Aleppo–‘Assad de moordenaar’

De propagandaslag rond de oorlog in Aleppo en Syrië doet duidelijk overuren. Een prachtig voorbeeld hiervan is de wijze waarop de VN hierover op dit ogenblik bericht en bijvoorbeeld hoe de VRT en De Standaard dit dan verwerken.

Zo heeft men het bij Verenigde Naties over berichten die men had ontvangen betreffende de executie van burgers in Aleppo door het Syrische leger en hun bondgenoten. De VN heeft dus ergens (waar?) geruchten opgevangen. Wat in het VRT-journaal dan voorafgegaan wordt door te stellen dat volgens de VN het Syrische leger mensen executeert. Wat uiteraard iets anders is.

Jordaanse prins

In De Standaard klinkt het vandaag op de website nog straffer. Daar stelt men onder de titel ‘Syrisch leger executeert meer dan 80 burgers in Aleppo’ (1)

De eis van de VN wordt dinsdag echter duidelijk genegeerd: op vier verschillend plaatsen werden al meer dan 82 burgers vermoord. Rupert Colville, woordvoerder van de VN, spreekt over ‘de volledige meltdown van menselijke waardigheid’ in Aleppo. Bij de 82 vermoorde burgers waren er 11 vrouwen en 13 kinderen.

En er is meer. ‘Gisterenavond ontvingen we ontrustende berichten dat er nog meer lichamen op straat lagen’, voegde Rupert Colville toe. De bewoners waren volgens hem niet in staat om ze op te halen als gevolg van intense bombardementen en de angst neergeschoten te worden.

Bij de VN zijn het dus onbevestigde anonieme verklaringen over lijken die op straat liggen – een grote verrassing natuurlijk gezien de oorlog daar – en bij De Standaard heeft men zelfs al met zekerheid de daders van deze moorden gevonden. Straffe jongens bij De Standaard. Maar van wie die verhalen komen zegt men bij de VN niet, men toont zelfs geen (getrukeerde) foto’s. Men toont niets en kletst er maar op los.

De indruk ontstaat trouwens dat die verhalen, zoals verwacht, mogelijks komen van die jihadisten zelf. Zo kreeg men op de VRT een man te horen die beweerde van de Witte Helmen te zijn, een door de CIA en de Britse MI6 gerunde mantelorganisatie van al Qaeda & Co. De VN trad dus op als luidspreker voor die groepen. De VN als steun en toeverlaat van al Qaeda!

Dat men bij de grote internationale organisaties als de VN geen enkele interesse heeft voor mensenrechten of de waarheid blijkt ook goed uit het dossier van de chemische wapens. Regelmatig beschuldigden de jihadisten de regering ervan om chemische wapens te gebruiken. En kijk de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OVCW), geleid door een Turks diplomaat, trok op onderzoek maakte een rapport en, beschuldigde daarna de Syrische regering ervan om chloorgas te hebben gebruikt. Het rapport blijft echter geheim wat een verificatie door de buitenwereld onmogelijk maakt. Er waren tot een paar weken geleden gelijkaardige beschuldigingen rond Aleppo vanuit de Syrische regering en Rusland. Men vroeg de OVCW om een onderzoek en die bewoog zelfs niet eens. Dit terwijl het gebied voor hen vrij toegankelijk was en – zeer belangrijk – een staalname dus direct kon gebeuren. De klassieke pers had voor dit verhaal trouwens evenmin interesse.

Wie die doden dan zouden zijn weten we dus evenmin. Zoals we ook niet weten hoe ze eventueel stierven en wie hen dan had omgebracht. Met andere woorden: Rupert Colville, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, brengt hier een verhaal van horen zeggen, een soort roddels dus. Wie weet bestaan er geen bronnen voor die verhalen. Het zou niet verbazen.

En wie is die Hoog Commissaris van de VN voor de Mensenrechten? Dat is prins Zeid Ra’ad Al Hoessein, een Jordaniër en lid van het Hof van Hoessein ook gekend als het Hasjemitische koningshuis dat ooit Mekka beheerde.

En dat is tegenwoordig de heerser over Jordanië, een Britse creatie en westerse vazalstaat die al vijf jaar mee oorlog voert tegen Syrië. Zeid Ra’ad is trouwens een verre neef van de huidige koning. Het helpt verklaren.

In het Syrische VN-vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië rekruteerde die terreurgroepen voorheen openlijk kindsoldaten. Vele ouders hadden geen inkomen en verhuurden uit nood dan maar hun kinderen. Met naar de VN hierover verstuurde officiële rapporten die nergens raakten. Mensenrechten dus.

Maar de wijze waarop topfiguren bij de VN zoals Jan Egeland, Stephen O’Brien, Ban Ki-moon en prins Zeid Ra’ad hier opereren is geen toeval. Men doet totaal onbewezen verklaringen komende van anonieme bronnen en laat dat door de pers circuleren. Wie weet komen deze beweringen van de Brit Rupert Colville zelf. Niets is hier onmogelijk.

