Aleppo–Bevrijding naderbij

Volgens een serie media die de Syrische regering steunen zijn er op dit ogenblik onderhandelingen bezig tussen de regering en de in Aleppo omsingelde salafistische terreurgroepen. Zo zou een zogenaamde Aleppo Rebel Unie hiervoor een onderhandelingscomité gevormd hebben.

Ook in de klassieke media zoals The New York Times klinkt bij zelfs de meeste extremistische opstandelingen de moedeloosheid van de situatie door en de wens om de strijd in Aleppo te beëindigen.

Aleppo - 73 - Noord - Militaire situatie - 9 juli 2016

De toestand rond Aleppo op 9 juli 2016 voor men het jihadistengebied omsingelde. Het begin van het einde voor de opstand.

Ook vandaag trouwens verloren terreurgroepen zoals al Qaeda en Nour din al Zinki terug veel terrein, vooral dan in het zuiden van hun dagelijks slinkende enclave. Vermoedelijk zullen de onderhandelingen echter moeilijk verlopen.

De ervaring opgedaan bij andere dergelijke gesprekken zoals die betreffende de stad Daraya, de wijk Waer in de stad Homs en het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek vlakbij Damascus toont een steevast zwaar verdeelde rebellie. Men bekomt een akkoord om het dan later verscheurd te zien, waarna men een nieuw akkoord tekent om ook dat dan weer verscheurd te zien. Tot zelfs de extremisten door de knieën gaan.

Aleppo - 83 - Aleppo provincie noord - Militaire situatie - 25 september 2016

De toestand rond Aleppo op 25 september 2016 toen de omsingeling een feit was. Nadien deed men nog twee vergeefse pogingen om die omsingeling te breken. De salafistische groepen verloren er ook volgens hun eigen cijfers ettelijke honderden strijders en massa’s materiaal. Het betekende het opgeven van elke hoop om dit cordon te doorbreken.

De winter in Syrië is echter om de hoek en het kan er vriezen en sneeuwen en dan wordt het voor de jihadisten in Aleppo, en dus niet alleen voor de er gegijzelde burgers maar ook voor het slinkende groepje opstandelingen een ware hel. En een bevrijding is totaal uitgesloten.

Vermoedelijk zal men overgaan tot onderhandelingen waarbij de jihadisten kunnen kiezen tussen overgave met amnestie, met de burgers die huiswaarts kunnen keren of blijven. Waarbij de zich blijvend verzettende rebellen en hun fans met alleen hun lichte wapens westwaarts naar de provincie Idlib kunnen trekken, de voorlopig nog enige overblijvende echte salafistische enclave in Syrië.

Rusland is trouwens begonnen met het sturen van een groot team van ontmijningsspecialisten om Aleppo geleidelijk aan terug veilig en bewoonbaar te maken. De heropbouw zal echter jaren duren. Wanneer men dit akkoord over een ontwapening zal tekenen is natuurlijk nog onduidelijk.

Aleppo - 103 - Militaire situatie - 30 november 2016

De toestand rond Aleppo op 30 november 2016. Merk op hoe de jihadisten eind november nog maar een fractie overhouden van het gebied dat zij eind september nog bezet hielden. Het toont hoe oppermachtig het Syrische leger, zeker met hulp van haar bondgenoten geworden is. Voor de VS en haar vrienden alsmede voor het salafisme is dit een enorme nederlaag waarvan de gevolgen nog moeilijk in te schatten zijn. Voor Parijs is dit een nieuw Dien Bien Phu 1954 en voor Washington een nieuw Saigon 1975.

Zeker is dat er hierover binnen de salafistische terreurgroepen in de stad zeer grote onenigheid is. Maar eveneens bijna zeker zal men voor het eerst sinds januari 2012 in een geheel bevrijd Aleppo Nieuwjaar kunnen vieren. De mensen daar verdienen het. En voor Obama rest er op het einde van zijn presidentschap de voor de VS grootste militaire nederlaag sinds die in 1975 in Vietnam, Laos en Cambodja. Ook hij verdient dat.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Aleppo–Bevrijding naderbij

 1. Een fantastische zaak dat de misdadige oorlog in Syrië wellicht een einde kan krijgen! Ik ga ook akkoord met jou bij het uitschelden van Obama die zeker niet beter is dan Bush, aangezien hij diens uitbuitingspolitiek geraffineerd verderzet. Obama is de charismatische gentleman en meesterlijke redenaar die, onmiddellijk na zijn aanstelling, van het decadente Westen de nobelprijs voor de vrede toegekend kreeg. Het inzetten van drones waarbij, omwille van onze fel bejubelde democratie en onze goede God, misschien wel duizenden mannen, vrouwen en kinderen als jammerlijke collateral damage opgeofferd moeten worden, blijkt bij de schone Obama een soort Play te zijn. Laat ons nu hopen dat de U.S.A niet plots rare stuiptrekkingen krijgen en een no-fly zone proclameren die zou kunnen leiden tot een directe confrontatie met Rusland. Opgepast ook voor Frankrijk dat, zoals steeds, krampachtig poogt zijn interesses veilig te stellen. Als het om het profiteren gaat is onze sympathieke buur even crapuul als de leider van het vredelievende Westen. Wat België betreft, we zijn niets meer dan een slaafs dienstmeisje van de westerse belangen dat laf afwacht wat Frankrijk zal doen. Laat ons hopen dat er een toenadering komt tot Rusland, zodat een Derde Wereldoorlog toch nog kan vermeden worden. Met de Navo en de Europese regering bij ons mogen wij bij het uitbreken van een zelfs beperkte atoomoorlog gans snel onze gebeden aframmelen.
  Opnieuw dank voor uw intelligent, objectief en moedig commentaar !
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  Dit was geen scheldpartij tegen Obama maar integendeel de conclusie van een onderzoek der feiten die na verificatie vast staan. Schelden is een emotioneel gedoe waar ik liefst niet aan wil mee doen. Mijn grote vrees is dat de VS in de nabije toekomst gaat weerwraak nemen tegen diegenen die haar hier een uppercut bezorgden.

  Het jihadisme is trouwens zo ontstaan. De VS wou onder president Jimmy Carter en Nationaal Veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski weerwraak nemen voor de nederlaag in Indo-China en lokte de Sovjetunie daarom in Afghanistan waar men dan de jihadisten op hen los liet.

  In zekere zin zijn de aanslagen zoals die in Maalbeek en Zaventem het gevolg van de beslissingen die Carter toen nam. Dat de oorlog in Syrië gaat eindigen met een militaire overwinning van Assad is duidelijk. Vermoedelijk zal 2017 het laatste oorlogsjaar zijn. Ik hoop het want dan kan ik terug mij op andere zaken concentreren.
  Maar een positieve noot, ik leerde veel bij en ontmoette mensen die nu vrienden zijn.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s