Namaakindustrie financiert terreuraanslagen – Jihadisten ontdekten weg van snel geld

Een van de amper belichte aspecten van de salafistische terreuraanslagen in Europa is de financiering ervan. En daarbij valt het op dat die lokale terreurcellen de erg lucratieve geldstromen van de namaakindustrie ontdekten. Blijkt dat terroristen de meeste terreuraanslagen in de VS en Europa van de voorbije decennia zoals die in Madrid van 11 maart 2004, Charlie Hebdo, de Bataclan en Zaventem grotendeels financierde via die namaakindustrie.

Amper bestraft

En dat is in wezen logisch. Het is immers een vorm van criminaliteit welke door de politiediensten en douane ook amper bestreden en gerechtelijk weinig bestraft wordt. “Tot 2007 stond er bijvoorbeeld in België een lachwekkende 8 dagen celstraf op voor wie betrapt werd bij de productie, distributie of verkoop van namaakgoederen. In bepaalde Europese landen zoals Griekenland, Roemenië, Luxemburg en Bulgarije wordt er in de praktijk zelfs niet eens tegen opgetreden. Ook in België tonen bijvoorbeeld bepaalde douanediensten amper interesse. De FOD Economie is dan wel erg actief evenals de luchthavens in Bierset en Zaventem. Maar als men straft dan zijn die straffen bijna steeds aan de erg lage kant”, stelt Roland De Meersman van de vzw BAAN. BAAN staat voor Belgische Associatie Anti-Namaak en groepeert in België de grote merken op het vlak van o.m. cosmetica, sportartikelen en kleding.

Hoge winstmarges

De vzw staat in de frontlinie bij die strijd tegen de snel groeiende namaakindustrie die in de wereld door o.a. Interpol en de EU geschat wordt op 7 tot 10% van de totale wereldhandel. Unifab, de Franse bedrijfsorganisatie verantwoordelijk voor het bestrijden van deze vorm van criminaliteit, schat de omzet in de EU voor 2015 op 43 miljard euro met drugs maar 28 miljard.

DSC_0269

Roland De Meersman van de vzw Baan wijst op de link tussen de terreuraanslagen en de namaakindustrie en wil hier een effectiever optreden zien. Zijn brief hierover naar het kabinet van minister voor Binnenlandse zaken Jan Jambon, die toch instaat voor de terreurbestrijding, werd zelfs niet eens beantwoord.

“In 2010 hadden we in België 700 dossiers en vorig jaar er al 5.000. De winsten die men hier maakt zijn dan ook enorm met marges die voor drugs 100% bedragen maar voor de verkoop van piratensoftware tot 900% gaan en voor bepaalde medicijnen zelfs oplopen tot 2.000%. Bovendien maakt het internet met o.m. verkoopsites als Kapaza, eBay en AliExpress en het Darknet het nog gemakkelijker voor dit soort activiteiten”, oppert Roland De Meersman nog. Vorig jaar werden er in België 432.727 stuks namaakgoederen ontdekt, goed voor bijna 16 miljoen euro, een stijging met 36% in vergelijking met 2015.

Prille begin

Reeds toen het fenomeen van namaakgoederen nog amper bekend en beperkt was bleken groepen als het Colombiaanse FARC, het Noord-Ierse IRA en de Libanese Hezbollah hun activiteiten hiermee deels te financieren. Voor de IRA bijvoorbeeld met de productie en verkoop van namaakdierengeneesmiddelen. En al van in het prille begin van de salafistische terreuraanvallen in het Westen maakten ook deze groepen gebruik van die erg lucratieve namaakindustrie.

Het is snel verdiend, gaat vlot, floreert veelal onopgemerkt en wordt praktisch niet bestraft. Ideaal dus voor dit soort criminele groepen. Het laat bovendien toe om de contacten tussen de top van bijvoorbeeld al Qaeda of ISIS en haar lokale cellen tot een minimum te herleiden. Wat zorgt voor een betere beveiliging.

