NRC en de doden in Donbas

Lezersbrief gestuurd naar de NRC betreffende het artikel van Eva Cukier ‘Raadselachtrige doden in de Donbas’ van 14 februari 2017.

Een wat late reactie daar ik het artikel ‘Raadselachtige doden in de Donbas’ van NRC 14 februari pas nu las. Dit verhaal is typerend voor de infantiele wijze waarop jullie over bepaalde zaken in de krant schrijven.

Zo heeft jullie medewerkster Eva Cukier het in dat artikel over de serie doden die er de voorbije twee jaar in Donbas of met de regio Donbas verbonden personen vielen. Daarbij kopt men in een tussentitel ‘De dode commandanten wisten meer over de rol van Moskou in het conflict.’

Conclusie voor de veelal weinig oplettende lezer is dus duidelijk: Moskou en president Poetin zijn hier de dader. Maar waarop baseert ze zich om die toch wel heel zware beschuldiging van seriemoordenaar te uiten? Erg simpel zo blijkt bij grondige lectuur van dat stuk.

Vooreerst stelt ze: “Experts noemen het onwaarschijnlijk dat Oekraïense spionnen erin slagen zo veel kopstukken te elimineren.”. De ‘experts’ dus. Maar wie die experts dan zijn en op welke basis men die onbekenden dan experts mag noemen en waarop die zich voor hun toch wel zwaarwichtige verklaring baseren weten we niet. Mevrouw Cukier schrijft het niet. Met andere woorden: Dit is een in het verhaal cruciale maar nergens door gestaafde bewering.

Wat verder in haar stuk heeft zij het weer over ‘experts’ als zij schrijft: “Experts sluiten de hand van Moskou in de aanslagen niet uit.” Hoe experts? Natuurlijk mag je bij onderzoek van onder meer criminele feiten nooit iets uitsluiten. Dus ook de ‘hand van Moskou’ niet. Maar voordien sluit ze, zich baserend op anonieme ‘experts’, wel de piste van ‘Oekraïense spionnen’ uit.

En dan citeert ze wat verder een zekere als Russisch onderzoeksjournalist omschreven Ilja Barabanov die stelt: “Zolang er actieve strijd werd geleverd, waren deze mensen nodig, maar na het tweede Minsk-akkoord nam de behoefte aan zichtbare commandanten sterk af.” Iets wat, stelt ze, welke Ilja Barabanov vorige week schreef op basis van anonieme bronnen. Anonieme bronnen dus.

Vooreerst is die verklaring van Barabanov een die niets zegt over de moorden en dus over deze zaak ook geen enkel uitsluitsel geeft. Bovendien stond er vorige week in de NRC nog te lezen over zware gevechten in de Donbas. De verklaring van Barabanov wordt dus tegengesproken door de feiten.

NRC - Raadselachtige doden in de Donbas - Eva Cukier - 14 februari 2017

Zich baserend op niet nader genoemde ‘experts’, ‘anonieme bronnen’ en twee opposanten weet Eva Cukier al waar men de daders voor die serie moorden in de Donbas moet zoeken. Neen, zeker niet bij de CIA maar uiteraard bij Poetin en zijn maatjes. Wat dacht je? Infantiele journalistiek dus.

Ook is Ilja Barabanov een opposant die in 2010 van de door de Franse regering gefinancierde ngo Reporters sans Frontières en het Franse staatspersbureau Agence France Press de Peter Mackler Prijs kreeg. Een lieveling van het Westen dus. Geen probleem maar men moet die man wel politiek correct situeren.

En dan is er die andere persoon die mevrouw Cukier opvoert als: ‘de Oekraïense analist Dmytro Snjehyrov’. Die wordt in Oekraïne onder meer omschreven als een ‘sociaal activist’ en blijkt ook een Oekraïense journalist te zijn die uitblinkt in ultranationalistische verhalen met als continue thema: Het verraderlijke Rusland en het ‘monster’ Poetin. Ook hier kleeft men er het neutrale woord ‘analist’ op terwijl men eerder van een tegen Rusland agerende politiek activist zou moeten spreken.

Volgens Cukier ziet Snjehyrov: “.. geen toeval in de moorden.” Waarna zij verder gaat stellende: “De dode commandanten beschikken over informatie over de rol van Moskou in het slepende conflict, en worden door het Kremlin mogelijk als risico gezien.” ‘Mogelijk’ dus. Of mogelijk niet? En welke informatie hadden ze dan? Ook dit is dus een gewoon uit de losse pols geschudde nergens door serieuze bronnen gestaafde bewering.

Een journalist hoort te berichten op een evenwichtige wijze met woord en wederwoord, meerdere bronnen te raadplegen en bij dergelijke zaken ook steeds een open geest te behouden. Hier is het simpel, op basis van niet genoemde ‘experts’, ‘anonieme bronnen’ en twee gekende tegenstanders van Rusland is het voor haar duidelijk: ‘De dode commandanten wisten meer over de rol van Moskou in het conflict.

Zou het bijvoorbeeld ook niet simpelweg kunnen dat gezien het aantal doden er hier sprake is van meerder motieven voor die moorden en dus meerdere daders? Het is maar een van de mogelijkheden natuurlijk. En ook in zwaar bewaakte plaatsen kunnen er aanslagen gebeuren. Heeft mevrouw bijvoorbeeld ooit gehoord van de moord op president J.F. Kennedy? Of de vrij recente bomaanslag op een politiekantoor in het zeer sterk bewaakte Damascus?

Maar dit soort journalistiek is ergerlijk genoeg verre van het enige voorbeeld waaraan de NRC en de andere Westerse massamedia zich schuldig maken. Het artikel doet mij trouwens denken aan die ‘schokkende’ rapporten over Syrië van Human Rights Watch en Amnesty International die, gebaseerd op niets anders dan opposanten en anonieme bronnen, de zwaarst mogelijke beschuldigingen uiten aan het adres van de regering in Damascus.

