François Fillon en de Saoedische prins

Terwijl men zich in de VS duizend en een vragen stelt over het buitenlands beleid van de toekomstige president Donald Trump ten overstaande van Rusland en Syrië, doet er zich in Parijs een wat gelijkaardig geval voor met de te verwachten toekomstige president François Fillon, presidentskandidaat van de partij les Républicains. Die presidentsverkiezingen worden in het voorjaar van 2017 gehouden en lijken al een gedane zaak voor Fillon.

Een njet voor prins Salman

Stonden de toenmalige presidentskandidaten van les Républicains Alain Juppé en Nicolas Sarkozy enkele maanden geleden in Parijs te wachten aan de hoteldeur om ontvangen te worden door prins Mohammad bin Salman, de Saoedische tweede kroonprins, dan blijkt dat met Fillon gans anders af te lopen.

Zo was prins Mohammad Salman nog maar eens op discreet bezoek gegaan naar Parijs. Volgens de Franse journalist Georges Malbrunot van de krant Le Figaro, zich baserend op verklaringen uit wat hij omschrijft als de entourage van Fillon zelf, heeft de Saoedische prins herhaalde malen aan Fillon gevraagd voor een gesprek op zijn hotelkamer. Volgens die bronnen echter tevergeefs.

De Saoedi’s hadden gerekend op Alain Juppé als nieuwe president en die vermoedelijk dus ook flink gesteund. Maar dit liep verkeerd af. En dus trok men vanuit Riyad terug naar Parijs in de hoop de toekomstige president en zijn kamp tot (sic) beter inzicht te bewegen. Men kan zich de Saoedische gewoontes kennende daar natuurlijk wel iets bij voorstellen.

Prins Mohammed bin Salman bin Abdoelaziz al Saoed - 6

De te verwachten toekomstige president van Frankrijk François Fillon heeft in zeer ondiplomatische taal aan de Saoedische prins Mohammad bin Salman laten weten dat hij vijandig tegenover hen staat.

Maar Fillon bewoog niet en lekte het verhaal via Malbrunot ook nog eens naar Le Figaro en liet zijn entourage zelfs als bron aanduiden. Ongehoord bijna. Georges Malbrunot is wat betreft het Midden-Oosten een monument in de Franse journalistiek zelfs al wordt hij door zijn krant zo kort mogelijk gehouden. Hij is o.m. de auteur van ‘Les Chemins de Damas’ (2) waarin haarfijn de malversaties van Sarkozy rond Syrië bloot komen te liggen.

Wapenindustrie

In Saoedi-Arabië begint men nu ongetwijfeld heel ongerust te worden. Ook de verwachte komst van Bruno Le Maire op Buitenlandse Zaken boezemt hen volgens Malbrunot angst in. Zo viel Fillon tijdens de eerste kiesronde het salafistisch koninkrijk van het Huis van Saoed herhaaldelijk frontaal aan wegens hun wereldwijde en ook op Frankrijk gerichte verspreiding van het salafisme en dus de pseudoreligie van die terreurgroepen.

Fillon is ook de man die al zeer lang ijvert voor goede relaties met Rusland en welke ook deze met Syrië wil herstellen. Het moet, na de grote overwinning in Aleppo, als muziek in de oren van Damascus klinken.

Voor de Franse wapenindustrie is dit vermoedelijk een barslechte zaak. Het idee van de ‘grote’ Franse strategen was dat een sterke wapenindustrie voor ‘s lands veiligheid essentieel was. En die Saoedische massale wapenaankopen waren om dit betaalbaar te houden essentieel. En in ruil voor die aankoop liet Parijs de verspreiding van het salafisme toe. Wat, hoeft het gezegd, de veiligheid van het land echt ondermijnde.

De heren en dames uit de Parijse salons die nu Fillon aan de macht gaan brengen zijn dat – veel te laat – zo te zien beginnen te beseffen en willen met het oude buitenlandse beleid blijkbaar breken door gaullist Fillon aan de macht te brengen. Benieuwd hoe de krant Le Monde, spreekbuis van die salafistische terreurgroepen, nu op termijn gaat reageren. Vermoedelijk komt er hier ook zo’n bocht van 180°.

Willy Van Damme

1) Le Figaro, 19 december 2016, Georges Malbrunot, ‘François Fillon fait attendre le prince saoudien Mohammed Ben Salman’. http://www.lefigaro.fr/international/2016/12/19/01003-20161219ARTFIG00093-francois-fillon-refuse-de-rencontrer-le-prince-saoudien-mohammed-ben-salman.php

2) Christian Chesnot, Georges Malbrunot, ‘Les Chemins de damas’, Robert Laffont, 2014.

