DVD-CD over Toy en De Vaandrig te koop

De dvd plus extra cd van de hier eerder aangekondigde documentaire film ‘The making of a band in the 70’s’ is voor 20 euro te koop. De film toont via origineel beeldmateriaal en zonder ingelezen stem het verhaal van de popgroep Toy uit Klein-Brabant en Dendermonde en de vzw Alias en De Vaandrig uit Sint-Amands aan de Schelde, het dorp van dichter Emiel Verhaeren.

Toy had in het begin der tachtiger jaren een groot succes met het nummer Suspicion en bestond uit drie gitaristen en zangers Theo Van Hemelrijk, Renaat Boeykens en Harry Woods met Paul Illegems aan de drums. Een soort lokale The Beatles dus. Ze groeide op het einde der jaren zestig uit de Novadis Skiffle groep en dit in het milieu van de vzw Alias die aan het spoorwegstation van Sint-Amands de bruine kroeg De Vaandrig runde.

Het was een centrum voor de nieuwe cultuur die toen stilaan vorm kreeg. Met debatten over boeddhisme, milieuvervuiling, veel rock & roll, kunst, gezonde voeding, anti-militarisme, de oorlog in Vietnam die toen woedde, recht op inspraak en een betere wereld. Kortom de alternatieve cultuur die toen in de marge smeulde. Waarbij sommigen uiteindelijk dachten alle wijsheid bij Mao Zedong en zijn Rode Boekje te moeten en kunnen halen.

toy movie 10sept jan v eetvelt2

De vertoning van de documentaire in het Bornemse CC ter Dilft op 10 september 2016. Het was een meer dan gezellige reünie waar men oude vriendschappen kon herstellen. En nieuwe kon maken.

De groep Toy haalde uiteindelijk nooit de absolute top maar dat had minder te maken met hun goede muzikale kwaliteiten maar eerder met de slechte relatie van de groepsleden met het Belgische muziekwereldje uit die periode.

Bij de dvd van de film zit ook als mooie extra een cd met 19 onuitgegeven nummers en een klein uitsmijtertje. En die toont nogmaals de uitstekende kwaliteiten van deze groep. En hun sound doet ook hier inderdaad denken aan de fabulous four uit Liverpool.

Harry Woods had trouwens deels zijn wortels in het Noord-Ierse Belfast, de stad van Van Morrison en gelegen aan de Ierse Zee en de overkant van Liverpool. En reeds als kind was deze bezeten door de muziek en zijn gitaar waar anderen in zijn Baasrode toen vol bewondering naar keken. En zowel Theo, Harry als zeker Renaat hebben ook mooie stemmen zoals hier op deze extra cd nogmaals te horen is.

De voorstelling van dit uniek tijdsdocument in het Bornemse cultureel centrum Ter Dilft kende een grote belangstelling. Er waren volgens een buur die de moeite nam om ze te tellen uiteindelijk een driehonderd toeschouwers. Veel meer dan de initiatiefnemers hadden verwacht.

Wie de dvd en cd wil kopen kan dat doen door een mail te sturen naar deem00@telenet.be. De kost voor dvd en cd is 20 euro plus de verzendkosten. De ongeveer een uur durende film toont perfect de chaotische, spontane en wat anarchistische wereld van die periode en dat milieu. Iedereen was nog op zoek. Reden waarom deze film ook zo uniek is.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s