Willy Van Damme

Advertenties

16 thoughts on “NRC en de doden in Donbas

 1. Ik heb de naam Cukier eens gegoogeld, en zonder de ‘antisemiet’ 🙂 te willen uithangen komen die leugenachtige stukken over Rusland wel erg vaak uit dezelfde hoek.

  Er bestaat allang een trend dat westerse media worden opgekocht door Israëlische en/of zionistische Amerikaanse miljardairs, maar nu zie je ook het fenomeen dat de buitenlandredacteurs op alle redacties worden vervangen door trouwe zionisten. (niet te verwarren met ‘joden’)

  Ik had nooit gedacht dat ik dit zou moeten schrijven, maar ja, het is echt waar: er bestaat een zionistisch complot om controle over de wereld te verwerven. Al de neokoloniale oorlogen sinds vader Bush, al de Arabische lentes, de meeste staatsgrepen in de wereld, de ongewenste massa-immigratie in het Westen, de recente vluchtelingencrisissen, de daling van de welvaart en de ‘austerity’ overal opgelegd door Goldman Sachs, een zogezegde zakenbank die feitelijk de EU leidt en dus de plundering van katholiek en orthodox Zuid-Europa organiseert, zijn fenomenen gewenst door de zion-lobby.

  Na WO III zal ik mevrouw Cukier alleszins laten dagvaarden om zich te verantwoorden voor haar leugens, haar medeplichtigheid aan massamoord, en de schending van haar beroepseer (het valse voorwendsel journalistiek te bedrijven om haar politieke agenda te realiseren), maar ja, jammer genoeg hebben we dus eerst WO III nodig om haar te kunnen laten veroordelen.

  In afwachting wil ik meneer Van Damme bedanken voor zijn inspanning om de leugens boven tafel te krijgen.
  Filip Lagey
  Antwoord:
  De vluchtelingencrisis heeft wel meerdere oorzaken. Er is de houding van Turkije geweest en dan is er het fenomeen dat reizen voor de mensen nu veel gemakkelijker gaat dan ooit voorheen. Een gevolg van de globalisatie van de wereld tot wat in wezen een dorp is. Als hemden vlot tussen Azië, Afrika en Europa reizen, zo ook mensen. Maar dat Israël een rol buiten alle proporties speelt in bepaalde zaken staat buiten kijf. En uiteraard is een jood per definitie nog geen zionist, integendeel veel joden zijn er tegen.

  Verder ken ik die mevrouw Cukier niet echt maar dat soort artikels is kunstig in elkaar gestoken. Ze heeft het over experts, een analist, citeert twee personen, een Rus en een Oekraïner. Waarna ze op het einde wel stelt niet te weten wat er gebeurt. Maar wie het stuk oppervlakkig leest, en dat doen bijna alle lezers, heeft de hint begrepen: het is het monster uit het Kremlin geweest. Zeker dankzij die tussentitel. Intelligent en daarom doortrapt.
  Ik zie nu ook dat ze een drie jaar blijkbaar op de Nederlandse ambassade in Moskou werkte. Men kent haar dus bij de Nederlandse overheid als zijnde betrouwbaar.
  Willy Van Damme

 2. Een van die Nederlandse MSM van laag allooi zoals er bij ons spijtig genoeg ook nog veel te vinden zijn, zij verraden dus hun eigen landgenoten !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Daar hebben die kranten geen enkel probleem mee. Het opvoeren van salafistisch gespuis door De Morgen, De Volkskrant of De Standaard als ware volksheleden is voor die lieden nog nooit een probleem geweest. En ze weten dat heel goed hoor maar ze doen alsof er niets aan de hand is. Ze vallen nu soms frontaal bepaalde politici aan maar zijn niet zelden in hetzelfde bedje ziek of zelfs nog zieker.
  Willy Van Damme

 3. Meneer Van Damme, hier is mijn uiteindelijke open brief aan mevrouw Cukier en Peter Vandermeersch, zoals ze reeds gepubliceerd is op Twitter. U mag gerust deze versie gebruiken. Dank.

  ++++++++++++++++++++++

  Open brief aan @evacukier en @pvdmeersch van @nrc
  Mevrouw Cukier
  Meneer Vandermeersch

  Ik las een aardige analyse van de leugens van mevrouw Cukier in het stuk ‘NRC en de doden in Donbas’ bit.ly/2lGa5EH op de blog van Willy Van Damme.

  Hier vindt u mijn reactie:

  Ik heb de naam Cukier eens gegoogeld, en zonder de ‘antisemiet’ te willen uithangen komen die leugenachtige stukken over Rusland wel erg vaak uit dezelfde hoek.

  Er bestaat allang een trend dat westerse media worden opgekocht door Israëlische en/of zionistische Amerikaanse miljardairs, maar nu zie je ook het fenomeen dat de buitenlandredacteurs op alle redacties worden vervangen door trouwe zionisten. (niet te verwarren met ‘joden’)

  Ik had nooit gedacht dat ik dit zou moeten schrijven, maar ja, het is echt waar: er bestaat een zionistisch complot om controle over de wereld te verwerven. Al de neokoloniale oorlogen sinds vader Bush, al de Arabische lentes, de meeste staatsgrepen in de wereld (waaronder de recente staatsgreep in Oekraïne), de ongewenste massa-immigratie in het Westen, de recente vluchtelingencrisissen, de daling van de welvaart en de ‘austerity’ overal opgelegd door Goldman Sachs, een zogezegde ‘zakenbank’ die feitelijk de EU leidt en dus de plundering van katholiek en orthodox Zuid-Europa organiseert, zijn fenomenen gewenst door de zion-lobby.