7 gedachten over “François Fillon en de Saoedische prins

 1. Tja François Fillon, een conservatief ‘pur sang’ lijkt uit beter en intelligenter hout gesneden te zijn dan vele collega pseudo-conservatieven. Voor de Saoedi’s is iedereen te koop en ze zijn bereid hiervoor hun ‘toelagen’ aan te passen aan de ‘behoefte’. Als men hierin meegaat, wordt men uiteindelijk hun ‘nuttige idioot’. Goed dat hiervoor door Fillon bedankt werd. Straks zien we wel hoe alles uitdraait.
  Frans Caleeuw
  Antwoord:
  Men kan natuurlijk moeilijk in de toekomst kijken en dus is het afwachten wat het hier gaat worden. Maar dit is geen faits divers maar keiharde realiteit. Eerst vrijt SA Juppé op, wat logisch lijkt, waarna plots vanuit zowat het niets Fillon komt opdagen en die haalt het dan nog bij les Républicains.

  Dan dient prins Salman terug naar Parijs te keren om te zien hoeveel miljoenen dollars of euro’s hij ditmaal nodig heeft, en boef hij krijgt de deur in zijn gezicht. Waarna Fillon dat laat lekken en daarbij zelfs bewust zijn naam laat vallen.

  Hij laat dit ook lekken aan George Malbrunot die geen niemendalletje is in het Franse journalistiek landschap en dan plaatst Le Figaro, toonaangevende krant binnen Les Républicains, dat op een voorname wijze op de website. Allemaal tekens aan de wand dat het hevig stormt tussen Parijs en Riyad.
  Ik kijk dus met veel aandacht naar wat er in die storm nog allemaal zal gebeuren.
  Willy Van Damme

  • Nog een aanslag?
   Niettemin weeral een mooi stuk journalistiek van u .
   Mvg
   De muur
   Antwoord:
   Wat betreft de Europese politiek in het Midden-Oosten is best een gezegde van toepassing, zijnde dat een ezel zich nooit tweemaal aan een steen stoot. Vorige week ontvingen ze op hun topvergadering uit (sic) solidariteit Brita Hagi Hason, de zogenaamde burgemeester van Oost-Aleppo, een loser en een pionnetje van dat jihadistisch uitschot dus. Je moet maar durven.
   Wel die jihadisten hebben Merkel nu in Berlijn in ruil een geschenk bezorgt. Pakken stemmen minder voor haar CDU en extra kiezers voor dat stinkend gedoe van AFD.
   Blijkbaar leren die nooit.
   Willy Van Damme

  • Vanuit Saoedisch standpunt gezien, zitten ze met een probleem. Na de helft van Washington DC op hun loonlijst te hebben gezet, inclusief de gedoodverfde winnares van de presidentiële verkiezingen, nu te moeten vaststellen, dat ze in de toekomst te doen te krijgen met iemend, die niet direct omkoopbaar is en het motto “America First” hanteert, moet als as in de mond smaken.
   En als zoiets nog eens dreigt te gebeuren in Frankrijk (keuze tussen Le Pen en Fillon) en er in Europa een andere minder meegaande politieke richting aan kracht wint, dan kan dit in Riyad als familiaal bedreigend ingeschat worden.
   Ook de Midden-Oosten context lijkt tegen te vallen met het steeds sterker wordende Iran, de mislukking in Syrië en het blijkbaar negatief uitdraaiende avontuur in Yemen. Bovendien heeft Rusland onder strateeg Poetin gebruik makend van het door Obama veroorzaakte machtsvacuüm, weer vaste voet aan wal in het Midden-Oosten gekregen. Boeiend te zien hoe ze zich weren.
   Frans Calleeuw
   Antwoord:
   Je vergeet echter nog misschien het belangrijkste: de olie en het einde van het olietijdperk. Tegen 2030 wordt olie alleen nog gebruikt in de petrochemie en misschien nog bij zwaar vrachtvervoer, vliegtuigen en scheepvaart.

   Maar die laatste transportmiddelen kunnen tegen dan ook al een alternatief hebben. En dan is een vat olie amper nog iets waard. In het Midden-Oosten zijn velen dan ook erg negatief wat betreft de toekomst van Saoedi-Arabië.

