Syrië – Militaire vrienden

Een foto die zeker een prijs zou moeten verdienen is deze die dinsdag in Turkije door het staatspersagentschap Anadolu werd vrijgegeven van een ontmoeting van de stafchefs van het Turkse, Russische en Amerikaanse leger. Een bijeenkomst bijgewoond door een serie andere topofficieren.

Onderwerp was natuurlijk de erg gespannen toestand in de buurt van de Syrische steden al Bab en Manbij waar de Turken en hun salafistische bondgenoten schieten op de troepen van de alliantie bestaande uit de Koerdische partijen YPG/PKK/VS en een stel huurlingen genaamd het Syrisch Democratisch Front (SDF).

Turks-Russisch-Amerikaanse militaire toplui - 7 maart 2017

Voor het eerst samen aan tafel, de Amerikaanse stafchef generaal Joseph Dunford, de Turkse stafchef generaal Hulusi Akar en de Russische stafchef generaal Valeriy Gerasimov. De bijeenkomst in Antalya toont duidelijk de uiterst gevaarlijke spanning die zich de voorbije maanden ontwikkelde in het noorden van Syrië. De vraag is of die vergadering voldoende was om dat gevaar te bezweren. De coalitie van YPG/PKK/VS lijkt hun bezetting van de stad Manbij niet te willen opgeven. Tot woede van Turkije en groot ongenoegen van Damascus. En ook nog gisteren en vandaag schoot het Turkse leger op haar tegenstanders, incluis het Syrische leger. Wat betekent dat de plooien niet zijn gladgestreken. Merkwaardig is dat onze kranten hierover geheel zwijgen en deze toch rare foto niet eens publiceerden.

Daarbij bezetten die laatsten de stad Manbij en omgeving en de Turken met hun jihadisten van het zogenaamde Vrij Syrische Leger (VSL) het vlakbij gelegen stadje al Bab. Met Turkije die via minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglure vandaag nog maar eens stelde Manbij te willen bevrijden van de ‘terroristen’ van de YPG/PKK.

Hier vielen bij onderlinge gevechten langs Koerdische zijde al doden, werd het Amerikaanse leger dus door ‘bondgenoot’ Turkije beschoten en zijn enkele Syrische soldaten gevangen genomen en gewond geraakt. Ook zouden al een paar strijders van de YPG/PKK door de Turkse invasietroepen vermoord zijn.

Amerikaanse gevechtshelikopters - Lafarge Cementbedrijf - Raqqa provincie - 6 maart 2017

Een satellietfoto van een in alle stilte en alle illegaliteit door de VS gebouwde luchtmachtbasis in het uiterste noordoosten van de provincie Aleppo, gelegen ten oosten van de Eufraat. Het is de oude cementfabriek van de Frans-Zwitserse bouwmaterialengroep LafargeHolcim gesitueerd vlakbij het stadje Kharabisk en op een dertig kilometer van de stad Ayn Isa.

Het gebied is nu in handen van de YPG/PKK/VS en was voorheen bezet door ISIS en voordien door andere terreurgroepen. Om de fabriek draaiende te houden betaalde Lafarge beschermingsgeld aan die groepen waaronder ISIS. Hierover loopt in Frankrijk nu een proces. Boven links, zie cirkel, staat een Black Hawk helikopter.

Bronnen gelieerd aan de YPG/PKK stellen dat de VS ook het vliegveld in de stad Kobani/Ayn al Arab aan het uitbouwen is om er grote vliegtuigen te kunnen ontvangen. De strijd om Rakka zal vermoedelijk in april definitief losbarsten.

Het gevolg is dat Amerikaanse troepen en een alliantie van Russische en Syrische eenheden in het door de YPG/PKK/VS bezette gebied naast elkaar stellingen innamen om zo de Turkse invasiemacht te weerstaan.