  Na WO III zal ik mevrouw Cukier alleszins laten dagvaarden om zich te verantwoorden voor haar leugens, haar medeplichtigheid aan massamoord, en de schending van haar beroepseer (het valse voorwendsel journalistiek te bedrijven om haar politieke agenda te realiseren), maar ja, jammer genoeg hebben we dus eerst WO III nodig om haar te kunnen laten veroordelen.

  In afwachting wil ik meneer Van Damme bedanken voor zijn inspanning om de leugens boven tafel te krijgen.

  Groeten

  Filip Lagey
  ******strasse 23
  BE 4721 Neu-Moresnet
  Antwoord:
  De vluchtelingencrisis heeft wel meerdere oorzaken. Er is de houding van Turkije geweest en dan is er het fenomeen dat reizen voor de mensen nu veel gemakkelijker gaat dan ooit voorheen. Een gevolg van de globalisatie van de wereld tot wat in wezen een dorp is. Als hemden vlot tussen Azië, Afrika en Europa reizen, zo ook mensen. Maar dat Israël een rol buiten alle proporties speelt in bepaalde zaken staat buiten kijf. En uiteraard is een jood per definitie nog geen zionist, integendeel veel joden zijn er tegen.

  Verder ken ik die mevrouw Cukier niet echt maar dat soort artikels is kunstig in elkaar gestoken. Ze heeft het over experts, een analist, citeert twee personen, een Rus en een Oekraïner. Dat klinkt dus objectief. Waarna ze op het einde wel stelt niet te weten wat er gebeurt. Maar wie het stuk oppervlakkig leest, en dat doen bijna alle lezers, heeft de hint begrepen: het is het monster uit het Kremlin geweest. Zeker dankzij die tussentitel. Intelligent en daarom doortrapt.
  Ik zie nu ook dat ze een drie jaar blijkbaar op de Nederlandse ambassade in Moskou werkte. Men kent haar dus bij de Nederlandse overheid als zijnde betrouwbaar.
  Willy Van Damme

  • Geachte heer Van Damme

   Ik zat nog te denken. U vermeldt terecht de rol van Turkije. Welnu, mijn analyse is dat Turkije onder Erdogan tot 2015 echt aan de kant van Zion-Washington/Tel Aviv/NAVO/EU stond. Maar meneer Erdogan begon te merken dat ie alleen maar dolken in zijn rug kreeg geplant van dat Verlichte viertal. Want hoewel ie al het vuile werk voor het Westen opknapte, bijvoorbeeld door ISIS in Syrië te ondersteunen, werd ie als vuilnis behandeld. Bovendien zag ie hoe post-Maidan-Oekraïne aan zijn lot werd overgelaten, in nogal wat opzichten een vergelijkbaar land. Dus in de loop van 2015 is Erdogan naar Poetin beginnen draaien en daarom heeft de Turkse deep state die het leger controleerde dat Russisch vliegtuig neergehaald in november 2015, om Rusland en Turkije uit elkaar te drijven. Maar Poetin trapte niet in de val en legde het bij met Erdogan, dus kregen we in juli 2016 een echte(!) poging tot staatsgreep in Turkije, uiteraard georkestreerd vanuit Zion-Washington. Gelukkig is die staatsgreep mislukt. Er zijn sindsdien nog wat verwarrende signalen uitgezonden door Moskou/Ankara, maar er ligt voldoende bewijs dat Erdogan definitief naar Poetin is gedraaid. Vandaar ook de permanente haatcampagne tegen Erdogan in de westerse mainstream pers die uiteraard totaal gecontroleerd wordt door de zion-lobby.

   Groeten

   Filip Lagey
   Antwoord:
   Bedankt voor Uw opmerkingen. De kwestie van Turkije en de oorlog in Syrië en Irak is erg complex en moeilijk te doorgronden. Het grote probleem is vooral dat we niet weten wat er achter de schermen tussen de VS, Turkije, Iran, de Syrische regering en Rusland werd afgesproken.

   We zien alleen wat we met het blote oog kunnen waarnemen maar zelfs daar is het erg opletten. Het is gewoon letten op het kleinste soms onbelangrijk lijkende detail om beter zicht te krijgen op wat er juist aan de hand is.

   Mijn vermoeden, en ik gebruik heel bewust dit woord, is dat die mislukte staatsgreep de steun had van de VS, en mogelijks van de EU, maar dat Rusland op de hoogte raakte en Erdogan verwittigde. Dat verklaart waarom hij van dat eiland in de zee van Marmara kon ontsnappen. Belangrijk was hier de eerste reactie van John Kerry, toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken van de VS.

   Toen die staatsgreep nog volop bezig was riep die vanuit Moskou gewoon op tot kalmte. Nou als reactie van een bondgenoot kan dat wel tellen. Erdogan moet ontploft zijn toen hij dat hoorde. Het is toen dat Erdogan plots die knieval richting Moskou deed en er een soort van militaire alliantie mee sloot.

   Hij mocht van Rusland Syrië binnenvallen om de VS en de PKK/YPG de pas af te snijden. Hij kreeg zelfs luchtsteun van de Russische en de … Syrische luchtmacht bij de nu bijna beslechte strijd tegen ISIS om de stad al Bab.

   Uiteindelijk zat Turkije toen ook met het probleem van de PKK wiens jeugdafdeling, ondanks het toen bestaande staakt-het-vuren van het Turkse leger met de PKK, van bepaalde stadscentra bijna no-go zones had gemaakt. En dat was toch voor Turkije onaanvaardbaar. En dan zie je de VS die de PKK/YPG massa’s wapens en materieel geeft. En dit is niet de eerste maal hoor.

   Het lijkt er dan ook op dat Turkije onder die druk ISIS heeft laten vallen. Het was hoe dan ook een slechte kaart om in de handen te hebben. Die groep behoort eind dit jaar immers tot het verleden en dan moet Erdogan op zoek naar betere troefkaarten.

