Iraaks Koerdistan

Lezer Dirk De Schepper in zijn lezersbrief (Knack 10 augustus 2017) ‘Iraaks Koerdistan’ maakt een karikatuur van de toestand rond dit gebied en wat hij noemt Koerden. Vooreerst spreken de Koerden in Turkije, Iran, Irak en Syrië niet steeds diezelfde taal.

Verder heb je Koerden die leidinggevende functies hebben bij de Turkse AKP, het Syrische leger, het Iraakse leger, ISIS, al Qaeda en de Iraanse regering. Er zijn in die regio vele tientallen politieke bewegingen die actief zijn in Koerdische gebieden en die niet zelden met elkaar soms in oorlog leven.

Verder hebben de Peshmerga’s, het zogenaamde Koerdische leger geen millimeter bewogen bij de herovering van de steden Mosoel en nu Tal Afar. Het was alleen het werk van het Iraakse leger, incluis de milities met vrijwilligers, de PMU.

Verder leven de twee voornaamste clanhoofden in Iraaks Koerdistan, die van Talabani en Barzani met elkaar in een koude vrede. Dit nadat ze enkele jaren terug elkaar afslachten. En wat met Koerden die met een Arabier of Turk trouwden? En de Jazidi’s?

Willy Van Damme

NAWOORD

Een reactie op een bij Knack verschenen lezersbrief die een soort idealisering geeft van de toestand in Iraaks Koerdistan. Zo beweerde hij dat de ‘Koerden’ op de eerste linie stonden bij de herovering van Mosoel. Dit terwijl zij nadat hun hoofdstad Erbil beveiligd was in deze oorlog feitelijk geen schot meer losten. In wezen werkten zij er tot en met de verovering van Mosoel met ISIS samen.

Shingal - Militaire situatie - 1 - 10 maart 2017

Het gebied van de Jazidi’s rond de grote Shingalberg. Tot de inval van ISIS in 2014 behoorde dit gebied sinds 2003 tot Iraaks Koerdistan. De chaos ontstaan na de inval van ISIS in de regio en de tussenkomst van de YPG/PKK in de zaak betekent het afschreiden van die zone. Rond die berg zitten een serie al of niet zwaar bewapende groepen die elkaar sterk in de gaten houden. Er vielen hier trouwens al enkele doden. Zie de erg ingewikkelde kaart.

De Jazidi’s verwijten de Peshmerga ervan met ISIS te hebben samengezworen. Wat ook lijkt te kloppen. De Jazidi’s hebben nu een eigen door Bagdad betaalde strijdmacht. Rechts op de kaart ligt de Iraakse normaal 200.000 inwoners grote stad Tal Afar die vorige week op enkele dagen door het Iraakse leger werd veroverd. Wat toont hoe ISIS op het punt van totale instorting staat.

Ze lieten zelfs toe dat ISIS het gebied rond de Shingalberg zonder praktisch een schot te lossen kon veroveren. Met op menselijk vlak onvoorstelbare gevolgen. En nochtans ligt dit gebied in hun regio dat zij hoorden te verdedigen. Van verraad gesproken. Maar dankzij ISIS konden de Peshmerga de grote Iraakse oliestad Kirkoek veroveren op het Iraakse leger.

Het was de ter hulp geroepen Turks Koerdische PKK met hun Syrische bondgenoten YPG die met succes tegen ISIS terugvochten. Het gebied van de Jazidi’s is dan ook een zwaar twistpunt tussen die Koerdische groepen. Waarbij de regering in Bagdad de kant van de YPG/PKK koos.

Maar zo’n lezersbrieven zijn natuurlijk een gevolg van de wijze waarop onze media over deze kwestie berichten. Bepaalde nationalistische groepen onder de Koerden krijgen steun vanuit Israël, Saoedi-Arabië en de VS en dat is voldoende om er via een fantasierijk verhaal helden van te maken. Wars van elke realiteit.

Advertenties

3 thoughts on “Iraaks Koerdistan

 1. Nou eindelijk dat deze mythe eens doorbroken wordt, het is al langer aan de gang.
  En met name de Assyrische gemeenschap in Irak heeft veel te lijden van de Koerdische strijdgroepen, net als de Jazidi’s.

  In wat voor belang heeft men nou om de minderheden uit deze gebieden te verdrijven, en het westen doet helemaal niets.
  Heb op FB tegen Arnold Karskens ook gezegd, leuk dat je die Koerden steunt, maar zie ook wat die Koerden doen met de minderheden.

  Sinds de 2e golfoorlog hebben christen en andere minderheden het moeilijk in het midden oosten. Tot nu toe heb ik maar een artikel daarover gelezen. In het NRC Handelsblad, naar aanleiding van het bezoek van de paus aan Egypte.

  Zorgelijk.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Wat betreft christenen in het Midden-Oosten vergeet men soms al te gemakkelijk dat de zionisten in Israël niet inzitten met de christenen. Integendeel, ze nemen weerwraak. En het is Israël dat voor een groot deel het Amerikaanse beleid in de regio bepaalt.
  En ja, het bewieroken van die Koerdische groepen uit dat gebied is ergerlijk. In wezen ontbreekt de berichtgeving elke diepgang en is het steevast het verhaal van de goeden versus de slechten. Waarbij al het negatieve zoveel als kan wordt verzwegen.
  Dat Massoud Barzani, officieel de president van Iraaks Koerdistan weigert nieuwe verkiezingen uit te schrijven en regeert als elke corrupte dictator leest men niet. Over de gespannen vrede tussen de vanuit Erbil opererende Barzani (Koerdische Democratische Partij) en Jalal Talabani van de Patriottische Unie van Koerdistan die vanuit Soeleimanji werkt leest me niets.
  hilarisch was het toen ISIS met Amerikaanse steun Mosoel veroverde en men in onze kranten het had over de Peshmerga, de troepen van Barzani, die zeer machtig waren. In wezen waren die soldaten al lang niet meer betaald en was zowat het enige dat ze na Mosoel deden was Kirkuk overnemen van het gevluchte Iraakse leger – vermoedelijk de afspraak met de VS – en snel uit schrik voor ISIS de benen nemen naar Erbil. Van een perskarikatuur gesproken.
  Willy Van Damme

 2. “inwoners grote stad al Tanf die vorige week op enkele dagen door het Iraakse leger werd veroverd. Wat toont hoe ISIS op het punt van totale instorting staat.” Dat moet wellicht Tal Afar of zoiets zijn. Al Tanf is zuidelijk Syrisch grondgebied dat vergelijkbaar met Guantanamo illegaal wordt bezet door de VS (en Noorse soldaten).
  Mike
  Antwoord:
  Klopt ik heb de twee verwisseld. Er zaten tot voor kort in al Tanf trouwens ook Britse soldaten uiteraard illegaal in Syrië. En de Noren? Dt zal voor de Nobelprijs voor de vrede zijn zeker? Het is Tal Afar in het noorden van Irak en niet ver van de Syrische Grens dat door het Iraakse leger werd veroverd. Bedankt voor de opmerking. Ik pas het aan.
  Willy Van Damme

 3. Fantastisch. Er sluipt een fout in, er wordt op gereageerd. Inderdaad ik pas het aan.

  Jongen waar zie je dit nog tegenwoordig. Alleen hierom al blijf ik deze blog volgen.
  Ik neem mijn hoed voor je af Willy
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Dat is toch de logica zelf. Bovendien moet je respect hebben voor de mensen, zeker voor diegenen die mij op een fout(je) wijzen. Dit is de NRC/Standaard niet.
  En bedankt ook voor je bloemen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s