Mediadebat

In het Amsterdamse kunst- en debatcentrum De Balie heeft nu donderdagavond een debat plaats met als thema ‘Voeren media ons ten oorlog’. Wat gezien de toestand in de wereld een logische vraag is. Sprekers op dit debat zijn Willy Van Damme, de journalist en emeritus professor Karel van Wolferen en journalist Stan van Houcke. Moderator is Eric van de Beek, een vroegere journalist van Elsevier en nu medewerker bij de nieuwswebsite www.novini.nl.

Van Wolferen en Van Houcke zijn zowat persona non grata in de Nederlandse media, zelfs al heeft bijvoorbeeld een Karel van Wolferen met zijn vroeger journalistiek werk rond Japan wereldfaam gekregen. Maar dat is geen probleem om hem uit de Nederlandse klassieke pers te weren.

Censuur

Kijk naar de Amerikaanse topschrijver Seymour Hersh die over een journalistieke CV beschikt die uniek is in de wereldgeschiedenis. Ook hij raakt zijn werk in de klassieke Amerikaanse media niet meer kwijt. Het heet censuur.

Seymour Hersh - 2

Niemand in de VS heeft als journalist een meer indrukwekkende CV dan Seymour Hersh. En nochtans raakt hij zijn stukken nergens nog in de Amerikaanse massamedia kwijt. Ook het tijdschrift The New Yorker weigert nu als laatste in de VS zijn artikels op te nemen. Het is ook een brutale waarschuwing aan elke andere Amerikaanse journalist die het aan zou durven om te zeer tegen de gevestigde machten in the gaan. En het toont natuurlijk evenzeer de dubieuze onbetrouwbare natuur van die Amerikaanse massamedia.

Kort antwoord op die vraag: Uiteraard voeren de media indien de overheid dat wil ons ten oorlog. De media zijn immers niet de dienaren van hun lezers die rekenen op correcte informatie, maar de knechten van de machthebbers die gedweeë burgers willen die al hun leugens kritiekloos slikken. En daar moeten de media voor zorgen. Vandaar geen Karel van Wolferen in de NRC of een Seymour Hersh in The New York Times.

Dit fenomeen was altijd al een feit reeds van toen de media ontstonden. Kijk naar de geschiedenis en de propaganda rond al die oorlogen. En wie dwars lag en ligt heeft het moeilijk. In perskringen weet men dit trouwens heel goed. Het verklaart waarom men op rare uitzonderingen na er continu zit te liegen en bedriegen.

Nu donderdag 29 juni, 20 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Meer info op https://www.debalie.nl/agenda/podium/voeren-de-media-ons-ten-oorlog%3f/e_9782941/p_11769169/.

Willy Van Damme

Advertenties

7 thoughts on “Mediadebat

 1. Nou stoorde ik me net toevallig aan het bericht van Kirsten Sokol :
  “Begin april voerde Assad in Khan Shaykhun al eens een chemische aanval uit, met 88 doden – onder wie 31 kinderen – tot gevolg.”
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.3010985?google_editors_picks=true
  Heeft Kirsten daar onomstotelijk bewijs voor dan of blaast ze zichzelf hiermee van haar objectieve sokkel?
  Jacques

  Antwoord:
  Al Qaeda controleerde toen Khan Sheikhoun en die verhalen over die gifgasaanval kwamen uitsluitend dus van hen. Het toont dat de VRT gewoon de spreekbuis is van al Qaeda, een stel papagaaien.

  Wie ooit die foto van de plek zag waar die bom met sarin viel en ziet hoe men er toen mee omging lacht zich gewoon krom. Niet zo voor het journaille die alles slikt wat al Qaeda ook mag beweren. Hoe kan men die media nog serieus nemen. Sarin? Eerder lachgas denk ik;
  Willy Van Damme

 2. en ook, want heb geen mailadres van u:
  View story at Medium.com
  Jacques

  Antwoord:

  Excuses dat ik je reactie nu pas plaats en ik ben bovendien oerdom geweest dat ik het pas nu lees. Het bevestigt het verhaal van The Financial Times over de relatie tussen MI6, Libië en de moorddadige bomaanslag van vorig jaar in Manchester. De daders bleken mensen te zijn die door MI6 naar Libië en Syrië waren gestuurd.

