen die ‘staatslieden’ toch. Aan de LSD of de geldinfuus van Riyad?
   Willy Van Damme

 4. Geachte Willy Van Damme,

  nu ISIS lijkt te zijn verslagen in Syrië en Irak, gaan ze zich niet terug verenigen in een ander land zoals de Filipijnen, Bangladesh. Dus dat de organisatie zal blijven bestaan ?

  Met vriendelijke groeten,
  Hans Janssens.
  Antwoord:
  De vraag is of men bij de landen die ISIS en al Qaeda hielpen denkt hen later nog te kunnen gebruiken. En of dat monster nu ISIS, al Qaeda of Ahrar al Sham heet doet er niet toen. Het is de salafistische ideologie welke met wortel en al dient uitgeroeid. Geen simpele zaak. Maar in Syrië en ook Irak kregen ze een heel zware klop. Bovendien ziet nu iedereen die wat kijkt naar die landen dat die terroristen de steun hadden van de VS en de EU. Men weet nu dat hun praatjes over strijd tegen de terreur alleen maar holle woorden zijn. Zo hol als een leeg vat.
  De hoofdmacht van het leger is nu tot op 3 km van legerbasis 137 en de stad genaderd. Een andere legermacht – de klassieke tangbeweging – is genaderd tot op 10 km van de zuidoostelijker gelegen luchtmachtbasis. Ook wist de Britse krant The Telegraph vandaag te melden dat de Britse groep militaire adviseurs zich uit het zuiden van Syrië heeft teruggetrokken. Ze moesten er zogenaamd ‘gematigde’ jihadisten opleiden.
  Willy Van Damme

 5. Rusland heeft de VS er feitelijk al van beschuldigd dat ze IS troepen verplaatsen naar Afghanistan. Ook is IS ineens heel actief geworden in de Filipijnen en laat juist dat land geregeerd worden door een president die toenadering zoekt tot China en Rusland.
  Simon tS
  Antwoord:
  Een rake opmerking over de toestand in de Filippijnen. Verder zou mij dat helemaal niet verbazen, het tegendeel wel. Alhoewel je zou mogen verwachten dat dit spel al lang genoeg duurde. En dan is er Kashmir in Indië en Pakistan en Xinjiang in China.
  Keus zat voor de VS om nog meer herrie te schoppen en te vernielen. Het Salafisme is dan ook geen probleem van Molenbeek of Manchester maar van de hele wereld. Dit door de VS en EU gesteund uitschot is een groot gevaar voor onze wereldwijde samenleving.
  Willy Van Damme

 6. http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2014/07/02/vs-gebruiken-al-qaeda-voor-wereldoverheersing
  Janu
  Antwoord:
  De terkst is gehzeel uw verantwoordelijkheid.
  Ze bevat naar mijn mening te veel onjuistheden en is te lang om er op een degelijke wijze op te antwoorden. Zo maakt u een karikatuur van de positie van Pakistan. Ook is het zeker niet de VS geweest die de Saoedische steden bouwde en nog bouwt. De families Bin Laden en Hariri bijvoorbeeld speelden hier een grote rol. Ook is de invloed van de clan Bin Laden wel erg beperkt.
  Willy Van Damme

 7. Dankzij de enorme inzet van Rusland, Iran en Hezbollah komt er eindelijk een einde aan de smerige praktijken van Israel en zijn westerse slaven ( bondgenoten).
  Honderd duizenden Syriërs staan te popelen om terug te keren en te leven onder hun “vreselijke” president.