Doodscultus

En wat doet die pers met dat soort beweringen? Kijk naar de titel van De Standaard. De VN strooit roddels op een dusdanige verfijnde wijze in het rond opdat de zogenaamde kwaliteitskranten dat dan verder zouden opblazen tot ware propaganda. Over de toestand van de mensenrechten in Jordanië zullen we het hier en in diezelfde media dan wel niet hebben.

at mensen in de bussen wren

De Ummayyadenmoskee in Aleppo na de passage van de terreurgroepen. De wederopbouw zal jaren vergen. Maar de stad Grozny in Tsjetsjenië was na de oorlog tegen die salafistische terreurgroepen daar nog veel erger vernield en is nu heropgebouwd. Belangrijk is dat er terug vrede is. Barack Obama stuurde tienduizenden salafisten naar Syrië en bewapende hen. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede. President Bashar al Assad vecht tegen die invasie en de lokale salafisten en krijgt in onze media de stempel van moordenaar.

Terwijl Rusland en Turkije nog maar eens een poging tot overgave ondernemen bleek dinsdagochtend dat, ondanks de eerdere afspraken, een deel van de in Aleppo overgebleven jihadisten zich niet wilden overgeven en liever vechten tot de dood. Dat is toch de indruk die maandag en dinsdag ontstond uit de schaarse verklaringen die van hun in de media verschenen.

Het doet denken aan de doodscultus van predikant Jim Jones die op 18 november 1978 in Jonestown in Guyana zorgde dat 907 van zijn volgelingen cyanide dronken en zo de dood ingingen. Waarna de twee overgeblevenen zich doodschoten. Een onbevestigd bericht uit Syrische regeringskringen heeft het zelfs over de wil van die jihadisten om eerst hun vrouwen om te brengen. Kwestie dat het leger hen anders toch maar zou verkrachten.

Uiteindelijk is dinsdagavond dan na druk van Turkije en Rusland uiteindelijk een nieuw akkoord bereikt en geven de jihadisten zich toch over. Donderdagochtend zou de eerste groep dan de stad verlaten. Het zou in totaal gaan om een 1.000 terroristen. Verder zou er nog een 5.000 burgers ginds vastzitten. Ook die komen nu vrij met wie dat wenst mee kan gaan met die jihadisten. Wel afwachten of dit akkoord deze keer wordt nagekomen.

De VN beweerde steeds dat er in het rebellengebied van Aleppo 250.000 tot 300.000 burgers in gevaar waren. Dit blijken er uiteindelijk maar een 100.000 te zijn. Maar die hoge cijfers van de VN dienden natuurlijk een politiek doel. En dat was morele en politieke druk uitoefenen op de Syrische regering en haar bondgenoten en het verder besmeuren van die hun reputatie.

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

1) Ondanks het feit dat al wat mensen in bussen waren gestapt met het oog op hun vertrek blijkt, niet verassend, de strijd in Aleppo deze voormiddag hervat. Waarom is nog niet geheel duidelijk. Vermoedelijk zijn dit echter de laatste jihadistische stuiptrekkingen zoals we die o.m. elders al zagen.

2) Er zou volgens de terreurgroep Nour al din al Zinki nu toch een nieuwe overeenkomst over die evacuatie zijn bereikt. Het struikelblok blijkt volgens meerdere bronnen het lot te zijn van de door terreurgroepen omsingelde steden Fua en Kufriya in de provincie Idlib.

Vanuit sjiitische paramilitaire groepen was er de vraag gerezen om niet alleen de burgers, jihadisten en hun gewonden uit Aleppo te laten vertrekken maar ook de gewonden uit die vooral door sjiieten bewoonde stadjes.

Wat bij Iran en daarna ook Syrië steun kreeg. Volgens de verklaringen van een woordvoerder van Nour al Din al Zinki zouden die gewonden uit die twee stadjes in de provincie Idlib nu ook kunnen vertrekken. Het vertrek van de terreurgroepen en hun familie uit de stad Aleppo kan dan donderdag van start gaan. Als…

Het zou volgens berichten van Hezbollah om 4.000 jihadisten en 11.000 burgers gaan, vermoedelijk allen familie en aanhangers van die groepen. Waarheen ze mogen vertrekken is ook nog onduidelijk. Mogelijks zou het toch de stad Idlib worden en niet Rashidin 4 vlakbij Aleppo.

1)http://www.standaard.be/cnt/dmf20161213_02623571?_section=60146701&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagmail&M_BT=126052458970&adh_i=07ce5997551db2b6c0139518a3467dfa&imai=

Advertenties

17 thoughts on “Aleppo–‘Assad de moordenaar’

 1. knap werk
  ik wil je een leuke foto sturen 3 x zelfde meisje op 3 verschillende plaatsen 3 opeenvolgende maanden overlever van een regeringsbombardement.
  Geert Vanduffel
  Antwoord:
  dat soort foto’s ken ik en er zijn er honderden. Men maakt ze desnoods ergens in Turkije of de VS. Ach, het is het klassieke verhaal. Een man die beweert doctor te zijn in een hospitaal van die terroristen vertelt een verhaal. Daarna komen de vrienden van Human Rights Watch en het Syrisch Observatorium voor de (sic) Mensenrechten die dat bevestigen.

