Aleppo–Het bedrog van Reuters

Donderdag publiceerde het Canadees-Britse persbureau Reuters een verhaal (1) over een vermeend incident dat bij de evacuatie van terreurgroepen uit de provinciehoofdstad Aleppo die dag zou gebeurd zijn. Het verhaal is typerend voor de wijze waarop dit persbureau, het meest prestigieuze ter wereld, aan berichtgeving over dit conflict doet. Dit is cruciaal want veel kranten zoals bijvoorbeeld The Irish Times, The New York Times en De Morgen nemen dit via kopie en plak regelmatig integraal over.

Wat schreef Reuters:

Pro-Syrian government fighters opened fire on a convoy as it prepared to leave rebel-held eastern Aleppo on Thursday, wounding at least three people, a rescue service spokesman said.

‘A rescue service man said’, een man van een hulpverleningsdienst dus. Dat is zeer onduidelijk. Maar uit andere berichten elders over die zaak blijkt dit een woordvoerder van de Witte Helmen te zijn. Maar door de term Witte Helmen niet te gebruiken verbergt men natuurlijk de waarheid. En dat is zeer belangrijk daar de Witte Helmen bij velen een negatieve bijklank hebben. En dus steekt men die naam – uiteraard bewust – weg. Het klink dus meer serieus.

Rebels are leaving the last enclave they hold in the city after major advances by President Bashar al-Assad’s forces.

“(Pro-government fighters) fired at us and at ambulance vehicles and those people opening up the road,” the spokesman said.

Opnieuw diezelfde. ‘woordvoerder’ zonder naam of organisatie te noemen. Het geeft wel extra kracht aan dit verhaal.

The head of the ambulance service in the district, Ahmed Sweid, told pro-opposition Orient TV that three people had been wounded in the incident.

‘The head of the ambulance service in the district,’, welke persoon en welke dienst blijft ook nu nog geheim. Het is wel al de tweede bron dit het verhaal weet te ‘bevestigen’. Orient TV is een vanuit de Verenigde Arabische Emiraten uitzendende televisiezender die pal achter al Qaeda & Co staat.

“The convoy was shot at by regime forces and we have three injured, one of them from civil defence. They were brought back to besieged areas,” he told Orient TV.

Witte Helm met vlag van Jabhat al Nusra - 28 maart 2015 - Idlib

Een man van de Witte Helmen zwaaiend met een vlag van al Qaeda. James Le Mesurier, de stichter van de Witte Helmen werd vorige week benoemd tot lid van de Order of the British Empire (OBE). Dat moet je verdienen. Wie was daar weer die massamoordenaar?

Early reports indicated at least one person had died. The Syrian Observatory for Human Rights, which uses a network of sources across Syria, said there were no deaths, but some of the wounded were in serious conditions.

Hier boort Reuters een nieuwe, derde, bron aan voor hetzelfde verhaal, dit zo nog meer geloofwaardigheid gevend. Het Syrisch Observatorium voor Human Rights is echter een belangrijk en vanuit het Britse Coventry werkende onderdeel van die jihadisten. Wat al bij een eerste blik op hun website blijkt. Ze gebruiken er immers een van de vlaggen van de jihadisten. Maar die cruciale elementen verzwijgt Reuters. Uiteraard opnieuw bewust.

The civil defence rescue service said on Twitter that five were wounded.

An official with an Aleppo rebel group said the first convoy had reached the Ramousah junction on the way out when they came under fire. Rebel officials said they did not complete the crossing.

En opnieuw krijgt men een nog andere, al vierde, bevestiging. Ditmaal van een terug anonieme topman van een eufemistisch genoemde ‘rebel group’. In wezen echter krijgen wij hier viermaal eenzelfde verhaal dat ogenschijnlijk van steeds verschillende bronnen komt. In wezen is het echter steeds diezelfde bron: Al Qaeda & Co.

In a video interview posted to journalists, a man who said he was a civil defence worker said snipers had fired on people as they tried to open the road for the ambulances to pass a government checkpoint out of the rebel-held sector.

En kijk hier hebben we opnieuw nog eens een al vijfde ‘nieuwe’ bron voor dit schokkend verhaal, ditmaal van zo’n man van een ‘dienst voor burgerbescherming’. Dat beweerde hij althans. ‘a man who said he was a civil defence worker said’.

