The Special Relationship

In Britse regeringskringen heeft men het op bepaalde ogenblikken, dit is als ze Washington nodig hebben, dolgraag over ‘the special relationship’, de speciale relatie’ tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een der vaste cartoonisten van The Financial Times wist die speciale relatie in de zaterdagkrant perfect uit te beelden.

Theresa May en Donald Trump - The Special Relationship

Een goedgezinde Trump had toch nog een watertje over voor haar. In het door haar gepresenteerde vlees had hij vermoedelijk echter geen interesse. Zielige May, zielige Britse regering. En om hem toch maar te lokken beloofde men Trump dan een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk met alles erop en eraan, incluis een verblijf in Buckingham Palace bij de queen. Met bijna 2 miljoen Britten die een petitie tegen het bezoek ondertekenden. Iets wat in de moderne Britse geschiedenis nooit eerder gebeurde. Ook dat is een deel van die speciale relatie.

Maar met haar korte benen en grijs haar is de Britse premier Theresa May echter niet de geschikte partner voor Donald Pinoccio Trump. Die verlangt immers lang blond haar, een zeer slanke lijn en lange benen. Was het een toeval dat het Witte Huis haar eerst had aangekondigd als Teresa May, een pornoster?

De bezoeken van May met smeekbedes bij Trump, de salafistische sjeiks op het Arabisch schiereiland en bij islamist Recep Erdogan in Turkije zijn beschamend. Het ooit oppermachtige koninkrijk – Brittannia rules te waves – moet nu gaan bedelen om de schok van de Brexit zo goed als mogelijk op te vangen. Dat de cartoonist May hier toont als een dame die te koop is is dan ook heel raak.

Maar iedereen zal zich in Whitehall herinneren wat er gebeurde tijdens de Falklandsoorlog in 1982 toen de VS, onder president Ronald Reagan, de Britten, onder premier Margaret Thatcher, weigerde te helpen en liever zelfs in zee ging met de er op los folterende Argentijnse generaals. Voor zover die speciale relatie.

Iedereen die de geschiedenis van de VS wat kent hoort te weten dat dit een totaal onbetrouwbare partner is. Dat men dit in de EU en Londen nog steeds niet inziet en op vraag van de VS liever met Rusland oorlogje voert toont de zwakheid van zowel Londen als Brussel.

De openlijke bedreigingen van Trump – Obama deed hetzelfde maar op een sluikse wijze – aan het adres van de EU zouden Brussel eindelijk moeten wakker schudden. Maar vergeet het. Men laat de Europese president Donald Tusk – toch algemeen gezien als de pion van de VS in de EU – wat overreageren en zal het erbij laten. Iets anders zou zeer verbazen.

Rusland en China legden de EU nooit iets in de weg. De VS al jaren, met o.m. de aanval op de euro, de bankencrisis, de gigantische boetes tegen Europese bedrijven, de door de Amerikaanse oorlogen in Irak en Syrië ontstane vluchtelingencrisis en de steun van Washington aan de hier terreur zaaiende salafistische koppensnellers.

Veel verstand moet men niet hebben om te beseffen dat men China en Rusland eerder als vriend en partner moet zien dan zoals nu als vijand. Niet dat men de VS nu plots de les moet gaan spellen. Dat de EU eerst voor haar deur alles schoon veegt. Daar is al genoeg werk.

Willy Van Damme

Advertenties

9 thoughts on “The Special Relationship

 1. Zeer raak geschreven.
  Hallometsteven
  Antwoord:
  Ik begon mij de voorbije dagen enorm zwaar te ergeren aan de onnozelheden in onze en de Europese politiek. Dat wij de VS moeten gaan vertellen wat ze moeten doen is gewoon lachwekkend en oerdom. Uiteraard is Donald Pinoccio een smeerlap en een gevaarlijk man.

  Maar dat is uiteindelijk een zaak van de VS, niet van ons hier. Bovendien zouden Tusk, Verhofstadt en andere zwetsers beter eens kijken naar de toestand met de vluchtelingen in de Balkan waar mensen sterven van ontbering omdat ze de EU niet binnen mogen. Dat is in wezen veel erger dan wat Pinoccio recent deed.

  Dat men eerst begint met het heropbouwen van de relaties met Rusland en het verbeteren van die met China. Het kan hen en ons economisch, cultureel, financieel en sociaal alleen maar ten goede komen. En die onzin over de nood voor meer wapentuig is zo van de pot gerukt dat mijn laatste haren ervan recht komen te staan.

