Knack en de ondankbaarheid van Assad

Lezersbrief gestuurd naar Knack naar aanleiding van het er vandaag gepubliceerde  gesprek met de Syrische president Assad.

Waarom in ’s hemelsnaam zou de Syrische regering of Assad België dankbaar moeten zijn (Knack 14 februari 2017 ‘Bashar al Assad ‘Ik ben België niet dankbaar’)? In 2011 vaardigde men in de EU met akkoord van België een embargo uit tegen Syrië die zelfs het leveren van geneesmiddelen vanuit de EU bijna onmogelijk maakte.

In april 2013 veroverde ISIS toen nog samen in een front met al Qaeda de oliebronnen in het oosten van Syrië. Waarna men in de EU met unanimiteit van de aangesloten landen, dus ook België met Didier Reynders, razendsnel al op 23 mei 2013 het embargo tegen Syrië voor olieproducten beëindigde.

Waardoor ISIS zich in Europa via die olieverkoop kon financieren. Met steun van onze regering. Ook maakte een rapport van de Amerikaanse militaire veiligheid (DIA)  (1) van augustus 2012 melding van het feit dat het Westen de oprichting van een kalifaat in Syrië en Irak wou. Dus steunde België volgens dat rapport de oprichting door ISIS van dat kalifaat.

Verder heeft men het ook over de eerste betoging in maart 2011 waarbij Knack schrijft dat de Syrische veiligheidsdiensten met scherp schoten op de betogers. Bij die eerste betoging werden door sluipschutters 8 politiemensen vermoord en zowel het gerechtsgebouw als de hoofdzetel in Daraa van de Baath partij in brand gestoken. Dat verzwijgt Knack. Moesten de Syrische veiligheidsdiensten zich dan zomaar laten afslachten misschien? Blijkbaar voor onze media wel.

 

Knack - 14 februari 2017 - Voorpagina Assad

Alhoewel alles erop wijst dat de oorlog tegen Syrië aan het aflopen is blijft onze pers weer volop propaganda verspreiden. Getuige de VRT gisteren met Terzake en De Afspraak. Ondertussen is men bij de EU al wel bezig voorbereidingen aan het treffen te ‘helpen’ bij de wederopbouw. Kwestie in Syrië toch nog iets van invloed te behouden. De schaamteloosheid van de Westerse diplomatie. Eerst jihadisten sturen om het land te vernielen en daarna de stenen en mortel verkopen voor de wederopbouw.

Ook voert of voerde onze luchtmacht boven Syrisch grondgebied luchtbombardementen uit zonder daarvoor toestemming te vragen aan de Syrische regering. Wat volgens het internationaal recht een daad van oorlog en zelfs een oorlogsmisdaad is. Bovendien steunt onze regering in Syrië een gewapende opstand wat eveneens een daad van oorlog en een oorlogsmisdaad is. Assad was dus nog heel diplomatisch braaf over ons land.

Willy Van Damme

1) Volgens dat rapport was al Qaeda in Irak (het latere ISIS) al van dag één in Syrië actief. Naast dan de Moslimbroederschap. Dit was dus geen opstand voor meer democratie of mensenrechten zoals onze pers maar blijft beweren maar een salafistische. Wat de door de massamedia gerespecteerde Amerikaanse expert Joshua Landis in een recent groot interview ook sterk benadrukte.

Lees: http://talkingpointsmemo.com/cafe/americas-failure-russia-success-in-syrias-war

11 gedachten over “Knack en de ondankbaarheid van Assad

 1. Dank voor het plaatsen van uw lezersbrief.
  Mediawerkgroep Syrië schreef zoals u denk ik wel weet eerder artikelen over de begindagen van het conflict. Ik weet niet of deze website nu nog actief is, de laatste tijd heb ik geen nieuwe artikelen zien verschijnen op die website terwijl er een hoop gebeurd is.