   Het is ook mede dankzij Turkse steun dat de regering van Assad het oostelijke deel van de stad Aleppo kon bevrijden. Dit doordat Erdogan enkele duizenden huurlingen uit dat gebied weg liet halen om tegen ISIS en vooral de YPG/PKK/VS te gaan vechten. Met andere woorden: Turkije en de VS zijn hier in oorlog. En feitelijk ook met de andere leden van die VS-coalitie waaronder België en Nederland.

   Herinner dat de NAVO een militaire alliantie is die via artikel 5 in geval van oorlog militaire bijstand vereist. Wat dat in de praktijk wil zeggen wordt hier ten volle bewezen. En dan weten we dat Turkije militair binnen de NAVO na de VS de sterkste ‘partner’ is.

   Natuurlijk is in Turkije de AKP aan de macht en dat is gewoon de Turkse variant op de moslimbroederschap. En dus is dit een erg gevaarlijke situatie. Erdogan wil het land politiek, cultureel en religieus een draai van 180° doen maken richting zijn eigen kalifaat. Voor Europa met zijn massa’s Turkse immigranten een bangelijke evolutie.

   Verder zien wij dat Syrië evolueert naar een land in drie delen, een klein stuk onder Turkse controle, een groter stuk waar de PKK/YPG en de VS de plak gaat zwaaien en een regeringsgebied met eventueel een klein stuk al Qaeda & Co. Men is nu druk bezig het stuk taart van ISIS aan het verdelen voor dan latere onderhandelingen.

   Waarbij men ook moet beseffen dat de VS deze oorlog tegen Syrië begon om het land kapot te maken. Bijvoorbeeld door het in stukken te hakken. Eerst als plan A met ISIS en daarna met plan B via de Koerden. De strategische zetten voor na ISIS zullen aan die Amerikaans/Israëlische visie te linken zijn.

   En dan is de vraag wat daarna, na ISIS. Gaan de VS en Turkije, die nu illegaal in Syrië opereren zich terugtrekken? Wat krijgen de PKK/YPG? Wat krijgen de zich overgevende jihadisten? En wat is er voor lekkers voor Turkije? Verder is er natuurlijk de kwestie van de invloed van Iran en Rusland. Zeker is dat Saoedi-Arabië het kan schudden.

   Nu reeds is duidelijk dat Rusland met eindelijk een volwaardige militaire basis een lekkere brok kreeg. Het vermoeden is wel dat de oorlog dit jaar grotendeels achter de rug is. De problemen echter zeker niet. Evenmin als het pokeren aan de onderhandelingstafel.

   Interessant is dit artikel over het eindspel rond Syrië dat verscheen in de Saoedische in Londen verschijnende krant al Hayat en ook te lezen is bij het Amerikaanse Carnegie, een zoveelste zionistische studiedienst. Men moet het dus lezen vanuit dit oogpunt. http://carnegie-mec.org/2017/02/16/end-game-for-syrian-opposition-pub-68007.
   Willy Van Damme

   • [nvdr: Dank voor uw tweede reactie gisteren. Onderstaand bericht heb ik vandaag naar Peter Vandermeersch gemaild en als open brief op Twitter gepubliceerd – u kunt er ook vrij gebruik van maken]

    Dag meneer Vandermeersch

    Onderstaande mail (ook als open brief gepubliceerd op Twitter) heb ik gisteren tot uw redacteur Eva Cukier en tot uzelf gericht. Vóór u de mail van gisteren leest, wil ik nog dit zeggen:

    Hoe is het mogelijk dat u een hardline zionist als mevrouw Cukier een podium geeft om haar leugens en oorlogstaal tegen Rusland te verspreiden ? Ik vermoed dat er een eerlijke kant aan u zit, want u geeft Dyab Abou Jahjah een kans om zich te verweren tegen zijn variant van de zionistische verdrukking, maar waarom geeft u ondertussen iemand als Eva Cukier de vrije teugel ? Mevrouw Cukier is namelijk helemaal geen journalist, maar een zionistische agent !

    Kijk meneer Vandermeersch, het gaat niet goed met de wereld. En wel om de volgende reden: Trump is zijn strijd tegen de neocons aan het verliezen, en binnenkort hervalt Zion-Washington weer in zijn oude gewoontes. Dan zal er vast ergens een brandje uitbreken aan de Russische grens, en dan zal Poetin niet anders kunnen dan terugslaan. Kortom, we staan aan de vooravond van WO III.

    En hoe zullen we ná WO III op uw rol in de aanloop naar WO III terugkijken ? Was u een ijdeltuit die liever in DWDD ging zitten pronken dan zijn belligerante zionistische redacteurs in toom te houden ?

    Word toch eens wakker, meneer Vandermeersch: de Russische dreiging is totaal gefabriceerd door de zion-lobby ? Begrijpt u dat, totaal gefabriceerd door de zion-lobby ?

    Wat is er dan echt aan de hand ? De zion-lobby controleert Washington (en dus de EU) en wil nu Poetin gaan opruimen omdat ie in de weg staat van de New World Order. Dit is geen fictie, maar de keiharde realiteit.

    En u staat erbij en kijkt ernaar, als een koe naar een passerende trein. Ik vind uw houding grotesk, en ik hoop dat u méér waard bent dan dat.

    Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken, meneer Vandermeersch, en uw hardline zionistische agent Eva Cukier terug te fluiten. Ik kan u niet garanderen dat we de ramp nog kunnen vermijden, maar misschien kunt u nog een eerbare hoofdredacteur worden. In plaats van een ijdele zeveraar, een dweil en een toeschouwer.