  Uiteraard wordt met alle talen gezwegen in de “media” over het heldhaftige Syrische leger:

  http://northerntruthseeker.blogspot.be/2017/09/this-is-fantastic-news-syrian-army-has.html
  https://www.liveleak.com/view?i=a18_1504471116
  http://www.network54.com/Forum/211833/thread/1504399579/last-1504483770/TIGER+FORCES+LIFT+SIEGE+OF+DEIR+EZZOR+AND+ENTER+CITY%21

  De berichtgeving in de “democratische vrije media:

  http://www.globalresearch.ca/syrias-white-helmets-and-terrorists-the-jib-al-qubeh-war-crime-in-aleppo-denied-by-channel-4/5606930

  http://themillenniumreport.com/2017/09/the-tribe-behind-all-the-censorship-has-exposed-itself-like-never-before/
  Gilbert
  Abntwoord:
  Ik heb eerst die door U meegegeven link naar dat artikel uit het Millenniumreport willen schrappen maar besliste om het toch te behouden. Reden is dat het een vulgair stuk is vol onbewezen ‘feiten’. maar vooral is het omdat het getuigt van racisme, hier jodenhaat.
  Het kan niet dat men alle mensen die een zeker geloof belijden allen over een kam scheert. Dat is vooreest complete onzin en ook vulgair en in wezen bij wet zelfs verboden. Al past men die nooit echt toe. Maar ik wou het aan de lezer toch laten zien om te tonen wat voor platvloersheid en smeerlapperij er soms verkocht wordt.
  Het is niet omdat een bepaalde auteur of website negatief is over Obama, Trump of Poetin dat die steeds goed is en te vertrouwen. Neen, men moet goed opletten en zien of de feiten die men geeft wel kunnen kloppen en men er niet maar op los raaskalt. Dat is hier het geval. Men moet met een kritisch oog ook naar dit soort sites kijken.
  Een man als Steve Bannon kan bijvoorbeeld soms juiste dingen schrijven maar is op vele vlakken een verkoper van de grootst mogelijke onzin. Oppassen dus.
  Willy Van Damme

 8. Een klaar en duidelijk artikel dat de situatie en in zekere zin de samenhang van de oorlog in Syrië omschrijft en de politiek-incorrecte hete hangijzers over geopolitieke belangen bij naam durft te noemen. Assad is misschien geen ‘brave jongen’, maar feit is dat hij pas tot internationale boeman werd gebombardeerd (onbedoelde woordspeling) toen hij dreigde het spel der pijpleidingen en dollarreservemunt niet meer te willen meespelen.