Waarna Erdogan woensdag verklaarde dat hij zonder steun van Moskou en Washington afziet van de inname van Manbij. Ook ‘betreurde’ de Turkse regering gisteren dat haar bondgenoten kiezen voor steun aan die Koerdische ‘terroristen. Wat nu dus in Ankara nog maar eens anders klinkt. Het bewijs van grote interne ruzies in Ankara.

Erdogan is morgen vrijdag in Moskou en zal mogelijks gedwongen worden kleur te bekennen en zich neer te leggen bij zijn feitelijke nederlaag. Wat men in het openbaar natuurlijk heel netjes zal verpakken met desnoods de grootst beschikbare strik errond en de breedst mogelijk glimlach.

Wat Ankara hier doet is militaire druk uitoefenen om de YPG/PKK alsnog naar de oostelijke oever van de Eufraat te jagen, kilometers ver van Manbij. Maar voor de YPG/PKK, sprekend via de Manbij Militaire Raad, is dit echter onaanvaardbaar. Ze willen de Russen en het Syrische leger hooguit een corridor van een 5 à 10 kilometer gunnen tussen hen en de Turken. Een gehele Syrische overname van Manbij kan voor hen dus niet.

Al Bab - Manbij - Aleppo - Militaire situatie - 1 - 9 maart 2017

Een overzicht van de militaire situatie rond de steden al Bab en Manbij. Donkergroen in het noorden is het Turkse leger, rood is het Syrische leger, zwart is ISIS en geel is de YPG/PKK/VS. Het is voor zover geweten de beste op het internet beschikbare kaart. Westwaarts gericht staat het Syrische leger met de Russen. Ernaast en noordwaarts heb je de VS. Men kan hier ook de aanwezigheid van de Syrische overheid in Manbij zien. Het Syrische leger is gisteren dit grensgebied nu officieel binnengetrokken. Ook zou het stadje Arima, tussen al Bab en Manbij, zijn overgedragen aan het Syrische leger.

Je ziet hier perfect hoe de VS in een militaire alliantie samenwerkt met het Russische en Syrische leger. De VS brachten hier recent versterkingen aan en sturen nu ook officieel een 400 mariniers naar Syrië, samen met heel zwaar geschut. Volgens het Pentagon zijn er al een 500 Amerikaanse ‘adviseurs’, waarschijnlijk rangers, maar maar vermoedelijk zijn het er veel meer. Dit lokaal akkoord toont heel waarschijnlijk waarheen de oorlog tegen Syrië in de nabije toekomst gaat evolueren.

De kaart dateert wel van 5 maart en sindsdien bereikte het Syrische leger voor het eerst sinds 2012 de oever van de Eufraat en de drinkwaterinstallaties van al Khafsah. Men bestormt op dit ogenblik trouwens al de zuidelijker gelegen legerbasis van Jirah, de poort naar de provincie Rakka en die weg ligt dan ook bijna open. Het gaat dus snel.

Of die op de kaart getoonde aanwezigheid van Iran in de stad Aleppo veel te betekenen heeft dient men te betwijfelen. Iran speelde een grote rol bij het verjagen van die terreurgroepen uit de stad maar de indruk is dat die gevechtseenheden nu grotendeels weg zijn.

Vermoedelijk is die gespannen situatie in het noorden het onderwerp van de militaire gesprekken op topniveau. Een top die er totaal onverwacht kwam en in het grootste geheim werd voorbereid en door de Turken zonder persaanwezigheid werd georganiseerd. De Turken maakten het ook pas nadien publiek. Die drie topmilitairen samen naast elkaar op een foto is dan ook totaal ongezien.

Dat het Turkse leger hier de Amerikaanse bondgenoten beschoot en de Russen op vraag van de VS bemiddelden is natuurlijk evenzeer ongehoord. Zeker nu men in de NAVO en onze westerse media al een paar jaar bezig is met een ongezien opbod om Rusland en president Vladimir Poetin zo monsterlijk mogelijk voor te stellen.