Uiteraard kan men vermoeden dat ook dit iemand is van die Witte Helmen, officieel De Syrische Burgerbescherming. Met andere woorden: Reuters poogt hier een verhaal te verkopen dat in wezen alleen gebaseerd is op diezelfde anonieme en aan al Qaeda & Co gelieerde bron. Roddels dus.

Voor de ongeoefende en weinig kritische journalist gaat dit verhaal er uiteraard vlot in.  Het is immers van Reuters en die liegen toch niet. Of toch wel? Maar je moet wel toegeven dat Reuters haar leugens goed weet te verpakken. En krantenredacties hebben weinig tijd en zoeken steeds naar smeuïge verhalen en dan zal dit zeker afnemers vinden en verspreid raken. En dat is de bedoeling.

Willy Van Damme

1) Reuters, 15 december 2016, “Pro-Assad forces fire on convoy leaving east Aleppo – rescue workers”, http://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-syria-evacuation-idUKKBN1440QP?feedType=nl&feedName=uktopnewsearly&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=UK%20Lunch%20Break%202016-12-15&utm_term=UK%20Lunch%20Break.

Merk ook op dat de titel van het persbericht affirmatief is. Wie dus twijfelt is of idioot of ter kwader trouw?

Advertenties

3 thoughts on “Aleppo–Het bedrog van Reuters

 1. Ik heb horen zeggen dat !!! Geruchtenstroom !!! De media ook onze eigen media !!! Iks is veranderd in meer dan 40 jaar, indertijd leerde ik bij de Special Forces ” GELOOF NOOIT IN DE MEDIA EN ZEKER NIET IN ONZE EIGEN MEDIA ! Zij die bezig zijn de burger te beliegen en te bedriegen( trouwens ook hun eigen mensen) weten hoe zij de Media manipuleren Het meest bekende voorbeeld was dat van Armand Pien en de Tchernobyl radioactive wolk die aan de Belgische grens gestopt was ! Terwijl politici de schone schijn geven van met mensenrechten en onze gezondheid druk in de weer te zijn leveren ze dikwijls achterbaks weerwerk ! De waarheid verzwijgen is ook een vorm van liegen ! Wat hebben we sedert de Parijs, Zaventem en de Maelbeek terrordaden al moeten horen wat ons allemaal verzwegen was en waarschijnlijk moet het ergste nog komen !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Ik herinner mij dat toen die kernreactor faalde er in onze media zware kritiek op de toenmalige Sovjetunie en Gorbachov was op wat zij het verzwijgen van de problemen noemden. Gelijktijdig was er hier vanuit de regering Miet Smet (CD&V) die als verantwoordelijke verbood dat Armand Pien in zijn traditioneel veel bekeken weerpraatje op TV het probleem voor België zou vermelden.
  Maar daarover was er amper of geen kritiek.

  Ondertussen blijkt deze ochtend dat de truc van Reuters met haar berichtgeving over dat vermeende incident werkte. Guy Van Vlierden in De Morgen en Het Laatste Nieuws en Jorn De Cock in De Standaard gaven het als een vaststaande feit.

  Het is de klassieke truc. Zo was Rudi Vranckx deze ochtend op Radio 1 van de VRT in Hautekiet te horen over het vermeende incident in de stad Daraa van 15 maart 2011, officieel de start van de ‘vreedzame’ opstand.

  Daar zouden volgens het verhaal en kritiekloos overgenomen door Vranckx enkele kinderen die leuzen tegen de regering op een muur hebben aangebracht. Waarna men die kinderen oppakte, folterde en ombracht.

  Maar een serieuze onafhankelijke bron hiervoor was er niet. Er was alleen het klassieke geschreeuw van opposanten gesteund door het amalgaam van de traditionele westerse ngo’s & Co. Maar uit vaststaande gegevens blijkt dat die datum van 15 maart 2011 door de Moslimbroeders, al Qaeda en hun westerse financiers vooraf was gekozen als de start van de opposanten.

  Die verhalen over die kinderen en die beschieting van gisteren kunnen kloppen maar echte bewijzen hiervoor er niet. En dan eist journalistieke deontologie voorzichtigheid en naast het goed duiden van de bronnen een veelvuldig gebruik van woorden als zou, mogelijks, vermeend en kan.

