Intercommunales–Transparantie, perceptie en sensatie

Kenners van de media weten dat het nieuws dat de media elke dag brengen veelal zorgt voor wat sommigen de waan van de dag noemen. Kranten brengen die feiten die men geschikt acht, verkoopbaar zijn – kranten zijn nu eenmaal commerciële producten – en passen binnen het politiek beleid van vooral dagbladen die in de debatten veelal de toon zetten. De rest wordt aan het publiek weerhouden. Zij zorgen voor wat die waan van de dag’ is. Vandaag is het groot nieuws, overmorgen is het vergeten.

Koen Kennis en Tom Balthazar

De huidige heisa rond intercommunales is hiervan een heel goed voorbeeld. Het Laatste Nieuws en zusterkrant De Morgen willen in navolging van de Waalse herrie rond Publifin ook hier eens kijken of er geen ‘schandaal’ te rapen valt.

Dat ze daarbij eerst naar Gent en de SPA kijken is hierbij natuurlijk geen toeval. Men had bijvoorbeeld de N-VA, Koen Kennis en Antwerpen kunnen nemen. Die schepen Koen Kennis (N-VA) blijkt immers veel meer te ‘rapen’ dan Tom Balthazar, de SPA en Gent. Maar neen, men kiest voor Gent.

Tom Balthazar - 3

Tom Balthazar is het slachtoffer van een gerichte campagne vanuit de liberale krantengroep Van Thillo.

Bovendien zijn er bij Publipart 17 beheerders en rept men in die kranten maar over twee figuren uit een stad. Geen toeval natuurlijk. Wie anders denkt is oeverloos naïef. En dan begint men bij die krantengroep een dossier samen te stellen dat voldoende smeuïg is om zoveel als mogelijk schade aan te richten in Gent.

En wat doet men? Men begint te liegen over chemische wapens en om een graaicultuur te insinueren gooit men alle vergoedingen van de 17 bestuurders, bruto en op jaarbasis op een hoopje. En dan komt men aan een mooi bedrag van een goeie 300.000 euro. Lekker!!

Maar wie op maandbasis, per bestuurder en netto kijkt ziet al iets heel anders. Dan blijkt dat maar een 800 euro te zijn. Graaicultuur? Maar met zo’n bedrag kan een krant natuurlijk geen schandaalsfeer creëren. En dus blaast men alles buiten proporties op.

Het doet denken aan hoe De Morgen eerder de zaak van nu ex-minister van Financiën Steven Vanackere (vakbondsvleugel CD&V) en die van de NV Optima met Gents burgemeester Daniel Termont (SPA) aanpakte.

IMG_9384

Via een dagenlange en gerichte campagne vol van insinuaties velde De Morgen Steven Vanackere, man van de vakbondsvleugel in CD&V. Nadien konden de andere patronale vleugels van die partij al de postjes in de nadien gevormde federale regering opvullen. Na die politieke moord verdwenen de twee daders bij die krant. Een is nu hoofdredacteur duiding bij de VRT. 

Want daar komt het bij Het Laatste Nieuws en De Morgen op aan. Niet de informatie telt maar het creëren van de perceptie van een schandaal. En dus spreekt men niet van 800 euro maar van meer dan 300.000 euro en voegt er nog vlug die leugen van chemische wapens aan toe. Waarom? Om zo de Groenen nog meer op stang te jagen natuurlijk en het Gentse kartel van SPA en Groen uit elkaar te spelen. Erg simpel en zo doorzichtig.

Transparantie

En dan begint men daarna te zeuren over een gebrek aan transparantie om zo de schandaalsfeer verder op te voeren. Waarom roepen om een nood aan meer transparantie? Voor SPA-voorzitter John Crombez was het een doorzichtig verdedigingsmechanisme om de rest der partijen mee in bad te trekken. Logisch dus.

Maar voor de kranten? Merkwaardig. Men gooit op pagina 1 tot in de kleinste details de vergoedingen bij Publipart van een Balthazar op tafel en dan komt men meer transparantie eisen. Als er geen transparantie zou zijn dan kon men die vergoedingen toch niet te weten zijn gekomen.

Het is dan ook onzin. Er is het Staatsblad, de Nationale Bank en de websites van die intercommunales, steden en gemeenten. En er is de openbaarheid van bestuur en de verplichting van politici om alle mandaten bekend te maken. Men kan er mits wat zoeken dan ook zowat alles vinden. Er is dus niet echt nood aan meer transparantie maar aan correctheid bij de media. Dat is het echte probleem.

