Fosforbommen zijn geen chemische wapens

Veel heibel vandaag in de kranten en zo de politiek want volgens Het Laatste Nieuws en zusterkrant De Morgen investeerde Gent en enkele andere gemeenten en steden, maar over die laatsten sprak men amper of niet, via PubliPart in een bedrijf dat chemische wapens produceert. Een grove leugen.

Volgens die kranten investeerde de NV PubliPart in een beleggingsfonds dat aandelen bezat in een dubieus bedrijf genaamd het Duitse Rheinmetall dat chemische wapens maakt, zijnde hier fosforbommen.

Conventie van Genève

Een wel heel merkwaardige bewering. Sinds het Protocol van Genève van 17 juni 1925, aangevuld met de VN-conventie van 30 november 1992 mogen de landen die dit ondertekenden geen chemische wapens meer produceren en ook zelfs geen meer bezitten.

Zo werd Syrië eind 2013 lid van die conventie en liet het zijn chemische wapens – tot op dat ogenblik een beveiliging tegen het overmachtige Israëlische leger – in overleg met de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, geheel vernietigen.

Dat een Duits bedrijf in Duitsland chemische wapens zou aanmaken is dan ook een wel heel fantasierijk verhaal. Het zou, moest het zo zijn, voor een gigantisch schandaal op wereldvlak zorgen. Stel U voor, juist Duitsland zou zich hieraan schuldig maken. Het Duitsland van chloorgas en yperiet (mosterdgas). Maar het is gewoon gelogen. Want moest het zo zijn dan was dat bedrijf tien minuten na het bekend raken geheel kapot.

fosforbommen

Een voorbeeld van het gebruik van fosforbommen. De VS en haar salafistische bondgenoten in Syrië hebben op bepaald ogenblik wel het vermeend gebruik door het Syrische leger van fosforbommen willen gebruiken in de propagandaoorlog tegen het land. Dit door hen te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens. Het bleef bij een korte beschuldiging en verdween in Washington ultrasnel in de vuilbak. Wegens te gênant voor de VS en Israël?

Wat Rheinmetall blijkbaar wel maakt zijn fosforbommen en dat zijn geen chemische wapens, zij behoren integendeel tot de categorie van brandbommen zoals napalm. Wel mag het volgens bepaalde echter niet vaststaande regels alleen gebruikt worden in veldslagen en dan alleen nog maar in niet- of dunbevolkte gebieden. Officieel zijn er echter geen regels. Men hoeft zelfs niet te raden waarom.

Gaza en Fallujah

De VS en Israël hebben die niet vaststaande regels echter in het recente verleden dan ook aan hun laars gelapt met als argument dat er gewoon geen regels vastliggen. Zo gebruikte Israël het wapen herhaaldelijk tijdens de operatie Gegoten Lood (Cast Lead) in de periode 2008-2009 in het zeer dichtbevolkte Gaza.

Terwijl de VS na de invasie van Irak in 2003 het minstens tweemaal gebruikte in de Iraakse stad Fallujah, een stad van normaal 285.000 inwoners, toen ze die op het verzet wou veroveren. Amper iemand in onze pers die er op dat ogenblik herrie over maakte.

Het wapen is vooral dienstig om slagvelden bij nacht te belichten. Deze week werd het vermoedelijk minstens een keer bij nacht gebruikt bij de slag om de Syrische stad al Bab. Wie het had gebruikt was op de beelden niet te zien. Ook was er geen berichtgeving over. Probleem is immers ook dat er bombardementen zijn van de luchtmachten van Turkije, Rusland en Syrië.

Fosforbommen zijn door hun felle licht ook direct herkenbaar. De indruk was ook dat die bommen bij die slag niet in de steden al Bab of Tadef werden gebruikt maar op het platteland en tegen ISIS. Voor zover dat kon gezien worden was alles dus in orde, ook volgens de niet vastliggende regels.

Maar ja, schrijven dat een intercommunale en een Gentse socialist investeert in de productie van chemische wapens levert natuurlijk heel vette titels, heel zware beschuldigingen en misschien veel extra verkoop.

En dan gooit men de waarheid zo overboord. En wie gezien de ontstane heibel let er dan nog op of het verhaal juist is of niet? En bovendien weet men dat zoals steeds de andere media dit zonder veel verdere controle overnemen.

Willy Van Damme

4 gedachten over “Fosforbommen zijn geen chemische wapens

 1. Je analyse klopt en is belangrijk om te maken. Maar dat je 19.000 euro opstrijkt als schepen van ‘progressieve huize’, om te zetelen in een raad waarvan je zegt dat financiële experts er de dienst uitmaken, zonder dat je hen een ethisch kader geeft, waarbinnen ze mogen geld verdienen, is echt slap en vraagt om misbaar. Niet dat de gemiddelde Gentenaar echt wakker ligt van waar zijn pensioenfonds de kas mee vult, vermoed ik. Maar ik kan me vergissen.
  Hallo met Steven
  Antwoord:
  Dat zijn als ik begrepen heb brutobedragen van 1.583 euro per maand. Vraag is wat hiertegenover stond. Dat bleef merkwaardig genoeg in de mist hangen. Maar van welke huize ook, iedereen gelijk voor de wet. Bovendien ken ik parlementsleden die veel meer verdienen en die in het parlement amper of nooit iets doen. Een noemt Bart De Wever.
  En dan is er Guy Verhofstadt in het Europees parlement. Maar daarover zullen de kranten van Van Thillo, zijn vriend, wel nooit schrijven. Ze moesten eens durven!
  Willy Van Damme

  • De nv Publipart, een dochtermaatschappij van de intercommunale Publilec waar de stad Gent een aandeel van 12 procent in heeft, keerde het afgelopen boekjaar 359.973 euro vaste vergoedingen uit aan 17 bestuurders. Omgerekend is dat zo”n 21.174 euro per bestuurslid, zo meldden Apache en Het Laatste Nieuws.