Belangrijk is bovendien dat men op die wijze ook financieel onafhankelijker staat tegenover de buitenlandse financiers uit o.m. het Arabisch schiereiland die er soms belang bij hebben om hen te steunen of te laten vallen. Men gebruikt hier dus wegens te riskant liever ook niet het systeem van de hawala waarbij men geld fysiek niet hoeft te transfereren van punt a naar punt b maar werkt via plaatselijke vertrouwenspersonen die dat nadien onder elkaar dan afrekenen.

Al Qaeda

Het hoeft daarom ook niet te verwonderen dat een handboek van al Qaeda over het organiseren van terreurcellen die groepen aanraad om voor het financieren van hun activiteiten te werken via die namaakindustrie.

Reeds in 1993 duiken in de VS de eerste verhalen op over de link tussen de verkoop van namaakgoederen en terreur. Zo ontdekte de FBI dat de eerste terreuraanslag geleid door Khaled Sjeik Mohammed op de WTC-torens in New York van 26 februari 1993 gefinancierd was door de verkoop van namaakmerkkledij in een winkel op Broadway.

Eenzelfde scenario vonden de politiediensten wat later bij de plannen in 1996 van de recent overleden Omar Abdel-Rahman, alias de Blinde Sjeik en ‘zakenpartner’ van Bin Laden, voor een serie aanslagen op een aantal grote tunnels en bruggen in New York alsmede het VN-gebouw. Hier financierde men de zaak via de verkoop van T-shirts tijdens de Olympische Spelen van Atlanta dat jaar.

Salah Abdeslam

Ook de erg dodelijke aanslagen met 192 doden en een 2000 gewonden op de forensentreinen in Madrid van 11 maart 2004 door een salafistische terreurcel bleken na politieonderzoek georganiseerd te zijn via de opbrengsten uit de drugshandel en fondsen komende van de verkoop van piratencd’s.

Niet te verwonderen dus dat de moordaanslag op Charlie Hebdo van januari 2015 van de gebroeders Said en Cherif Kouachi en de gelijktijdige aanval op de joodse supermarkt Hyper Cacher door hun vriend Amedy Coulibali deels via een simpel consumentenkrediet en deels via die namaakindustrie, hier de verkoop van kleding en schoeisel, gefinancierd werden.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat men de meer recente zelfmoordaanslagen op het Stade de France, de concertzaal Le Bataclan in Parijs, de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek via hetzelfde systeem financierde.

Salah Abdeslam en zijn salafistische terreurvriendjes financierden hun aanslagen lokaal door te werken via de erg lucratieve namaakindustrie. Ze konden zo de contacten met de centrale leiding tot een minimum herleiden. Waardoor ze geruislozer konden opereren. Hij gebruikte o.a. de Shurgard opslagplaats in Sint-Pieters-Leeuw bij Brussel.

Zo werden in de periode voor die aanslagen bij een opslagplaats van Shurgard in Sint-Pieters-Leeuw en op naam van een zekere Massouri, wat een valse identiteit bleek, in totaal 4.744 flessen parfum, 893 T-shirts, 367 onderbroeken en 211 paar schoeisels, uiteraard allemaal namaak, ontdekt die toebehoorden aan de gebroeders Brahim en Salah Abdeslam, hoofdrolspelers bij die serie zeer dodelijk terreuraanslagen.

Roland De Meersman: “Probleem is ook dat we in sommige gevallen wel een link vermoeden naar die terreurgroepen maar het niet altijd kunnen bewijzen. Zo ontdekten we in de zomer van 2012 in de Shurgard in Molenbeek een grote hoeveelheid namaakgoederen waaronder 2.255 flesjes parfum en 531 stuks kleding en accessoires. Dit op naam van een dame met een Arabische naam maar zonder vaste verblijfplaats in België. Shurgard blijkt voor hen een geliefd werkterrein te zijn waarbij ze uiteraard werken met valse identiteitskaarten.”

Wereldwijd

Die link tussen namaak en terreur ging zelfs zover dat de beruchte Mokhtar Belmokhtar, de leider van al Qaeda in de Maghreb en gekend van zijn aanvallen in Mali en Algerije, in Noord-Afrika en bij terreurkenners de bijnaam kreeg van Mr. Marlboro. Dit omwille zijn massaal smokkelen in de Sahara van namaaksigaretten van dat merk.