  Waarna de VN dit overneemt en het voor onze pennen- en kontlikkers de absolute waarheid wordt. En wie dit verhaal durft te betwijfelen is dan 1) een leugenaar, 2) een fantast of 3) een betaalde agent van Assad of Poetin (in te vullen naar keuze).

  Zo werkt dat. Mensen die een ander geluid laten horen zoals pater Daniel Maes worden al bijna 6 jaar over die kwestie heel bewust uit de media gehouden. En dan heeft dat journaille de lef om de Russische president Vladimir Poetin ervan te beschuldigen censuur in te voeren.

  En wat nu met Bana al Abed, dat mooi uitziende Twittermeisje van 7 met haar perfect Engels dat vanuit jihadistengebied in Aleppo al die opruiende tweets rondstuurde? Niemand bij de pers nam ooit de moeite om twijfels te uiten over de echtheid van dat verhaal, zelfs al had niemand haar ooit ontmoet.

  De Morgen publiceerde zelfs een ganse column rond dit Twitterfenomeen. Dat meisje zal nu ook wel verdwijnen. Ik hoor HRW al roepen dat ze door het leger vermoord werd. Tijdens WOI had de Britse voddekrant The Daily Mail een dagelijkse rubriek met brieven van Britse soldaten die vochten aan het Franse front. In feite waren ze gewoon op de redactie geschreven.

  Een goeie was ook de ‘specialist’ van de VRT radio Jens Franssen die dinsdagochtend op Radio 1 in deze enclave alleen gematigde rebellen en Koerden zag strijden tegen de regering. Er is in de Belgische kranten, radio of TV gedurende deze bijna zes jaar geen enkele serieuze analyst of commentator over Syrië al aan het woord geweest. Prietpraat, leugens en propaganda daarentegen….
  Niets nieuw onder de zon dus en de geschiedenis blijft zich maar herhalen.
  Willy Van Damme

 2. Daarbij mag men zeggen dat de VRT en De Standaard ook nog royaal van Belgische staatssteun leven !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Er is op dit ogenblik blijkbaar een oponthoud betreffende de evacuatie van die terroristen. niet onverwacht natuurlijk omdat die groepen veelal bestaan uit chaoten en psychopaten die soms moeilijk op een lijn te krijgen zijn.

  Ze zouden nu blijkbaar naar een zuidwestelijke buitenwijk van Aleppo mogen gaan, Rashidin 4. Deze vrij recente wijk ligt op de frontlinie. Het is een toegeving van de regering die hen blijkbaar zo snel mogelijk de stad uit wil.

  Wel is er op sociale media voor het eerst wat verzet te lezen tegen een algehele amnestie en een vrijgeleide voor diegenen die hun wapens niet neerleggen. Vooral de afgrijselijke moord door toplieden van de terreurgroep Nour din al Zinki van dat 12-jarig Palestijns jongetje dat ze uit een hospitaal hadden gesleurd zorgt voor onvrede.

  Die bouwden een feestje terwijl ze luid troepend dat kind onthoofden. Een van de belangrijkste milities die aan regeringszijde vocht was Liwaa al Quds (al Quds is de naam voor Jeruzalem) bestaat grotendeels uit Palestijnse vluchtelingen die in Aleppo woonden. En het is meer dan begrijpelijk dat die een amnestie voor dit stel psychopaten niet zien zitten. Wat wil je, misschien zitten de vader, ooms of neven in die militie.

  verder bakten De Standaard en De Morgen het deze ochtend weer uitzonderlijk grof. ‘Burgers van Aleppo vrezen slachting nu verzet van rebellen is gebroken’ kopte De Morgen vooraan. Beide kranten trokken ook nog maar eens een blik fans van al Qaeda fans open.

  Met een column van Koert Debeuf in de Morgen en Chams Eddine Zaougui in De Standaard. Die laatste hield nog in juni dit jaar een warm pleidooi om die psychopaten luchtdoelraketten te bezorgen. Brussels Airlines, Here we come. Men sleurde er zelfs Twittermeisje Bana al Abed bij.

  Ben benieuwd of die nu in Aleppo boven water gaat komen of vandaag in Washington kerstcadeautjes gaat kopen. Of wordt het Oxford Street in Londen? Wat zeker is is het feit dat de verkopers van nikabs en gitzwarte vrouwenkledij een afzetmarkt minder gaan hebben. Dat Bart Eeckhout van De Morgen daar nog geen tranen over laat.
  Willy Van Damme

 3. In het vrt nieuws van gisteravond 13/12 een verslag van onze man Rudi Vranckx die de oorlog in Aleppo op de voet volgt (weliswaar vanuit Iraq).
  Ik schat de afstand 3 à 400km? Vanaf die afstand op de voet volgen. Daar doe ik mijn pet voor af! Das kunnen!
  Ja No
  Antwoord:
  Afstand is niet het probleem, historisch inzicht, analysevermogen, ethiek en respect voor je onderwerp en lezers/kijkers is belangrijker. Rudi Vranckx is de man die in 2011 bij hoog en laag beweerde dat al Qaeda morsdood was. Sommige leden toen al alleszins en nu nog veel meer. Tranen noch kransen.