    Groeten

    Filip Lagey
    ******strasse 23
    BE 4721 Neu-Moresnet
    Antwoord:
    Familiaal en via een vriend – de wereld is soms zo klein – ken ik wat van de achtergrond van Peter Vandermeersch en ik denk dat hij dit straal zal negeren. het is niet iedereen gegeven een echte moralist te zijn en ethiek hoog in het vaandel te dragen.
    Willy Van Damme

   • Nmbm wel intrigerend de gedachte hoe dit alles wordt beschouwd en/of verwerkt door degenen die destijds het programma dan wel project voor een, nee voor dé nieuwe Amerikaanse eeuw zelfs, op touw hebben gezet. U weet wel, dat PNAC — Project for the New American Century, dat zo goed als geheel op rekening van de politieke zionisten moet worden geschreven. Ergens heb ik het idee dat de recente ontwikkelingen rond Syrië niet verlopen zoals die lieden deze op hun netvlies geborduurd hadden/hebben. Of vergis ik mij daarin?
    Egbert Talens
    Antwoord:
    Naan, Syrië, en ook Irak, Egypte, Jemen, Libië en Tunesië zijn zeker niet gelopen zoals met bij criminele organisaties als het PNAC of Israël dacht te kunnen realiseren. Assad had nu al lang weggerot moeten zijn ergens in de Syrische woestijn. Maar neen, de man is nog steeds president en wint het. Pluspunt voor PNAC/Israël en dat andere geboefte is dat Syrië nu wel sterk vernield is en nog een lang weg zal moeten afleggen om terug een te worden.

    Tussen haakjes, een van de auteurs van het laatste rapport van Amnesty International komt van dat PNAC. wie zegt daar nu nog dat AI begaan is met de mensenrechten. Misschien wel die van dat clubje van oorlogsstokers.
    Willy Van Damme

 4. Pingback: LEUGENJOURNALISTIEK | HERSTEL DE REPUBLIEK

 5. In dit artikel van The Post Online.
  Even lezen. http://nieuws.tpo.nl/2015/10/22/ease-down-ik-ben-pro-poetin-noch-pro-oekraiens/
  Van Stefan Huijboom.

  De persoon op zich ken ik niet, maar ga de rest zo nog even lezen.

  Groet,

  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Ik heb die tekst gelezen en bedankt ervoor en je mag ze zelfs goed noemen, zelfs al heb ik enkele opmerkingen. Maar het lijkt mij duidelijk dat mevrouw Cukier eerder een regeringsmedewerkster is dan journaliste. Haar reactie via twitter op dit artikel spreekt boekdelen.

  Wel moest ik lachen met het stukje over de vorige Amerikaanse vicepresident Joe Biden die een centrale rol speelde bij wat ik noem het verder vernielen van Oekraïne. Zijn zoon Hunter is er bestuurder bij Burisma Holdings, een der grote gasbedrijven, en helpt mee bij het wegsluizen van het geld uit het land. Joe Biden was ook nauw betrokken bij de vernielingen in Irak en het opzetten van allerlei oliebedrijven in Iraaks Koerdistan.

  Verder viel mij in het stuk het woord Tel Aviv op. Plots rijk geworden jongeren die naar Tel Aviv trekken! Het is al lang duidelijk dat Israël en bepaalde joden daar een grote rol spelen bij die recente staatsgreep en de plunder. De Franse opperzionist en pseudofilosoof Bernard Henri Levy sleurde in de periode voor die staatsgreep toch erg aan de kar van die fascistische knokploegen die dan die coup pleegden.

  De hier in dit artikel veel te braaf voorgestelde Ihor Kolomoyskyi is der rijkste mannen van het land en runde tot de recente nationalisatie de Privat Bank, de grootste bank van het land. Toen het IMF aan het land een noodkrediet gaf van 2 miljard dollar verdween die in de kortste keren via die Privatbank in het niets. De tovertrucs van Kolomoyskyi. Verder is de Oekraïense president Petro Poroshenko nog steeds de eigenaar, via dan postbusfirma’s in zwartgeldparadijzen, van zijn snoepbedrijf Roshen.

  Belangrijk is echter om te beseffen dat wat de voorbije twintig jaar in het land gebeurde in essentie met de VS en Rusland te maken heeft. De VS heeft die twee staatsgrepen georganiseerd en de fascistische ultranationalistische idiologie gesteund om zo een zo groot mogelijke wig te drijven tussen Rusland en de rest van Europa. Uiteindelijk is Oekraïne, behoudens een periode onder de bezetting der Mongolen en de Polen steeds Russisch geweest. Een stad als Kharkov bijvoorbeeld was altijd Russisch.

  De bedoeling van de VS is in essentie Europa zoveel mogelijk te destabiliseren en te voorkomen dat er een groot Euraziatisch machtsblok met de EU, Indië, Rusland en China ontstaat. Want dit zou de macht van de VS op wereldschaal definitief breken. Het is daarom voor Washington essentieel dat ze dit poogt te verhinderen en de mensen in Oekraïne zijn hiervan het trieste slachtoffer.

  Het land is sinds de (sic) bevrijding van het Sovjetjuk een groot deel van haar economische kracht kwijt geraakt aan de ongebreidelde plunder die begon eens het land ‘onafhankelijk’ werd. Het is een waar drama.

  Wat in Oekraïne gebeurt is dat men vanuit Washington het land bewust in handen geeft van dieven, fascisten en hun supporters om zo vrij spel te krijgen in de strijd om Rusland op zijn beurt kapot te maken. Die ultranationalistische groepen moeten door de introductie van een nieuwe opvoeding een mogelijke hereniging met Rusland cultureel verhinderen.

  Het heeft niets te maken met de mensenrechten, democratie, vrijheid, het welzijn der mensen of de strijd tegen de corruptie. Integendeel, men heeft juist algemene corruptie en wanbeheer nodig om dit plan zo vlot als kan te kunnen uitvoeren. De praatjes over strijd tegen de corruptie en dergelijke zijn een simpel mistgordijn waarachter men de misdaad verbergt.