En uiteraard floreert ook de drugshandel welig in dit milieu, dit al sinds het ontstaan van dit salafistisch terreurfenomeen. Zo was Gulbuddin Hekmatyar (1), een terrorist die nog steeds in Afghanistan actief is, de man die rond 1980 met Amerikaanse steun de handel en kweek van opium en heroïne in het land introduceerde.

Economisch een groot succesverhaal. Nu valt vooral de namaak in schimmige ateliers in Syrië van captagon op. Die pillen zijn nodig voor de jihadisten die er vechten en voor de export naar vooral Saoedi-Arabië, naar verluidt de grootste afnemer. .

Nationaal Veiligheidsplan

Voor politiediensten en de industrie is het dan ook bewezen dat er een directe link is tussen deze vorm van criminaliteit en de serie terreuraanslagen wereldwijd. Daarom ook reageerde men in de getroffen industrie verbaasd dat de strijd tegen die namaakindustrie niet in de prioriteitenlijst werd opgenomen in het vorige zomer aangenomen Belgische Nationaal Veiligheidsplan 2016-2019 waarin men dan wel o.a. verkeersveiligheid opnam.

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier, heeft blijkbaar een groot probleem met de behandeling van de post van zijn kabinet. Een brief van de vzw Baan heeft hij blijkbaar nooit ontvangen. En die van de ondernemersorganisatie Unifab ontving hij wel en werd volgens zijn woordvoerder beantwoord. Maar bij Unifab in Parijs stelde men nooit een antwoord gezien te hebben. Wat kan tellen voor een man met zo’n toppositie.

Roland De Meersman van de vzw BAAN: “Zowel wij als het Franse Unifab schreven een brief naar Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken, om dit toch op te nemen in dit veiligheidsplan. Desondanks namen ze het toch niet op en bovendien beantwoordde hij zelfs niet eens onze brieven.” Ook betreurt men dat voorheen al in 2011 de speciale cel voor namaak van de federale politie geleid door Chris Vansteenkiste werd opgedoekt.

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jan Jambon, weerlegt dit: “Wij hebben Unifab vorig jaar op 22 maart wel degelijk een antwoord gestuurd. Van die van de vzw BAAN hebben wij bij ons geen spoor gevonden. En het is niet omdat het in de kadernota niet bij de tien speciaal op te volgen fenomenen staat dat het voor ons geen prioriteit is. Het vormt bijvoorbeeld ook een onderdeel van ons Kanaalplan tegen gewelddadig extremisme. De minister heeft dat trouwens op 21 februari 2016 tijdens een toespraak op het Global Illicit Trade Forum van The Economist nog eens duidelijk gemaakt. Het blijft voor ons prioritair, zeker door zijn link met terreurbewegingen.”

Bij Unifab in Parijs ontkent men echter ooit een antwoord van de minister gehad te hebben. Bij de politietop klinken bronnen bovendien sceptisch over de strijd tegen dit fenomeen: “Men heeft het Kanaalplan en het Nationaal Veiligheidsplan, maar in dat nationaal plan heeft men zowat alles gestopt, dat lijkt wel goed maar het probleem is dat we steeds meer moeten doen met almaar minder mensen. Het evolueert slecht.”

Zowel binnen het leger als bij de politiediensten is het gemor echter steeds luider te horen en vrezen sommigen voor zeer ernstige problemen. “De soldaten die men nu in de steden inzet worden op een schandalige wijze uitgebuit. En onze politiediensten geraken wegens manproblemen steeds in grotere moeilijkheden”, stelt een andere en bezorgde topflik.

Willy Van Damme

Naschrift:

Nadat dit onderzoek was afgerond stuurde de vzw Baan nog maar eens een brief hierover naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. En deze werd nu toch beantwoord door de minister. Wat een onderzoek toch al niet vermag.

1) Men rehabiliteerde in Afghanistan heel recent de man die nu af en toe in de hoofdstad Kaboel opduikt.