  Alsof China of Rusland ons gaan aanvallen? Het idee is gewoon hilarisch. En dan die Britse regering, wat een zootje ongeregeld. Wie in ’s hemelsnaam neemt een regering serieus waarin de minister van Buitenlandse Zaken een zekere Boris Johnson is? En dan zag ik die prachtige cartoon, een meesterwerk.
  Willy Van Damme

  • Een krant zou gerust mogen bestaan uit 1 blad met een paar goede cartoons. Reclame is dan overbodig en voor dat beetje papier volstaat een jaarlijkse collecte. Ik lees ze niet meer. Ik volg blogs over de meest diverse onderwerpen geschreven door specialisten of tenminste gedreven door objectiviteit (als dat al bestaat natuurlijk), zonder andermans filter. Zoals de uwe. Merci daarvoor.
   Hallometsteven
   Antwoord:
   Ach objectiviteit. Iedereen is geboren in een bepaald milieu, een gezin, volgde school, heeft zijn vrienden, zijn eigen nieuw gezin, zijn werk en hobby’s en de verenigingen waarin hij actief is. Dat kleurt onvermijdelijk de vrouw/man. En van daaruit moet men dan streven naar iets als ‘objectiviteit’. Je zult, zoals iedereen die eens nadenkt, ook wel beseffen dat strikte objectiviteit iets is wat men misschien wil bereiken maar nooit lukt. Het is als de perfectie. Dat is (voor mij) een doel maar een welke men nooit bereikt.
   Willy Van Damme

 2. Beste Willy,
  je twee laatste alinea’s zijn duidelijke taal. Ik heb zelf al verschillende beleidsmensen en ook een professor in de politieke wetenschappen in dezelfde zin gemaild. Geen antwoord! De prof probeerde wel zich elegant uit de klaarblijkelijke waarheid te wringen door gewoon weg te beweren dat het probleem in Europa heel eenvoudig te wijten was aan het feit … dat de Europese landen het niet eens kunnen worden over een moedige beslissing. Hoe jammer toch !!!
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  Ik was deze avond een zeer lang interview met professor Joshua Landis, door sommigen gezien als de beste kenner in de VS van Syrië, over Syrië en het Midden-Oosten aan het lezen. Een boeiend gesprek zelfs al heb ik er nogal wat opmerkingen bij. In dat interview maakte hij brandhout van al die ‘specialisten’ van die studiebureaus als For a New American Century alsmede van de specialisten op Buitenlandse Zaken en de CIA. Ze hadden niets begrepen van Syrië stelde de man. Wel hier is het mogelijks nog erger.

  Ik gooi regelmatig bakken kritiek over heren als Rik Coolsaet, Tom Sauer & Co. Dat is niet omdat ik jaloers zou zijn of om gratuit zomaar mensen te hekelen. Neen, dat is om het debat aan te zwengelen en te tonen hoeveel onzin zij verkopen. Allen kennen mij en weten wat ik over hen denk en schrijf.

  Zij kunnen hier altijd reageren, en dat weten zij. En ik zal met plezier hun kritiek op mij publiceren. Maar ik besef perfect waarom zij dat niet doen. Ze weten immers maar al te goed dat ze onzin verkopen. Maar ondertussen wordt een natie van 24 miljoen mensen vernield door groepen die zij al jaren steunen. Van moraliteit gesproken. Mag ik nog verontwaardigd zijn?
  Willy Van Damme

 3. Als we Rob de Wijk van Clingendael mogen geloven.
  Zijn Trump en Poetin de beste maatjes. Omdat ze samen China in toom willen houden met India in hun alliantie, dat komt omdat China agressief oprukt ??

  Daarom laat Trump het toe dat Poetin in de Oekraïne zijn gang kan gaan.

  Op een vlak ben ik bijzonder blij dat Trump aan de macht is. Hij heeft gezegd. EU of jullie betalen mee aan de Defensie, of zoek het maar uit.
  Dat zou voor EU een sein moeten zijn om wat beter met elkaar te samenwerken.
  Maar ja we gaan het zien wat eruit Malta top gaat komen.

  Maar ik heb sterk het idee dat wij als EU erg in de verdrukking gaan komen tussen VS en Rusland.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Wij moeten in Europa afstappen van het beleid van verdere expansie richting Rusland. De EU en de VS heeft in 1990 en daarna als gevolg van de implosie van het oude Rusland (De Sovjetunie) met Moskou verscheidene akkoorden gesloten die men echter in de EU en de VS herhaaldelijk heeft geschonden. Recent nog met het sturen door de NAVO van troepen naar de Baltische staten en Polen.

