Koen Vidal en De Morgen spreekbuis van al Qaeda

In zijn editoriaal van vandaag 19 september 2016 ‘het Assad-dilemma’ stelt Uw medewerker Koen Vidal dat het Syrische leger sarin, chloorgas en vaatbommen gebruikt bij de oorlog in Syrië. Voor die bewering zijn echter niet de minste bewijzen voorhanden. Ze zijn integendeel geheel gebaseerd op de verklaringen van al Qaeda en haar bondgenoten.

Neem het verhaal over sarin. De VN-commissie die de zaak onderzocht publiceerde daarover twee rapporten, september en december 2013. Volgens die rapporten waren er bij die als bewezen zijnde aanvallen met sarin twee soorten slachtoffers, burgers en Syrische soldaten.

Bovendien is achteraf gebleken dat de eerste bewezen aanval met sarin in april 2013, in Khan al Assal, ongeveer drie maanden gebeurde nadat al Qaeda een hoeveelheid chemische wapens met o.m. sarin wist te bemachtigen bij de verovering van de militaire basis Darat Izza.

De beweringen hierover gedaan door o.a. Human Rights Watch werden door Ake Sellström, hoofd van de VN-commissie, tijdens zijn persconferentie over de zaak in december 2013 trouwens naar de prullenmand verwezen.

Jihadbom als vatenbom met napalm - The Guardian - Oktober 2015

In oktober 2015 publiceerde de Britse krant The Guardian eindelijk en als tot nu toe voor zover geweten enige westerse krant een foto van wat volgens haar een vaatbom van het Syrische leger was. De foto en de informatie hierover kwam uiteraard uit de kringen van al Qaeda en haar bondgenoten. Iedereen echter die op een ietwat professionele wijze de oorlog tegen Syrië volgt ziet echter dat dit de bom is van een zogenaamde Hell Canon, een door de jihadisten veelvuldig gebruikt wapen. Het is feitelijk een omgebouwde gasfles die men met een kanon afvuurt. The Guardian is, zoals De Morgen, een fanatiek verdediger van al Qaeda in Syrië. Wie op haar discussiepagina’s stelt dat Barack Obama al Qaeda steunt vliegt er onverbiddelijk af. Censuur heet dat. Ten  voordele van al Qaeda.

Verder heeft hij het over vaatbommen. Het is een al zeker drie jaar oud verhaal komende opnieuw uit de koker van al Qaeda en haar bondgenoten. Ik daag Uw medewerker uit om een foto van zo’n vaatbom te tonen. Er bestaan er voor zover ik weet – en ik volg de zaak van minuut tot minuut op de voet – geen foto’s van en ik reken dat dan ook bij de propaganda eigen aan elke oorlog.

Hertzelfde voor het vermeende gebruik van chloorgas. Ook dit is tot nader order slechts gebaseerd op beweringen van al Qaeda en haar bondgenoten.

Merkwaardig toch hoe Koen Vidal en De Morgen zich hier tot spreekbuis van al Qaeda ontpoppen.

Uw medewerker roept op om Assad naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te verwijzen. Misschien dat men eerst die figuren neemt die al meer dan 5 jaar voluit al Qaeda in Syrië steunen. En reken daar maar een flink pak journalisten bij.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Morgen betreffende het editoriaal van Koen Vidal vandaag in De Morgen. Waarmee hij nogmaals het dubieuze en ook belabberde niveau van die krant bewees.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s