4 gedachten over “Namaakindustrie financiert terreuraanslagen – Jihadisten ontdekten weg van snel geld

 1. http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2017/04/25/christelijke-westen-de-grootste-terroristen-sinds-eeuwen
  Janu
  Antwoord
  Polynesië en Oceanië zijn niet echt continenten en de mensen daar op sommige van die eilandengroepen zijn gewoon de afstammelingen van hun voorvaders. Verder heeft de verovering en plundering door bepaalde Europese landen en de VS niets met christelijk te maken. Het christelijke was de vlag die men gebruikte om hun misdaden goed te praten. Juist zoals Saoedi-Arabië, al Qaeda en ISIS zich totaal ten onrechte nu voordoen als de echte moslims.
  Willy Van Damme

 2. Gulbuddin Hekmatyar kan wel de volgende Afghaanse president worden.
  Gij blijft de versie van van een massamoordenaar,oorlogsmisdadiger George Bush over de aanslagen van 9/11 volgen,er ware geen passagier vliegtuigen bij betrokken.
  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2014/12/19/vs-heeft-de-terroristische-aanslagen-van-911-gepleegd.
  Janu
  Antwoord:
  Gulbuddin Hekmatyar kan zeker de volgende Afghaanse president worden, wie weet. De VS en wij ook zitten daar zeer diep in een zelf gegraven put. ik geloof niet dat iemand in Evere of in Washington weet hoe men daar ooit uitgeraakt.
  Recent kwam Zbigniew Brzezinski, de Amerikaanse geostrateeg en nationaal veiligheidsadviseur, te sterven. Hij creëerde die diep put in 1979 bijna 40 jaar terug. In de media hemelde men die man op als een brilliant denker. Een smeerlap, massamoordenaar, arrogante klootzak en stomkop die de wereld ongeziene schade toebracht, dat was hij. Maar dat durfden onze kranten en boekskes niet schrijven natuurlijk. Ze zwegen allen zedig over Afghanistan.
  Verder blijft U maar tot vervelens toe herhalen dat ik de versie van George W. Bush over die aanslagen van 9/11 blijf geloven. Waar in ’s hemelsnaam haalt u dat? Ik ga hier niet meer herhalen wat ik reeds voorheen schreef. Lees het.
  Willy Van Damme

 3. Nu valt u toch door de mand als hoveling van het grootkapitaal. Mocht u werkelijk denken dat terreur iets met salafisme te maken heeft, bekijkt u dan de volgende documentaire twee keer. Schrijf de eerste keer uw tegenargumenten tegen het betoog op.

  U komt tot de conclusie dat terreur gewoon door de Europese belastingbetalers betaald wordt. Houd het volk arm en dom…
  Nils
  Antwoord:
  Hoveling van het ‘grootkapitaal’? Mijn visie op die terreur is dat het niets met salafisme te maken heeft maar alleen met de machtshonger van Israël en het westen die deze bendes steunt.
  En de westerse belanstingbetaler draait inderdaad deels op voor die terreurgolf.
  Sommige westerse landen gaven al honderden miljoenen uit om in Syrië, Libië en Jemen die groepen te steunen. Toen onze F16’s met unanieme goedkeuring van ons parlement Libië bombardeerden resulteerde dat in het aan de macht brengen van die bendes.
  Dat geld voor die Belgische contributie kwam toch uit onze nationale begroting en dus van de belastingbetaler. Met andere woorden: U en ik droegen bij tot het aan de macht brengen van al Qaeda. Denk er eens over na bij de volgende verkiezingen.
  Willy Van Damme

 4. Wanneer naar terreur over de laatste 20 jaar gekeken wordt kan men niet om een Bassam Ayachi, een Khalid Zerkani, een Jean-François Bastin…. om maar over het Brusselse te spreken, heen, zoals hier op deze blog meermaals gebeurd is en dan meestal in verband met de oorlogssituatie in Syrië.

  De activiteiten van deze figuren bij het rekruteren en hun linken met de zware criminaliteit zijn bij de Belgische autoriteiten altijd al goed gekend geweest.