  Inzake de Amerikaanse bombardementen op Syrisch grondgebied tegen IS kan je je afvragen wat de VS daar al die jaren heeft gebombardeerd. Na zowat elk bombardement stond IS gewoon te dansen op dezelfde stellingen of handen ze terreinwinst geboekt. Toen de Russen in het spel kwamen, was het merendeel van de IS-stellingen op een mum van tijd letterlijk plat gebombardeerd. Dus herhaal ik de vraag. Wat hebben de Amerikanen daar dan al die jaren bestookt, afgezien van de occasionele Syrische soldaat?
  Steven
  Antwoord:
  Zoals generaal Martin Dempsey toen als hoofd van de generale staf van het Amerikaanse leger tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat op 16 september 2014 verklaarde greep de VS pas in toen ISIS de stad Erbil aanviel en dreigde te veroveren. De luchthaven zat toen propvol met vluchtende Amerikanen, Israëli en Europeanen. Zie:https://www.c-span.org/video/?321417-1/secretary-hagel-general-dempsey-isis-threat.
  De Koerden moesten gered worden want dat was duidelijk niet in overeenstemming met de met ISIS gemaakte afspraken. De Koerden mochten wel Kirkuk veroveren op het Iraakse leger. Maar dat was het. Uiteindelijk dacht de VS, en Israël, de definitieve splitsing in drie delen van Irak te hebben bekomen. De grootheidswaanzin van ‘kalief’ Abu Bakr al Baghdadi deden het plan mislukken. Die wou immers gans Irak veroveren.
  Nadien in 2015 heeft een Amerikaans onderzoeker een vrij wetenschappelijke analyse gemaakt van de Amerikaanse bombardementen op Irak en Syrië. Waarbij hij die vergeleek met andere bombardementen zoals in 2003 op Irak en 2001 op Afghanistan.
  En wat bleek, behoudens de bombardementen op ISIS rond Erbil en Kobani/Ayn al Arab in Syrië waren er alleen symbolische aanvallen van de Amerikaanse luchtmacht op ISIS. Met andere woorden: Zij bleven ISIS steunen zolang ze de Koerden maar met rust lieten.
  Dat veranderde echter toen de Russen op 30 september 2015 hun luchtmacht naar Syrië stuurden en militair de toestand daardoor geheel wijzigde. Herinner de woorden van vorige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry die tegen die terreurgroepen toen verklaarde dat de Russen en Syriërs hen ongenadig gingen uitroeien en ze geen schijn van kans meer hadden om zelfs maar stand te houden.
  Daardoor wijzigde de VS radicaal haar strategie en koos zij geheel de kaart van de Koerdische PKK/YPG in Syrië. Zelfs als is de PKK volgens de Amerikaanse regering officieel en terreurgroep en is het hen steunen volgens het Amerikaanse recht een zware misdaad.
  Want uiteindelijk wil de VS Syrië zo zwak mogelijk houden en haar invloed zo groot mogelijk. En dus is wat nu gebeurt voor Washington plan B. En inderdaad gaat de VS nu voluit tegen ISIS. Alhoewel zoals bleek vorig jaar in Deir Ezzor met dat Amerikaans bombardement op het Syrische leger is dat niet voor de volle 100% en poogden zij hier ISIS te steunen. Hopend dat zij het leger er konden uitroeien waarna de VS kon arriveren als ‘redder’.
  Vermoedelijk dacht president Barack Obama toen nog aan het bezetten van het ganse gebied ten oosten van de Eufraat, incluis het ganse grensgebied met Irak en Jordanië en de stad Deir Ezzor met zijn vele oliebronnen. Die piste lijkt nu verlaten.
  Ook wordt het gebied rond de grensstad al Tanf vlakbij Irak en Jordanië nu grotendeels overgedragen aan het leger. Voorlopig lijkt de VS wel nog eventjes in al Tanf te blijven. Hierover lijkt er een akkoord te zijn met Rusland.
  Verder spelen zaken als die gas- en oliepijpleidingen en de kwestie van de dollar als algemene reservemunt zeker een grote rol in het Amerikaanse beleid rond Syrië. Dat was ook de reden waarom de VS een paar jaar terug de euro aanviel. Een aanval die de steun had van een Paul De Grauwe en Johan Van Overtveldt.
  Willy Van Damme

 9. Dank voor dit artikel: ik heb het doorgegeven aan Gerrit Herders die een eigen blog heeft en regelmatig artikelen plaats, ook artikelen van u.
  http://gerritherders.blogspot.nl/

  Gerrit schreef me net dat hij probeert om dit artikel morgen op zijn weblog te plaatsen met het onderstaande artikel van Vanessa Beeley.
  http://21stcenturywire.com/2017/09/05/syria-history-making-syrian-arab-army-breaks-isis-siege-deir-ezzor/

  Dit even ter informatie.

  Had u dit interview al gezien?

  Martin Oei
  Antwoord:
  Heb nu even geen tijd om dat filmpje te bekijken. Ga dat later vandaag pogen te doen. Alleszins bedankt hiervoor.
  Willy van Damme