Een lokaal mandataris en topbestuurder in het kluwen van de vele intercommunales stelde het gisteren in een gesprek zo: “Straks moeten wij in het kader van de transparantie nog onze belastingbrief gaan publiceren.” Als er in deze zaak al een schandaal is dan is het er een van bepaalde media die om politieke reden een leugenachtig dossier samenstelden. Dat ze daarbij de antipolitiek promoten is voor die dagbladen blijkbaar geen enkel probleem.

Leona Detiège - 4

In 2003 voerde de Gazet van Antwerpen een dagenlange mediacampagne tegen toenmalig Antwerps burgemeester Leona Detiège en haar bestuurders die men voorstelde als een stelletje dieven die voor persoonlijk profijt de stadskas misbruikten.

Gans de zaak roept daarom herinneringen op over dat andere grote ‘schandaal’, de Visa-affaire in Antwerpen met de Gazet Van Antwerpen die op dezelfde manipulatieve wijze de indruk creëerde dat het toenmalige Antwerpse schepencollege van burgemeester Leona Detiège (SPA) bestond uit een bende dieven. Achteraf bleek de zaak op niets uit te draaien. Met een Gazet Van Antwerpen die zich achteraf niet eens verontschuldigde voor die erg lasterlijke aantijgingen. Typisch.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Intercommunales–Transparantie, perceptie en sensatie

 1. Ondanks het feit dat het grotendeels juist is wat u schrijft, vergeet ook u, zoals iedereen, éen van de belangrijkste punten in deze zaak aan te snijden: waarom gaan bepaalde intercommunales over tot het oprichten van privaatrechtelijke maatschappijen (nv’s of vzw’s…) die exact hetzelfde doen als die communales zelf? Omdat die laatste aan controles van allerlei instanties onderworpen zijn, en die privaatrechtelijke instellingen helemaal niet. Die worden echt opgericht enkel en alleen om te kunnen sjoemelen en om zaken verborgen te kunnen houden. En dat is niet enkel bij intercommunales het geval. En enkel naïeve of domme politici (zijn die er?) weten dat niet. Ook Bart de Wever bv. weet dat héél, héél goed. Vandaar dat hij daar in alle talen over zwijgt.
  Huisdraak Bormans
  Antwoord:
  Baert De Wever zwijgt niet en haalde gisteren heel zwaar uit naar Wouter Van Besien van Groen toen die deze problematiek in Antwerpen aankaartte. Waarop De Wever woedend hem beschuldigde van nestbevuiling. Wat de verklaringen van zijn Gentse partijgenoot Siegfried Bracke in het juiste perspectief plaatst.

  Waarom men binnen de intercommunales een NV opricht weet ik niet. De kranten laten dat malafide element uitschijnen. Maar van die lui lust ik geen pap meer. Er kunnen malafide reden zijn zoals je denkt, maar er kunnen ook perfect bonafide reden zijn.

  Dat kan gedaan zijn omwille van fiscale en/of financiële aard of om de werking vlotter te laten verlopen. De bewering van de VRT deze middag dat men zo via een aparte vennootschap aan alle controle ontsnapt is complete onzin. Alsof gewone bedrijven zomaar kunnen doen wat ze willen en niemand toekijkt. Wat een idiotie. Kan men het in de journalistiek dan nooit eens goed doen!

  Daar ik dit aspect van de zaak echter niet ken ga ik mij daar ook niet over uitspreken. Ik werk immers niet voor Van Thillo of andere kranten. Die ventileren maar de eerste beste onzin in het kader van het kan ons niet schelen zolang we maar papier verkopen.

  Nogmaals 800 euro is 800 euro teveel als die man/vrouw er niets voor doet. Werkt hij er veel voor dan is 800 euro te weinig. Er zijn politici die lui, dom en corrupt zijn en je hebt er die eerlijk, hard werkend en intelligent zijn. En daartussen zit alles. Maar politici worden door het volk gekozen. En daar begint het.
  Willy Van Damme

  • Beste Willy van Damme,

   33 jaar heb ik op het Rekenhof gewerkt; het is vandaar dat ik weet waarom die privaatrechtelijke organisaties worden opgericht. Uiteraard kunnen privéfirma’s niet doen en laten wat en hoe ze willen. Maar aan inspecties van de Inspectie van Financiën, het Rekenhof en meer dergelijke instellingen zijn ze zeer zeker niet onderworpen.
   Gegroet,
   Peter
   Antwoord:
   Daarin zal je wel gelijk hebben, het zijn immers privaatrechtelijke ondernemingen. Maar om over die kwestie te kunnen oordelen heb ik meer informatie nodig en dus pas ik voor ik zomaar beschuldigingen doe. En wie mij kent weet dat ik daar helemaal geen probleem mee heb. En wie deze blog wat volgt weet dat ook. Ik ben aan niemand schatplichtig.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s