Koert Debeuf over het Midden-Oosten

In het interview met Koert Debeuf (Onze problemen beginnen in het Midden-Oosten, Knack 16 november 2016) heeft die het over de westerse interventie in Libië. “Libië vroeg om hulp”, stelt hij.

Wat een lef om de roep van enkelen te veralgemenen tot een gans land. Bovendien was de westerse door hem gesteunde interventie een oorlogsmisdaad.

Het interveniëren in een land om een staatshoofd te vermoorden en de regering af te zetten zonder toestemming van de VN is in strijd met het internationaal recht, een daad van oorlog en dus een oorlogsmisdaad. Achteraf is trouwens gebleken dat het de Franse president Nicolas Sarkozy vooral om de olie te doen was.

Maar voor figuren als Koert Debeuf, die in Cairo continu achter de de sharia eisende Moslimbroeders loopt, is die torenhoge arrogantie geen verrassing. Amper verbazend dus dat hij ook de vernieling van Syrië steunt. Kent die man wel de woorden Bataclan, Maalbeek en Zaventem?

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Knack naar aanleiding van het gesprek van Simon Demeulemeester met Koert Debeuf, man in het Midden-Oosten voor ALDE, de liberale fractie van het Europees Parlement en rechterhand van hun fractieleider Guy Verhofstadt. “Onze problemen beginnen in het Midden-Oosten”, Knack 16 november 2016.

Of hoe een liberaal topman achter de shariafreaks van het Midden-Oosten holt. Het is eens een andere interpretatie van die liberale slogan over ‘Vrijheid’. Geeft iemand die man een AK47?

De man werkt nu in Brussel voor het in 2013 opgerichte Amerikaanse The Tahrir Institute for Middle East Policy, de zoveelste Amerikaanse studiedienst die men bevolkt met de lakeien van Washington en hun miljardairs. Wiens brood men eet… Wie de financiers van dit ‘Institute’ zijn wou hij echter niet zeggen. Na de ‘vrijheid’ nu ook de ‘openheid’ op de slachtbank.

Wat diepgaand graafwerk in dit Tahrir Institute leert al wat meer. Zo ging het op 19 augustus van dit jaar een samenwerkingsakkoord aan met de hier al eerder besproken Zwitserse Karam Foundation, een door leden van de Algerijnse salafistische beweging FIS geleide ngo.

Deze werd in het recente verleden door de VS gelieerd aan al Qaeda en wordt gefinancierd door Qatar, een bekende sponsor van al Qaeda. Een van de vaste medewerkers van dit instituut is Hassan Hassan, een spreekbuis van die Syrische jihadisten.

Zien we Koert Debeuf binnenkort verschijnen met een vuistdikke baard? Wie echter de financiers zijn blijft echter netjes verborgen. Vermoedelijk zal men daar wel een goede reden voor hebben.

Advertenties

2 thoughts on “Koert Debeuf over het Midden-Oosten

 1. Dag Willy, ik las zojuist het nieuwe interview met Koert Debeuf in De Standaard van dit weekend, en ook al is jouw artikel hierboven een jaar oud, het had een reactie kunnen zijn op zijn nieuwe interview, want wat hij vandaag vertelt lijkt quasi een kopie te zijn van zijn verhaal van één jaar terug.

  Ik had al mijn twijfels wie er achter dat Tahrir Institute for Middle East Policies zat en als jouw analyse klopt is dit weer maar eens een weinig democratisch groepje. De naam van die groep klinkt inderdaad als zo’n typisch Amerikaanse denkgroep.

  Verder lijkt het er op dat Debeuf, net als zijn leermeester Verhofstadt, niet leert uit zijn politieke fouten: ondanks de catastrofes die men heeft aangericht in Libië, Syrië en Oekraïne blijft hij nog steeds dat rampzaligle beleid goedpraten.

  Ik blijf verder regelmatig uw analyses lezen want zeker wat Syrië betreft heb je schijnbaar steeds accurate informatie!
  Dirk Demulder

  Antwoord:
  Ik heb dat gesprek deze morgen ook gelezen en het toont de man voluit. Dat Tahrir Instituut heeft duidelijk banden met de Verenigde Arabische Emiraten. En vermoedelijk ligt daar de reden voor het geheim houden van de financiers.

