Aleppo strijd lijkt voorbij

Veel sneller dan verwacht lijkt de strijd voor de controle over Aleppo, ‘s lands grootste en meest industriële Syrische stad, voorbij. Zo verloren de terreurgroepen de voorbij nacht en deze ochtend bijna de helft van hun nog overgebleven reeds erg geslonken enclave. Veel nachtrust voor de al gedemoraliseerde en uitgeputte strijders was er niet meer.

Volgens de Libanese nieuwszender LBC en ook het tot de oppositie behorende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is de strijd gestreden en gaan de overgebleven jihadisten zich met alleen hun lichte wapens naar elders terugtrekken.

Naar elders

Andere krijgen amnestie terwijl de burgers die dat willen met de overgebleven terroristen kunnen vertrekken. De nog overgebleven bewoners kunnen dan eindelijk terug huiswaarts keren. In zover er natuurlijk van hun huis nog iets overblijft. Dit weekend was er met Rusland en de VS alleen nog een discussie over de plaats waar de overgebleven terreurbendes heen mochten.

Syrisch leger

Er zal voor het Syrische leger na de verovering van Aleppo vermoedelijk wel een feestje afkunnen. De snelle verovering van Aleppo toont hun kracht.

Zij willen naar het noorden van de provincie Aleppo tegen de Turkse grens, de Syrische regering eist hun vertrek naar de door Al Qaeda en zusterorganisatie Ahrar al Sham gecontroleerde provincie Idlib. Vermoedelijk zal het ook dit worden.

De bevrijding van de stad ging dus een pak sneller dan verwacht en duurde uiteindelijk maar iets meer dan een maand. Ondertussen is de heropbouw al gestart met het wegnemen van de vele mijnen en de vele overgebleven militaire rommel alsmede het vrijmaken van de wegen van de massa’s puin.

Demoraliserend

Het betekent ook dat het Syrische leger en haar bondgenoten nu naar elders kunnen trekken. Waar is natuurlijk niet geweten en een militair geheim. Maar vermoedelijk gaat een deel ervan de troepen gaan versterken om de twee nog overgebleven bastions van de rebellen in de regio rond de hoofdstad Damascus in te nemen.

Die gebieden zijn Oost-Goutha en Yarmouk, waar in dit laatste ook een groep aanhangers van ISIS zit. Dit is een strategisch cruciale regio en het leger maakte het voorbije jaar er zeer goede vorderingen. Er blijft maar een 50% van het origineel door de terreurgroepen bezet territorium meer over.

Het definitief verlies hiervan zal nog extra demoraliserend werken op de jihadisten en het westen die hen bewapende. Vanuit die gebieden ging men immers de hoofdstad veroveren. Tevergeefs.

Andere eenheden zullen vermoedelijk richting Idlib trekken om er de laatste steden in de provincie Aleppo te bevrijden en de omsingelde enclaves van Fua en Kufriya in de provincie Idlib te ontzetten. Die zijn al zeer lang omsingeld door die terreurgroepen en een zwaar politiek symbool voor het verzet tegen die jihadisten.

Andere mogelijke opties zijn het opnieuw bevrijden van Palmyra op ISIS en de verovering van de stad al Bab eveneens op ISIS in het oosten van de provincie Aleppo. Hier dan in een wedloop met het Turkse leger en haar ‘Syrisch’ huurlingenleger die deze stad nu poogt te omsingelen.

Vermoedelijk lager op het verlanglijstje van de regering zijn de bevrijding van de provinciehoofdsteden Rakka en Deir er Zor in de vallei van de Eufraat en de gebieden aan de Jordaanse en Israëlische grens.

Willy Van Damme

NASCHRIFT

Het bericht over de definitieve overwinning van het Syrische leger en haar bondgenoten in Aleppo is nu ook semiofficieel bekend gemaakt door lokale regeringsoverheden en media zoals al Masdar die de regering steunen.

Wel zouden de rebellen en de burgers die hen steunen mogen uitwijken naar de vlakte van Anadan ten noorden van Aleppo in de richting van de provincie Idlib. Het is een relatief dichtbevolkt gebied en een frontlijn tegen de regering. Ze mogen wel alleen hun lichte wapens meenemen.

Vermoedelijk zal de praktische uitwerking hiervan nog enkele dagen op zich laten wachten. Zo moet er transport worden voorzien, dienen eventuele gevangen vrijgelaten te worden en de bevrijde bevolking verzorgd en tijdelijk huisvestiging krijgen. Met daarnaast natuurlijk het ontmijnen van het gebied.

Ondertussen is er tussen Rusland en de VS een hoogoplopende ruzie ontstaan als zou volgens Moskou de VS geholpen hebben bij het offensief eergisteren van ISIS tegen Palmyra in de hoop de jihadisten in Aleppo zo te helpen.

Ook is men vooral in Frankrijk maar ook bij topmensen van de VN zoals Jan Egeland, ex-sociaaldemocratisch onderminister voor Buitenlandse Zaken in Noorwegen, en Stephen O’Brien,  ex-Brits minister voor Ontwikkelingssamenwerking onder David Cameron, woedend over de gebeurtenissen. Met Egeland die nog maar eens een beschuldigende vinger opstak richting de Syrische regering.

Zo ontving de Franse president François Hollande vandaag officieel Riyad Hijab, de voorzitter van het door de Saoedi’s gecreëerde Syrische Hoog Onderhandelingscomité. Deze figuren hebben altijd de opstand gesteund en kunnen hun nederlaag zo te zien maar moeilijk verkroppen. Maar Hollande is binnen enkele maanden geschiedenis en zal normaal opgevolgd worden door François Fillon die hierover een totaal andere visie heeft.

Zeker is dat de bevolking van Aleppo feest zal kunnen vieren. Er was in de stad deze avond in de stad trouwens al veel klaxongeluid te horen. Het wordt voor de stad dus een bijna geheel vreedzame Kerstdag en Nieuwjaar. De mensen in Aleppo hebben dat meer dan verdiend.

Advertenties

One thought on “Aleppo strijd lijkt voorbij

 1. Willy, je hebt de bevrijding van Aleppo juist voorspeld. Ik denk dat hier een felicitatie bij hoort. De inwoners van Aleppo, die volgens de media zo pro-terrorist en anti-Assad waren, vieren feest en nemen de straten in bezit.
  Wat is ‘onze’ media toch misselijkmakend.
  Gerrit
  Antwoord:
  Het nieuws is nog niet echt officieel en er zijn nog verhalen te lezen over gevechten maar er wordt blijkbaar al flink gevierd. Maar je mag altijd hier mijn eerste stukken over Syrië lezen en velen betwijfelden toen of ik wel juist was. Maar zie.

  Wel is de oorlog zeker nog niet voorbij, maar laat het ons vergelijken met WO II en dan staat men nu in Warschau en vlakbij Keulen en Aken. Er kan nog wel eens een von Rundstedtoffensief komen maar meer niet. Dit is een verschrikkelijke mokerslag komende samen met het verwachte aantreden van Fillon en Trump.

  En dan zijn er de plots goede relaties van Turkije en Saoedi-Arabië met Rusland. Nooit heeft Rusland zoveel invloed gehad in de regio. En de media? Om van te kotsen. Je moest maandagochtend jihadistenvriend Jorn De Cock in De Standaard eens lezen. Of Reuters deze avond.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s