Syrië–De internationale wet als een rolletje toiletpapier

et Turkse leger is zoals verwacht deze ochtend de stad Jarabloes aan de grens met Syrië en de rechteroever van de Eufraat binnengevallen. Eerder deze week bedreigde de Amerikaanse regering de Syriërs en Rusland met een tegenaanval moesten die met hun luchtmacht optreden tegen de gewapende acties van de Koerdische YPG.

Rare logica

Deze YPG is bezig haar controle over de provincie Hasakah aan het verstevigen en arresteerde de vorige week er enkele politieke opposanten waartegen betogers dan op straat kwamen. Dit weekend viel men dan in de stad Hasakah de veiligheidsdiensten van de Syrische regering aan, zijnde de politie, de Nationale Verdedigingskrachten (een lokale militie) en het leger.

Toen  de Syrische luchtmacht de orde wou herstellen stuurde de VS er haar luchtmacht op af. Ei zo na en in overleg met Rusland werd een zwaardere confrontatie vermeden. Naar de legaliteit van al dit optreden stelt zich hier in het westen of in Turkije zo te zien niemand vragen. Maar dat is hier traditie. Zie Libië, Irak, enzovoort.

Het argument is dat ISIS een gevaar voor het westen is en dus mag men ISIS in Syrië zomaar aanvallen. Merkwaardige logica. Het staat bovendien zwart op wit vast dat ditzelfde westen en Turkije ISIS jarenlang niet alleen tolereerden maar het zelfs bewapenden. En daarna dan het argument van een dreigend ISIS gebruiken om er in Syrië maar op los te schieten is de wet verkrachten.

Turkse invasie Syrië - 24 augustus 2016

Het Turkse leger is deze ochtend Syrië binnengerukt om de grensstad Jarabloes te veroveren. Ze heeft hiervoor een vermoedde 1.500 jihadisten verzameld komende uit de streek rond de stad Azaz, een door jihadisten bezette kleine corridor aan de Turkse grens ten noorden van de stad Aleppo. Die moeten niet alleen ISIS uit de stad verdrijven maar ook de Koerden van de YPG verjagen. Zowel die jihadistische groepen, de YPG als de Turken zijn officieel bondgenoot van de VS. Een knoeiboel zoals blijkbaar alleen de VS kan veroorzaken. De YPG spreekt van een Turkse daad van oorlog in samenspraak met de Syrische regering. Voor Turkije moet de Koerdische YPG terug naar de oostelijke oever van de Eufraat. Nadat de VS eerst een kalifaat wou voor het oosten van Syrië wil men er nu duidelijk een zogenaamde Koerdische staat. Zolang Syrië maar vernield raakt dus.

De Verenigde Naties werd in 1945 opgericht om de internationale wetten te doen respecteren. Zo hoort het. Landen mogen de grenzen van andere landen niet schenden behoudens ze door dat land worden aangevallen.

En dit mag ook pas nadat alle vreedzame opties zoals onderhandelingen zijn uitgeput. Het voorbeeld van de invasie van Cambodja door Vietnam in 1978 is een klassiek voorbeeld. Vietnam werd om de haverklap door de Rode Khmer, toen heersers over Cambodja, aangevallen met veel doden tot gevolg.

Vietnam poogde te onderhandelen maar China en de VS saboteerden dat. Waarna Vietnam eigenmachtig maar gerechtigd optrad. De Russische reactie tegen de agressie van Georgië in augustus 2008 is een ander schoolvoorbeeld.

Jarabloes & Manbij - Militaire situatie - 1 - 10 augustus 2016

De kaart is twee weken oud. Sindsdien is Manbij geheel in handen gevallen van de Koerdische YPG en het zogenaamde Syrische Democratische Front, een zoveelste stel Amerikaanse huurlingen. Jarabloes ligt ten noorden aan de rechteroever van de Eufraat. Het is de laatste belangrijke aan Turkije grenzende stad die ISIS bezet. Het blauw op de kaart is de rivier de Eufraat. Turkije zegt dus wie waar in Syrië mag leven. Van arrogantie en crimineel gedrag gesproken. In wezen is dit dus een oorlog op de kap van Syrië tussen de VS en Turkije waarbij de VS de PKK, hier dan vermomd als YPG, gebruikt. De PKK is officieel volgens de VS een stel terroristen. Geel is YPG/PKK, zwart is ISIS, wit is Turkije.

Charles Michel

Hier in het geval van Syrië is niet zozeer ISIS de agressor maar het westen met daarbij Turkije en de salafistische vrienden uit het Arabisch schiereiland. Zij verzamelden de tienduizenden Syriëstrijders, creëerden ISIS en gaven dat tuig geld, wapens en alle materiaal dat zij nodig hebben, incluis steun vanuit de media, ngo’s en de diplomatie. Het westen regelde het koppensnellen.

Dat is daarom pure agressie. En gezien het onvoorstelbaar brutale karakter van die Syriëstrijders is dat een oorlogsmisdaad zoals er maar weinig voorheen plaats hadden. Toch in de voorbije eeuwen. En wat doet de VN die moet instaan voor het doen respecteren van de internationale rechtsregels? Zwijgen en in de meeste gevallen die terroristen zelfs steunen.

Typerend is de brief gericht aan een protesterende burger en verstuurd vanuit het kabinet van premier Charles Michel. Hierin rechtvaardigde hij de Belgische interventie aan de kant van de VS door een deel van VN-resolutie 2253 van 17/12/2016 te citeren .

