Fan van Al Qaeda op de dag der verdraagzaamheid

Je moet het maar durven. In Dendermonde organiseert de bibliotheek en CC Belgica op 16 november een ‘dag der verdraagzaamheid’. Een te prijzen idee. Maar. Een van de activiteiten die dag is een lezing van de spreker Chams Eddine Zaougui, een man die men voorstelt als arabist en die het boek ‘dictators’ schreef over de Arabische geschiedenis. Hij is ook een regelmatig columnist in onder meer De Standaard.

Daar riep die een aantal maanden geleden op om aan de Syrische jihadisten luchtafweergeschut te geven. De man vroeg dus op om raketten te leveren waarmee men dan vliegtuigen kan neerschieten. Uiteraard in Syrië maar we weten perfect dat die dan vlot verdwijnen richting ISIS, al Qaeda en andere terreurgroepen. Waarna men ze dan kan gebruiken in, waarom niet, Zaventem.

Zo schreef hij in een column in De Standaard op 6 juni 2016:

In plaats van het Syrische regime vriendelijk te verzoeken om opnieuw te onderhandelen, moet de internationale gemeenschap dreigen met represailles – en als dat nodig is resoluut toeslaan met gerichte acties. Een andere optie is de slecht bewapende rebellen voorzien van luchtafweerraketten.

De man roept trouwens in al zijn columns in De Standaard al jaren niet alleen op tot oorlog maar ook voor steun aan die Syrische jihadisten. Dit uiteraard gebruik makend van het toch zo mooie excuus der mensenrechten.

Maar die Syrische ‘rebellen’ zijn gekend omwille van hun sectaire slachtpartijen, plunderingen en haat tegen alles wat niet salafistisch is. Gedenk onze beruchte Syriëstrijders. Dat men een dergelijk figuur vraagt om te komen spreken op een ‘dag der verdraagzaamheid’ wekt verbazing en is feitelijk een regelrechte schande.

Een man die salafistische bendes steunt en op een evenement rond verdraagzaamheid komt spreken en dit dan nog voor politieke vluchtelingen die Syrië en zijn sectaire oorlogen ontvlucht zijn is gewoon hallucinant. Maar ja, hij schrijft columns in De Standaard en dus zal dat wel kwaliteit opleveren. Denkt men.

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

Volgens nagekomen informatie zou de beslissing om Chams Eddine Zaougui uit de nodigen voor een voordracht in het Dendermondse asielcentrum niet gekomen zijn van de stad Dendermonde maar van de federale overheidsinstelling Fedasil die dat centrum ook beheert. Zij is een partner van Dendermonde voor dit project rond verdraagzaamheid.

Een uitnodiging die toch hoogst merkwaardig is. Immers wie in België oproept om in Syrië tegen de regering te gaan vechten riskeert tegenwoordig – en terecht – jaren cel. Hetzelfde zou toch mogen zijn voor iemand die oproept om hen luchtafweerraketten te bezorgen. Dat is toch steun aan de terreur.

Fedasil, een instelling die valt onder staatssecretaris Theo Francken, nodigde een vriend van de Syrische jihadisten uit om voor uit Syrië, Irak, en Afghanistan gevluchte kinderen te komen spreken. Kinderen die op de vlucht zijn voor het geweld veroorzaakt door die jihadisten. Mooi initiatief die dag van de (sic) verdraagzaamheid. En die vlag naast hem ligt sindsdien in de kringloopwinkel tevergeefs te wachten op kopers.

Bovendien heeft Chams Eddine Zaougui tot op heden en na dus straks zes jaar nog geen woord van kritiek geuit op die door hem als ‘rebellen,’ omschreven jihadisten. Wat logischerwijze doet veronderstellen dat hij akkoord gaat met hun praktijken.

En dat is o.m. het te pletter gooien van homoseksuelen, het thuis opgesloten houden van vrouwen, het onthoofden van slechte moslims en anders gelovigen, het verbieden van muziek en het vernielen van het Syrische erfgoed. Passend volk dus voor bij een dag rond de verdraagzaamheid.

Bovendien roept naast die jihadisten alleen Saoedi-Arabië op tot het geven van luchtafweergeschut aan Al Qaeda en haar bondgenoten. De andere ‘vrienden’ van die jihadisten zoals de VS willen dat niet.

In die zin is het goed te weten dat Fedasil valt onder staatssecretaris Theo Francken van de N-VA. Waarbij twee van diens partijgenoten, met daarbij fractieleider Peter De Roover,  eind vorig jaar totaal onverwacht en ieder apart op Knack.be een ferm pleidooi hielden ter verdediging van datzelfde Saoedi-Arabië. Een land dat volgens recente Amerikaanse documenten samen met Qatar ISIS bewapende.

Zou Fedasil zitten broeden op een nieuwe stroom vluchtelingen uit Syrië door iemand als jihadistenvriend Chams Eddine Zaougui uit te nodigen? Kwestie van Fedasil bezig te houden? Of zou men nieuwe Syriëstrijders onder die vluchtelingen willen rekruteren? Ja, want volgens onze spreker zijn dat ginds toch helden die al onze steun, incluis luchtafweergeschut, behoeven.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Fan van Al Qaeda op de dag der verdraagzaamheid

 1. Reactie op Skripal affaire en novitjsok.

  In NRC van 17 maart, toch wel interessant artikeltje toch over de aanslag op die Skripal. Een uitleg over dat Novitsjok en hoeveel boter het westen hierin op het eigen hoofd heeft, NRC Zaterdag 17 maart Van Karel Knip; WETENSCHAP, pagina 2/3.