  Onderstaande link beschrijft de situatie in 2011 en meldt 7 politieagenten bij de eerste betoging als aantal doden. Verder staat er beschreven als eerste zin van het artikel:
  —————–
  ”Dat het Syrische veiligheidsapparaat zware fouten maakte in Daraa staat vast, maar eveneens de toen al aanwezige criminele bendes die het vreedzaam protest misbruikten voor eigen gewin.”
  ——————
  Staat het werkelijk vast dat het Syrische veiligheidsapparaat zware fouten maakte? Is er genoeg onafhankelijke bewijslast beschikbaar om deze stelling te bevestigen als vaststaand feit?
  https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2011/12/29/syrische-veiligheidsdiensten-maakten-zware-fouten-in-daraa/
  Martin Oei
  Antwoord:
  Sommige rapporten hebben het over 7 anderen over 8. Het maakt natuurlijk weinig verschil. Ook verslagen van onze massamedia melden toen dat er doden vielen bij het veiligheidsapparaat en dat gebouwen werden in brand gestoken.

  Wat betreft je specifieke vraag of er door de politie toen fouten werden gemaakt kan ik onmogelijk antwoorden. Zelfs hier in België of Nederland is er voor het geven van een antwoord op dit soort zaken een grondig forensisch onderzoek nodig. Dat kan ik dus niet en kan ginds ook niet meer gebeuren vrees ik. Het maakt ook weinig uit.

  Uit vaststaande documenten en getuigenissen weten we dat die eerste zogenaamd spontane betoging van 15 maart 2011 in de stad Daraa tot in de kleinste details vooraf gepland was. Verder lijkt het praktisch zeker dat het verhaal over gemartelde kinderen en de dood door foltering door de veiligheidsdienst van de jongen Hamza al Khatib eveneens nep is. Ik bereid hierover een artikel voor.
  Willy Van Damme

 2. Heel interessant is wat Nassim Taleb hierover schrijft. Hij is van Libanese origine, en zijn ouderlijk huis werd nog gebombardeerd door vader Assad. Hij is dus niet a priori voorstander van het Syrische regime:

  http://www.zerohedge.com/news/2016-12-15/nassim-taleb-syrian-war-condensed-almost-dummies

  Op deze website zet hij een heel eenvoudige matrix – voor dummies – waarin hij het Assad regime aan de hand van concrete punten afweegt tegen de “gematigde” rebellen.

  Assad mag dan een dictator zijn, hij komt er, naar Westerse maatstaven, op elk punt beter uit dan de “gematigde” rebellen.
  Miel
  Antwoord:
  Er kan geen discussie zijn wat in de huidige situatie de beste keuze is voor Syrië. Dat was ook de opmerking van een van die gasten in De Afspraak van dinsdag op televisiezender Canvas tegen de twee jihadistenvrienden waaronder journalist Bart Brinckman van De Standaard.

  Hij stelde de vraag of het verdwijnen van Assad in Syrië zoals voorheen in Irak en Libië – men zou er ook Afghanistan moeten bijnemen – een ramp voor dat land ging zijn. Men had er geen echt antwoord op behoudens te zeggen dat Assad verantwoordelijk is voor het ontstaan van die salafistische terreur.

  Een bewering die zowel hilarisch als schandelijk is. Zeker daar ze kwam van iemand die aan al Qaeda zelfs luchtafweerraketten wou geven. Maar dat argument is niet echt verassend maar wel als argument al totaal versleten.
  Willy Van Damme

 3. merci Willy, om je journalistiek werk zo lang vol te houden.
  Octaaf Coeckelberghs
  Antwoord:
  Journalistiek en het bestuderen van de geopolitiek is voor mij een passie. Dat blijft hier dus nog wel wat duren hoor.
  Willy Van Damme