  Interessant is echter dat het hier om vooral Anjem Choudhary draait, de man van o.m. Sharia4UK die volgens dit goed gedocumenteerd verhaal alhoewel hij luidkeels ageerde tegen de Britse overheden gelijktijdig een agent van MI6 was.

  Hij bleek een der voornaamste rekruteerders geweest te zijn voor al Qaeda en ISIS niet alleen in Libië en Syrië maar voorheen ook in de vroegere Joegoslavië. Nu was hij de geestelijke vader voor een zekere Fouad Belkacem en Sharia4Belgium, een der voornaamste Belgische ronselaars voor jihadisten in Syrië.

  Echt verrassend is dat niet maar dit is wel een verhaal om U tegen te zeggen. Of Belkacem wist dat Choudhary voor MI6 werkte is natuurlijk niet geweten. Het werpt wel een beter licht op de jihadistenroute naar het Midden-Oosten en ook elders.

  Begrijpelijk natuurlijk dat men toeliet dat Choudhary jarenlang de Britse overheid en bevolking mocht uitschelden en bedreigen. Men organiseerde in het Verenigd Koninkrijk dus zelfs gewapende trainingen. Wat gaan we hier nog allemaal meemaken?

  Willy Van Damme

 3. Schitterend debat. Van veel van deze zaken ben ik al langer op de hoogte, maar het is goed om te zien dat ik niet alleen sta met mijn mening. Ik kende u (Mr. Willy Van Damme) niet. Zoals nog andere mensen ben ik zoek naar wat er echt aan de hand is. De manier waarop ik bij deze weblog ben gekomen is het verhaal van een lange zoektocht. Jullie hebben een aantal zaken verwoord die ik ook aanvoel, maar nog niet zo goed onder woorden kan brengen. U maakte een interessante opmerking over de dollar die een valse maatstaaf is. Hier ga ik volledig mee akkoord. Ik zou graag weten wat u hier nog meer over te vertellen heeft. Dit omdat ik me hier ook in verdiept heb. Ik zal u blogs zeker blijven volgen.
  Philippe De Vleeschouwer

  Antwoord:

  De positie van de dollar staat centraal in de wereldpolitiek. Dominique Strauss-Kahn werd bij het IMF afgezet via dat nepverhaal over die verkrachting omdat hij de positie van de dollar als wereldmunt in vraag stelde.

  Het is via die dollar dat de VS hoopt alsnog haar wereldmacht te behouden. Zie maar naar de recentste sanctiemaatregelen tegen Rusland of de sancties tegen Europese banken.

  En aangezien de VS via haar monetair beleid die dollarkoers manipuleert is de vermeende in dollar uitgedrukte rijkdom van de andere landen in de wereld een vorm van valsheid in geschrifte.

  Willy Van Damme

 4. Dag Willy, wij zijn een groepje kritische onderzoekers (hebben niks met journalistiek te maken) en volgen uw blog op de voet, Karel van Wolferen voeren we ook hoog in het vaandel.
  Is het mogelijk via deze weg uw email adres te verkrijgen, we hebben zo heel wat vragen voor u. Ik schrijf in naam van onze voortrekker van onze groep B.A.
  guido.clicque@gmail.com

  Dank

  Guido Clique

  Antwoord:

  Dat is willy.vandamme@scarlet.be. Succes

  Willy Van Damme

 5. Proficiat , Willy Van Damme

  Gerard Eggermont

  Antwoord:
  Bedankt en het was in mijn ogen ook leuke en boeiend.
  Willy Van Damme

 6. Dank je wel voor dat debat. Ik heb het beluisterd. Ik zou het spijtig vinden, als jullie met jullie kennis er mee stoppen. Want dan onstaat er een giga groote gat van kennis. Hoe dat ingevuld gaat worden weet ik niet.Maar wie weet, kan jij nog andere mede collega’s die echt wat weten, willen, kunnen.Ik schrijf dit met alle respect naar jouw toe. Maar hoe jij/jullie er nu ondertussen in staan dat weet ik niet na jaren lange onderzoek, opletten, reizen en schrijven. Of blijft het toch nog trekken, gezien je site wel.? Dank en ook dank aan jouw andere collega’s in het debat.
  Vriendelijke groet nan

  Antwoord:

  Het was een ook voor mij erg gelukte avond en leuk om met die mensen in debat te gaan. Normaal zou er hierna een boek over die zaak komen waaraan dan meerdere mensen zouden meewerken. Een goed idee want over de media wordt zelden diepgravend gesproken.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s