  ‘Onbekende’ nieuwkomer novitjsok was allang bekend.’

  https://digitaleeditie.nrc.nl/digitaleeditie/NH/2018/2/20180317___/4_02/index.html#page2

  Wat deze affaire betreft, tja, zijn we in het westen niet weer al te snel op de russiabashing kar gesprongen, voordat er ook maar enig bewijs geleverd is? Therasa May met reageerbuisje in beeld met dit toch zéér giftige goedje? Roept ook wel heel veel gelijkenis op met Collin Powell destijds, voor de inval in Irak!

  Verder lees ik regelmatig uw blog, interessant, jammer is wel dat misschien maar weinig mensen zich hierin verdiepen. Helemaal eens trouwens ook dus, wat betreft de russiabashing van het westen, en wanneer dit nu eindelijk eens stopt? Begrijp me goed, ik ben absoluut geen vriend van Poetin, maar de russiafobie, van dit moment is ongekend. Ik noem het zelf dan ook het neo-Mccarthyisme. Helaas zal Trump c.s. hier ook geen einde aan kunnen maken, als hij het al zou willen, het zijn de neo-cons (deepstate) in de coulissen, die atoomoorlogjes willen uitlokken ten behoeven van hun militaire industriële complex.

  Een interessant artikel wat dit betreft in de maart editie van Le Monde Diplomatique, waar ik zelf de voorkeur aan geeft om op de hoogte te blijven van de geopolitiek.

  ‘Washington relance l’escalade nucléaire’ van Michael Klare. Verontrustend ook wel.

  Diplo voldoet voor mij al een stuk beter dan NRC, wat geopolitiek betreft. Eenmaal in de maand lezen en je bent al weer helemaal op de hoogte van veel zaken. Verder lees ik zo nu en dan artikelen in The Nation, ook niet gek, die trouwens ook journalistieke artikelen uitwisselt met LMD.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

  Antwoord:

  Novichok is de naam die sommigen, in het westen vooral, gaven aan een serie in Russische labo’s ontwikkelde chemische stoffen die als een soort zuster van sarin decennia geleden werden ontwikkeld maar voor zover geweten nooit massaal werden aangemaakt.

  Dit gebeurde in onderzoeklabo’s en elk soortgelijke instelling is steeds op zoek naar nieuwe types van gifgassen. Dat ligt in de lijn van het beroep en dus verwachtingen. De NRC, the Guardian, enzovoort maken daar nu veel herrie rond maar dat is alleen maar sfeerschepping.

  In Rusland had dit programma niet de naam novichok, wat dus nieuwkomers betekent, maar foliant en de gassen noemden blijkbaar A1972, B1976, C1976 en D1980.

  Met het getal waarschijnlijk duidend op het jaar dat men het ontwikkelde. Tot heden heb ik nog nergens zelfs maar een aanwijzing gevonden dat men het op grote schaal voor gebruik of stockage aanmaakte.

  Het werd nadien in 2016 door Iran gemeld aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die stelden er een synthese van te hebben gemaakt. Zij zijn merkwaardig ook de enigen die dit voor zover geweten aan de OPCW melden. De anderen zwegen dus!

  Onderzoek doen naar chemische wapens is immers niet verboden. Wat ook logisch is want het helpt een regering om zich voor te bereiden over wat mogelijks komt. Er is alleen een meningsverschil onder staten over wat onderzoek juist betekent.

  Ik heb het stuk van Karel Knip in de NRC hier eerder besproken en dus ook gelezen. Het voegde nieuwe gevens toe maar na eerdere artikels van de man over chemische wapens in Syrië heb ik grote twijfels over zijn capaciteiten op dit vlak.

  Zo stelde hij met zekerheid dat het Syrisch leger sarin had gebruikt in Oost-Ghouta in augustus 2013 en daarbij granaten bezigde. Een hilarische bewering. Een druppel van sarin op je kledij is al voldoende om te doden.

  Om over de gevaren van een zich wijzigende wind maar te zwijgen. Een granaat gooi je immers maar enkele meters ver. Bovendien staat het vast dat hierbij geen granaat werd gebruikt maar een raket.

  Le Monde Diplomatique lees ik al jaren niet meer maar vond het vroeger wel goed. Le Monde daarentegen is een vod genre NRC. Platte propaganda van het genre dat de Franse regering graag ziet. Maar bedankt voor je info.

  Twee nieuwe interessante verhalen over de zaak zijn:
  1) Over Iran: http://www.spectroscopynow.com/details/ezine/1591ca249b2/Iranian-chemists-identify-Russian-chemical-warfare-agents.html?tzcheck=1,1,1,1,1&&tzcheck=1&tzcheck=1&tzcheck=1&tzcheck=1&tzcheck=1
  2) Verdere discussie over de aard van de zaak: https://medium.com/insurge-intelligence/former-opcw-official-no-conclusive-proof-of-russian-complicity-in-salisbury-attack-1ae3749ba38e

  Het probleem voor de buitenstaander is wel de erg technische discussie over de kwestie. Je moet je al wat inwerken in de chemie rond gifgassen. In het stuk van Medium (2) lijkt een van de geïnterviewde specialisten geen rekening te houden met de mogelijkheid van een provocatie (false flag).

  Wat fout is want elke onderzoeker de naam waardig kijkt naar ALLE mogelijkheden en sluit niets bij voorbaat uit, hoe bizar dat idee ook mag lijken. Een open geest is steeds essentieel, anders ben je feitelijk een kwakzalver.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s