Jacques Monsieur–3 jaar effectieve celstraf

Deze ochtend velde de 24ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank een vonnis tegen Jacques Monsieur, de zakenman en paardenkweker afkomstig uit Lot bij Beersel, en kreeg daarbij drie jaar effectieve celstraf plus een boete van 300.000 euro. Een boete die hij moeilijk kan ontlopen. Veel vastgoed staat immers op zijn naam.

De reden voor die correctionele straf is illegale wapenhandel met een serie landen waaronder Libië, Tsjaad, Pakistan en Guinee-Bissau. Volgens het federaal parket, die de zaak voor de rechtbank bracht, goed voor meer dan 8 miljoen euro aan winst. Hij, een licentiaat in de rechten, pleitte onschuldig,

In het verleden liep hij de voorbije twintig jaar hiervoor al wegens gelijkaardige feiten veroordelingen op in Iran, België, Frankrijk en de VS. In België en Frankrijk bleef dat bij veroordelingen tot celstraf met uitstel, in Iran en de VS waren die veroordelingen tot celstraf effectief.

Jacques Monsieur

Jacques Monsieur bleek ondanks vier eerdere veroordelingen voor illegale wapenhandel nadien en nog zeker tot 2009 hierin actief. Een verslaving?

Bleek nu dat ondanks die eerdere veroordelingen hij verder actief was gebleven in de nu als illegaal vastgestelde wapenhandel. Voor de rechtbank was er dus sprake van recidivisme. Wat duidelijk gevolgen had voor de hem nu aangemeten straf. Want terwijl het federaal parket 2 jaar effectieve celstraf eiste kreeg hij van de rechter drie jaar gevangenis plus nog een boete van 6 x 50.000 euro, zijnde 300.000 euro.

De argumenten van Monsieur hielden dus geen stand. Bij de hoorzitting was hij trouwens nog erg optimistisch, nu was hij afwezig. “Dit win ik gemakkelijk”, stelde hij in een gesprek toen. Daarbij baseerde hij zich op het feit dat hij vanuit Frankrijk werkte en alleen als tussenpersoon optrad voor een Poolse firma, Unimesko. “En dat is niet strafbaar”, opperde zijn advocaat tijdens de debatten voor de rechtbank. Maar dat werd dus verworpen.

Jacques Monsieur leeft tegenwoordig in de buurt van de Franse stad Tarascon waar hij vooral bezig is met zijn passie voor Lusitaanse paarden. Jacques Monsieur is de zoon van de vroegere notaris Paul Monsieur, de notaris voor niet onbesproken Brusselaars als Pierre Salik en Charlie De Pauw. Als erfgenaam via het huwelijk van zijn vader is hij met zijn zuster eigenaar van een stevig stuk onroerend goed.

Jacques Monsieur - Stoeterij Arles - 1

De paardenkwekerij van Jacques Monsieur vlakbij Arles in de Franse Provence. Het viel trouwens op dat hij voor de Franstalige rechtbank bijwijlen sprak met een stevig Provençaals accent.

Ook werd tijdens het proces duidelijk dat Jacques Monsieur inderdaad op 28 augustus 2009 in Panama door agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) werd ontvoerd. Wat zowel hij als het federaal parket tijdens de debatten en in een gesprek achteraf stelden. De DEA had hem via provocatie door een deal voor te stellen ginds in de val gelokt. Officieel was de arrestatie gebeurd op de luchthaven van JFK in New York.

Wel bleek het Amerikaanse dossier zelf stevig te zijn. De namen van medeplichtigen die toen in de VS opdoken zoals Dara Fotouthi, een tussen Parijs en Genève opererende Iraniër, en de in Zwitserland verblijvende Yves-Michel Deloche kwamen ook bij de zitting van de Brusselse rechtbank ter sprake. Verder bleek hij nog steeds wapens te hebben verkocht aan Iran en ook China.

Tegen diens ontvoering was er voor zover geweten vanuit de Belgische regering nooit enig protest. Het was deze ontvoering die het sein was voor dit nieuw gerechtelijk onderzoek en nu veroordeling. Vermoedelijk gaat Jacques Monsieur tegen dit vonnis in beroep. Later en van zodra beschikbaar komt hier meer informatie over deze zaak.

Willy Van Damme

Verdere lectuur: ‘Handelaar des doods’, Willy Van Damme, Borgerhoff & Lamberigts, 2011. 255 pagina’s.