   En wat betreft Jemen: Wees zeker, dit avontuur loopt faliekant af zoals ik vorig jaar trouwens in een historisch overzicht van het land voorspelde. Niemand tot heden kon het land ooit onder controle krijgen. Prins Mohammed Salman is een arrogant boefje die amper iets van de wereld kent en denkt de baas te moeten spelen.
   Kijk maar naar hun oliepolitiek. Wat een zootje. Ze moesten zelfs gaan schreien bij de Russen.
   Willy Van Damme

 2. Willy, vooreerst wens ik u en uw familie een vrolijk Kerstfeest en de beste wensen voor het nieuwe jaar en houd er de moed in.
  Het is vechten tegen een onzichtbare internationale vijand.

  Een van de meest bezochte websites die opkomen voor de waarheid en gerechtigheid, zoals uzelf:

  https://www.darkmoon.me/
  Gilbert
  Antwoord:
  Bedankt voor de wensen. Ik heb die website heel vlug eens bekeken en daar staat blijkbaar een mix op van serieus materiaal met de grootst mogelijk onzin. Je gelooft toch niet in dat verhaal van die pizarieën zeker?
  Willy Van Damme

 3. Beste wensen voor het nieuwe jaar en keep up the good work!!!
  Otorongo
  Antwoord:
  Bedankt en uiteraard hetzelfde terug. En we doen verder.
  Willy Van Damme

 4. Willy, zoals u al eerder zei op het internet moet je niet alles geloven en dat weet ik ook wel. Dat er in de “hoogste” kringen veel, zeer veel pedofielen zitten is algemeen geweten, tientallen websites getuigen hierover.

  Iets over onze “Vlaamse” defensie minister:

  http://en.cyplive.com/ru/news/v-aleppo-vmeste-s-dzhihadistami-nahodyatsya-britanskie-i-amerikanskie-voyska.html

  http://freenations.net/british-us-troops-alongside-jihadists-aleppo/

  Willy, “ze” kunnen het niet meer wegsteken dat de “coalitie” ( koosnaam van de NATO ) samen werkt met de terroristen.
  Al vele jaren heb ik een grondige hekel aan die vet betaalde leugenaars en bedriegers. Hopelijk gaat de partij van de zwever crashen bij de volgende verkiezingen, de huichelaar van de put zal dan zoals al die rotzakken een “jobbeke” krijgen bij een of andere grote corporatie.

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20161026_02541309
  Gilbert
  Antwoord:
  Bedankt voor die informatie. Dat de censuur in onze media goed georganiseerd is blijkt dagelijks. Zoals elke dag weer toont hoeveel onzin men er schrijft. Zo was er recent de column in De Morgen van Sven Biscop, professor (!!) in Gent, (De Morgen 15 december 2016 – IS-gebied zal worden heroverd. En daarna?) die stelde dat indien de EU zich herpakt en een eengemaakt beleid weet te presenteren met goede relaties met Iran en Saoedi-Arabië, het dan kan zorgen voor een normalisatie der betrekkingen tussen beide staten.

  Een bewering die waarschijnlijk als de mop van de dag op de Brusselse Arabische ambassades in rondgegaan. En dat is dan professor geworden en topman bij het aan Buitenlandse Zaken verbonden ‘prestigieuze’ Egmont Instituut. Het toont het niveau dat zoiets dan ook nog gepubliceerd raakt in een ‘kwaliteitskrant’ als De Morgen.

  Het dagelijks lezen van onze kwaliteitskranten is een lastige zaak. Er is immers de hoeveelheid klinkklare onzin genre Biscop, er is ook de gigantische hoeveelheid bewuste leugens, halve waarheden en grove verdraaiingen van de waarheid.

  Het hier gebrachte verhaal van die kerstboom in Aleppo raakte dus niet in onze media. Zoals verwacht. Het discours vol jammerklachten en valse onbewezen beschuldigingen van al Qaeda & Co daarentegen wel. Pagina’s vol.

  De door U via die linken vermelde verhalen over de aanwezigheid van buitenlandse militairen verbonden aan die westerse alliantie zijn mij bekend en werden hier in het verleden al beschreven. Uiteraard zijn die er al van zelfs voor de start op 15 maart 2011 aanwezig. Sommigen gewoon op de ambassades van die landen als ‘diplomaat’ dan.

  De aanval op Aleppo en de gelijktijdige succesvolle bomaanslag op de legertop in Damascus waren duidelijk een door veiligheidsdiensten georganiseerde acties. Maar zoals steeds met dat soort operaties kun je dat niet zwart op wit bewijzen. Je hebt nu eenmaal met veiligheidsdiensten te maken en die werken immer in de schaduw en laten doorgaans alleen valse sporen na.

  Ook moeten al die gigantische hoeveelheden wapens, voedsel, kleding, medicijnen en communicatieapparatuur toch bij al Qaeda en zijn vrienden geraken. En dan moet je die technologisch veelal analfabeten nog leren omgaan met dat materiaal.