  Maar als al Jolani, chef van al Qaeda in Syrië, wordt gedood kunnen de redacties van De Morgen, de VRT, De Tijd en De Standaard misschien naar zijn begrafenis gaan. je vraagt je soms ook af of Bart Eeckhout van De Morgen niet gewoon een schuilnaam is voor al Jolani.
  Willy Van Damme

 4. Ik weet niet wat (of ben niet bij machte) er allemaal van te denken. Net nog deze film gezien. Geeft wel een beetje een idee hoe het leven daar moet zijn. http://de.web.img3.acsta.net/pictures/15/03/13/11/06/519299.jpg
  Antwoord:
  ik heb Der Untergang en Unsere mütter, Unsere väter gezien en die waren gewoon gruwelijk prachtig. Topcinema. Ik vermoed dat het aan jihadistenkant minstens gelijkaardig zal geweest zijn. Ik heb een interview met een van de psychopaten gezien op al Jazeera en dat was best hallucinant.
  De man is nadien ook op de VRT te zien geweest maar daar leek hij al wat normaler.

  Aan regeringszijde was er ook een filmpje te zien van iemand die van Ahrar al Sham zou zijn en zo vol drugs zat dat hij niet eens besefte dat hij was gevangen genomen. Je moet weten dat al die rebellen, en ik vermoed ook langs regeringszijde, vol met pepmiddelen zoals captagon zitten om toch maar te kunnen vechten. Een al lang bestaande militaire traditie.

  Vermoedelijk zullen wij nu wel wat getuigenissen krijgen die een beeld scheppen van hoe het er echt aan toe ging. Daarvoor echter zal je wel niet terecht kunnen bij onze pennen- en kontlikkers. Ik denk dat het nog veel erger was dan bij Der Untergang.
  Willy Van Damme

 5. Hoe kan het toch dat in oorlogsgebieden aldaar het internet, gsm- verkeer blijven werken, is dat ook niet heel verdacht??Heb de grootste twijfels bij de berichtgeving, zelfs van de bbc en zeker die van vrankcx!!!
  Ottorongo
  Antwoord:
  Die vraag over het internet en telecommunicatie zonder elektriciteit heb ik mij ook al zitten stellen. Veel van die interviews, zo niet alle, van de voorbije weken zijn praktisch zeker dan ook nep. De journalist die een interview uit zijn duim weet te zuigen bestaat echt hoor. Zelfs bij de BBC.
  Ik heb maar flarden opgevangen van wat Vranckx vanuit Bagdad wist te vertellen en wat ik hoorde klonk nog redelijk. Zeker in vergelijking met de rest van dat journaille.

  Wel lijkt het tussen Turkije, Rusland, de Syrische regering en de jihadisten uit Aleppo gesloten akkoord geheel op losse schroeven te staan. Met wederzijdse bombardementen en een bestorming door het leger van die amper 2 km² grote enclave. De reden is mij nog onbekend.
  Willy Van Damme

 6. Er zijn al duizenden burgers uit Aleppo gevlucht naar regeringsgebied. Waarom mogen die geen interviews geven aan de media en vertellen hoe ze behandeld werden door de rebellen? Waarom ‘vergeet’ de VRT te melden hoeveel % stemmen Assad haalde bij de verkiezingen in Syrie?
  Mark Waterinckx
  Antwoord:
  Het gebeurt hoogstzelden dat mensen die in regeringsgebied wonen of er heen trekken aan het woord worden gelaten. En gebeurt dat toch dan is altijd de commentaar dat dit gebeurde onder toezicht van politiemensen van de regering. Waardoor die bij de kijker, luisteraar of lezer worden gezien als niet of minder betrouwbaar.

  Als er een of ander typetje via skype beweert verpleger of doctor te zijn in een hospitaal van die psychopaten dan krijgt die alle tijd om zijn verhaal te doen. En hierover worden er dan nooit opmerkingen gemaakt want dit verhaal is voor onze pennenlikkers waar.

  Zelfs al blijkt direct bij nader toezicht dat die man geen doctor of verpleger is en dat dit hospitaal niet eens bestaat. En dat soort praktijken duren al bijna zes jaar lang. Over dat soort praktijken leert men op die vele journalistenscholen dat dit niet mag. En toch doet men lustig verder. Dat noemt men dan journalistiek.
  Je moet anders vandaag rond dit onderwerp eens De Standaard lezen. Een prachtvoorbeeld van wat feitelijk niet kan.
  Willy Van Damme

 7. Ik vroeg mijzelf af waarom de westerse MEANstream media niet over de VN persconferentie van Eva Bartlett heeft bericht?


  They Knew
  Antwoord:
  Ik ken dit filmpje met die Eva Bartlett. Het is wel geen medewerkster van een of andere afdeling van de VN. Zij is een Canadese journaliste die vooral bezig is rond mensenrechten en de gruwel in Gaza.