 10. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A32017D1341
  Dirk Grandry
  Antwoord:
  Bedankt om de link naar dat officieel document van de EU door te sturen. Het toont de EU voluit. Terwijl duidelijk is dat de oorlog tegen Syrië gewonnen is door de regering gaat men op 17 juli in de EU, na de herrie rond de vermeende chemische aanval in Khan Sheikhoun, nog eens wat strafmaatregelen uitvaardigen tegen een set generaals van het Syrische leger waaronder dus de bevelhebber voor de stad Deir Ezzor, Issam Zahreddine. De man die een grote rol speelde bij het verdedigen van die stad tegen ISIS en zo mogelijks tienduizenden mensenlevens redde.
  En als dank krijgt die dan een toegangsverbod tot de EU en het bevriezen van zijn gelden in de EU. Een lachwekkende maatregel die alleen symbolisch is. Maar zo is de EU, op een ogenblik dat zij in stilte onderhandelen en zich in positie plaatsen om contracten voor de wederopbouw van dee regering te bemachtigen doen zij dit. Smeerlapperij of ultieme dwaasheid of allebei. Respect voor dat zootje kun je niet opbrengen.
  Bovendien wordt hem aangewreven dat hij verantwoordelijk was voor: ‘Als hoge militair is hij verantwoordelijk voor de gewelddadige onderdrukking van de burgerbevolking, onder meer tijdens het beleg van Baba Amr in februari 2012.’ Nou.
  Baba Amr is een wijk in de stad Homs die begin 2012 in handen was gevallen van die jihadisten, toen nog in onze media algemeen omschreven als democraten en vrijheidsstrijders vechtend tegen ‘de meest wrede dictator die de wereld ooit had gezien.’
  Op zeker ogenblik gingen vier journalisten en fotografen zich illegaal, dus zonder medeweten van de overheid, bij die ‘vrijheidsstrijders’ voegen om over hun heldendaden te berichten, Marie Colvin (Sunday Times) en haar fotograaf Paul Conroy, fotograaf Remi Ochlik en Edith Bouvier (Le Figaro). Ochlik en Colvin werden tijdens die gevechten op 22 februari 2012 gedood. Zie: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-17124786. Een verhaal welke men toen in onze kranten breed uitsmeerde met de omschrijving van hun ‘heroïsche daden’. Ook viel de Franse regering hierover frontaal de Syrische regering aan, zij was volgens Parijs verantwoordelijk.
  Op 12 januari dat jaar viel er in datzelfde Homs eveneens een Franse journalist naast 8 Syrische burgers. Deze groep journalisten bezochten met Syrische begeleiding Homs en negeerden de overheidswaarschuwing om nog na 16 uur op straat te komen. Zo kwamen ze in een betoging van aanhangers van de regering terecht. Op die betoging vielen granaten en kwamen 8 betogers en een journalist Gilles Jaquier (France 2) om het leven en raakte de Nederlandse journalist Steven Wassenaar licht gewond.
  Onmiddellijk wezen onder meer Wassenaar, Rudi Vranckx en Jens Franssen (beiden VRT) naar de regering als de dader. Ook nog nadat gerechtelijke onderzoeken hadden gewezen op de logische daders: die salafistische terreurgroepen. Volgens Wassenaar op de NOS TV verklaarde konden die rebellen dat niet gedaan hebben want ze hadden dat soort wapens niet.
  Zie: https://nos.nl/video/330537-steven-wassenaar-syrie-achter-aanslag-op-journalisten.html. Dat er acht betogers gedood waren was voor dit soort journaille zelfs niets eens het vermeldenswaard. Syriërs, wie kijkt daar naar? Niemand toch! Neen, die betogers waren volgens Wassenaar nep en medeschuldig aan die moord. Van een complottheorie gesproken.
  Achteraf bleken die salafisten daar in de wijk Bab Amr en Homs mede geleid te worden door een zekere Abu Sakkar, leider van de Farouq Brigades die grotendeels de controle had over die wijk. Het jaar nadien verscheen er van hem een door die salafisten opgenomen en op YouTube gepubliceerde filmpje waarin hij onder luid gejuich van zijn vrienden het hart van een Syrische soldaat rauw opeet. Zie: http://www.bbc.com/news/magazine-23190533.
  En dus omdat Issam Zahreddine die wijk poogde te zuiveren van dat assortiment kannibalen krijgt hij nu een straf van onze Europese leiders. Om fier over te zijn en goed voor de fotoalbum later voor typetjes als onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
  Willy Van Damme

 11. http://www.nu.nl/syrie/4910162/vn-houdt-luchtmacht-syrie-verantwoordelijk-aanval-met-gifgas.html

