Humo en de windmolens in zee en Johan Vande Lanotte

In het gesprek met Johan Vande Lanotte (Humo 10 januari) heeft men het ook nog maar eens over de verre afstand in zee van onze windmolenparken. Dat wordt hem aangewreven waarbij men natuurlijk (obligaat) Vande Lanotte hierover allerlei verwijten naar het hoofd gooit.

Een aantal mensen waaronder de interviewer Raf Liekens en voorheen de journalisten Luc Pauwels en Wim van den Eynde (De Keizer van Oostende) zijn daarbij echter een cruciaal element in dit dossier vergeten.

Toen men die plannen voor het eerst ontwierp is er een dame uit Knokke hiertegen naar de Raad van State getrokken (1) omdat die windmolens in de eerste plannen voor haar te dicht bij de kust stonden en haar uitzicht dus geschonden werd. De Raad van State gaf de dame gelijk en nadien moest men wel een stuk verder in zee gaan.

Windmolenpark, Thornton Bank

Onze windmolenparken moesten ver in zee gebouwd worden, niet omwille van een ministeriële gril maar na een beslissing van de Raad van State. Dat opzoeken duurde een paar minuten.

Kan men misschien voor men mensen begint te beschuldigen de zaak eerst eens goed onderzoeken. Het zou helpen.

Willy Van Damme

1) Het Nieuwsblad, 28 maart 2003, Marc Carlier, ‘Raad van State geeft tachtigjarige bewoonster Zeedijk gelijk – Geen windmolens voor Knokke’. ‘http://www.nieuwsblad.be/cnt/nbra28032003_024

De dame (Yvette Soete) deed die klacht op vraag van het gemeentebestuur van Knokke-Heist die schrik had voor de schade aan het toerisme in de gemeente. Luc Pauwels en Wim Van den Eynde, dikwijls omschreven als gelauwerde onderzoeksjournalisten, waren voor zover geweten de eersten die deze verre afstand als argument gebruikten tegen Johan Vande Lanotte. Onderzoeksjournalisten dus. De verantwoordelijke minister (Leefmilieu) was toen Jef Tavernier (Agalev). Ze gingen eerst op 12 km van de kustlijn gebouwd worden.

2 gedachten over “Humo en de windmolens in zee en Johan Vande Lanotte

 1. Willy ik snap niet goed waarom ge de “keizer” van Oostende verdedigd. Deze socialist is een van de grootste zwendelaars van de laatste jaren, trouwens al die “voor de werkman” socialisten zijn stuk voor stuk gangsters.Claes en zijn dochterke?

  http://www.golfbrekers.be/windmolens-draaien-niet-op-wind-maar-op-subsidies/

  U moet er eens aan denken hoeveel de onderhoud van die wangedrochten kost, ver uit de kust.
  Hier bij ons staan ook van die misbaksels en regelmatig staat ere ene stil, kapot.
  Gilbert
  Antwoord:
  Mijn stuk ging over dat ene aspect van dat verhaal. Over de rest ga ik mij niet uitspreken omdat ik er amper of niets over ken. Ik ergerde mij in dit geval alleen aan het gebrek aan dossierkennis van de betrokken journalisten die zonder veel kennis van zaken zitten te schrijven.

  Het typeert de stand van de journalistiek in dit land. Voor de redacties is onderzoeksjournalistiek zoiets als een dossier van een bron krijgen en dat dan synthetiseren en dan verkopen als ‘De Waarheid’. In dit geval Jean-Marie Dedecker die jarenlang met die verhalen bij alle mogelijke redacties liep te leuren. Wie er in trapte bewees feitelijk zijn onkunde.

  Ik bracht recent voor Trends het verhaal over de Chinese firma BYD (Build your dreams). Dat is ’s werelds grootste producent van oplaadbare batterijen voor mobiele communicatie en ’s werelds grootste producent van elektrische voertuigen.

  Ik werkte er twee maanden aan en doorzocht alle mogelijke archieven. Dat is wat anders dan 20 vellen lezen van een verhaal aangebracht door dubieuze figuren zoals vele ‘onderzoeksjournalisten’ doen. Wie op die wijze werkt kan alleen maar rommel brengen. Daar gaat het over.

  Wat betreft die windmolens is er geen alternatief. Energie zal in de toekomst komen van hernieuwbare bronnen als waterkracht, windmolens en zonnepanelen. De rest is geschiedenis, vuilbak. Of wil je in jouw buurt een centrale op steenkool, aardgas of kernenergie misschien? Leer er mee leven. Of kruip je in je grot met een vuurtje en stenen voorwerpen?
  Willy Van Damme

  • Willy, ik ben nog niet van plan om in een grot te gaan overleven maar gezien de hedendaagse ontwikkelingen zitten we misschien binnenkort in onze kelder.
   Ieder zijn gedacht maar die hernieuwbare energie van u is een GROOT BEDROG.