  Indien zij van de VN was geweest dan had zij immers nooit zo direct de waarheid kunnen zeggen. Topfiguren van de VN moeten immers vooral kunnen liegen en bedriegen.
  Het is een boeiende verklaring die ook geheel lijkt te kloppen.
  Willy Van Damme

  • Wat Bartlett zegt, kan op zich waar zijn, maar het is jammer genoeg maar al te makkelijk om haar op haar beurt te framen als eenzijdig/tendentieus/bevooroordeeld, zie https://pulsemedia.org/2016/12/15/russia-today-and-the-post-truth-virus/
   Boutros Pfuetze
   Antwoord:
   Ik heb dat verhaal waarvan je de link meegaf eens bekeken en de naam en het type foto viel mij op. En mijn vermoeden bleek correct, de man is Hassan Idrees en is een medewerker van de website Syria Direct die vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman werkt en voluit die jihadisten steunt.

   Deze website krijgt steun vanuit het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Canadese regering, de Konrad Adenauer Stiftung (CDU) uit Duitsland en de Global Peace and Development Charitable Trust, een Amerikaanse ngo die onder meer het aan het Amerikaanse leger verbonden Institute for the Study of War steunt alsmede de Amerikaanse militaire school van West Point, de topinstelling voor het opleiden van legerofficieren.

   Stichter en baas is John P. DeBlasio. Dat staat echter niet vermeld op de website van die groep. Men geeft een woordje van de voorzitter maar verzwijgt zijn naam. En daar zal wel een goede reden voor zijn. De man is zelf een afgestudeerde van West Point trouwens en was majoor in het Amerikaanse leger.

   John P. DeBlasio werd dit jaar in beroep veroordeeld wegens het bedriegen van zijn zakenpartner Thomas W. Charron Jr. in Sallyport Global Holdings, een bedrijf dat onder meer als aannemer voor de VS werkte Irak en Afghanistan. Genieten van de oorlog heet dat. Onze Idrees zit in goed gezelschap. En, zeker weten, Eva Bartlett zal wel geen bedrijf hebben dat in Irak of Afghanistan voor het Amerikaanse leger werkte.

   Logisch dus dat Hasan Idrees die dame hier zit zwart te maken. Ja, want ze geeft o.a. interviews aan RT. Blijkbaar werkt dat op de zenuwen van bepaalde figuren wegens de zo te horen populariteit van die video. Het was deze ochtend trouwens ook een onderwerp in Hautekiet en zoals te verwachten lachte Rudi Vranckx ermee. Zo gaat dat.
   Willy Van Damme

   • Ongelofelijk. Dank.
    Boutros Pfuetze
    Antwoord:
    Al die verhalen over Assad de moordenaar die in onze media de voorbije jaren werden verspreid zijn in essentie allemaal gebaseerd op roddel. En van een mier maakte men een olifant. Als ik tijd heb ga ik de gebeurtenissen in de stad Daraa van die 15de maart 2011 herbekijken. Mijn vermoeden is dat alle verhalen gebaseerd zijn op anonieme of niet te verifiëren bronnen.
    Willy Van Damme

 8. Eindelijk springt Robert Fisk nog eens op de bres voor de waarheid. Hopelijk dringt dit breed door, hoe rijkelijk laat ook: http://www.independent.co.uk/voices/aleppo-falls-to-syrian-regime-bashar-al-assad-rebels-uk-government-more-than-one-story-robert-fisk-a7471576.html

  Groeten,
  Boutros Pfuetze
  Antwoord:
  Dit verhaal van Robert Fisk was vandaag ook te lezen in De Morgen in de vorm van een soort gesprek. Wel wat opmerkingen. Dat het Syrische leger en haar bondgenoten misdaden begaan is zeker. Het is een hondsbrutale oorlog en dan gebeuren altijd hondsbrutale zaken. Wie anders denkt kent de wereld niet.

  Wel heeft hij het over etnische zuiveringen en daar heb ik geen enkel bewijs voor gezien of gehoord. Ja, er zijn beweringen van die jihadisten maar dat zijn beweringen die feitelijk geen enkele bewijskracht hebben. Ze zijn immers partij in dit conflict en hebben al zoveel gelogen dat onze Baron von Munchausen erbij verbleekt.

  Ook weet ik niets van een filmpje waarop iemand van die vluchtelingen door iemand van de geheime dienst uit een rij wordt gehaald. Het filmpje zal misschien bestaan maar met foto’s, geluidsfragmenten en video’s moet men steeds erg oppassen. Het vervalsen van dit soort ‘bewijzen’ is poepsimpel.

  Wel is hij nog veel te lief voor de media en de experten. Herinner maar Rik Coolsaet die schaamteloos op televisie die Syriëstrijders idealisten noemde. Of een Montasser Alde’emeh die onnozelheden zat de verkopen over de ontstaansgeschiedenis van de islam maar zich hier wel expert noemt.

  Zo beweerde hij tijdens een voordracht in Dendermonde dat de islam kwam uit het christendom terwijl dat direct uit het judaïsme komt. In Mekka en Medina zaten er ten tijde van Mohammed immers geen christenen maar wel joden. Christenen zaten toen in Egypte, Irak, Perzië, Antiochië (Syrië) en Ethiopië.