  Veel van die videobeelden van die groepen zijn bijvoorbeeld zeer professioneel gemaakt. En leren werken met die hypermoderne tankafweerraketten van de VS vergt ook dagenlange opleiding. Je stuurt die toch geen boekje met gebruikstips of voert hierover een babbel via Skype.

  Ooit schreef The Washington Post een stuk over de toestand in het door die salafisten gecontroleerde gebied in Noord-Syrië waarin beschreven werd hoe mensen van USAID ginds met vrachtwagens rondreden om de door al Qaeda gecontroleerde bakkerijen te bevoorraden. Het was de periode voor medio 2013 toen men er Amerikaanse en andere journalisten begon te ontvoeren en vermoorden.

  Uit gelekte details over de normaal geheime begroting van de CIA blijkt dat die jaarlijks een 1 miljard dollar uitgeven aan al Qaeda en zijn vrienden in Syrië. En dan heb je nog de uitgaven van USAID, de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie, het Pentagon en Buitenlandse Zaken. En betreft hier dan alleen maar de VS.

  Men mag rekenen dat er op het hoogtepunt tot jaarlijks een tien miljard dollar door die landen waaronder Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voor de oorlog in Syrië werd uitgegeven. Een fortuin louter om een land te kunnen vernielen. Je reinste waanzin. En dan durft men in Washington en bij pseudomensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch spreken van de misdaden tegen de menselijkheid van de Syrische regering.

  Het is dan ook komisch dat een ‘topjournalist’ als Jean Vanempten in De Tijd ooit sprak van de weigering van de VS om in Syrië op te treden. Of de idiotie van een Arnout Brouwers, chef opinie van de Volkskrant, die op 16 december in een column (Hoe de val van Aleppo een nieuw tijdperk markeert) in zusterkrant De Morgen schreef: “Het westen stuurt geen interventielegers meer, maar verontwaardigde tweets…. Nu zien we de prijs van non-interventie”
  Maar ja die krant schreef gisteren 22 december over het ‘Vlaamse verbod op kerststallen’. Gelukkig voor eigenaar Van Thillo is dat ze de prietpraat van die krant niet verbieden.

  Wat betreft êdofulie in die ‘hogste kringen’. Pedofilie en kindermisbruik is een omvangrijk fenomeen en niet specifiek eigen aan een groep van blanken, rijken, zwarten, moslims of joden. Men kan er bijna zeker van zijn dat in alle ietwat grote straten er gevallen van gezinnen met kindermisbruik zijn. En uiteraard bewijzen de serie verhalen in het Verenigd Koninkrijk hoe ziek die maatschappij wel is.

  Maar niet alle Britse parlementslieden, filmsterren, muzikanten, televisievedetten en sporttrainers zijn pedofielen. Herinner U ook het schandelijke voorval toen enkele flikken, liberale politici en de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad Elio di Rupo van pedofilie beschuldigden.
  Een grove leugen om de regering te doen vallen en de liberalen in de regering te helpen. Het was het absolute dieptepunt uit de Belgische politieke geschiedenis.
  Willy Van Damme

 5. Fillon ligt nu zo goed als uit de race sinds de bekendmakingen over het ‘loon’ van zijn echtgenote. Moest onmiddellijk aan dit artikel denken.
  Nick
  Antwoord:
  De veruit grootste in dit verhaal te stellen vraag is echter niet of die beschuldigingen tegen Fillon kloppen, maar wie de bron is en waarom men dit heeft doen lekken. De feiten zijn al zeer oud en plots toen bleek dat hij president ging worden verschijnt dit in de pers. Dat roept vragen op.

  Waarbij men in die media er een soort heksenjacht tegen Fillon van maakt. Vergelijk maar met het deels gelijkaardige maar veel groter schandaal rond Marine Le Pen en de FN waar er zeker tot voor kort in de media amper of geen aandacht voor was.

  Is de reden voor dit lek dat hij normale relaties met Rusland en Syrië wou? Net zoals men in de VS Donald Trump onder immense druk zet. Had het met zijn politieke visie te maken? Of speelde er iets anders zoals de rivaliteit binnen Les Republicains? Nicolas Sarkozy is nu eenmaal voor niets te vertrouwen. Dit is voor mij de essentie van deze ganse kwestie.

  Le Canard Enchainé bracht nu een verhaal uit over mogelijke misbruiken, maar een nog groter schandaal in mijn ogen is dat men die feiten jaren verborgen hield en dan om de verkiezingen te manipuleren dit in de media gooit. Misschien zou men zich in de media daar eens op moeten concentreren. Maar dat vertikt men.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s