Eufraat - Syrisch leger - 7 maart 2017

Vol fierheid poseert deze Syrische soldaat aan de Eufraat. Een rivier die men gisteren voor het eerst sinds 2012 bereikte. De vroeger ijzersterke positie van ISIS in die provincie loopt stilaan ten einde. Ooit controleerden zij bijna de helft van dit gebied. De drinkwaterinstallaties, het voornaamste doelwit van het leger, lijken vrij weinig schade te hebben geleden. Wel legde ISIS naar verluidt er zeer veel mijnen en die dient men dus eerst onschadelijk te maken. Maar op dit vlak zal men in Syrië al wel een grote expertise hebben opgebouwd. Aleppo krijgt terug zicht op drinkwater.

En intussen is er over deze zaak bij de NAVO buiten de hier eerder geplaatste reactie niets te horen. En secretaris-generaal de Noor Jens Stoltenberg zwijgt helemaal. Geen donderpreek tegen Moskou ditmaal. Hetzelfde voor de generaals van het Pentagon of bijvoorbeeld de Nederlandse veiligheidsdiensten. Het is algemene stilte aan dit front.

Ook blijkt het hier eerder gebrachte verhaal over Amerikaanse luchtsteun bij de Syrische verovering van de stad Palmyra op ISIS te kloppen. Columnist Hassan Hassan, een fervent verdediger van die jihadisten en deels werkend vanuit de VS, was hierover behoorlijk boos schreef er zelfs een column over. Ook deze militaire samenwerking met Assad wordt zoveel mogelijk als een waar geheim stilgehouden.

Zouden Nederland en België die toch een bondgenoot zijn van de YPG/PKK/VS hier desnoods het Turkse leger en haar salafistische huurlingen gaan aanvallen? Met Russische steun? Dat wordt in Brussel en Den Haag natuurlijk lachen. Is het te verwonderen dat onze media over die voor het Westen gênante situatie als dat kan liefst zwijgen? Natuurlijk niet. Voor wanneer een bezoek van Assad aan de EU?

Willy Van Damme

NASCHRIFT

Over het gesprek van vrijdag tussen de Turkse president Recep Erdogan en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin is officieel niets geweten. Buiten weinig zeggende officiële verklaringen van beide bewindslui was er amper nieuws of iets schokkend te horen. Behalve dat Erdogan nu ook Hayat Tahrir al Sham, het vroegere Jabhat al Nusra ofte al Qaeda, noemde als terreurgroep die men moet bestrijden. Wat op zich natuurlijk veelzeggend is.

Het betekent op papier dat alles bij het oude blijft zoals hier eerder beschreven. En dat oogt niet goed voor Erdogan en zijn regering. Toen Poetin en Erdogan gezamenlijk een verklaring aflegden aan de pers was het uit de gezichten af te lezen dat die gesprekken zeer moeilijk waren geweest. Zo kon er bij beiden geen glimlach af en leek vooral het gezicht van Poetin nors en op onweer te staan.

Niet verbazend natuurlijk. De dag voordien waren er op het internet beelden te zien van leden van de PKK/YPG die samen met Russische soldaten dansten. Soms onder toezicht van Amerikaanse militairen. Ook zijn er foto’s van Russen en leden van de YPG/PKK die onderling militaire insignes uitwisselden.

Beelden genomen door het persbureau ANNA, Abchazisch Nationaal Nieuwsbureau.Abchazië is een van Georgië afgescheurde Russische vazalstaat. En dat moet gezien de symboliek in Ankara voor zeer groot ongenoegen hebben gezorgd. Zeker daar ze juist voor het vertrek van Erdogan naar Moskou publiek werden gemaakt.

Russische soldaat wisselt een embleem van de Manbij Militaire Raad - 9 maart 2017

Een donderdag gepubliceerde foto van een Russische militair en een dame van de YPG/PKK die vlakbij Manbij onderling emblemen uitwisselden. Als teken richting Erdogan kan dat wel tellen.