  Waarbij hij nadien in een privaat gesprek toegaf dat ik gelijk had. Ik die amper iets ken van de islam. Enzovoort. De mensen die in België op een serieuze wijze over dit conflict kunnen schrijven zijn blijkbaar op de vingers van een hand te tellen.
  Zo erg is het met onze media en onze kennis. En elders is het niet veel beter hoor. Lees er de Angelsaksische media of Le Monde maar op na.
  Willy Van Damme

  • “Zo beweerde hij tijdens een voordracht in Dendermonde dat de islam kwam uit het christendom terwijl dat direct uit het judaïsme komt. In Mekka en Medina zaten er ten tijde van Mohammed immers geen christenen maar wel joden. Christenen zaten toen in Egypte, Irak, Perzië, Antiochië (Syrië) en Ethiopië.”

   Daar heeft hij ten dele geijk in en u anderzijds ook.
   U lijkt aan te nemen dat de door de moslims gebruikte geschiedschrijving correct is i.v.m. Mekka en Medina. Daar zijn echter nooit betrouwbare bronnen voor gevonden. Van de profeet-krijger-emir Mohammed zijn nooit munten of bouwwerken gevonden. Dit geldt ook voor zijn zogenaamde opvolgers, Aboe Bakr, Omar, Othman en Ali, de ‘rechtgeleide kaliefen’.

   De eerste min of meer tastbare grote Midden-Oosten ‘dynastie’ is deze van de Omajjaden (munten, gebouwen, tekstverwijzingen enz..). Volgens recent Duits onderzoek waren die helemaal geen moslims zoals we die nu kennen. Zij waren evenmin Arabieren maar eerder van Perzisch-Aramese oorsprong.

   Het Midden-Oosten was toen een lappendeken van allerlei min of meer monotheïstische godsdienstige sekten met hier en daar nog polytheïstische trekjes. Het Arianisme in diverse vormen was er in de meer verwijderde gebieden sterk aanwezig. Deze gebieden waren deze, die niet direct onder Byzantijns of Perzisch bestuur vielen. Alhoewel dit laatste soms toleranter was.
   Het Arianisme is een zogenaamde ketterij, die Christus enkel ziet als een menselijke, zij het voorbeeldige profeet en niet als een lid van de Drievuldigheid.
   Daarnaast waren ook de vuuraanbidders en Zoroastriërs en hun sekten. De Yezidi zijn een mengvorm van deze religie met elementen afkomstig uit het christendom en jodendom.

   Die Perzische Arameeërs waren een bevolkingsgroep, die door de Sasanniden vroeger ontvoerd waren geworden en nedergelaten in Oost-Perzië. Een gebruik, dat door de Sasanniden vaak gebezigd werd. Deze Arameeërs werden door de Perzen zoals vele andere gelijkaardige volkeren gebruikt als huurling-krijgers. In de zoveelste oorlog met Byzantium werden de Sassaniden echter in 627 totaal verslagen en viel het land uiteen. Na diverse oorlogen kreeg de Aramese Omajjaad Mu’awijah de overhand en veroverde nagenoeg het gehele Midden-Oosten, in feite alle vroegere Perzische gebieden. In het Aramees betekent Mohammed eigenlijk Geprezene en hiermee werd eigenlijk Christus bedoeld en was geen voornaam. Op de munten van die tijd stond een kruis. De Omajjaden uit Damascus werden midden 8ste eeuw afgelost door de Abbasiden uit Koefa/Bagdad.

   De islam als nieuwe staatsgodsdienst lijkt pas vorm gekregen te hebben tussen 850 en 1050 en werd gaandeweg steeds gewelddadiger en sterker gericht op een sagefiguur uit lang vervlogen tijden in het verre Arabië, waarvan de Abbasiden stelden afkomstig te zijn. Een en ander verklaart ook de tweedeling van de Koran met een zogenaamd Mekkaans deel (eerder christelijk ariaans) en het later toegevoegde zogenaamd Medinese deel (erg intolerant). In deze vormingsperiode is ook het strafregister uit de Joodse Bijbel aangenomen. We hebben hier dus met een construct te doen, waarbij de geschiedenis van later naar vroeger geprojecteerd is geworden. Het omslagpunt naar een intolerante godsdienst ligt rond het jaar 1000. Tot dan konden christelijke pelgrims Jeruzalem bezoeken en toen werd dat plots onmogelijk. En hieruit zijn dan de Kruistochten gevolgd.
   Frans Caleeuw
   Antwoorden:
   Bedankt voor uw uitgebreide uiteenzetting over die zaak. Wat mij toen vooral schokte was dat Montasser tijdens het gesprek met mij gewoon toegaf dat ik gelijk had. Dit terwijl hij kort voordien in het publiek iets anders had zitten verkondigen.
   Veel cultuurelementen van de islam zoals halal/koosjer zijn ook afkomstig uit het judaïsme en vreemd aan het christendom.

   Ik heb over deze kwestie niet de expertise die u hebt maar ik heb mij altijd de vraag zitten stellen naar de ware aard van de eerste zogenaamd islamitische dynastie die over Syrië en een groot deel van het Midden-Oosten regeerde. De wijde regio Syrië was immers traditioneel grotendeels Aramees, een taal verbonden met het Hebreeuws.

   Ook was de Perzische invloed er inderdaad erg groot. Het klooster in het Syrische Qara waar pater Daniel Maes verblijft is immers dan van de heilige Jacob De Verminkte, en die man was Perzisch. En dan was bij mij al lang de vraag aan het opborrelen hoe invloedrijk dan die Arabische cultuur wel was in een regio die cultureel erg hoogstaande was.