  Stel je voor dat er in Kiev serieuze politici de naam waardig aan de macht komen. Washington stuurde er direct een moordcommando op af. In die zin blijkt de auteur van dat artikel het nog niet door te hebben. Een helikopterzicht kan voor hem hier meer duidelijk brengen.
  Willy Van Damme

 6. Iemand die zoiets in elkaar draait als dit NRC prutswerk, mag zich geen journalist noemen. In deze tijd waarin iedereen elkaar beschuldigt van propaganda hecht ik veel waarde aan het kunnen vertrouwen op informatie van enkele journalisten die hun ‘taak’ (of liefhebberij) serieus nemen. Geen broodschrijvers, maar journalisten. Als dat niet meer gaat, verdwijnt het moraal en word ik pas écht cynisch en dat wil ik niet. Dank wederom voor uw artikel! Ik kijk uit naar de volgende.
  Noel
  Antwoord:
  We hebben bij de media te doen met een ganse serie mensen die heel bewust zitten te liegen en ethisch er geen enkel probleem mee hebben om hun lezers te bedriegen. Ik denk dat Eva Cukier er een van is. De door lezers hier aangebrachte informatie lijkt dat te bewijzen. Wie goed de pers naleest ziet trouwens dat soort praktijken om de haverklap opduiken.

  Ik volg zo professioneel mogelijk de situatie in het Midden-Oosten en vooral Syrië – wat heel hard werken is – maar wat ik bij die zogenaamde serieuze kranten allemaal lees tart bijwijlen gewoon elke verbeelding.

  Zo was er Ine Roox bij De Standaard die een gesprek afnam met een Syrisch-Libanese man die beweerde dat de komst naar Syrië van die vele tienduizenden terroristen een onderdeel vormt van het beleid van de Syrische regering want hij controleert bewust zijn grenzen niet.

  Of Alde’emeh Montasser die in Knack van deze week blijkbaar aan het hallucineren is geslagen en al Qaeda en ISIS al Jeruzalem ziet bestormen. Nu al Qaeda en ISIS zitten inderdaad op dit ogenblik aan de grens van Syrië met Israël. Waarom?

  Omdat ze in dat land genieten van gratis medische verzorging in militaire hospitalen en er ook ravitaillering krijgen. Wat ik hem ooit zelf tijdens een gesprek stelde. Dit nadat hij mij vroeg of ik meer wist van de relatie van dat tuig met Israël. De harde bewijzen – o.a. foto’s in Israëlische kranten – hiervoor zijn op het internet gewoon met pakken te rapen. En dat stelt dan te doctoreren!
  Willy Van Damme

 7. Hallo Willy Vandamme
  Wij zoeken contact met actieve leden van het komitee tegen de gevangenis.
  Wji zijn van de Keelbeek uit Haren Bxl de Maxi gevangenis.
  Kan je me verder helpen?
  En bravo voor uw Blog
  Het is chaos in d e wereld.
  Wil je ons moratorium tegen de bouw van gevangenissen in belgie tekenen?
  U kan me mailen Info@artimara.com
  https://www.facebook.com/ZadHarenPatatistes/
  Valentine Julien
  ♥ groet
  Antwoord:
  Ik ken die mensen helemaal niet en kan je spijtig genoeg dan ook helemaal niet helpen. En blijven zoeken, maar het is een van die vele verhalen die ik echter niet ken. Mijn dag is nu eenmaal te beperkt om dat allemaal te volgen. Verder horen bepaalde mensen echt thuis in een gevangenis, dit voor Uw en mijn veiligheid. En die chaos is men heel bewust aan het creëren.
  Willy Van Damme

  • Dank u Willy voor uw antwoord. Men steekt over ht algemeen niet de juiste in de gevangenis ;- You know. Criminologen en rechters zijn meer en meer tegen opsluiting omdat dat leidt tot recidiven, meer problemen , terroristen, en psychopaten; Onze grootste crimineel van Belgie is daar een voorbeeld van. Er zijn in Belgie volgens de criminologen niet meer dan 500 mensne die in een gevangenis moeten blijven.Er zijn 11500 plaatsen. 10 000 gevangenen…dat zijn de cijfers van vandaag. In NL sluit men gevangenissen In Noorwegen en Finland zijn bijna geen klassieke gevangenissen meer in gebruik.
   Ik denk dat u als u zich er even in verdiept de logica gaat zien immers we leven met een klasse justitie systeem. Het gerecht doet goed werk; veel lof maar minder begoeden worden zwaarder bestraft dan rijkeluis kids…..
   Het gerecht heeft dan ook meer middelen nodig voor reinsertie en andere zaken en niet meer muren..Gevangnissen zijn bussiness, speculatie en dat moet stoppen (PPS) Bekijk aub ons minifilmpje van 5 min en u weet iets meer. Onze analyses passen in uw maatschappij beeld.De vlucht naar voren met gevangenissen in frankrijk, de Vs engeland en Belgie hebben te maken met de problemen die u analyseert. Hier in Belgie hebebn we het debat samen met de magistratuur vooruit geholpen over welke samenleving we willen.
   M vr ♥ grtn
   Valentine Julien
   de video …..< 5 min vertaling komt nog….
   http://haren.luttespaysannes.be/pourquoi-la-lutte/?lang=nl
   Antwoord:
   Ik ken die discussie en de problematiek rond gevangenissen maar heb onvoldoende kennis van die materie om er over te schrijven. En een goede regel is dat je dan best zwijgt en vooral luistert. Dat luisteren doe ik dus tussen de andere verhalen door. Er is natuurlijk ook de schandelijke toestand in bepaalde gevangenissen.
   Willy Van Damme

 8. In het kader “er is nog hoop ”
  Heeft u al kennis gemaakt met Vanessa Beely ?
  https://www.youtube.com/channel/UCqySDfPcmKYq6oUeC03y57A
  En met Eva Bartlett? iemand uit onze vriendenkring

  en zo kennen we der nog !!!
  Womens power !
  Antwoord:
  Ik ken uiteraard beide dames van naam maar zeker niet persoonlijk. Ze brengen interessante informatie over Syrië die men uiteraard in onze massamedia niet kan vinden. Maar in het algemeen kan men daar alleen maar onzin, propaganda, leugens, enzovoort vinden. Wie echt wil weten wat er ginds aan de hand is moet via het internet op zoek gaan en dan kan men interessante verhalen vinden.