  Maar daar heeft men bij onze massamedia geen interesse voor. Een sappig zwart-wit verhaal over de vijand versus de goeden is interessanter. Zeker als de VS die ‘slechterik’ dan nog wil vermoorden. Het is de reden waarom ik veelvuldig spreek van journaille en pennen- en kontlikkers. Het is ook de reden waarom onze media zo’n barslechte reputatie hebben.
  Ze kunnen er iets aan doen maar vertikken het.
  Willy Van Damme

 2. Wat ik mij nu afvraag : in Mosoel , worden daar geen kinderen op straat gedood? Worden daar geen scholen of ziekenhuizen geraakt ?Is daar geen honger, geen tekort aan geneesmiddelen? Zijn daar geen twitteraars?
  Jules
  Antwoord:
  Rake opmerking natuurlijk, maar je vergist je. In Mosoel gooit men alleen bloemen uit de lucht en schiet men met losse flodders. Zodus zijn er geen slachtoffers en geen doden, geen honger en geen tekort aan medicijnen.

  Er kan in Mosoel dan ook geen markt, school of dat laatste hospitaal door bombardementen vernield raken. Toch simpel. En er is nog wel een verschil. In Aleppo beschermen die salafisten de burgers tegen de gruwelijke dictator, in Mosoel gijzelen die salafisten de burgers. Een wereld van verschil voor onze media, ngo’s, specialisten en politici.
  Willy Van Damme

 3. op het entertainment nieuws NOS Journaal was een Syrische Bisschop op televisie die vertelde wat er met de christen gebeurd in het midden oosten.
  Opvallend was te zien dat er maar weinig betrokkenen waren die de man aanhoorde.

  En toen het om een Salafistische moskee ging in Utrecht, men het snel weer relativeerde.

  Ik zou willen weten hoeveel christen zijn er nog over in het Midden Oosten.
  Zorgelijke ontwikkeling.

  Mag gek klinken, maar ben blij dat Assad ieder geval gewonnen van die zogenaamde oppositie.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Voor de christenen in het Midden-Oosten heeft men in het westen amper of geen aandacht. De Belgische norbertijnse pater Daniel Maes die al meer dan 8 jaar in Syrië woont is bijvoorbeeld op die zeer rare uitzondering na nooit in onze media aan het woord geweest.

  In normale omstandigheden had onze Belgische pers de man zijn deur al platgelopen en zijn telefoon bloedrood doen rinkelen. Dat brengt normaal immers steevast smeuïge en exclusieve verhalen op, de droom van elke redactie. Nu algemene stilte.

  Dit alleen al is voor mij voldoende om te spreken van een door onze overheid georganiseerde perscensuur. Maar een of andere psychopaat en koppensneller die krijgt in de kranten pagina’s. Zelfs al weet men amper of niets over de man en zijn beweringen.

  Sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 is het aantal christenen in dat land erg geslonken. Cijfers heb ik niet en ik geloof ook dat er hierover geen betrouwbare cijfers voorhanden zijn. Dat etnisch zuiveren van christenen was volgens mij ook een doel van die invasie.

  Naast dan het bevorderen van het sektarisme. Dit echt bewijzen is natuurlijk moeilijk. Of je moet de geheimen van het Witte Huis blootleggen. Maar de invasie en de daaropvolgende etnische zuiveringen zijn een feit en hangen aan elkaar vast.

  Besef ook dat het Israël is dat hier de Amerikaanse politiek dicteert en zeker radicale joden hebben traditioneel een lage misprijzende dunk over christenen. In Israël zal dus niemand over het lot van de christenen wakker liggen. integendeel. Het zal hun worst wezen.

  Verder is er niets mis mee om blij te zijn dat Assad Aleppo kon bevrijden. Ik gebruik die term ‘bevrijden’ hier ook bewust. Je hebt wat betreft Syrië altijd al de keuze gehad tussen het bestaande bewind en die chaoten en psychopaten van al Qaeda.

  De keuze lijkt mij dan ook erg gemakkelijk. Assad brengt niet de hemel op aarde – vergeet het – maar het is gewoon de enige houvast voor een toekomst voor het land. Je hoeft daar je hoofd echt niet op te breken. Poepsimpel is het.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s