Qatar en Frankrijk–een natie van bedelaars

In oktober verscheen in Frankrijk bij uitgever Michel Lafon een nieuw boek van het duo Christian Chesnot en Georges Malbrunot. (1) ‘Nos très chers émir$’ (Onze zeer goede emir$) is de titel en het vertelt het verhaal van de recente relaties van het Frankrijk van Nicolas Sarkozy en François Hollande met de heersers van de golfstaten.

Christian Chesnot en Georges Malbrunot - Nos tres chers emir$

De Franse politiek te boek, naakter kan niet.

Het is al hun tweede boek in het genre. Voorheen verscheen reeds bij uitgeverij Robert Laffont een relaas over de Franse relatie met de vroegere kolonie Syrië. (2) Ditmaal gaat het over de erg gekruide betrekkingen met vooral Qatar en Saoedi-Arabië. In de Franse krant Libération (3) verscheen op 20 oktober een gesprek met de beide auteurs over hun boek.

Een citaat:

Vous écrivez que, dans ces relations, des personnalités politiques se sont laissées aller à des pratiques relevant du trafic d’influence ?

U schrijft dat in het kader van die relaties politici zich hebben laten omkopen?

Nous avons observé ces dérives notamment avec l’ambassade du Qatar. De 2003 à 2013, Mohamed Jaham Al-Kuwari, l’ambassadeur à Paris, a copieusement arrosé nos responsables politiques. Sans tenir un fichier, il savait très bien qui se laissait corrompre. «Les Français sont les plus faciles à acheter», nous avait dit un proche de Hamad Al-Thani, l’émir qui régnait à l’époque.

Wij constateerden die praktijk bij de ambassade van Qatar. Van 2003 tot 2013 heeft Mohamed Jaham al Kuwari, de ambassadeur in Parijs, heel uitgebreid politieke verantwoordelijken zitten omkopen. Zonder een namenlijst bij te houden wist hij heel goed wie er te koop was. ‘De Fransen zijn het gemakkelijkst omkoopbaar’, stelde een nauwe medewerker van Hamad al Thani, de toenmalige emir van Qatar.

Puis lui a succédé son fils Tamim qui a souhaité nettoyer les écuries. Mais les habitudes ne se perdent pas facilement et, dans un premier temps, les politiques français ont continué à demander des cadeaux. Des membres de la nouvelle équipe étaient stupéfaits et en avaient marre d’être pris pour des «distributeurs de billets de 500 euros».

Toen deze (de emir, nvdr) werd opgevolgd door zijn zoon Tanim wou die deze stallen uitmesten. Maar die gewoonten verdwenen niet zomaar. En in het begin bleven de Franse politici maar geschenken vragen.

De leden van het nieuwe team waren verbaasd en hadden er genoeg van om altijd maar gezien te worden als een soort geldautomaat die biljetten van 500 euro distribueerde.

Rachida Dati en Marine le Pen

François Hollande met top Samenwerkingsraad voor de Golf - 5 mei 2015

De ‘socialistische’ president François Hollande in zijn biotoop. En zijn handen dicht bij zijn zakken. Waarom?

Het is dankzij de vorige president Nicolas Sarkozy en de dubieus gebleken ontslagen EUFA-baas Michel Platini dat Qatar na Rusland in 2022 de wereldbeker voetbal mag organiseren. Het organiseerde dit jaar ook de wereldkampioenschappen wielrennen. De bouwwerken voor die wereldbeker voetbal zorgden in Qatar al voor vele honderden doden. Die stonden in Parijs niet te wachten aan die Qatarese ‘geldautomaat’

Leuk is het verhaal van Rachida Dati, van 28 mei 2007 tot 23 juni 2009 minister van Justitie onder president Sarkozy. Deze vroeg op 22 november 2015 tijdens een diner met Meshaal al Thani, de huidige vice-emir van Qatar, aan de man 400.000 euro’s bestemd voor een van haar ‘verenigingen’.

Dit is negen dagen na de aanvallen op onder meer de Parijse muziekzaal de Bataclan. Iedereen die vertrouwd is met Qatar en die salafistische terreurbewegingen weet dat Qatar er een der grootste financiers van is.

Maar geen zorg. De dag nadien viel ze op Radio Monte Carlo o.m. Qatar aan omwille van het verspreiden van het salafisme, de religie van de haat. Passeren eveneens de revue zijn onder meer Jack Lang, ex-sociaal-democraat en nadien gerekruteerd door Sarkozy, de huidige directeur van het Arabisch Instituut in Parijs, en Jean Marie Le Guen, minister in de regering van president François Hollande.

Marine Le Pen - 2

Zich in Frankrijk om de haverklap wentelen in de Franse vlag, de andere politici beschuldigen van incompetentie en corruptie en tot voor kort grossieren in moslimhaat. Maar ondertussen volgens dit boek bedelen bij de Verenigde Arabische Emiraten.