  Hassan Hassan, de senior fellow zoals men dat noemt, is een zeer prominent journalist uit Abu Dhabi (VAE) en steunt al jaren die salafistische terreurbendes in Syrië. Het Tahrir Instituut zit in Washington en is vooral bezig met Egypte. Maar over wanpraktijken in Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen zal je er niets lezen hoor. Verboden terrein.

  Ik heb het artikel waarop je reageerde terug gelezen en was al vergeten van dit samenwerkingsakkoord met al Karam, de Zwitserse ngo die onder leiding staat van leden van het Algerijnse FIS, een moorddadige salafistische terreurorganisatie die alleen maar te vergelijken is met ISIS, Al Qaeda en andere gelijksoortige bendes.

  Zijn verhaal over ‘democraten’ is dan ook grof. Dat men bij de Open VLD en de ALDE, de Europese liberalen, voor zover geweten tot heden geen openlijk afstand nam van die man zegt dan ook heel veel. In wezen zouden onze veiligheidsdiensten die man zelfs moeten arresteren wegens samenwerking met die terreurgroepen.

  En om niet te vergeten, Amnesty International en Human Rights Watch kregen al die verhalen over het ‘moorddadige Syrische regime’ van het toen door Qatar gefinancierde al Karam. Deze ngo’s verontschuldigden zich nadien toen het uitkwam wat schuchter maar dat verhaal geraakte natuurlijk niet in onze media. De verhalen van al Karam over Syrië die verschenen dan wel, zelfs breed op pagina 1 van onze kranten.

  Nu is er tussen de VS en Egypte al sinds jaren een stille oorlog bezig en was de Arabische Lente in Egypte niets anders dan een poging van de VS om in Egypte de Moslimbroeders aan de macht te brengen, de vrienden van Uma Abedin, de Saoedische nummer 2 achter Hillary Clinton. De dame is trouwens via haar ouders en broers gelieerd aan salafistische milieu’s in Saoedi-Arabië.

  Die relatie van Cairo met Washington is zacht uitgedrukt ijzig en het is geen toeval dat de relaties van Moskou met Egypte erg goed zijn geworden sinds het neerslaan van die opstand van de moslimbroeders. Dat dit instituut vanuit de VS opereert zegt dan ook heel veel over dit instituut.

  Krijgen zij bijvoorbeeld ook geld uit Amerikaanse bronnen? Mogelijks wel maar aangezien zij geen openheid over hun financiën geven zijn zij zeker te wantrouwen. Zijn uitvlucht hierover is trouwen geheel ongeloofwaardig.

  Ik stuurde deze ochtend ook een reactie over dat interview naar die krant:

  “Met veel interesse het gesprek met Koert Debeuf gelezen. Merkwaardig toch hoeveel onzin die man kan vertellen en wat voor leugens hij de buitenwereld poogt te verkopen. Klassiek is zijn verhaal over die ‘democraten’ die zijn Amerikaans Tahrir instituut financieren.

  Als wij zien dat de voornaamste aan dat instituut verbonden figuur ene Hassan Hassan is, de voornaamste commentator van de grootste Engelstalige krant in de Verenigde Arabische Emiraten, dan weten wij zo wie die vermeende anoniem blijvende ‘democraten’ zijn en ook waarom die onbekend willen blijven. Het zou eens te duidelijk kunnen zijn waarom men bij dat instituut zwijgt over Saoedi-Arabië, die Emiraten of over de oorlog in Jemen.

  Verder weet hij ongetwijfeld van het gesprek van Ake Selstrom, het hoofd van de VN-missie die de aanval met sarin in Oost-Ghouta van augustus 2013 onderzocht. Die stelde toen tijdens zijn persconferentie in de VN in december 2013 dat die raket met sarin maximum 200 meter ver had gevlogen en niet die 9 kilometer die onder meer Human Rights Watch, De Standaard, en andere massamedia toen beweerden.

  Een leugen die zij toen nooit rechtzetten. Met andere woorden: Die bewuste raket kwam met 100% zekerheid van bij die salafistische terreurgroepen, de (sic) gematigde rebellen van onze vriend Debeuf. Maar voor typetjes als Debeuf is Assad schuldig zelfs al is hij onschuldig.

  Het zal wel tevergeefs zijn maar laat ons hopen dat De Standaard in 2018 eindelijk op een professionele en dus correcte wijze schrijft over de wereld. De onzin en zever van een Debeuf hoeft voor mij zeker niet.”

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s