Dwerg leert reus een lesje

De recente herrie rond de raketlanceringen en het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma toont ten volle de ultieme zwakte van de Verenigde Staten. De VS ziet zich nog steeds als de enige supermacht ter wereld en heeft een leger en wapenarsenaal voldoende om gans de wereld te vernietigen.

En nochtans buigt het voor het kordate en vooral radicale en voor de VS vernederende optreden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.  De voorzitter van de Koreaans Arbeiderspartij en telg uit de familie leiders van de zich communistische noemende partij. Karl Marx had nog moeten leven.

Smartphones

Er wordt in onze media vooral meewarig gedaan over dat land en zijn leiders. Men noemt het achterlijk, dictatoriaal en boertig en kijk daar heeft het atoombommen, kan het satellieten in de ruimte lanceren en heeft het raketten die duizenden kilometers ver kunnen vliegen. Het toont de vooringenomenheid en zelfs achterlijkheid van onze media voor wie het produceren van stereotypes en karikaturen de journalistieke norm is.

Kim Jong-un - 1

De ‘achterlijke, boertige en gekke dictator’ uit Pyongyang laat Washington een poepje ruiken.

De tijd toen alle Noord-Koreanen, als ooit in China, in eenzelfde voddenpak liepen en hun radio slechts een post, die van de grote zaligmakende leider, kon ontvangen is voorbij. Noord-Koreaanse arbeiders en technici leverden bijvoorbeeld veel van de technologie voor de smartphones van ondernemingen als Samsung. Ook werken Noord-Koreaanse bedrijven als onderaannemers voor nu vooral Chinese fabrieken. De lonen zijn er immers veel lager dan in China.

Noord-Korea; zoals zijn zuiderse buur, is vooral een Koreaanse staat en nog meer dan het zuiden ultranationalistisch. Ooit was het Koreaanse schiereiland bezet door China en in de vorige eeuw door Japan. Dat zijn dan ook de aartsvijanden. Over China zal men dat natuurlijk nooit publiek zeggen want men heeft ze om diplomatieke, militaire en economische reden broodnodig. Maar hoe dan ook, de relatie tussen beiden is barslecht.

Maar Noord-Korea ziet in de VS een zware bedreiging voor haar voortbestaan. Begrijpelijk want hoeveel landen viel het in zijn bestaan al niet aan en hoeveel staatsgrepen organiseerde Washington al niet. Herinner ook dat het met de VS van 1950 tot 1953 een bloedige oorlog uitvocht. Een die eindigde op een gelijkspel, het eerste voor de VS en toen al een teken aan de wand voor Washington. Wat men echter in de VS en het Westen niet wou zien.

Madeleine Albright

Dat Kim Jong-un nu kernwapens en langeafstandsraketten heeft is in wezen de schuld van de VS. Die had het in 2000 kunnen verhinderen. Madeleine Albright, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken onder president Bill Clinton, ging in oktober 2000 zelfs naar Pyongyang bij vader Kim Jong-il op bezoek en sloot er een akkoord.

Madeleine Albright in Noord-Korea

Madeleine Albright had in 2000 de oplossing op zak. Amerikaanse arrogantie, lompigheid en onkunde deden de deal echter mislukken. Gevolg: Op het Amerikaanse eiland Guam, voorpost voor de controle van Washington over Azië, gericht staande kernraketten. Een druk op de knop en het eiland is als het ware weg!

Het land had toen te kampen met een zware hongersnood die vermoedelijk velen het leven heeft gekost. Men tekende daarom met de ‘satan‘ uit Washington een akkoord. Voedsel en in ruil vernietigde men allerlei kerninstallaties. Onder druk van de republikeinen in het parlement stopte men echter met die voedselleveranties. Waarna Kim Jong-il zich terecht bedrogen voelende het kernwapenprogramma verder zette. Met de nu gekende gevolgen.

En nu is het te laat. De keiharde dreigende taal van Donald Trump aan de Noord-Koreaanse regering over een nog nooit geziene storm van vuur en woede waren dan ook holle woorden. Lachwekkend zelfs. Hetzelfde met de via de VN afgekondigde sancties die nuttellos zijn en de zaak niet vooruit helpen. Het toont wat de VN werkelijk is. Het is niet eens instaat om dit probleem nog maar degelijk aan te pakken, laat staan op te lossen.

Het land ligt in een van de economisch belangrijkste regio’s van de wereld met de steden Tokio, Seoel, Vladivostok en Beijing allen binnen handbereik. Niemand gaat het risico willen lopen dat een of al deze steden door een atoomoorlog zouden vernield worden.