  Het gevolg is geweest dat Rusland zich, geheel terecht, bedreigd voelde door een oprukkende EU, VS en NAVO. Waarbij de door Georgië op vraag van de VS in 2008 begonnen oorlog tegen Zuid-Ossetië en Rusland voor een Russische herbewapening zorgde. Die agressieve politiek moet stoppen en landen als Georgië en Oekraïne moeten hun onafhankelijkheid krijgen en uit de wurggreep van de VS en EU gehaald worden en zich tussen beide machten neutraal gaan opstellen.

  Pas dan kan de rust in Europa terugkeren. Een terugkeer naar vroeger lijkt echter in Oekraïne heel moeilijk door wat vooral de VS ginds deed. Namelijk het uitbouwen van extreem-nationalistische groepen en tendensen in de samenleving die xenofoob zijn, het fascisme verheerlijken en sterk anti-Russisch gevoelens verspreiden.

  Wat onvermijdelijk voor een conflict zorgde met de Russischtalige gebieden in het oosten van Oekraïne. Een terug samengaan van die gebieden lijkt voorlopig geheel utopisch. De wonden zijn te diep en cultureel loopt er tussen die twee een diepe afgrond. Iets waar de VS ook op aanstuurde.

  Het probleem van de EU is dat de VS eist dat het braafjes aan de leiband van de VS loopt en zich dus zeer vijandig opstelt tegenover Rusland en ook vijandig tegenover China en bijvoorbeeld Iran. Dit zorgt voor enorme wrijvingen intern in de EU en met de VS want het betekent dat onze bedrijven geheel of gedeeltelijk worden afgesloten van die markten.

  Met andere woorden, de VS legt zware belemmeringen op aan ons bedrijfsleven, onze culturele samenwerking en dus ons welzijn. Verder lijken mij die beweringen van Rob de Wijk typerend voor Clingendael. Het wekt bij mij steeds verbazing dat velen in de media dit Nederlands overheidsinstituut serieus nemen.

  Maar het moet als instrument van Den Haag nu eenmaal slaafs de Nederlandse regering volgen en die volgt slaafs Washington. Met als gevolg dat Clingendael vooral onzin uitkraamt zoals dit. Poetin en Trump werken niet samen, Trump heeft zijn agenda en Poetin de zijne en die lopen zeker niet samen. Soms misschien wel maar veelal niet.

  De alliantie tussen Beijing en Moskou is vrij sterk hoor daar ze elkaar nodig hebben wegens de sterk toegenomen agressieve politiek van de VS. En zolang die agressieve politiek van de VS blijft zal die alliantie dus blijven bestaan. Shinzo Abe, de Japanse premier, poogde recent die twee landen uit elkaar te spelen maar zoals men vooraf met zekerheid kon verwachten was dat vergeefse moeite.

  Verder lijkt mij het beleid van Trump tegenover Oekraïne nog onduidelijk. We zijn nu eenmaal nog niet eens voorbij de eerste 100 dagen van het presidentschap van Donald Trump. Heb dus nog wat geduld. Wel lijkt de indruk te ontstaan dat alles zowat bij het oude zal blijven. De druk op Trump in de VS is dan ook ongezien zwaar. De toekomst zal echter wijsheid brengen.
  Willy Van Damme

 4. De grote nazi’s ,terroristen zijn sinds eeuwen Koloniaal Europa en imperialistiche V.S..
  “oppermachtige koninkrijk – Brittannia rules te waves – moet nu gaan bedelen om de schok van de Brexit zo goed als mogelijk op te vangen.” Gij verheerlijkt grote nazi’s. Gij zijt een negationist van de koloniaal holocaust.
  Janu
  Antwoord:
  Waar ontken ik het koloniaal verleden van het Verenigd Koninkrijk? Het is niet omdat ik het niet in meer detail geef dat ik het ontken. Uw wel heel zware beschuldiging aan mijn adres raakt dan ook kant noch wal. Dat koloniaal verleden is trouwens verre van het enige wat het vroegere koninkrijk op zijn kerfstok heeft. Bent U hier dan op dat gebied ook een ‘negationist’?
  Willy Van Damme

 5. Wat moet ik hier van maken Willy??
  https://rechtsactueel.com/2017/02/02/familie-brussels-parlementslid-verhandelde-cocaine-zoon-nu-geweigerd-in-de-vsa/

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3070645/2017/02/02/Zoon-Brussels-Parlementslid-mag-VS-niet-binnen.dhtml

  Wie heeft er hier nu gelijk??
  Ottorongo
  Antwoord:
  Wat Rechts Actueel hier presteert is schabouwelijk en op het randje van de laster en eerroof. Dus twee broers van een parlementslid hebben enkele jaren terug een handel gehad in cocaïne en dus is het logisch dat de zoon van de zus de VS niet binnen mag. Waar zijn die gasten bij Rechts Actueel in ’s hemelsnaam mee bezig?