  De VN maakt het steeds bonter. Assad is nu al verantwoordelijk voor 27 van de 33 gifgas aanvallen in Syrië. Uiteraard zijn vooral vrouwen en kinderen slachtoffer geworden.
  Bramontherun
  Antwoord:
  Als je aan het adres van iemand zware criminele beschuldigingen uit dan moet je stevig in de schoenen staan. Het vergt een grondig, tot op het bot gaande forensisch en politioneel onderzoek. In een situatie van oorlog of burgeroorlog zoals in Syrië is dat gewoon onmogelijk.
  Bijna steeds heb je immers geen toegang tot de plek waar de vermeende misdaad plaats had. Een of beide partijen in het conflict zal het ook niet toestaan.
  Bovendien is er de druk van buitenaf, van de machten die een van die oorlogvoerende partijen steunen.
  Een serieus onderzoeker moet gewoon passen voor die job daar men steevast in een politiek mijnenveld terechtkomt als het al niet letterlijk is. Maar ja, er hangt aan zo’n job steevast een heel grote vergoeding vast zodat velen gewoon het te aanlokkelijk vinden om te negeren. En dus nemen ze die job aan en komen met het resultaat daar waar de opdrachtgevers achter de schermen naar vroegen.
  Dit rapport van de Commissie voor Onderzoek over Syrië is daarom waardeloos. Men doet uitspraken over eventjes 33 vermeende aanvallen met chemische wapens en heeft geen enkele van die plekken kunnen bezoeken. Dit presenteren is dan ook schandelijk en een rechtstreekse aanval op de rechtstaat en wat de wet hoort te zijn.
  Maar dat is natuurlijk geen verrassing. Wie anders had verwacht is gewoon naïef.
  Het hoofd van die missie is een Braziliaanse ex-politicus Paulo Sergio Pinheiro die al minstens sinds 1995 voor de VN verantwoordelijke is voor allerlei onderzoekscommissies en dus blijkbaar het vertrouwen heeft van de VS. Anders immers blijf je geen 22 jaar bij de VN in die functie.
  Bovendien heeft men het ook over de akkoorden die jihadistische groepen sluiten met de regering. Ook dat is volgens die commissie een schending van de mensenrechten. Blijkbaar moeten al Qaeda & Co die dorpen en steden blijven bezetten en is dat bezetten dan geen schending van de mensenrechten. De mensen in Syrië die onder de terreur van al Qaeda leefden of ervoor op de vlucht trokken zullen het gaarne horen.
  Het klopt natuurlijk dat men in een geval – een vermeende Amerikaanse luchtaanval op een moskee in het Syrische stadje al Jinah van maart 2017 – ook de VS een schending van de mensenrechten aanwreef. Een domme visie. Het is immers niet gebaseerd op echt bewezen feiten maar gewoon op veronderstellingen daar men ook hier niet ter plaatse ging kijken.
  En in zo’n geval moet men zwijgen. Bovendien is het oorlog en in een oorlog vallen er steeds onschuldigen bij bosjes. Dat is al bij elke oorlog al duizenden jaren zo. Wie gevechtsvliegtuigen uitstuurt om bombardementen uit te voeren of zwaar geschut gebruikt tegen een stad of dorp zal hoe dan ook steeds burgers doden of hun eigendommen vernielen. Hoe anders gaat men die jihadisten verjagen. Met een tros bloemen en wat appelsienen?
  De echte misdaad van de VS is echter dat men zonder toelating, noch van de VN, noch van de Syrische regering bombardementen uitvoert in Syrië. Dat is illegaal en een oorlogsmisdaad. Maar daarover zwijgt men geheel in dit rapport.
  Het toont nog eens aan dat dit rapport alleen maar interessant is om te zien hoe men de feiten verdraaid en misbruikt om propaganda te voeren. Blijkbaar beseft Pinheiro nog niet dat voor de VS en haar vazallen de oorlog feitelijk voorbij is.
  Verder heb ik over die zaak hier al uitvoerig geschreven en dien ik tot heden niets te wijzigen aan mijn visie op deze zaak. En mijn visie is dat niets er op wijst dat het leger verantwoordelijk is geweest maar dat integendeel dit een samenraapsel van leugens zijn en dat als er chemische wapens werden gebruikt het waarschijnlijk gebeurde door die jihadisten zelf.
  Maar er is hier met dit rapport meer aan de hand en dat is veel belangrijker dan dit verslag zelf.
  Ik heb deze donderdagavond de Nederlandse, Franse en Belgische pers zitten doornemen evenals The Financial Times, The Guardian, Reuters, New York Times, Foreign Policy en de Washington Post.
  Vooreerst las ik maar een reactie van een westerse regering en dat was de Franse waar men in de krant Liberation van 7 september ‘Pour l’ ONU le regime syrien a bien commis une attaque au sarin/Voor de VN is het duidelijk dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor een aanval met sarin’. Hierin citeerde men een niet nader genoemde bron bij het presidentschap: “Nous prenons connaissance du document publié ce matin. Cela prend quelques jours (pour réagir)/ Wij nemen acte van dat deze ochtend gepubliceerde document. Dat vergt enkele dagen (om te reageren)’ Het klonk in Parijs ooit wel anders.
  Dat was alles op de tweede dag na de publicatie van dat rapport. Er was wel Staffan de Mistura, VN-onderhandelaar voor Syrië, die donderdag wist te stellen dat de in Saoedi-Arabië gevestigde oppositie moet beseffen dat ze de oorlog verloren en zich daarin moesten schikken bij de komende onderhandelingen.
  Verder is het ook zeer opmerkelijk dat in Vlaanderen alleen de Gazet Van Antwerpen het bericht in haar krant afdrukte, goed voor een ‘stevige’ 68 woorden of 455 tekens. Korter kon moeilijk.
  In Nederland was er Trouw en in Frankrijk Liberation.
  Op de internetpagina’s van de kranten waren er wel hier en daar verwijzingen naar. Maar behoudens De Standaard en Nu werd het nieuws hierover allemaal terloops gebracht bij het bespreken van de zoveelste aanval van Israël op Syrische militaire doelen. Het Laatste Nieuws, Le Monde, Le Figaro, Le Soir en De Morgen verzwegen het ook hier.
  Een jaar geleden had dit dagenlang voorpaginanieuws geweest met pakken columns en editorialen roepend om wraak tegen de ‘bloeddorstige dictator’ van Damascus. Nu geen woord. Wat drie zaken toont. Het lot van de Syriërs zal worst wezen voor die redacties. Tweedes, ze volgens trouw de lijn van hun regeringen. Derdes toont dit de algehele onbetrouwbaarheid aan van onze klassieke media. Persvrijheid, mensenrechten… wat een grap.