3 gedachten over “Jacques Monsieur–3 jaar effectieve celstraf

 1. http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2012/04/10/belgie-een-handelaar-in-de-dood
  Janu
  Antwoord:
  Ik vrees dat geweld onder mensen van alle tijden en van alle streken is. Wat niet wil zeggen dat wij die F16’s ooit nodig hadden of nu die nieuwe gevechtsvliegtuigen. Als men ze gebruikte is het om de VS te plezieren en aan hun zijde mee te vechten. Zie Joegoslavië, Irak, Syrië en Libië. Een schande. Evenmin kan het dat wij wapens verkopen aan een land als Saoedi-Arabië of Qatar. Vooreerst gebruiken ze die niet eens wegens een gebrek aan een echt leger en verder zijn dat gewoon criminele regeringen die ons bovendien met hun salafisme ondermijnen.
  Willy Van Damme

 2. Ik heb niets tegen wapenhandelaars die er in slagen met weinig werken en moed erin slagen enorm veel geld te verdienen. Wapens moeten nu eenmaal verkocht worden – ook via niet officiële kanalen.
  Wie dat niet weet, is een naïeve christen. De beste plaatsen zijn natuurlijk daar waar er zogezegd geen wapens mogen geleverd worden … omdat die niet erkende wapenhandelaars de fel te bevechten dictators helpen en dus een snelle, democratische en … natuurlijk eerlijke vrede in de weg staan.
  De hypocrisie is op dat gebied van het hoogste niveau. Daar waar – omwille van de vrijheid en democratie !!! – wapens mogen geleverd worden, is er natuurlijk geen plaats voor een buitenbeentje dat geld aftapt van de officiële wapenhandel ! De wapenhandelaar is dan niets anders meer dan een vijand van de democratische bevrijder. Wapens leveren aan Iran of aan rebellen in Arabische en Afrikaanse landen die behoren tot de schurkenstaten die schier niets anders meer kunnen dan tegen de vrijheidslievende Westerse allianties strijden, is een grote misdaad tegen de mensheid.
  De wapens van de democratie zijn echter een noodzakelijke zegen voor de uiteindelijke bevrijding van de uitgebuite landen.
  Ik begrijp trouwens niet waarom een gewetensvolle, Belgische rechter Jacques Monsieur tot 3 jaar cel veroordeelt terwijl het federaal parket 2 jaar eiste. Wil de rechter op een goed blaadje komen te staan met de uiterst rechtvaardige Amerikaanse justitie en dus hopen in ons vurig Nato-land een verdiende bevordering te krijgen?
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  De wapenhandel is officieel aan strikte reglementering onderhevig en diegene die deze wetten aan zijn laars lapt moet natuurlijk de gevolgen dragen. Dat de rechter een zwaardere straf uitsprak dan het openbaar ministerie vroeg is juist maar geen uitzondering.
  De rechter heeft dat gedaan na een meer dan 5 uren durende rechtszitting waarbij Jacques Monsieur meer dan voldoende de tijd had om zich te rechtvaardigen. Samen met zijn advocaat spraken zij meer dan 3 uur.
  Bovendien is hij een licentiaat rechten van de ULB en wist hij perfect wat hij deed. Hij is sindsdien al 4 maal hiervoor correctioneel gestraft. Van recidive gesproken.
  Hij poogt zich naar de media toe te verkopen als een spion maar deed dat voor een buitenlandse mogendheid op wiens vraag hij wapens leverde aan Iran en daarbij dan nog eens de handtekening vervalste van Belgische topofficieren.
  Ook is de man rijk en heeft hij die handel dus niet nodig. Bovendien stierven massa’s mensen door middel van de wapens die hij op bepaalde plaatsen leverde zoals Joegoslavië. Een handel waarmee hij vele miljoenen euro verdiende. Eigen schuld dikke bult.
  En uiteraard is dit veel hypocrisie. Hij was een agent van de Mossad zoals hij zelf toegaf, waarom is men dan nog bevriend met dat land? Hetzelfde met de wapenleveranties aan Kroatië tijdens de burgeroorlog. Dat gebeurde op vraag van de VS die de dag voordien via de VN een wapenembargo bekwam tegen datzelfde Kroatië.
  Jacques Monsieur was dus geen buitenbeentje maar een onderdeel van de westerse machinaties.
  Willy Van Damme

 3. Vol verwondering volg ik de carrière van een oud schoolvriend die spijts alle goede opleiding toch in verkeerde handen is gevallen
  Ik.vrees dat heel zijn startkapitaal te vinden is in mijn toen verdwenen 500 Belg frank😃🤓
  Stephan Coppens
  Antwoord:
  Ik weet niet over welke periode je het als schoolvriend hebt. Sint-Jozef in Aalst? Het college in Halle of de rechten aan de ULB. Maar als ik de verhalen over hem en zijn vader Paul moet geloven is het duidelijk dat de appel hier niet ver van de boom is gevallen. Wat in lot en de wijde regio ne mijnheer was eindigde in schande. Tragisch en triestig.
  En het had zo mooi kunnen eindigen, voor beiden. Je kan er een mooi roman of zelfs film uit halen. Hij was via erfenissen wel schatrijk hoor.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s