Macron – Neen bedankt, geen nood aan!

Wie ooit ‘Le Chinois à Paris’, de Franse film van regisseur Jean Yanne, gezien heeft weet welke illusies de Franse elite zich ondanks een eindeloze serie verloren oorlogen nog steeds maakt. De film vertelt het verhaal van de Chinezen, nog onder Mao Zedong, die Frankrijk zonder een schot te lossen hadden veroverd. Waarbij Franse met gouddraad overbeladen generaals vruchteloos op zoek gaan naar de sleutel van hun ‘force de frappe’, hun atoomwapen.

Tot een Chinees vriendelijk op de deur klopt, de kamer betreedt, een schuif opentrekt en onderaan die schuif een ouderwetse sleutel ontdekt. De farce de frappe dus. De Chinezen worden uiteindelijk wel verslagen maar dit alleen door het bandeloze gedrag van de Fransen die de ‘zuivere’ Chinezen – Mao leefde nog – totaal corrumpeerden. Waarna zij dan maar naar het Vaticaan trokken weg van die vuile decadente Fransen.

Kaas en wijn

Een bijtende satire op Frankrijk, het maoïsme en deels ook het katholicisme die zowel in China als in Frankrijk vijandige kritieken kreeg. Een film die nochtans in zijn genre een meesterwerk was, te vergelijken met The Life of Brian van Monthy Python.

Emmanuel Macron - 2

Emmanuel Macron wil van Frankrijk terug een grootmacht maken, een niet te realiseren idee. Het is een Trumpiaans make France great again. Macron wordt nu al zeker een falend president.

Die Franse mentaliteit blijft ook nu nog bestaan. Kijk maar naar het vlaggengezwaai en het geschreeuw tijdens de voorbije presidentsverkiezingen over grandeur, de nooit ingeloste slogans over een zogenaamd maar niet eens bestaand republicanisme en het illusoir gebleken ideaal van Liberté, Fraternité en Egalité.

Nieuwbakken president Emmanuel Macron kan gezien zijn gedane beloften natuurlijk moeilijk wat anders verkondigen dan dat soort gelul en had het tijdens zijn toespraak als president zelfs over het feit dat de wereld Frankrijk nodig heeft.

Als de wereld Frankrijk nodig heeft dan zal het voor zijn kazen, wijnen, champagne en cognac zijn. De rest maken de Chinezen tegenwoordig even goed, zo niet beter en bovendien veel goedkoper. En zij hebben veel geld, Frankrijk heeft veel schulden.

Hij is nu gaan schreien bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Om samen te dromen van nieuwe imperialistische avonturen? Een nieuw Libië, Oekraïne of Syrië? Misschien kan iemand Macron en zijn entourage eens uit die droom wakker maken en hem zeggen dat de Franse rol in de wereldpolitiek voorbij is.

In plaats van tienduizenden zwaarbewapende jihadisten naar Syrië en elders te sturen – dit uiteindelijk alleen om Israël te plezieren – zou men beter de binnenlandse problemen van armoede en de vervreemde voorsteden aanpakken. Emmanuel Macron, verkoper van illusies. Sukkel.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Macron – Neen bedankt, geen nood aan!

 1. Ik betwijfel of Macron een sukkel is. Hij heeft het alleszins verder gebracht (in zijn leven, zoals de dappere Vlaming het zó precies uitdrukt) dan wij moedige verkondigers van het onrecht.
  Ik mag Macron niet. Hij heeft een jongensachtig uitzicht maar dergelijke mannen kunnen heel gevaarlijk zijn – of worden. Hij was bankier en nu president van Frankrijk. Chapeau !
  Natuurlijk weet hij (ook door de vele raadgevers) wat hij moet vertellen aan de fiere, kleine, Franse haantjes die graag weinig werken, goed verdienen (dus goed eten en drinken en etalage maken met hun charmes, enorme liefdesmogelijkheden enz..)
  Frankrijk heeft zo zijn typische kenmerken, zoals de Duitsers fier zijn dat Duitsland schandalig rijk is – maar dat het absoluut nodig is dat zij, die ongewoon intelligente en moedige Duitsers, verder pover moeten leven om de roem van het Duitse volk oprecht te houden.
  Wij, dappere Vlamingen willen een kasteel van een huis met een grasperk als een speelweide.
  De Walen: die moeten ook maar zo hard werken en … patati …et patata !
  Ieder volk werd gevormd tot wat de machthebbers wilden. Ieder volk beseft weinig of niet wat het precies is.
  Ik geloof dat De Gaulle het zei: “La politique est l’art des possibilités!”
  Chirac gaf zelfs humoristisch toe dat hij moest liegen om te kunnen verkozen worden.
  De mens zal in zijn tegenwoordige geesteshouding niet kunnen veranderen.
  Waarom? U weet het als niemand anders, Willy, omdat hij noch goed noch slecht is.
  Wat we nodig hebben is een ander wereldbeeld. Volgens mij, die nochtans geen communist ben, een wereldwijd systeem dat gebaseerd is op het Marxisme. Dus een aan onze moderne tijd aangepast socialistisch wereldbestel. Een illusie? Dat zal wel ! Vooral daar het Marxisme na de negatieve ervaringen in Oost-Europa en de enorme militaire druk en oorlogen van het Westen – en bovenal door de duivelse negatieve beïnvloeding door de kapitalisten en hun Kerkse vrienden voortdurend een Marxist voorstelt als slechter dan de moordenaar Barabas.
  Intussen wordt zoveel mogelijk geijverd (vooral door de deep State in de U.S.A) om een soort preventieve nucleaire oorlog de arrangeren tegen Rusland en ook wel, indien absoluut nodig voor de economie, tegen China.
  Leve de Nato,! Leve het vrije Westen ! Leve onze gelukkige kinderen en kleinkinderen !
  God is mit uns !
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  Met sukkel wou ik gewoon stellen dat de man zich op grote schaal illusies maakt en die ook poogt te verkopen. Zolang hij niet de realiteit ziet wat betreft de positie van Frankrijk zal hij mislukken. En daar lijkt het naar uit te zien.

  Vlaggengezwaai en slogans zijn mooi maar helpen niets om de problemen op te lossen. En uiteraard is Macron een intelligent man. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen zware fouten kan maken en zo bewijzen feitelijk een dommerik te zijn.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s