Het was een duidelijk signaal van Poetin richting Erdogan over de Russische relaties met de YPG/PKK. Terwijl de VS gans de grens met Turkije wou gunnen aan de YPG/PKK – met als bedoeling zo in navolging van Syrië en Irak ook Turkije geheel te destabiliseren – zo wil Moskou eveneens op goede voet komen met die YPG/PKK.

Mits echter voor Damascus aanvaardbare voorwaarden die dus zeker niet zover gaan als wat de VS wil. Erdogan heeft dus de keuze tussen een politiek die een ware ramp is voor zijn land en een die minder gevaarlijk is. Reden waarom Ankara nu op rampkoers zit met haar ‘bondgenoten’ van de NAVO en liever vriendjes is met Moskou.

Het toont wel de machteloosheid aan van Erdogan en zijn regerende AKP-partij. Erdogan mag dan wel roepen, tieren en dreigen tegen de VS en nu ook Nederland. Meer kan hij echter niet doen. Erdogan is als die pokerspeler die geen kaarten heeft.

Hier staat hij geheel machteloos en legde hij zijn lot in handen van Poetin. In Turkije echter legt dit hem dan geen windeieren en kan hij zich profileren als de redder des vaderlands en hopen aldus betere kansen te hebben om dat referendum over de nieuwe staatsstructuur en zijn presidentschap te winnen. En misschien is het hem in de huidige situatie daar ook om te doen.

 

Vladimir Poetin en RecepTayyip Erdogan - Augustus 2016

Toen in augustus 2016 kon er tijdens het gesprek van Poetin met Erdogan voor de foto nog een glimlach af. Dat bleek vrijdag echter niet meer mogelijk. Wel keerde Erdogan zich ditmaal ook officieel af van al Qaeda en plaatste hij die op gelijke voet met ISIS en de YPG/PKK. Turkije is nu ook begonnen met het aan banden leggen van de Amerikaanse hulpkorpsen zoals het Mercy Corps die vanuit zijn land die door salafistische terreurgroepen gecontroleerde Syrische gebieden bevoorraden.

Zijn droom voor een groter Turkije met stukken van Syrië en eventueel Irak en met Erdogan als de nieuwe kalief is definitief weg. Turkije is een groot en welvarend land geworden maar is niet instaat om op zijn eentje, eventueel nog met steun van Qatar, dat te realiseren.

Hij staat alleen en de gebeurtenissen bij Al Bab en Manbij bewezen dat zijn alliantie met Rusland weinig voorstelt. In wezen hebben trouwens alleen Rusland, Iran, Irak, Syrië en Libanon er baat bij. Voor Erdogan is het enige, zij het zeer belangrijke, voordeel dat er geen grote door de PKK gecontroleerde staat komt aan de Turkse zuidergrens. Staat die dan eventueel zou kunnen lopen van de grens met Iran tot vlakbij de Middellandse Zee. 

Turkije is dan ook de mogelijk grootste verliezer van de oorlog tegen Syrië. De PKK heeft nu een betere uitvalsbasis dan ooit om Turkije aan te vallen dan het ooit had. In plaats van een nieuw mini-Ottomaans rijk heeft Erdogan er nu een grote uitvalsbasis voor aartsvijand de PKK bi gekregen.

En gezien wat er de voorbije zes jaar tussen Turkije en Syrië gebeurde zal men in Damascus met het grootste plezier die PKK de nodige ruimte geven om Turkije te pesten. Erdogan zal dus wel moeten een vriend van Bashar al Assad te worden om dat groot gevaar onder controle te houden. 

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Syrië – Militaire vrienden

 1. Het gevaarlijke is dat de CIA resp. Pentagon ieder hun eigen insteek hebben, niet aan dezelfde kant staan in oorlogen, ook deze.
  De politiek heeft over het Pentagon wel zeggenschap, niet over Het Witte Huis, laat staan de CIA.