 4. Ook de VRT meende als “politiek correcte” media in het 19.00 uur televisiejournaal van 08/02/2017 haar gal te moeten spuwen over Assad en zijn “regime”. Het woord “oorlogsmisdadiger” kwam bijna in elke zin voor. Interessant vooral natuurlijk omdat het VB, Filip Dewinter en Tom Van Grieken meteen in één adem konden genoemd worden. Leuk meegenomen nietwaar?
  Duidelijk dat de “gutmenschen” niks geleerd hebben uit de interventies in Afghanistan, Irak, Libië en uiteindelijk Syrië zelf. Een klasse goedverdienende wereldverbeteraars, die zich bij het horen van het woord Syrië niks beters kan herinneren dan het “Bana” meisje. Wereldverbeteraars die zichzelf als lichtend voorbeeld zien, die met bakfietsen rondrijden, inkopen doen in een Wereldwinkel, hun kinderen naar een (blanke…) Steinerschool sturen, een Zonder Haatstraat bordje voor hun raam hebben, en die vooral heden ten dage opfleuren omdat ze zo héérlijk Trump kunnen bashen en roze pussyhats dragen. Een waar orgastisch genoegen.
  Luc Devincke
  Antwoord:
  Ik heb geen sympathie voor het Vlaams Belang. Hun populistisch en vroeger racistische discours tegen vreemdelingen heeft heel veel kwaad gedaan. Het enige positieve is dat ze de politiek eindelijk tot het besef bracht dat er hier allerlei immigranten waren, van Grieken tot Polen, Congolezen en Marokkanen.
  Wat eindelijk zorgde voor een aanpak van die problemen. Het zorgde echter mede door hun vulgariteiten voor ernstige samenlevingsproblemen.

  Verder heeft Filip Dewinter hier gelijk. Hij had het ook niet meer over de strijd tegen DE islam maar tegen het salafisme. Wat een totaal verschillende visie van vroeger is. Wel zou hij begrip moeten opbrengen voor mensen die hun land ontvluchten.
  Ik ken een gezin van goede komaf maar met twee kleine kinderen uit Aleppo. Zij wilden hun kinderen niet laten opgroeien tussen die bommenregen en zitten nu hier.

  Verder was het leuk voor sommigen bij de VRT om twee ‘slechteriken’ dan nog maar eens met tonnen modder te bedelven. Daarom kwam dat rapport van Amnesty International voor hen juist op tijd. Een godsgeschenk voor een Vranckx en Brinckman.

  Je zag trouwens duidelijk dat Jens Franssen onder druk stond om zijn discours wat aan te passen in de richting van de jihadisten. Wat hij dan maar deed met zijn onzin over het kapot schieten van Aleppo als oorlogsmisdaad. De Syrische steden Manbij en Ayn al Arab/Kobani werden door de VS echt totaal vernield maar hier maakt men geen problemen.

  Hetzelfde met de Iraakse steden Ramadi, Mosul, Baiji, Hit, Falluja, enzovoort. Misschien kan Franssen dan eens uitleggen hoe hij het dan wel zou aanpakken. Hij mag hier op deze blog alleszins proberen. Delen van die steden waren bezet door die terreurgroepen en dan is er geen alternatief. Een ramp natuurlijk maar wie weet beter?

  Verder zie ik niet wat bakfietsen hier mee te maken hebben. Het is een erg praktisch vervoermiddel als vervanger voor de auto dat steeds populairder wordt. En verder is naïviteit geen schande laat staan een zonde of misdaad.

  Men moet alleen kritisch zijn tegenover mensen die duivels zijn maar zich een schapenvacht aanmeten. Maar liever naïeve mensen dan egoïsten, racisten, agressievelingen en dieven. En wees gerust er zullen er ook in de toekomst van al die categorieën steeds heel veel zijn.
  Willy Van Damme

  • Willy, “naïviteit” volgens internet; “De betekenis kan liggen tussen twee polen, met aan de positieve zijde een onbevangen en niet door kennis gecorrumpeerde zuiverheid , en aan de negatieve zijde onnozelheid, gebrek aan wereldwijsheid en verwijtbare onwetendheid.”
   De eerste pool heb ik nog niet veel meegemaakt, tenzij bij kleine kinderen. Niks voor niks sprak men vroeger over de “Onozele (onschuldige) kinderkes”. De tweede pool, de negatieve zijde, dat is een andere zaak, en een eigenschap die ik van een schandalige nalatendheid vind als hij een karaktertrek van politici en journalisten is.
   Luc Devincke
   Antwoord:
   Ik denk dat je bij journalisten als Karel Verhoeven, Maarten Rabaey, Jorn De Cock of Rudi Vranckx en bij de politici zelden kunt spreken van naïviteit maar van lafheid en corruptie. Ik zit al te lang in de stiel om te weten hoe het werkt. Het heet: zijn kop niet boven het maaiveld uitsteken. Die tweede categorie waar je het over hebt reken ik ook niet onder de naïeven. Integendeel.
   Willy Van Damme