   Enkele weken geleden kreeg ik hier ene van Greenpeace aan de deur, na een lang gesprek met een tas koffie heb ik hem wandelen gestuurd. Ik werd geen lid.
   De reden was vooral het groot bedrog van de “opwarming” en de windmolens. Een korte toelichting:

   Dat super mega grote corporaties wereldwijd achter dit bedrog zitten hoeft geen verdere uitleg want zelfs bij de armste negerkens in Afrika zetten ze volop van die wangedrochten. Natuurlijk komt het allemaal door de zo gevaarlijke CO2, de opwarming. Elk weldenkend mens weet dat enkel de ZON verantwoordelijk is voor klimaatschommelingen en dat over de eeuwen heen.
   De grote winnaars zullen zijn ontwikkelaars, grondeigenaren, makelaarskantoren, banken, fabrikanten, overheden, de “groene” beweging, milieuactivisten, onderzoekers, de academische wereld en de media. De grote verliezers zijn de belastingbetalers en elektriciteitsrekening betalers.

   https://stopthesethings.com/2016/06/27/wind-power-the-greatest-swindle-ever-known/?utm_source=akdart

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-1361316/250bn-wind-power-industry-greatest-scam-age.html

   De door 3.500 turbines geleverde megawatt is bespottelijk laag: niet meer dan de uitgang van een enkele, middelgrote conventionele centrale.
   Willy dank zij uw propere veilige groen stroom is de factuur nog nooit zo hoog geweest, ik dacht dat wind gratis was???
   Toen men jaren geleden de Vrasene dok aan het graven was ging ik daar bijna elk weekeind wandelen in de geschonden polders, kroop bijna 20 meter diep in de dok en beneden zag ik wel drie lagen dikke tropische schelpen van meer dan 1 meter dik, met tussen hen een laag donkere grond van 2 meter. Ik heb toen veel van die schelpen uitgegraven en meegebracht, schelpen die je enkel in tropisch gebied vind. Dat bewijst dat het hier miljoenen jaren geleden waarschijnlijk zeer warm was. Mijn grootvader stond vorige eeuw met een kraam op de schelde in Antwerpen.
   “ZE” hebben het in koor over de opwarming om ons in het nog vrij economisch goed westen te VERARMEN. U weet net als ik dat we elke dag meer en meer bedrogen en bestolen worden: ik ging deze week tanken, een bediende kwam buiten en vertelde dat ik geen euro 95 meer mocht tanken: Slecht voor mijne motor… . Deze 98 kost wel 1,6 euro tegen de 1,2 euro van de 95, ook voor de opwarming waarschijnlijk?
   Automobilisten zijn de melkkoe voor de staat, allerlei ontwikkelingen die enorm veel geld kosten, overal belemmeringen op de wegen zoals KANKERHEUVELS want stoppen en vertrekken geeft een grote uitstoot van uitlaatgassen, voorrang van rechts om iedereen NUTTELOOS te laten stoppen…
   Deze wetten en voorschriften door de “staat” zorgen voor een enorme vervuiling maar ze brengen enorm veel geld in het laadje want 70 procent van al wat getankt wordt gaat naar de “staat” onder de vorm van taksen en accijnzen .

   Vliegtuigen vervuilen enorm, containerschepen nog meer maar daar wordt niet van geklapt. Ik vraag me af waarom ze geen schepen uitrusten met windmolens?
   https://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/10/de-zestien-grootste-schepen-stoten-evenveel-co2-u-1417001-a558324
   Gilbert
   Antwoord:
   In de wetenschappelijke wereld is er grotendeels unanimiteit om te stellen dat de huidige opwarming van het klimaat een gevolg is van de menselijke activiteit. Ik heb van die materie om reden dat ze technisch veel te ingewikkeld is, geen verstand en pas dus.

   En dan gaat een verhaaltje van een of andere knul op een of andere website of flutkrant als de Britse The Daily Mail bij niet op andere gedachten brengen. U doet mij denken aan een wat oudere man op de dienst waar ik veel jaren geleden begon te werken. Die beweerde bij hoog en laag dat de aarde plat was en dat al die beelden uit de ruimte van ruimteschepen en satellieten gewoon bedrog was.

   En natuurlijk dienen zaken als de productie van zonne- en windenergie extra subsidies te krijgen. Dat is ook zo voor kerncentrales. Energieproductie in welke vorm dan ook kost geld. De overheidssubsidies dienen om te zorgen dat energie komende van zonnepanelen en windmolens concurrentieel blijft tegenover die energie gemaakt door fossiele brandstoffen zoals steenkool en petroleum.
   Het moet die systemen helpen zich te ontwikkelen.

   Dat is nodig bij de opstartfase. We zijn nu in een toestand gekomen waarbij de energie van zonnepanelen even duur/goedkoop is als die van steenkool. Hetzelfde is zich aan het voortdoen in de zaak van windmolens. Ook hier gaat de prijs snel neerwaarts. En dan zijn er geen subsidies meer nodig.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s