  Naschrift:
  De kranten die het verhaal van dat VN-rapport brachten waren gisteren dus Trouw, Liberation, The New York Times, The Guardian en (kort) The Washington Post. Vandaag stond het nog in Le Monde en De Telegraaf maar alleen terloops als annex bij het verhaal over die Israëlische luchtaanval op Syrië.
  Ook is er tot heden hierover geen enkele officieel reactie bekend van welke westerse regering dan ook. De Franse regering stelde gisteren in Liberation bij monde van een woordvoerder van het Élysée dat het enkele dagen nodig heeft om te reageren. Dat zal dus een eeuwigheid worden.

  Willy Van Damme

 12. Op deze video zie je duidelijk hoe er gerepeteerd wordt voor het ensceneren van een chemische aanval, met schuimende mind en al. Op de achtergrond hangt een al Nusra-vlag, als ik me niet vergis: https://www.youtube.com/watch?v=S95bR1s_d0Y
  Achmensentoch
  Antwoord:
  Ik kende het filmpje niet. Het is blijkbaar een soort bijeenkomst voor kinderen waar ze dan mogen acteren hoe men een zogenaamde aanval met gifgas moeten ensceneren. Probleem met dit soort filmpjes is dat je nooit de echtheid ervan kunt garanderen. Het zou mij echter niet verbazen dat dit echt is.
  Het was al gebleken, o.a. in april dit jaar bij Khan Sheikhoun, dat men veelal een soort van slecht theater maakte om dat dan aan de buitenwereld te verkopen als een zoveelste misdaad van ‘het regime’. En dat verkocht als zoete broodjes. Met onze massamedia die alles kritiekloos slikten, de grootste onzin eerst.
  De in het filmpje zichtbare vlaggen zijn die gebruikt door wat men noemt het Vrij Syrische Leger en al Qaeda. Wat nogmaals toont dat beiden een pot natte viezigheid zijn.
  Willy van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s