Idioten

De Zweeds-Italiaanse VN-bemiddellaar voor Syrië Staffan de Mistura weet blijkbaar van geen hout pijlen meer maken. De voorbije week vroeg hij tijdens een persconferentie via een emotioneel lijkende oproep aan al Qaeda (Jabhat Fatah al Sham) om toch maar de stad Aleppo te verlaten want anders dreigt dit stadsdeel zwaar vernield te worden.

Wat een oerdomme oproep en in wezen een herhaling van wat president Bashar Assad al herhaalde malen vroeg. En tevergeefs. Die stelde dat ze amnestie kunnen krijgen en zich naar elders in Syrië mogen begeven mits ze hun zware wapens achterlaten.

Liever sterven

En reeds de dag nadien kwam van al Qaeda dan nog maar eens hetzelfde antwoord: Njet. De jongens van al Qaeda sterven liever dan zich over te geven en een nederlaag te aanvaarden. Het is de aard van het beestje dat onze politiemensen vorig jaar in Verviers al meemaakten.

Aleppo - Citadel voor 2011

De burcht van Aleppo dateert in haar huidige vorm uit 1230 maar werd vermoedelijk al tijdens de bronstijd als fort gebruikt. Ze is in handen van het leger maar ligt pal aan de frontlinie. Met de gekende gevolgen. Maar voor al Qaeda & Co zijn dat toch maar een hoop stenen, eventueel te plunderen om de resten dan als antiek door te verkopen.

“Gangsters zullen weerstand bieden maar gaan zodra ze de uitzichtloosheid van hun situatie inzien zich overgeven. Deze mensen niet. Ze verkiezen al weerstand biedend te sterven. En dat is een voor ons totaal nieuwe situatie”, aldus een tot voor kort in Brussel opererende topman van de politie. Dat is trouwens de reden waarom het er in Syrië en zeker in Aleppo zo ruw aan toe gaat.

Die kerels willen desnoods de heldendood sterven en geven geen zier om de rest. Wat kan hun bijvoorbeeld het erfgoed van Aleppo zoals de soek, de Omajjadenmoskee of de citadel schelen. Voor de mensen van Aleppo, Syrië en de rest van de wereld onschatbaar erfgoed, voor hen is dit in het beste geval simpel een hoop bakstenen om bij gevechten achter te schuilen.

Dat Staffan de Mistura dergelijke onzin uitkraamt wekt verbazing. Een man als hij zou na zijn toch al jaren ervaring beter moeten weten. Hun fanatisme en bloeddorstigheid is de reden waarom dit conflict zou hondsbrutaal is. Kan de Mistura dan niets beter dan dit soort onzin uitkramen?

Bovendien hebben de Fransen, de Britten en de Amerikanen herhaalde malen akkoorden ondertekend die stellen dat er geen staakt-het-vuren kan zijn wat betreft Jabhat Fatah al Sham en ISIS. Alhoewel onze media zoals De Morgen, het zoveel als mogelijk verborgen houden is het oostelijk deel van het stadscentrum in handen van al Qaeda en zijn bondgenoten.

Aleppo - 83 - Aleppo provincie noord - Militaire situatie - 25 september 2016

De toestand in Aleppo op 25 september 2016. Groen is het gebied waar al Qaeda & Co meester zijn, geel zijn de Koerdische YPG, zwart is ISIS. Niet alleen in het noorden maar ook in het centrum en zuidwesten van de stad maakte het leger vooruitgang.

De oproepen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS om geen bombardementen meer uit te voeren op dit stadsdeel is in feite dan ook vragen om die eerdere akkoorden rond een staakt-het-vuren niet na te leven. Het is gewoon woordbreuk. Hoe kun je dan met die regeringen als de Franse en Amerikaanse nog onderhandelen als ze gewoon nooit hun woord nakomen?

Een plicht

Oorlog is in alle gevallen te vermijden en is hoe dan ook het absolute dieptepunt waar de mens in kan zakken. Maar als je land wordt aangevallen door enkele tienduizenden psychopaten die alleen maar als bedoeling hebben je land te vernielen, wat doe je dan? Zeker als die bovendien nog eens de steun krijgen van de westerse alliantie, Israël en de Arabische Golfstaten.