  Dus als jij een misdaad begaat dan wordt veel jaren later ook je neefje gestraft. Wow!! Het niveau van wat alleen maar gezien kan worden als een rioolkrantje wordt nog best omschreven door de reactie onderaan van een zekere D. Van Dessel. Die man prijsde zich gelukkig dat de VRT geen geurtelevisie maakt, gelukkig dat dit bij hem ook niet het geval is. De stank zou ondragelijk zijn.

 6. Al eens gelet op vorm van de biefstuk in de spotprent ?
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Uiteraard en Schotland met zijn golfterrein hing er nog aan. En dan zegt een mens met manieren: Smakelijk!
  Willy Van Damme

 7. Ook in de UK zal de massa anti-Trump (een mobster) zijn gemobiliseerd door het destabiliseringsapparaat van Soros. MovoOn.org, (o.a. Google, Facebook, Edelman, Coca-Cola – Corporate DC), Avaaz, Open Society, NED, USAID, A.I., Bilderberg partijen, Jesse Klaver, Leiden Univ., gekochte denk-tanks, ngo’s, media door heel Europa.

  Met Clinton was er (al) zeker oorlog in Europa geweest – genocide op Russen; verder ook op Palestijnen, Jemenieten – en Iraniërs er achteraan. En dan nog een rondje Azië, W-Afrika is ‘in the making’.

  Trump – ik denk dat niemand die man echt kan inschatten;
  overigens – een tragisch misverstand – als dat een president (echte) macht heeft.
  In de VS gaat dat zo; volkspresidenten leggen ze om; ref. Garfield, Lincoln, McKinley, JFK – anderen overleefden de moordaanslag, of werden (gewoon) afgezet.

  Vooral McKinley – is weinig bekend – geheel uit onze staatsonderwijs gestreept!
  (De man had heel goede contacten met Tsaar Nicolas – beiden waren bezig Rusland en de Amerika’s met een netwerk van spoorverbindingen te ontsluiten.)
  Dus de Rockeffellers, Carnegies, Mellons, Dupont, Astor, Windsors, Oranjes c.s lieten hem omleggen, in 1901.

  Alarmerend is dat Trump juist zoveel predator kapitalisten in z’n team heeft gekozen. 5 van Goldman Sachs, DeVos (Black Water), ‘Mad Dog’ Mattis, Bannon – van propaganda ‘news’ Breitbart, etc.
  – Slim – vijanden in te palmen, ipv. ‘en bloc’ om je heen te zien groeperen?
  ’t zou leeuwenmoed vergen – en heel veel geluk.

  nazi-EU, en onze nationale propaganda TV, zitten op de lijn Soros: demoniseren – feitenvrije zwartmakerij – van Trump; impliciet is de boodschap: EU is goed, moet, en vooral groter – almachtig (want Putin, Russen, Chinezen, CO2, ‘resilence’. ‘Vooruit’, ‘Progressief’.
  Dat zijn zoal de mode-woorden die er worden ingeramd.
  Alle aspecten van hersenspoelen, knutselen met woorden (nieuwspraak), politiek correct programmeren.
  Dat zijn allemaal ook wapens in moderne oorlogsvoering.
  Ik stip snel een paar dingen aan; post-democratic era, dystopische Transhumane heilstaat:
  – We had a counter-coup, that succesfully defeted the coup that was being led by Wall Street and the Hillary Clinton and John Brennan” https://www.youtube.com/watch?v=Lhgtg-4EU8U
  – eerder op de draad heette het: “kijken wat er op Malta wordt besloten”. Niet best!!:
  “Signed by both France and Germany, the document includes details for the creation of another superpower on the world stage.
  If such were to happen, the EU would be abolished and the European Superstate would be created; which would bring both another military and currency to the world stage as well. https://christiantruther.com/end-times/nwo/communistsocialist-european-union-leaders-demand-title-leader-free-world-taken-away-usa/
  – de EU gaat niet het mediakartel te lijf, in tegendeel – het vrije woord:
  https://langleveeuropa.nl/2016/12/europese-commissie-roept-techbedrijven-op-om-strenger-het-nieuws-te-filteren/ Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, roept techbedrijven als Facebook en Google op om strenger op te treden tegen nepnieuws.
  – via (nazi-)Bilderberg, en (nazi)WEF-Davos, e.d. is de UNSSR vorige maand in het grootste geheim al beklonken; de collectivistische (corporate) Superstaat:
  “the World Economic Forum plans to send the whole world into a ‘welfare state’ with universal basic income.”
  Lees over WEF’s: ‘Global Future Councils’,
  ‘TopLink’, our digital interaction platform and our world-leading Knowledge App, which features continuously updated contextual intelligence through our ‘Transformation Maps’.
  http://www3.weforum.org/docs/WEF_AM17_Overview.pdf
  https://www.weforum.org/press/news
  (minister Schippers is nog niet terug, of ik zie op TV meteen talkshows over het politiek correct maken van euthenasie/levensbeëindiging. (Soros is globaal dit aan het promoten; Big Pharma, Zelfs Wall Street zetten hun gewicht achter ‘project Death on America’.
  Dus, er wordt nu razendsnel geschakeld door de nazi-top!