   Vertel mij eens Willy, want er al een reden voor bestaan, waarom er schepenen in zo’n constructie moeten zetelen. Goedkoper ware toch een goeie ambtenaar daar zijn werk te laten doen. Tot welke uitgeversgroep behoort Apache?
   Hallometsteven
   Antwoord:
   Het is altijd al een traditie geweest om het bestuur van die intercommunales te laten gebeuren door politici. Deze intercommunales zijn een verlengstuk van de gemeenten en dus lijkt mij dit logisch. En ambtenaren gaan dit denk ik zeker niet beter doen. Waarom zouden zij. Het gewone dagelijkse werk is nu al van die ambtenaren. Maar om goed over deze zaak te oordelen moet je de interne werking ervan kennen en dat ontbreekt hier bij de berichtgeving.

   Het dagelijks beheer, de directieraad, zijn dan steevast ambtenaren. Het is als bij een bedrijf waar je een bestuursraad hebt en een directieraad. Waarom men koos voor die structuur met nog een NV is mij als leek en buitenstaander onbekend. Het is een vraag voor specialisten en kan te maken hebben met legale, fiscale, beheerstechnische en/of financiële reden.

   Maar ook dat hoorde ik tot heden nergens uitleggen. Apache is autonoom en een initiatief dat komt van mensen die bij De Morgen de bons kregen of die het beleid van die krant kotsbeu waren. Ik heb het verhaal daar niet gelezen. Ik poogde mij via hun website ooit eens te abonneren maar het lukte niet.
   Willy Van Damme

 2. Ik heb het al twee keer gedeeld en dat tekent niet op?
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt maar geen idee wat je hiermee juist wil zeggen. Verder stel ik mij toch een aantal vragen bij deze berichtgeving. Zo is er sprake van 17 personen maar horen en lezen we maar over twee namen en dan nog beiden uit Gent. Dit is toch een grove vervalsing van de feiten. En waarom?

  Verder moet men op die redacties van Het Laatste Nieuws en De Morgen toch perfect weten dat fosforbommen geen chemische wapens zijn. Dat is toch vrij algemene kennis die je desnoods ook in enkele minuten tijd zo kunt ontdekken. Ook hier is er dus sprake van een vervalsing van de feiten. En opnieuw dan de vraag: Waarom?

  In die zin is het toch opmerkelijk hoe men in de media het schandaal rond de Franse presidentskandidaat François Fillon en zijn echtgenote Penelope uitgebreid brengt. Met pagina’s en pagina’s van artikels vol smeuïge verhalen.

  De serie financiële schandalen rond Marine Le Pen en het Franse front Nationaal komen dan niet of zelden aan bod. En hier zou het gaan over vele miljoenen euro’s. Bij Fillion als we de media dan mogen geloven over 900.000 euro. Waarom dat immens groot verschil in behandeling door de media?

  Of neem het verhaal van enkele jaren terug rond de vroegere IMF-baas Dominique Strauss-Kahn en die seksschandalen. Met ook hier zelfs maandenlang pagina’s na pagina’s met allerlei achteraf fout gebleken beweringen die feitelijk tot de privésfeer behoorden. Tot zijn huwelijk na al dat gebonk op de klippen lag. Pure laster feitelijk.

  Nadien werd Christine Lagarde, minister onder president Nicolas Sarkozy, IMF-baas op een ogenblik dat er al heel lang een groot gerechtelijk onderzoek tegen haar liep rond een zaak die meer dan 400 miljoen bedroeg. Waar het Franse gerecht haar recent ook voor veroordeelde. Toen bij haar benoeming amper een rimpeltje over die zaak in de media. En hetzelfde toen men haar veroordeelde. Waarom?
  Willy Van Damme

 3. Goedemorgen Willy,

  Het zal, jouw kennende. zeker niet zo bedoeld zijn, en mogelijk lees ik het ook gewoon verkeerd, maar zoals je fosforbommen beschrijft, komt het over of je het gebruik daarvan wat bagatelliseert.
  Hieronder een oud artikel over het gebruik van fosforbommen door de Oekrainische ”regering”.
  http://blikopnosjournaal.blogspot.co.uk/2015/02/vreselijke-brandwonden-door.html

  Vriendelijke groet, Gerrit
  Antwoord:
  Bedankt. Ik was het gebruik in Oekraïne nog vergeten. Het was toen geen nieuws voor De Morgen en Het Laatste Nieuws.

  Bagatelliseren mag je dat gebruik zeker niet. Maar fosforbommen zijn brandbommen en geen chemische wapens. Ze zijn als vuurwerpers en napalmbommen. Maar elk wapen hoe primitief ook is erg gevaarlijk en het gebruik verwerpelijk. Behalve in zelfverdediging. Je kan een mens met een steen of een mes zodanig verwonden dat de pijn ondragelijk is en levenslang zeer zware schade aanricht.

  En het gebruik van die fosforbommen kan dus inderdaad erg pijnlijke gevolgen hebben voor de slachtoffers. Maar dat die kranten spraken over chemische wapens en niet over brandbommen was om puur politieke reden. Daar twijfel ik geen seconde meer aan. Men wou bij die media in Gent aan politiek doen, niet aan de verspreiding van informatie. Ze bewezen het zelf.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s