Dan is het gewoon de taak van de regering en haar leger om zich te verdedigen, om het land en zijn bevolking zoveel mogelijk te beschermen zelfs al betekent dat oorlog. Dat niet doen zou het verzaken betekenen van de plicht om mensenlevens die in gevaar zijn proberen te redden. En dat is toch een der basistaken van een overheid.

Aleppo - 89 - Aleppo stad - Militaire situatie - 8 oktober 2016

Het noorden van het door al Qaeda & Co bezette deel van Aleppo is de voorbije week al veroverd door het leger. Zie het door een witte lijn omcirkelde nu rood ingekleurde gebied. Sinds men deze kaart maakte is er opnieuw vooruitgang geboekt. Iemand als Robert Ford, bij het uitbreken van de oorlog Amerikaans ambassadeur in Syrië en een der voornaamste strategen achter deze oorlog, ziet de stad tegen eind dit jaar al volledig onder controle van de regering vallen. Waarna hij de rebellie in het land als een soort guerrilla ziet verder gaan.

Juist zoals die politielui in Verviers die terroristen doodschoten, zo ook rest er de Syrische overheid niets anders dan dit uitschot naar hun imaginaire maagden te sturen. Er is geen alternatief. En dat er hierbij ook kinderen sterven en erfgoed vernield raakt zal wel. Het kan in dit geval niet vermeden worden. Het is het drama van elke oorlog.

En dat het Syrische leger hier ook gruweldaden begaat zal wel. Het is een onvermijdelijk onderdeel van deze oorlog. Vele steden in Syrië werden al vernield en anderen zullen volgen, zeker weten. Maar de Syrische regering heeft geen alternatief en voert feitelijk ook de strijd die wij hier in het westen zouden moeten voeren: De strijd tegen de terreur.

Maar de schuld voor die zeer bloederige oorlog ligt integraal bij diegenen die meenden in Syrië een regimewissel te moeten uit te lokken door er al Qaeda & Co op af te sturen. Het bloederig resultaat zien wij nu elke dag op TV. Met dank aan het westen, Israël en de salafistische sjeiks op het Arabisch schiereiland.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Idioten

 1. Een interessante uitzending Willy, https://www.youtube.com/watch?v=I8mA0h7dCKI
  Why Everything You Hear About Aleppo Is Wrong
  Groet, Gerrit
  Antwoord:
  Het is mijn ervaring die ik decennialang opbouwde die mij leerde dat in dossiers zoals dit in Syrië en Aleppo in het bijzonder dat de waarheid exact het omgekeerde is van dat wat onze media vertelt.
  Ik ben wel geen fan van die Ron Paul maar het is niet omdat ik iemand niet lust dat ik alles wat die persoon zegt als onzin afdoe.

  Zo werk ik niet. Maar ik vermoed dat je al wel weet. Onderzoek moet kritisch zijn tegenover alles wat er over geschreven wordt. Van welke kant ook. De hoeveelheid soms oerdomme propaganda die ons nu overspelt is gewoon schokkend. Zelfs de meest idiote beweringen worden door onze media zonder nadenken voor waar aangenomen.

  Haar verhaal doet mij denken aan een incident op de Engelstalige televisiezender al Jazeera toen men begon te berichten over de eerste rellen in Bahrein. De journaliste in de studio had het over soenniet versus sjiiet terwijl de journaliste in Bahrein haar tegensprak dat het hier gewoon een opstand was van burgers die zich gewoon verzetten tegen de dictatuur.

  Maar al Jazeera had de opdracht het sectarisme en het salafisme te promoten en dus was verhaal van Bahrein er een van sjiiet versus soenniet. Zelden zo’n leugencampagne gezien. Het wereldkampioenschap wielrennen is nu bezig.

  Al iemand gehoord over de steun van Qatar voor het terrorisme? Al iets gehoord over sociale wantoerstanden en de dictatuur? Geen woord maar wel tonnen over het klimaat.
  Ik poog zo snel mogelijk op die propagandaoorlog terug te komen. Het is hier echter zeer druk.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s