 5. Wat heeft het nog voor zin dat wij al dat fake nieuws aanklikken en lezen ? Elk schrijft wat hij wil , wij worden van alle kanten iets wijsgemaakt… ik ben het beu al die leugens , wie moet je nog geloven ? Telkens opnieuw vinden zij een verhaal , om hun oorlog voor geld en macht te verantwoorden. En telkens opnieuw zijn er zoveel mensen die er in lopen !
  Dominique Van Herpe
  Antwoord:
  Wie ngo’s als Reporters sans Frontières, Amnesty International en Human Rights Watch eens goed bekijkt beseft al gauw dat dit geen mensenrechtenorganisaties zijn maar instrumenten van de buitenlandse politiek van Londen, Parijs en Washington, de ngo-versie van de CIA en MI6 dus.

  Een gouden regel is om wanneer onze kranten berichten over een land dat in conflict met de VS ligt steeds te vermoeden dat wat de media brengen als waarheid juist het omgekeerde is van de realiteit. Neem bijvoorbeeld vandaag het verhaal van onze pennenlikkers over de Russische crimineel Alexei Navalny die men vandaag in Rusland veroordeelde.

  Overal verzweeg man van bij Reuters tot de VRT en The Guardian dat dit een gevolg is van een klacht van de Franse multinational Yves Rocher die volgens de Franse groep bedrogen waren door de gebroeders Navalny.

  Waarna men gewoon met een gerechtelijk onderzoek begon met nadien deze veroordeling. Maar neen, het enige wat men hoorde was de onzin dat hiermee de laatste opposant van Poetin was uitgeschakeld.
  Willy Van Damme

 6. Desalniettemin is en blijft ook Assad een oorlogsmisdadiger in keurig pak.
  Johan Baert
  Antwoord:
  Wie beweert dat er langs de kant van het Syrische leger geen oorlogsmisdaden gebeuren is of naïef of een leugenaar. Assad zit echter met een door het westen gesteunde jihadistenopstand en invasie van tienduizenden terroristen. En dat moet je wel met geweld aanpakken. Of zie jij een andere oplossing?

  Wel wordt de term oorlogsmisdadiger hier gemakkelijk gebruikt. Maar zeker is dat zowel de regering Di Rupo als de huidige schuldig zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijnde het weerhouden van geneesmiddelen. Om van Barack Obama maar te zwijgen.

  Gaan we Di Rupo, Michel en Obama dan ook naar Den Haag sturen? Gaat AI over hen ook een gruwelrapport maken? Zeker niet want dat zijn de vrienden. Die mogen alles. Over de ‘slechteriken’ verkoopt men dan maar de grofste leugens mogelijk. De Standaard en de VRT zorgen dan wel voor de verspreiding.
  Willy Van Damme

 7. off topic vraagje
  Ik las dit artikel http://www.ad.nl/nieuws/poetin-en-assad-hebben-mijn-leven-gered~add21ab7/
  Ik meen mij te herinneren dat u ook pater Maes bezocht, in 2016 als ik mij niet vergis.
  Hoewel de inhoud waarheid mag bevatten, was de verwoording van de mening niet altijd goed gekozen (broek uittrekken, flauwe zakken, …). Mijn vraag is of u of u hierin de pater herkent?
  GV
  Antwoord:
  Ik had in het verleden met pater Daniel Maes voor zover ik mij herinner vier gesprekken en heb een interview met hem gemaakt voor het blad De Zondag en dat is in september 2015 verschenen en in Libanon in augustus gemaakt.

  In een van zijn laatste wekelijkse brieven die hij per email rondstuurt had hij het over dat gesprek met het Algemeen Dagblad. Het is dus niet nep. Het verscheen nadien op de website van Het Laatste Nieuws maar niet gedrukt in de krant. De man staat dan ook op een zwarte lijst van de media hier.
  Willy Van Damme

 8. Geachte meneer van Damme,

  Zat laatst op youtube te kijken naar een interview van Willem Oltmans, met Theo van Gogh.
  Jammer genoeg zijn beide er niet meer. Het kon nog eens flink knallen als een van de twee op televisie was. Het ging over Irak en de oorlog.