  Terzijde, doch van grote betekenis, is het exploiteren van het Turkse stemvee in de EU – voor ‘JA’ voor hun eigen slavenkolonie.
  (media verder gemuilkorfd, permanente politiestaat, einde aan scheiding der machten, etc., genocide op Koerden is te verwachten, Turkije trekt de EU in/naar zich toe).

  “Democracy is like a train. We shall get out when we arrive at the station we want.”
  “Sultan” Erdoğan[1]
  http://rationalwiki.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

  Erdoğan´s vijfde colonne heet Ditib
  Het is de 15e mei 2015. De beurshal in Karlsruhe is met 14.000 bezoekers propvol. De sfeer is explosief. “Beginnen we vanuit Duitsland het nieuwe Turkije op te bouwen?”
  Medeorganisator van het optreden was de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD), een lobbyorganisatie van de regeringspartij AKP in Europa. Zij werkt samen met het rechtstreeks aan de Turkse minister-president ondergeschikte instantie voor religieaangelegenheden Diyanet en met Ditib –
  http://info.kopp-verlag.de Door: Peter Orzechowski Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

  “Furthermore, Erdogan is seeking support from the National Action Party (MHP), and its paramilitary wing — the Grey Wolves.
  SOTT: intern. body of 152 volunteer editors https://www.sott.net/article/312081-Erdogans-deep-state-revival-Ankara-creating-monsters-in-menacing-power-grab

  UETD Hollanda’ya üye olabilmek için buraya tıklayınız.
  http://www.uetd.nl/nederlands/
  Vertelt over zichzelf: is een non-gouvernementele [?!, pertinent onwaar!] lobbyorganisatie,

  p.s.: de globalisten beogen dat het nooit meer vrede wordt in het M.O. – ‘The Long War’ – doctrine neergelegd door the Rand Corporation – een (nazi) denktank. Wij de kosten, schade en overige nadelen – er niks over te zeggen; de globalisten de totalitaire macht.’Het Grote Plan’
  Milou Vorst
  Antwoord:
  Het probleem van Recep Erdogan en zijn AKP is zeer ernstig en complex. Veel Turken in West-Europa blijven erg gehecht aan hun land en dan kan men hen natuurlijk moeilijk kwalijk nemen. Nederlanders in New York leven ook mee met Nederland bijvoorbeeld. Zolang Turkije een seculiere – zij het soms dictatoriale – staat was hoefde dat voor West-Europa geen probleem te zijn.

  Turken zijn mensen zoals wij allemaal, soms lui, soms erg actief, soms vals, soms doodeerlijk, al eens dom en als een superslim. Maar nu de Turkse afdeling van de Moslimbroeders er de macht greep en stevig in het zadel zit ontstaat er wel een reuzengroot probleem.

  Recent las ik een verhaal hoe Qatar en Turkije samen religieuze boeken gingen produceren om gevluchte Syrische kinderen ‘op te voeden’. Men kan zich zo al de inhoud inbeelden. Puur salafistische indoctrinatie natuurlijk.

  Gezien de nauwe contacten van de regering van de AKP (Moslimbroeders) met de Turkse religieuze instellingen in West-Europa moet men echter het ergste vrezen denk ik. Er dreigt naast Qatar, Koeweit, Bahrein en Saoedi-Arabië een nieuwe bron van salafistische propaganda op ons af te komen. En dat kan alleen maar als zeer verontrustend gezien worden.

  Ik las vandaag een Turkse tweet die stelde dat Nederland maar 48.000 militairen heeft maar wel enkele honderdduizenden Turkse Nederlanders. Hoe onze regeringen dit gaan aanpakken is mij een raadsel. Zeker is dat ik er niet gerust in ben.