Alliantie Tokio met Washington 

Noord-Korea heeft zich met zeer zware kost op de wereldkaart geplaatst en is nu onaantastbaar. Vervelend voor alle buurlanden die zich terecht zorgen maken over het gevaar dat die toestand kan inhouden. Ook is dit militaire avontuur een geschikte uitvlucht voor de Japanse nationalistische premier Shinzo Abe om zijn land verder te bewapenen. Het heeft hiervoor het gedroomde excuus gevonden. En dat ziet China niet graag gebeuren.

Maar de VS zit tegen de muur en kan alleen maar gaan praten, stilletjes natuurlijk, met de ‘gekke brutale dictator’ van Noord-Korea. De eerste reactie van het Pentagon op de recentste raketlancering was dan ook typerend.

Voor die generaals daar was de raket niet naar de VS gericht en dus geen gevaar voor Washington. Geen ‘nog nooit geziene storm van vuur en woede’ meer zoals Trump kort voordien nog verkondigde. En dit op een ogenblik dat men in Japan de sirenes liet afgaan toen die raket boven het Japanse eiland Hokkaido vloog. Tussen Japan en de VS is er een akkoord voor onderlinge militaire bijstand in geval van gevaar.

 Shinzo Abe

De Japanse premier Shinzo Abe liet de sirenes in zijn land afgaan toen die raket van Kim Jong-un boven het Japanse eiland Hokkaido vloog. Een geste zonder betekenis en slecht toneel.

Japan zal nu ook nog maar eens beseft hebben dat dit akkoord met de VS niet eens het papier waard is waarop het geschreven is. Maar dat wisten Abe & co natuurlijk al wel. Wel moet men in Noord-Korea bij het horen van die totaal verschillende reacties in Tokio en Washington goed gelachen hebben en er een meer dan stevig glas op hebben gedronken. Missie gelukt zal Kim Jong-un gezegd hebben tegen zijn generaals en wetenschappers.

Neen, Kim Jong-un is hier met vlag en wimpel de winnaar, de dwerg die de reus op de knieën kreeg. Weinig recente gebeurtenissen tonen beter de almaar toenemende zwakte van de VS dan dit verhaal. Het wordt steeds meer en meer een reus op lemen voeten. En dit zag en ziet men in alle hoofdsteden waar ook.

Willy Van Damme

6 gedachten over “Dwerg leert reus een lesje

 1. Een reus op lemen voeten?
  En als ze een oorlog starten de VS welke naam geef je hen dan?
  Jo Boudry
  Antwoord:
  Ik schreef: “Het wordt steeds meer en meer een reus op lemen voeten”. Dat is wat anders dan dat nu nu een reus op lemen voeten is. Verder voert de VS nu via derden oorlog in Jemen, Irak en Syrië. De enige oorlog die de VS na 1945 werkelijk won was die tegen het eiland Grenada.
  Ze hebben inderdaad een gigantisch leger met een bijna onvoorstelbare vuurkracht, en wat zegde een van de Amerikaanse topgeneraals een paar jaar terug: “Men moet gek zijn om het leger naar het Midden-Oosten te sturen.”
  En als ze hun leger sturen kan ik altijd ‘Een nieuw Korea/Vietnam/Irak/Syrië?’ schrijven. Veel vernielen dat wel.
  Willy Van Damme

 2. Allereerst lijkt de foto met de middelvinger gemanipuleerd; de hand staat er wel erg vaag op. Dat is ook gelijk veelzeggend over de rest van het debat over Noord-Korea: het is vrijwel allemaal verzonnen.

  U beweert dat NK atoombommen, satellieten en intercontinentale raketten heeft. Hoe kan een land niet in staat zijn tractors te bouwen maar wel in staat zijn geavanceerde wapens te produceren? Met welke middelen dan? Die zijn in ieder geval niet onttrokken aan landbouw en industrie want die produceren geen overschotten. Dat doe je niet met os en zeer kleinschalige industrie.

  Hierbij een korte economische analyse van NK die uiteenzet hoe arm het land werkelijk is: https://cooperatiedevrijemedia.nl/2017/07/welke-rol-speelt-noord-korea-op-het-wereldtoneel/

  En hierbij een verhaal over atoombommen waarbij uw pantoffels uitspringen: https://cooperatiedevrijemedia.nl/2017/08/7280/
  Nils De Graaf
  Antwoord:
  U schetst wel een heel negatief beeld van het land. Maar dat het sociaal en economisch een ramp is betwijfel ik niet. U baseert zich blijkbaar op twee boeken van Russische auteurs, wat een interessante bron is. Hier in West-Europa baseren we ons essentieel op Europese en Amerikaanse bronnen wat op zich bijna zeker al een vertekend beeld gaat geven. Toch oppassen om snel definitieve conclusies te trekken zoals jij in dat stuk doet.