  Dan is het wel te zien hoe gelijk die Oltmans toch gekregen heeft. Hij zei ook: ik vertrouw Tariq Aziz meer dan Bush.

  Vandaag stond in het Algemeen Dagblad dit artikel:
  http://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/qatar-geeft-500-miljoen-euro-per-week-uit-voor-wk-voetbal~a9d7fc17/

  Ze hadden dat geld beter kunnen besteden om de slachtoffers van de oorlog in Syrië te helpen.
  Een oorlog waar zij nota bene verantwoordelijk voor zijn.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Ik heb Willem Oltmans nooit goed gekend en ook Theo van Gogh niet en kan dus er amper iets over zeggen. Maar blijkbaar zegde Oltmans bepaalde dingen die hem op de zwarte lijst deden belanden, mensen die men best zoveel mogelijk het zwijgen oplegt.

  Wat betreft die voetbalbeker in Qatar heb ik moeite om er de gepaste term voor te vinden om dit te beschrijven. Termen als walgelijk, schandelijk en obsceen zijn immers veel te braaf om deze zaak te beschrijven. Het AD is trouwens nog het enorm aantal doden te vermelden die hier bij de bouwwerken al vielen.
  En dat volgens de Qatarese minister van Financiën dit gedoe 187 miljard euro gaat kosten is niet te beschrijven. Een ongeziene waanzin.

  Qatar, toch een financier van al Qaeda, kreeg de toekenning van die wereldbeker voetbal na tussenkomst van de Franse toenmalige president Nicolas Sarkozy en zijn vriend Michel Platini, toen topman bij de Wereldvoetbalbond FIFA en de UEFA, zijn Europese tegenhanger. En als we de beschuldigingen moeten geloven zijn het beiden ook criminelen.

  De Belgische voetbalbestuurder Michel D’Hooghe, een arts en lid van het Medisch Comité van de FIFA, keurde dit mee goed. Nadien toen men plots het probleem van de zomerse hitte ontdekte begon hij pas opmerkingen te maken. Zijn zoon, eveneens een arts, werkt nu in Qatar. Zoals ook de zoon van Platini er werkt.
  Commentaar verder geheel overbodig. Maar wees zeker, hiertegen zal geen enkele westerse regering protesteren. Tegen de komende spelen in Rusland daarentegen…
  Willy Van Damme

 9. Prachtig Willy. Niets aan toe te voegen en bewondering voor je scherpe pen die eindelijk eens de ware toedracht van de zaak duidelijk belicht. We hebben helaas te weinig Willy Van damme’s in onze media! Jacques Dezeure, Bangkok
  Antwoord:
  Bedankt Jacques en het is al zolang geleden niet. Heb nog altijd goede herinneringen van toen.
  Gisteren nog mijn interview met Hun Sen uit 1983 zitten beluisteren, de man met het glazen oog was toen een Mr. Nobody maar ik beseft op dat ogenblik al dat dit een blijver was. Je voelde dat zelfs al sprak hij Khmer en diende men alles te vertalen.
  Willy Van Damme

 10. Dag Willy,
  FYI:
  ‘The Media Coverage on Syria Is the Biggest Media Lie of Our Time’ — Interview With Flemish Priest in Syria

  http://russia-insider.com/en/politics/media-coverage-syria-biggest-media-lie-our-time-interview-flemish-priest-syria/ri18870
  Ja No
  Antwoord:
  Bedankt. Blijkbar beginnen bepaalde media hem te ontdekken. In De Morgen of De Standaard zal hij wel nooit geraken vrees ik. Wel ben ik zeker niet akkoord met zijn visie op Trump. Men ziet bepaalde hoopgevende verklaringen en vergeet dan de rest.

  Dat is begrijpelijk maar men eerst nog afwachten en alles goed bekijken. Amerika is essentieel een land van cowboys met verder massa’s brave mensen die zich echter veel te gemakkelijk laten meeslepen door allerlei demagogen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s