   Hoe verdraagzaam islamitische cultuur wel was hangt natuurlijk af van regio tot regio en van het tijdstip. Maar bijvoorbeeld Yezidi’s hebben, voor zover ik weet, nooit veel problemen gehad met de heersers over hun land. En in Andalusië waren er steeds bisschoppen geweest zoals er ook joden leefden.

   Het salafisme, zeker dat van die terreurgroepen in Syrië en Irak verschilt echter essentieel van wat elders steeds de traditie was. Het is zelfs extremer dan dat van Saoedi-Arabië waar andere visies op de islam min of meer gerust worden gelaten.
   Willy Van Damme

   • Moet zijn: Dit geldt ook voor zijn zogenaamde opvolgers, Aboe Bakr, Omar, Othman en Ali, de ‘rechtgeleide kaliefen’.
    Frans Calleeuw
    Antwoord:
    Is aangepast.
    Willy Van Damme

   • “Veel cultuurelementen van de islam zoals halal/koosjer zijn ook afkomstig uit het judaïsme en vreemd aan het christendom.”
    Inderdaad de voedingsvoorschriften en de straffen-areaal van de huidige islam blijken overgenomen uit het jodendom.
    Dat deze juist in het christendom niet voorkomen, heeft men te danken aan de gehelleniseerde Jood Paulus. Hij is het die de vrome Joodse sekte van de proto-christenen met het redelijk tolerante antieke veelgodendom en het Griekse filosofisch denken wist te verzoenen. Daarom verdwenen die twee aspecten. Idem dito met de besnijdenis. Hij beklemtoonde ook de vreedzaamheid, de scheiding tussen ‘kerk’ en ‘keizer’. Anders maakte hij met zijn godsdienst geen kans in het Romeinse Rijk. Zonder Paulus geen christendom!

    Het christendom is nagenoeg 4 eeuwen een underdog godsdienst geweest. Pas onder Theodosius (380) werd het de staatsgodsdienst. En een goede eeuw later was het West-Romeinse Rijk niet meer en waren heel- of halfheidense Germaanse koningen er de baas, waardoor die scheiding weer goed van pas kwam. Trouwens de strijd tussen de Paus en de Keizer/Koning heeft de gehele West-Europese geschiedenis gekenmerkt.

    Terloops er bestonden toen in de 1ste eeuw ook andere Joodse sekten die in gewelddadigheid niet onderdeden voor wat we nu zien in bepaalde jihad-regio’s. De oorlog (circa 70), die Keizer Titus voerde in Palestina was er een als represaille tegen dergelijk gedrag. De diaspora, die er op volgde had tot gevolg, dat de Joden overal een minderheid werden, waardoor zo’n ontsporing niet meer kon voorkomen. Het toenmalige jonge christendom had er alle belang bij om de kloof tussen beide godsdiensten zeer duidelijk te maken en de eigen vreedzaamheid te benadrukken.
    Frans Caleeuw
    Antwoord:
    Ter voorbereiding van mijn reis in augustus en september en mijn bezoek vorig jaar naar Damascus was mij de cruciale rol van Paulus al duidelijk geworden. Hij maakte van die joodse sekte een die er apart ging van staan. Het toont nogmaals waarom Syrië/Antiochië cultuurhistorisch zo belangrijk is. Ook voor de zionisten en hun salafistische bondgenoten. Het verklaart ook het grote verzet van Syrië en hun succes.

    Ook in de vroege islam was er zo’n hondsbrutale sekte. De naam ontgaat mij nu, maar als ik mij goed herinner zijn de overblijfselen, maar dan vreedzaam, daarvan nu te vinden in Oman. Maar ik ben niet echt een expert van die materie en ik moet je gewoon bedanken voor je inbreng. ik denk dat vele bezoekers dit ook met interesse zullen gelezen hebben.
    Willy Van Damme

   • “Ook in de vroege islam was er zo’n hondsbrutale sekte. De naam ontgaat mij nu, maar als ik mij goed herinner zijn de overblijfselen, maar dan vreedzaam, daarvan nu te vinden in Oman.”
    Een sekte komt overeen met uw beschrijving en als men de periode 850 – 1050 als begintijd van de huidige islam neemt, dan zijn de Assasijnen die moordende groepering (jihadi’s) van de vroege islam. Hun praktijken en benaming hebben zelfs in een aantal West-Europese talen geleid tot een alternatief voor moordenaar. Een echte gesel, die pas uitgeroeid werd toen de Mongolen in de 11de eeuw dit opdoekten.

    Dit heeft helemaal niets te zien met het in Oman gangbare ibadisme. Volgens de ibadieten mag het geloof niet als reden voor oorlog en bloedvergieten gebruikt worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de wahabieten en de salafisten zijn zij van mening dat het geloof zijn kracht en actualiteit kan bewaren door zich aan te passen aan de wisselende culturele, historische en wetenschappelijke omstandigheden. Die tolerantie komt tot uitdrukking in de architectuur. Moskeeën zijn vaak eenvoudig. Een minaret is niet noodzakelijk, een kleine verhoging op het dak is al voldoende.