Met verder nog Bruno Le Maire, getipt als toekomstig minister van Buitenlandse Zaken, en Dominique de Villepin, ex-minister van Buitenlandse Zaken onder president Jacques Chiraq. Het ogenschijnlijk trotse La France is in wezen dan ook verworden tot een corrupte bende bedelaars die de kont likt van het grootste crapuul die deze wereld op dit ogenblik kent. Bedelaars die echter niet onder een Parijse brug hoeven te slapen.

Zelfs Marine Le Pen, bazin van het Front National en tot recent gekend als een moslimhaatster par excellence, passeerde volgens het boek aan de kassa. Ditmaal echter die van de Verenigde Arabische Emiraten. Geld stinkt nu eenmaal niet, ook niet dat van Arabieren en moslims. Dus waarom de neus ervoor ophalen?

En is het dan verwonderlijk dat Parijs op dit ogenblik door Rusland, Iran, Syrië en Turkije totaal genegeerd wordt bij de gesprekken over Syrië? Natuurlijk niet. De naam valt zelfs niet eens in de huidige discussies over de zaak. Zelfs hun vrienden de jihadisten noemen hen niet eens. Moest het niet zo smerig zijn men zou met hen nog medelijden krijgen. Nu rest hen alleen nog de grootst mogelijk minachting.

Willy Van Damme

1) ‘Nos très chers émir$’, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, Michel Lafon, 2016. 299 pagina’s, 17,95 euro.

2) ‘Les chemins de Damas’, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, Robert Laffont, 2014, 386 pagina’s. Christian Chesnot is journalist bij de Franse radiozender France Inter en Georges Malbrunot bij de Parijse krant Le Figaro.

3) Libération, 20 oktober 2016, Georges Malbrunot : «L’ancien ambassadeur du Qatar a copieusement arrosé nos politiques» (De oud ambassadeur van Qatar heeft op grootschalige wijze onze politici omgekocht), Ismaël Halissat. http://www.liberation.fr/auteur/16504-ismael-halissat.

Advertenties

2 thoughts on “Qatar en Frankrijk–een natie van bedelaars

 1. (Non) olet

  (“Zelfs Marine Le Pen, bazin van het Front National en officieel moslimhaatster par excellence, passeerde volgens het boek aan de kassa. Ditmaal echter die van de Verenigde Arabische Emiraten. Geld stinkt nu eenmaal niet, ook niet dat van Arabieren en moslims. Dus waarom de neus ervoor ophalen?”)

  Het (onfrisse) bedrijf dat ook bij ons vandaag voor ‘democratische politieke besluitvorming’ wordt versleten, kost voor wie er zelfs als voddenpop in op de voorgrond willen treden handen vol geld.

  Dan nog bestaat er zelfs wat de keuze van geldschieters betreft kennelijk toch enige nuance.

  In de bespreking van het boek door Yves Montenay in Contrepoints (*) lezen we:

  “Rappelons que le Qatar rassemble 2,4 millions d’habitants dont seulement 10 % de citoyens, et 90 % d’esclaves bas de gamme (Pakistanais, Philippins…) ou de luxe (Européens, Américains…) qui font marcher ce pays de 12 000 kilomètres carrés seulement, frontalier de l’Arabie. Déjà relativement riche, il l’est devenu encore plus avec le développement du marché mondial du gaz liquéfié, plus propre que le pétrole.

  “Contrairement aux émirats Arabes unis (Abu Dhabi, Dubaï…) qui ont un islam relativement classique, le Qatar est wahhabite comme l’Arabie. Mais contrairement à l’Arabie il a longtemps soutenu les Frères Musulmans notamment via la chaîne de télévision Al-Jazira.”

  (*)

  Toegevoegd: de kwalificatie van Marine Le Pen als ‘moslimhaatster par excellence’ (sic) laat ook u allicht voor rekening van de wat heet kwaliteitsmedia.
  Bart Van Stappen
  Antwoord:
  Er is uiteraard een verschil tussen Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Beiden steunen bijvoorbeeld in Libië verschillende groepen, Qatar de Islamistische regering in Tripoli, de VAE de regering in Tobrouk.
  Verder dient men ook goed te beseffen dat er tussen die emiraten die de VAE vormen grote tegenstellingen bestaan en dat woord verenigd volgens sommigen erg misplaatst is.

  Wat betreft de islam heeft Marine Le Pen recent een koerswijziging doorgevoerd en maakt ze nu een onderscheid tussen de ‘radicale islam van de sharia’ en de rest. Wat bij vele militanten van de partij maar moeilijk te verteren viel. Ik heb de tekst wat aangepast en bedankt voor de tip.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: De wereld door de bril van Ben Jager | Silvia's Boinnk!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s