  Verder is uw verhaal over ‘globalisten’ en ‘nazi Rand Corporation’ veel schelden zonder echter enige nuance aan te brengen en is ook totaal ondoordacht. Ik ben ook voorstander van een globalisatie maar die is niet diezelfde als die welke bepaalde westerse machtscentra beogen en waar alleen multinationals of het IMF beter van worden.

  Het is dankzij de globalisatie van de wereldhandel na WOII dat Azië en nu ook al deels Afrika zich uit zijn armoede en afhankelijkheid wisten te trekken. Multinationals konden er werken maar onder de voorwaarden die deze land stelden. De globalisatie zorgde bijvoorbeeld voor een sterk China. Zonder globalisatie was er nooit iets als BRICS geweest.

  Het gevolg is dat staten als Vietnam, Thailand, Zuid-Korea, China en ook Indië zich tegen een sneltreinvaart konden ontwikkelen. Het leven is er zeker geen paradijs maar wel veel beter geworden. Dankzij die globalisatie.

  Het zorgde voor een miljardendollarstroom richting Azië en nu al Afrika en ginds voor een ongeziene massale accumulatie van kapitaal die veel verder gaat dan die we ooit in de VS en West-Europa in de 19de en 20steeeuw zagen.

  Ook is de wereld een dorp geworden en kunnen we nu in het kleinste dorp in België en Nederland proeven van de meest exotische gerechten en Chinese of Iraanse films zien. Met familie en vrienden die in Beijing, New York of Teheran wonen. Toch mooi en boeiend.

  Verder is de Rand Corporation een van de betere van die Amerikaanse studiebureaus. The Atlantic Council, het Brookings Institute of het Center for Middle Eastern Studies zijn op dat vlak veel erger. Sommige rapporten van Rand zijn zelfs boeiend en getuigen van een zekere beheerstheid. Rand krijg van mij soms een juist voldoende, de rest steevast een nul.
  Willy Van Damme

 2. En als de *topeurofielen*dan nog beginnen met achterkamertjespolitiek is het helemaal linke soep!!

  http://politiek.tpo.nl/2017/03/13/rutte-en-merkel-deden-turkije-geheime-toezeggingen-eu-turkije-vluchtelingendeal/
  Ottorongo
  Antwoord:
  Dat soort gesprekken gebeurt altijd achter gesloten deuren. Ook die bijvoorbeeld soms binnen verengingen, politieke partijen en bedrijven. Er is het openbare deel en het geheime deel. Ik heb het nooit anders geweten.

  Wat ik reeds stelde is dat wat er tussen Merkel en Erdogan werd besproken grotendeels geheim bleef. Wel is geweten dat De EU via Griekenland alle vluchtelingen die vanaf een bepaalde datum arriveerden terug zouden worden opgenomen door Turkije. In ruil mocht Turkije dan een gelijkaardig aantal vluchtelingen naar de EU sturen. Daar was – publiek – geen cijfer op geplakt.

  In de praktijk echter zien we voor zover geweten geen vluchtelingen in Griekenland meer arriveren of toch heel weinig. Ik hoor ook nergens meer van vluchtelingen uit Turkije die hier in de EU aankomen. Verder is het mij onduidelijk waarop Die Welt zich baseerde. Ik ken te weinig Duits om dat te lezen. En daar het akkoord geheim is dat voor mij wel een belangrijk element om weten.

  Verder lijkt het mij twijfelachtig dat in de EU alleen Rutte en Merkel op de hoogte zouden zijn. Het akkoord van Merkel met Erdogan is volgens mijn opinie echter het allerbeste wat men kon bereiken. Ik hoor bullebak Erdogan ook niet meer zeuren over die vluchtelingen, visa’s en toetreding tot de EU. En dat valt toch op.

  Bovendien heeft hij zijn regering in de EU nu helemaal persona non grata gemaakt. Het opiniestuk van Dirk Rochtus in De Morgen vandaag was zeer goed en geeft de toon aan. Evenals de reactie van het Nederlandse SP-kamerlid Sadet Karabulut van Turkse afkomst die stelde dat Nederland geen Turkse provincie is. Dit was een pure provocatie van de AKP om in Turkije stemmen te winnen.