  Wel altijd oppassen dat men geen tunnelvisie ontwikkelt en kritisch alle info bekijken, ook van die twee dames. Wie alleen naar zijn groot gelijk zit te luisteren dwaalt af. Maar het is geen toeval dat beide dames op het internet door de agenten van Saoedi-Arabië, de VS, Qatar, Israël, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met modder worden beladen. Het wil zeggen dat hun woorden pijn doen. Een goed teken.
  Verder is dit geen kwestie van women power maar van human power, man en vrouw.
  Willy Van Damme

 9. Hallo Willy,

  Misschien stomme vraag.

  Maar is er een site waar je kan zien welke en wat voor landen geld investeren in de Nederlandse Economie.

  Uiteraard ben ik daarvoor aangewezen op het CBS.
  Maar dat is het zelfde CBS die ook voorspeld dat het fantastisch goed gaat met de Nederlandse Economie.
  15 maart hebben wij verkiezingen in Nederland, en na 15 maart zitten we zo weer in een recessie.

  Ik zoek een echt betrouwbare site die mij die inzichten in wat landen als de VS, EU landen, China, Rusland, en het Midden Oosten bij ons investeren.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Dat is moeilijk in te schatten. Een ondernemer kan zo zijn bedrijf verkopen aan eender wie en om dat allemaal te registreren qua nationaliteit is dit quasi onbegonnen werk. Zo kan men iets verkopen aan een Nederlands bedrijf maar dat is dan eventueel via Londen naar Curaçao en de VS eigendom van een Chinees bedrijf dat echter met een Japanse minderheidsaandeelhouder zit.

  Wat ik wel weet is dat UNCTAD, de United Nations Conference on Trade and Development, statistieken over investeringsstromen per land (in en uit) jaarlijks publiceert. Maar ook hier oppassen. Wat ogenschijnlijk Chinees is kan dus Amerikaans zijn en wat naar Nederland lijkt te komen kan maar een tussenstation zijn richting België. Enzovoort.

  België is in die statistieken bijna steeds een der voornaamste bestemmingen voor investeringen. Per hoofd zelfs veruit de grootste. Maar een verklaring hiervoor ontbreekt nog steeds. Onze regeringen en bedrijfsleven zien die statistieken trouwens niet graag verschijnen.

  Zij willen immers naar de bevolking toe een ander beeld schetsen om zo meer geld richting de ondernemingen te kunnen laten vloeien. En dus schrijft men dat België niet interessant is voor investeerders en de regering meer voor hen moet doen. Als onze ministers dan in bijvoorbeeld Japan met investeerders praten dan klinkt men juist het tegenovergestelde natuurlijk.
  Zie: http://unctad.org/en/Pages/statistics.aspx
  Willy Van Damme

 10. En het blijft maar doorgaan!!!..

  http://www.golfbrekers.be/in-geneve-bespreekt-men-de-syrische-vrede/
  Ottorongo
  Antwoord:
  Ach die salafisten, in het publiek blazen ze nog steeds hoog van de toren en stellen als steeds sinds ze aan hun opstand begonnen nog immer in het publiek maximalistische eisen. Zij eisen het presidentschap en de controle over de regering, leger en de rest. En wat zijn ze: Een bende verliezers, plunderaars, massamoordenaars, extremisten en huurlingen in dienst van fijne landen als de Qatar, Saoedi Arabië, Frankrijk en de VS.

  Dit terwijl ze militair amper nog iets voorstellen en zelfs hun bazen hen nu blijkbaar hebben laten vallen. Volgens een serie berichten zouden ook de VS en Saoedi-Arabië nu gestopt zijn met het leveren van wapens en ander materiaal. Wat voorheen uiteraard vanwege de VS en die andere landen een oorlogsmisdaad is die men, als men de wet nog serieus neemt, heel zwaar zou moeten bestraffen. Die salafisten krijgen wel nog goede huurlingen zijnde hun loon.

  Wel is het duidelijk dat die salafisten onderling elkaar aan het neerschieten zijn – een goede zaak – en dat diegenen die zeggen te willen onderhandelen hun toon al wel wat hebben aangepast aan de nieuwe realiteit. Ook onze media beginnen stilaan van toon te veranderen en leggen steeds meer de nadruk op het bestaan van het probleem genaamd al Qaeda. Ooit bestond dat niet. Ik vermoed dat het ergste oorlogsgeweld dit jaar achter de rug zal zijn. ISIS is mogelijks al tegen de zomer alle grondgebied kwijt.

  Verder is de uithaal op die website naar mensen die het oorlogsgeweld gevlucht zijn te schandelijk voor woorden. Blijkbaar mogen mensen, incluis gezinnen met kinderen, niet meer vluchten voor oorlogsgeweld. Dat soort Vlaams-nationalisten leert het blijkbaar nooit.
  Willy Van Damme

 11. Over de Donbas gesproken.
  Deze dame gaat in Nederland een lezing geven.

  Svitlana Zalishchuk, ik heb even zitten googelen en kwam dit erover tegen.

  De website ken ik verder niet, maar geeft volgens mij wel een aardig beeld over het huidige Oekraïne

  http://www.smirkingchimp.com/thread/chris-floyd/59419/notes-from-the-oligarch-era-monetizing-charity-managing-democracy

  https://www.pimdekuijerlezing.nl/

  Met vriendelijke groet,

  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Ik wist niet dat men daar in de Balie in Amsterdam ook cabaretavonden geeft. Keuze tussen een Russische vazalstaat en onafhankelijk in een soeverein Europa? Wat een grap. De Nederlandse cabaretiers hebben er een stevige concurrente bij.