  De NYTimes geeft het trouwens met zoveel woorden aan in een artikel ‘A Brussels Mentor Who Taught ‘Gangster Islam’ to the Young and Angry’ van 12/04/2016.

  “Philippe Moureaux, Molenbeek’s mayor from 1993 until 2012, said that on meeting Mr. Ayachi, “it was clear he was an extremist,” but that he considered this the responsibility of the Belgian federal security service, not of municipal officials like himself.
  Johan Leman, an anthropologist and a Molenbeek community worker, said he had sounded the alarm over the center’s activities but received no response…. Mr. Leman, who was serving on the government’s anti-discrimination commission, filed a lawsuit accusing the Islamic Center of promoting anti-Semitic and anti-American views…..”

  Zoals steeds met dergelijke artikelen zijn die bedoeld om mist te spuwen en de agenda te dienen: “Moureaux en Leman treft geen blaam – zij hebben gedaan wat moest, maar waren machteloos”

  Daarnaast is er dan bijvoorbeeld de SP.a ondervoorzitter van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, Fouad Ahidar , die dan weer Bassam Ayachi voor zijn werk feliciteert en er (ironisch ?) aan toe voegt dat het feit dat hij niet door de staatsveiligheid wordt lastiggevallen geldt als bewijs van zijn integriteit.

  Dat die activiteiten van het rekruteren voor de zware criminaliteit teruggaan tot voor 9/11 en dat die georganiseerd worden door de internationaal samenwerkende veiligheidsdiensten wordt duidelijk wanneer men terug denkt hoe bijvoorbeeld een Abdessartar Dahname en een Bouari el-Ouaer die in Molenbeek gerekruteerd werden voor de moord in Afghanistan 2 dagen voor 11 september 2001 op Ahmad Sjah Massoud, een opposant van Osama Bin Laden.

  Wereldwijd zijn de veiligheidsdiensten betrokken bij het installeren van deze rekruteerders. De CIA bezorgde bijvoorbeeld de blinde Sjeik Omar Abdel-Rahman visa om naar de VS te komen vanaf 1986. (http://www.historycommons.org/timeline.jsp?complete_911_timeline_alleged_al_qaeda_linked_attacks=firstwtcbombing&timeline=complete_911_timeline). De CIA zorgde ervoor dat Fethullah Gülen een verblijfsvergunning kreeg in de VS enz.

  De Belgische staatsveiligheid speelt binnen die samenwerking een belangrijke rol met het NATO hoofdkwartier in Evere en met SHAPE en dat reeds ten tijde van ‘Operation Gladio’ met oa. de moorden van de Bende van Nijvel.

  Het zijn helaas niet de onthullingen van een Roland De Meersman en zijn vzw BAAN die daar veel zullen aan veranderen.
  Luc Demeyer
  Antwoord:
  Bedankt om die feiten allemaal nog eens op een rijtje te zetten. Het is mij na de aanslagen in Manchester en nadien in London en de informatie hierover overduidelijk dat MI6 een der voornaamste drijvende krachten is achter die salafistische groepen. Het verklaart perfect waarom na twintig jaar van ‘war on terror’ die terreur alleen maar is blijven groeien.
  Weken na de recente aanslagen in het Verenigd Koninkrijk waren essentiële huiszoekingen zelfs nog niet eens gedaan. Alle aanslagplegers bleken trouwens goed gekend bij MI6 en soms door hen naar het Midden-Oosten gestuurd om die regio in een groot jihadistan om te vormen.
  Wat betreft Gladio denk ik dat u beter kijkt naar onze militaire veiligheidsdienst. Gladio in België had voor zover ik weet twee afdelingen. En waarom men Bassam Ayachi liet doen is echt een raadsel. Ik vermoed dat de CIA/Mossad hem beschermden.
  Philippe Moureaux is een machtig man en een geslepen vos en zeker niet mijn vriend, maar als ze hogerop in de hiërarchie Bassam Ayachi laten doen, wat kan een Moureaux en zeker Leman dan doen? Toch niets.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s