  Wel moet men ook optreden tegen de PKK die hier in het verleden zware criminele feiten zoals folteringen, afpersing en kidnappings organiseerde. En hierover is men veel te laks.
  Willy Van Damme

 3. De meer dan fantastische GLOBALISERING, dank u.

  Willy ik vond zojuist een site waar we meer kunnen leren van deagel corporation , het is een Joods Amerikaanse militaire contractor…. .
  Ze voorspellen dat tegen 2025 de Amerikaanse bevolking zal slinken van 300 miljoen naar een goede 60 miljoen.

  http://allnewspipeline.com/Biggest_Mystery_On_Internet_Solved.php

  A Partial List of Deagel Partners

  National Security Agency – http://www.nsa.gov/
  North Atlantic Treaty Organization (NATO – OTAN) – http://www.nato.int/
  Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) – http://www.oecd.org/
  OSCE – http://www.osce.org/
  Russian Defense Procurement Agency – http://www.fsoz.gov.ru
  Stratfor – http://www.stratfor.com/
  The World Bank – http://www.worldbank.org/
  United Nations (UN) – http://www.un.org/

  http://www.deagel.com/country/forecast.aspx?pag=1&sort=GDP&ord=DESC

  Willy, tegen 2025 zullen er hier in ons land nog 7 miljoen van de 11 overschieten, we komen er nog redelijk goed vanaf.
  Gilbert
  Antwoord:
  Ik begrijp de heisa niet die men en ook jij hier over maakt. Ik heb de begeleidende tekst bij die cijfers gelezen, wat cruciaal is om te begrijpen waar hun bizar cijferwerk vandaan komt, en ook naar de datum (26 oktober 2014) van publicatie. Waarna ik eens goed heb gelachen.

  Deagel baseert zich op de daling van het inwonersaantal in vooral de VS, en deels ook elders in het Westen, op de volgens hen komende instorting van het financieel systeem. Ze verwijzen daarbij naar wat men noemt het piramidespel (Ponzi-scheme) van onder meer de beurs in Wall Street. Wat volgens hen onhoudbaar is. Wat zou kunnen.

  Leuke voorspelling misschien maar ze is nergens door gestaafd. Het kan, het kan niet instorten. Geweten is natuurlijk dat het financieel en economisch systeem op en neer gaat. Dat ontdekte al Karl Marx in de negentiende eeuw. Maar hoe groot die catastrofe kan zijn en of dat in de VS zal leiden tot een omgekeerde migratie – vlucht uit de VS – is gewoon nattevingerwerk.

  De man die dat dan komt uitleggen noemt zich ook Dr. Doom. Zou hij zich niet beter Dr. Dom noemen? Wel is het – dankzij die globalisatie – een feit dat wat voorheen de arme machteloze Derde Wereld was nu een bron van technologie, industrie en kapitaal geworden is. Het is een revolutie op wereldschaal die groter in omvang is dan de industriële revolutie in West-Europa en de VS in de negentiende eeuw.

  En dit zal zeker ook demografische gevolgen hebben. De daling van de bevolkingsaangroei in bijvoorbeeld Indië. Zo wonen er nu duizenden Belgen in China. Voor 1980 waren er dat vermoedelijk 0. In die zin is de Chinese leider Deng Xiaoping voor mij de belangrijkste figuur uit de vorige eeuw.

  Hij personaliseerde de nieuwe Chinese economische politiek uit 1979 die op minder dan veertig jaar tijd van het straatarme China de economisch machtigste natie ter wereld maakte. Hij bracht wel geen nieuwe oplossingen en kopieerde gewoon van Taiwan, Singapore en Zuid-Korea. Maar hij deed het, wist zijn Chinese medeleiders te overtuigen en daarna de bevolking. En met succes.