  Het verhaal van die Pierre Omidyar is erg interessant en zou best beter uitgewerkt worden. Ik heb een paar maal teksten zitten lezen op zijn website The Intercept en was geschokt. Het bevatte immers platte propaganda voor die salafistische bendes in Syrië. De man is dus een infiltrant die kritische stemmen moet monddood maken door in hun richting met zijn centen te zwaaien om hen zo om te kopen.

  Verder is het de VS er vooral om te doen om Rusland te omgeven door zoveel mogelijk vijandige staten en tweedracht te zaaien in de EU. Het wil de EU immers zoveel mogelijk destabiliseren. Vandaar hun steun aan die ultra’s binnen Kosovo, Albanië en Bosnië. Landen die dankzij de VS en mede door de domheid en arrogantie van de EU nu toprekruteringsgebieden zijn voor Saoedi-Arabië en haar salafistische terreurbendes.

  Om die verdeeldheid en zo instabiliteit te bevorderen wil de VS de geschiedenis van Oekraïne geheel laten herschrijven in een nationalistische versie die haaks staat op wat echte geschiedschrijving hoort te zijn.

  Zo stelt men het voor alsof Kiev altijd de vijand was van Moskou en worden die fascistische massamoordenaarsbenden zoals UPA/OUNB uit de tweede wereldoorlog plots helden. De bedoeling is uiteraard een toenadering tussen Kiev en Moskou zo moeilijk mogelijk te maken door het denken in Oekraïne in ultranationalistische zin te beïnvloeden.
  Willy Van Damme

 12. AUB bekijken op volledig scherm:

  Dank u.
  Gilbert
  Antwoord:
  Het is onmogelijk te zeggen wie in de wereld de machtigste mens is daar die gewoon niet bestaat. Maar een der machtigste op wereldvlak is zeker geldspeculant George Soros. De man speculeert in essentie op munten, recent op de Yen, en is daar een meester in.

  Verder financiert hij massa’s ngo’s – het zijn er vele tientallen met in België zelfs het Pascal Decroos Fonds – die je dan veelal tegenkomt bij allerlei opstanden. Lukt die opstand dan komt dat land verder onder controle van de VS. Deze ngo’s steunen veelal ook de Amerikaanse buitenlandse politiek, zij het onder het mom van de mensenrechten, vrijheden, enzovoort. Klassieke praat dus.

  Maar toch wel enkele serieuze bemerkingen bij dit verhaal. De kwestie van de vluchtelingen is het gevolg van twee zaken. Eerst de westerse oorlog tegen Syrië door gebruik te maken van al Qaeda en de Moslimbroeders. Wat een drie miljoen Syriërs op de vlucht joeg naar vooral Turkije, Libanon en Jordanië.

  Tweede oorzaak was het beleid van Erdogan die plots bijna 1 miljoen vluchtelingen naar de Griekse eilanden voor de Turkse kust joeg. Griekenland kon daar niets tegen beginnen behoudens die vluchtelingen neerknallen. Wat natuurlijk niet kon en Erdogan wist dat.

  Gezien de al erbarmelijke toestand in Griekenland was dat niet houdbaar en bovendien wilden die vluchtelingen naar het rijkere noorden van de EU. Geld trekt nu eenmaal aan, niet armoede. En dus kon de EU en Merkel niets anders doen dan twee zaken.

  Vooreerst diende men Griekenland te ontlasten van die miserie daar dit politiek, sociaal en economisch voor dat land onhoudbaar was. Tweedes begon Merkel private gesprekken met Erdogan. De inhoud daarvan weten we nog niet en dat is spijtig. Immers het maakt het zo voor ons onmogelijk om een goed oordeel over de zaak te vormen.

  Wel is duidelijk dat plots die stroom stopte en we nog steeds niet weten waarom. Er was wel een officieel akkoord maar daaraan heeft zeker de EU zich nooit gehouden. Zo vroeg Turkije miljarden voor die vluchtelingen dat ze dan zelf naar eigen believen zou kunnen besteden. Dat kwam er niet.

  Wat de EU gaf bestede ze zelf aan de vluchtelingen zonder enige Turkse inmenging. En van verdere onderhandelingen met de EU over toetreding en het afschaffen van het visum kwam nooit iets in huis. Ondanks de vele tirades en bedreigingen van Erdogan. De man speelt blufpoker maar heeft zelfs geen kaarten in zijn handen. Zie maar nu in de kwestie al Bab/Manbij in Syrië.

  Integendeel, de relaties met de EU staan tegenwoordig bijna op oorlogsvoet. Voor zover ik kan zien heeft Merkel hier dus niets fout gedaan, integendeel, en was ze ook niet verantwoordelijk voor die vluchtelingenstroom. Dat beweren in mijn ogen is puur laster.

  En verder is Merkel zeker niet de meeste gehate of een op grote schaal gehate Duitse politica. Ze kan zelfs de verkiezingen winnen en de herrieschoppers van Alternative für Deutschland kwijnt weg richting haar voorgangers zoals de NPD enzovoort.

  Wel agiteert hij nu tegen de EU, voorheen speculeerde hij in het voordeel van Griekenland. Dat hij nu short tegen de VS weet ik niet maar het zou gezien zijn werk wel kunnen. Van enige steun voor organisaties achter die rellen in o.m. Ferguson, weet ik niets. Het zou uiteraard wel mogelijk zijn.

  De man is een intrigant en ik begrijp niet waarom kranten die man als het ware aanbidden. Hij is met zijn speculaties bovendien niet altijd juist en liep ook al nederlagen op. Typisch voor een speculant.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s