    Het Ibadisme is een afgeleide van het kharidjisme een geloofsopvatting, die toen circa 650 – 700 ontstond. Belangrijke kenmerken van de leer zijn de nadruk op daden in plaats van dogma’s en het hebben van een goede inborst als geloofsrechtvaardiging. Zij verwerpen ritualisme en corrupt leiderschap. De kharidieten werden later vervolgd door de zogenaamde islamitische rechtgelovigen, maar wijzen wel in de richting van een soortement christelijk substraat.
    Frans Caleeuw
    Antwoord:
    Het was het Kharidjisme. In een stuk over de relatie tussen Saoedi Arabië en het salafisme kwam die ter sprake. Daarbij stelde men dat die ook erg gewelddadig was en overhoop lag met het etablissement uit die periode.
    Maar zoals ik reeds stelde ben ik in deze materie een echte leek. En feitelijk zou ik dit eens goed moeten onderzoeken. Daarom dus nogmaals maar eens bedankt.
    Willy Van Damme

 9. Een prachtige dame met het hart op de goede plaats!

  http://theduran.com/congresswoman-tulsi-gabbard-blasts-obama-for-funding-isis-introduces-bill-to-stop-arming-terrorists-act/
  They Knew
  Antwoord:
  Welkom terug. Amerikaans nationaal parlementslid Tulsi Gabbard is een dappere vrouw die niet terugschrikt om de keiharde waarheid over de steun aan te klagen van de VS aan allerlei terreurgroepen in Syrië en het Midden-Oosten en elders waaronder al Qaeda en ISIS.

  Maar die haar verhaal zal je ook niet in onze kranten lezen wel dat van veelal fictieve ‘vrijheidsstrijders’ uit Oost-Aleppo en elders in Syrië. Die kranten hebben het dan nog maar eens over de propaganda van Rusland.
  Bedankt voor de info.
  Willy Van Damme

  • @Willy,

   “Welkom terug.”

   Dankjewel, Willy.

   Een aantal moedige dames om in de gaten te houden:
   -de al eerder genoemde Eva Bartlett;

   -Vanessa Beeley, Verenigd Koninkrijk, vaak te bewonderen op
   http://21stcenturywire.com/2016/12/15/vanessa-beeley-heated-debate-on-western-medias-coverage-of-the-liberation-of-east-aleppo/;

   http://21stcenturywire.com/2016/12/11/episode-164-sunday-wire-liberation-aleppo-with-guests-fares-shehabi-mp-vanessa-beeley/

   -Lizzy Phelan, Ierland. Zij was ook in Libië actief.
   They Knew
   Antwoord:
   Bedankt voor die info. Ik ken die dames alleen van naam en vermoedelijk zal ik wel al enkele teksten van hun gelezen hebben. Ik lees zoveel over die problematiek dat ik onmogelijk al die namen kan onthouden. Opmerkingen kan ik er dus niet over maken.

   Maar er zijn heel veel mensen die echt zinnige dingen vertellen over wat er gebeurt in Syrië en de regio. Alleen moet je daarvoor zoeken buiten de klassieke media want die geven in essentie alleen de in de VS geprepareerde eenheidsworst. En die smaakt naar vuil afwaswater. Gewoon niet te drinken want giftig.
   Willy Van Damme

   • Gisteren stond er een artikel in de nrc waarin geschreven stond dat Eva Bartlett ”werkt voor staatspropagandazender Russia Today. Met andere woorden: zij wordt betaald door Rusland, dat Oost-Aleppo sinds maanden bombardeert.”
    Onderstaand het complete artikel.
    https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/16/wie-of-wat-kunnen-we-nog-geloven-oorlogspropaganda-van-alle-kanten-5826863-a1537103

    Verder waren er op RT recent discussie programma’s, in onderstaande link is Eva Bartlett een van de gasten.

    Vanessa Beeley is een van de gasten in onderstaande link.

    Martin Oei
    Antwoord:
    Onze media beginnen helemaal tilt te slaan met hun berichtgeving. Ik vermoed onder invloed van de westerse regeringen die nu in Aleppo een enorme nederlaag leden. Wie dus, zoals trouwens ook ik, een interview geeft aan RT is dus een betaalde agent. Gewoon de grofst mogelijk laster. Maar wat NRC doet over die problematiek is gewoon niets anders.

    Het is tranen in overvloed over die sukkels van al Qaeda & co die nu uit Aleppo moeten vluchten. Het zijn helden. Een topman van de Belgische politie zei mij recent dat het te hopen was dat er ginds veel van die gasten sneuvelen. Dan heeft hij en zijn mensen er in Brussel geen last van.

    Een schriller contrast met onze mensen in de vuurlinie en de leugenaars die onze kranten volpennen is amper mogelijk. Wat men in onze kranten en bij onze regeringen doet is gewoon walgelijk. Men is dood en doodziek. En wie denkt dat men zonder oorlog te voeren een met zwaar antitankgeschut, raketlanceerders en tanks uitgeruste al Qaeda kan verslaan dient zijn hoofd te laten onderzoeken.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s