  Je vorige twee reacties werden omwille van de racistische en zwaar beledigende toon naar de prullenbak verwezen. Ik wil het hier serieus houden en met dergelijk taalgebruik en vulgaire beweringen raak je hier niet binnen. Andere opinies dan de mijne zoals dit vormen echter geen enkel probleem.
  Willy Van Damme

 4. Dan is die 6 miljard euro ook weer weggegooid geld?

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2017/03/Turkije-zegt-vluchtelingendeal-op-en-gaat-2-miljoen-migranten-op-EU-loslaten
  Ottorongo
  Antwoord:
  In de Standaard van deze ochtend brengt Bart Beirlant dit probleem terug in beeld en geeft ook enkele cijfers. Of die kloppen weet ik natuurlijk niet. Er is volgens die cijfers op dit ogenblik door de EU al 777 miljoen euro gegeven, niet aan de Turkse staat maar aan VN-organisaties en ngo’s.

  Wie die ngo’s zijn weet ik natuurlijk niet. Dat kunnen er van de Moslimbroeders zijn of bijvoorbeeld een Belgische vereniging die zorgt voor vaccinaties bij die vluchtelingen. Maar als dat geld gaat naar onderwijs of gezondheidszorg dan kan ik daar alleen maar mee instemmen.

  De oorlog en die vluchtelingen zijn natuurlijk het gevolg van de politiek van de EU, VS en Turkije tegen Syrië, Libië, Irak, enzovoort. Had men al Qaeda en de Moslimbroeders in Syrië niet zitten bewapenen dan waren er natuurlijk nu geen vluchtelingen geweest en had men die 777 miljoen euro beter elders kunnen gebruiken.

  Maar figuren als een Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy moesten hoognodig in het Midden-Oosten de imperialist gaan uithangen en oorlog voeren. De rekening van die smeerlapperij valt dan ten koste van de begroting. Het zal hen zo te zien worst wezen.
  Willy Van Damme

 5. Zou het niet beter zijn Willy dat ze ophielden met die *geheime deals*dan konden de gewone burgers zich een betere en eerlijke mening vormen?Waarom moet er zoveel geheim gehouden worden voor de gewone burgers?Dan zouden zulke oproepen niet nodig zijn!

  Ottorongo
  Antwoord:
  Je haalt daar een zeer belangrijk punt aan. De bevolking is de ware macht van de natie en zij kiest om de zoveel jaren haar vertegenwoordigers die namens haar het beleid vorm moeten geven. Maar als die burgers constant over dat beleid worden belogen dan kunnen die burgers, de ware machthebbers, nooit op een deftige wijze een besluit vormen over het gevoerde beleid en met kennis van zaken hun nieuwe bestuurders kiezen.
  Willy Van Damme

 6. Geachte heer Van Damme,

  louter ter info het volgende :http://en.kremlin.ru/events/president/news/19243

  Mvg
  De muur
  Antwoord:
  Bedankt voor die link met boeiende info. Die gesprekken bij de Valdaiclub zijn het Russische antwoord op Davos. Het document is wel van een der vroegere edities. Zag o.m. Fillon, Ruhe en Prodi passeren.

  Ik heb de indruk dat men in de EU geleidelijk aan wil stoppen met de hetze tegen Rusland. Het recente voorakkoord van de Europese Commissie met Gazprom, de Russische gasdistributeur, lijkt mij een teken aan de wand.

  Ik heb die tekst wel maar met flarden zitten lezen. Het is ook zo’n heel groot pak informatie en soms teveel diplomatiek gezwets. Wel schaarde Poetin zich opvallend sterk achter de rechten van de vele gastarbeiders en vluchtelingen uit de regio waaronder de Kaukasus. Wat er bij vele Russen vermoedelijk maar moeilijk zal ingaan. Ook Wilders zou met zijn vunzige haatpreken ginds scoren hoor.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s