  https://www.opensocietyfoundations.org/publications/project-death-america-grantees-1994-2003
  European Association for Palliative Care, EAPC Themes Policy NGOs Open Society Foundations http://www.eapcnet.eu/Themes/Policy/NGOs/OpenSocietyFoundations.aspx

  Tenslotte nog dit – veelzeggende, dat de gekochte media verzwijgen (blijven):
  George Soros: ‘I Will Take Down President Trump’ For The NWO
  Billionaire make threat in Davos for the New World
  The plan is to create “financial Armageddon and unleash hell “,
  according to a Wall Street analyst”: http://www.neonnettle.com/news/1839-george-soros-i-will-take-down-president-trump-for-the-nwo
  Signs Our Disingenuous Democrats’ BFF George Soros Is Behind It.
  http://whistleblower-newswire.com/tag/anti-trump-riots/

  Mijn conclusie: de terroristen zitten aan de top, het gevaar komt van binnenuit.
  O ja; is het waar – dat het EP 15 februari CETA -stemming op de agenda heeft staan? Verkapte ‘corporate’ coup. ICS erin! ref. andereuropa.org
  Milou Vorst
  Antwoord:
  U doet beweringen over o.a. president McKinley (1896-1901) die echter nergens door gestaafd worden en dus alleen als praatjes kunnen worden beschouwd. De man is een van de zovele oorlogsvoerders van de VS en veroverde onder meer Hawaii, tot dan een onafhankelijk koninkrijk, de Filipijnen en Cuba. Hij was een van de serie slachtoffers van aanslagen door anarchisten – een Poolse immigrant – uit die periode. Dat u van de man nog een soort heilige wil maken is dan ook schokkend.

  Verder is Donald trump gewoon een smeerlap en bedrieger. Veel bewijs hoef ik daar toch niet aan toe te voegen. De nepdiploma’s van zijn Trump universiteit zijn toch een overduidelijk bewijs. hij is nog geen maand president en dreigde al met oorlog tegen Iran, Jemen, Mexico en China. Om de bedreigingen aan het adres van de EU niet te vergeten. Men kan met zijn smeerlapperij en dwaasheden al een heel dik vullen.

  En het is niet omdat Hillary Clinton een psychopate en corrupte dame is wier entourage schatplichtig was aan onder andere Saoedi-Arabië dat Trump iets beter zou zijn. Nu al zien we trouwens een buitenlands beleid verschijnen dat in essentie niets verschilt van dat van zijn twee voorgangers. De man is een praatbarak, een verkoper van illusies zoals ook die voor hem. Hoe dom moet je in ’s hemelsnaam zijn om al die slogans van dat soort lieden te geloven. Kijk niet naar hun woorden, kijk naar hun daden.

  Verder lijkt U de macht van George Soros zo sterk te overschatten dat het hilarisch wordt. De man is een speculant, vooral tegen munten en dus landen, die via een enorme lijst van NGO’s zijn macht in de wereld wil vestigen. Maar het is niet omdat er ergens een massabeweging is dat je al direct Soros vanachter het gordijn moet zien toekijken. Zo werkt de wereld niet hoor. Verder maakt Uw rijkelijk rondstrooien van woorden als nazi’s Uw beweringen zeker niet geloofwaardiger.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s