  Inderdaad je krijgt bij nader kijken de indruk dat men die foto bewerkte. Maar dat is hier geen echt probleem daar de foto de symboliek van dit gevecht weergeeft.

  Het staat ook buiten twijfel dat het een satelliet lanceerde, kernbommen heeft en langeafstandsraketten. Of die dan ook kernbommen kan vervoeren weet ik niet. Maar men denkt dat het dit wel kan. En dat dit aan he land enorm veel geld heeft gekost zal dus zeker duidelijk zijn. blijkbaar hebben ze daarvoor kunnen gebruik maken van materiaal uit Oekraïne.
  Willy Van Damme

 3. Het toont vooral zwakke landen aan dat het beschikken over een kernwapen een levensverzekering is tegenover agressie van de Amerikaanse moloch. Hadden Vietnam, Grenada, Panama, Afghanistan, Irak, Libië, Syrië of Jemen ‘de bom’ gehad, dan waren die landen nooit aangevallen geweest door de VS. Waarom mag Iran geen kernwapen ontwikkelen? Omdat Israël en de VS de handen willen vrij houden in het Midden Oosten. Het succesvol opsteken van de Noord-Koreaanse middenvinger kan alleen maar andere landen tot nadenken stemmen.
  Luc Devincke
  Antwoord:
  Of Iran ooit bezig geweest is om een kernwapen te ontwikkelen is de vraag. Er is hierover veel wind gemaakt maar de verhalen zijn ook als wind. Studie van het dossier heeft mij tot heden geleerd dat Iran daarvoor geen plannen had en alles rond kernverrijking strikt volgens de international regels heeft gedaan.
  Wat bijvoorbeeld van een land als Zuid-Korea niet kan gezegd worden. Zij verrijkten ooit in het geheim als proef uranium zodat het bruikbaar was voor een atoombom. Zij kregen hiervoor alleen een publieke waarschuwing. Had het Iran geweest dan was het alle hens aan dek geweest.
  Daarom denk ik niet dat Iran ooit plannen had in die richting. Onlogisch zou het natuurlijk niet zijn. Het is voor elk land een ticket naar de onaantastbaarheid. Maar Iran heeft een ander drukkingsmiddel. Het beschikt over massa’s raketten en met een druk op de knop kunnen ze alle olie- en gasinfrastructuur in de regio zo vernielen. En dat is een in wezen effectiever dreigingsinstrument dan een atoombom.
  Willy Van Damme

 4. Ja zo kun je het ook bekijken, dat die grote jongen in moet gaan zien dat er tegenwind staat! En dat hijzelf van alle kanten kwetsbaar is!! Decennia lang naar zijn eigen spierballen keek! Bluffend en dreigend de wereld rond huppelend, overmand door zelf overschattinfg! heeft in Syrië een lesje effectiviteit van Rusland gehad! Maakt totaal geen indruk op Iran!! China en India laten zich op geen enkele manier met hun numerieke aantallen ook maar iets gelegen liggen aan de VS. Zoals Willy v Damme het omschrijft zien wij eigenlijk in de VS dat waarmee men zo graag de toenmalige USSR met hun kartonnen raketten en andere, wel of niet, namaak wapens belachelijk maakte!! Feit blijft dat wij allen getuigen zijn van een VS die langzaamaan door het ijs aan het zakken is!!
  Ad
  Antwoord:
  Er zijn 1001 tekenen die het verzwakken van de machtspositie wereldwijd van de VS bewijzen. Dat is er een van, zij het een erg frappant voorbeeld. Het was deze week zielig te zien hoe de VS zich in dit dossier in bochten wringt. Bij Trump van ‘vuur en woede’ naar ‘niet praten’. Waarna zijn regering zegt praten. Wat ze achter de schermen trouwens ook doet.
  Willy Van Damme

 5. “Waarom breng je niet iedereen bij elkaar voor onderhandelingen? Praat met elkaar. Noord-Korea wil uiteindelijk een vredesakkoord, daar ben ik van overtuigd. Voor mij is het duidelijk, maar mensen zijn jammer genoeg uit op nog meer oorlog.”etc.
  https://nos.nl/artikel/2190698-britse-handelaar-weet-het-zeker-sancties-noord-korea-werken-niet.html
  Jacques
  Antwoord:
  De leiders van Noord-Korea zijn zeker geen lieverds, maar dat is ook zo voor de leiders van de VS en de EU. Wie salafistische terreurgroepen steunt, zelfs met wapens, moet niet komen zeuren over mensenrechten, vrijheid en dies meer. Praten is de enige oplossing. En dat weet men in Brussel en Washington maar al te goed. Maar de toestand blijft natuurlijk erg instabiel. Vooral door de instabiliteit en agressiviteit in en van de VS.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s