Een cruciaal element uit die resolutie vergat hij echter – duidelijk heel bewust – te vermelden. Namelijk dat men alleen maar met het akkoord van de Syrische regering in Syrië tegen ISIS mag optreden.

En die toelating weigert men te vragen. De resolutie roept zelfs op tot samenwerking met de Syrische regering. België vertikt het en blijft in feite al Qaeda steunen. Een overtreding van diezelfde resolutie 2253.

Het toont het misdadig karakter van de man die gewoon de internationale rechtsregels en de VN-resoluties aan zijn laars lapt. Maar ja, deze en de voorgaande regering gingen voluit voor hun steun aan het grootste stel criminelen die deze aardbol ooit aanschouwde. De regeringspartijen mogen er fier op zijn.

Willy Van Damme

NASCHRIFT

Kort na het plaatsen van dit artikel deed de Amerikaanse vicepresident Joe Biden bij zijn bezoek aan Turkije over de kwestie een aantal wel heel merkwaardige uitspraken. Terwijl de Syrische en Turkse Koerden van de YPG/PKK gesteund door de VS tot eergisteren west- en noordwaarts oprukten om de steden Jarabloes en al Bab op ISIS te veroveren klonk Biden plots totaal anders.

Neen, stelde hij, de Koerdische YPG moet alle gebied ten westen van de Eufraat nu verlaten zo niet wordt hun alle Amerikaanse steun ontnomen. Dus om twaalf uur schiet men aan de zijde van de Koerdische YPG/PKK en een uur later stuurt men geen nieuwe wapens maar bedreigingen, terugtrekken of je hebt gedaan. Verder vertelde Biden dat er geen sprake kan zijn van een autonome Koerdische enclave in Syrië. Met andere woorden: een zeer koude douche voor de YPG/PKK van de ‘vrienden’!

Van een totaal onbetrouwbare ‘partner’ gesproken. Want uiteindelijk valt Turkije Jarabloes alleen aan om te verhinderen dat de aartsvijanden YPG/PKK het veroveren. De ‘verovering’ van Jarabloes was trouwens merkwaardig. Toen men de stad aanviel was ISIS er weg. Volgens sommigen al dagen. Wat nogmaals collusie tussen Ankara en ISIS doet vermoeden. Er is hier dus geen schot gelost!

Turkse Grijze Wolven in Jarabloes - 24 augustus 2016

Een van de (sic) vrijheidsstrijders die Jarabloes ‘veroverden’ maakt met zijn rechterhand het teken van de neofascistische terreurgroep De Grijze Wolven. Deze was vooral in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Turkije actief en streefde naar een heel heel Groot Turkije, incluis gebieden in China. Merk ook de Turkse graffiti op de muur.

Maar wat er dan met die zone ten westen van de Eufraat moet gebeuren bleef bij de VS en Turkije, beiden oorlogsmisdadigers, duister. Zeker is dat de door Turkije geleide jihadisten al slag leverden met de YPG/PKK en hun hulpjes van het zogenaamde Syrische Democratisch Front.

Gans de zaak toont nogmaals hoe totaal onbetrouwbaar de VS in haar buitenlands beleid is. De Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei zegde dit het voorbije jaar al herhaaldelijk naar aanleiding van de Amerikaanse obstructie rond het nucleair akkoord met Iran.

Turkije dreigde aan haar zuidergrens een gebied onder controle van de PKK te krijgen wat tot een definitieve destabilisatie van het land zou leiden. Een enorm gevaar voor Ankara welke tot die radicale ingreep leidde.

Vorige week zou trouwens een nauwe medewerker van Hakan Fidan, baas van de Turkse geheime dienst MIT, in Damascus geweest zijn. Ook waren er vooraf volgens bronnen contacten over de kwestie met Moskou. En die gaven volgens bepaalde bronnen groen licht. De reacties van Moskou en Damascus op die Turkse inval waren trouwens opvallend milder dan die van de YPG.

Extra Naschrift

Volgens bepaalde bronnen zouden de Koerdische YPG/PKK en hun ‘vrienden’ van het Syrische Democratisch front bij de wekenlange strijd tegen ISIS om controle over de stad Manbij een 400 tal manschappen hebben verloren. Waarna de VS hen doodleuk vertelden dat ze terug huiswaarts mochten keren richting de provincie Hasakah.

Jarabloes & Manbij - Militaire situatie - 3 - 27 augustus 2016

De VS beval de Koerdische YPG om zich oostwaarts over de Eufraat terug te trekken. Wat zij echter blijken te weigeren. Er is trouwens binnen die 1001 rebellenbewegingen door die situatie extra ruzie ontstaan. Zou de VS meer geld geven dan Turkije? Of is er nog een andere beter betalende geldschieter die zorgt voor meer kanonnenvoer? Opmerkelijk is dat Turkije op de voor begin september geplande bijeenkomst van de G20 een aparte ontmoeting vroeg en kreeg met Poetin. Om over de koran en de sharia te praten? YPG/PKK is geel, jihadisten zijn groen, ISIS is zwart.

In de gespecialiseerde media heeft men het dan ook met wat leedvermaak over gevechten tussen door de VS en door Turkije gesteunde groepen. Er zou daarbij al een Turkse tank zijn gesneuveld, wat doden en gewonden zijn gevallen en ook gevangen zijn genomen.

En ISIS? Die zijn westwaarts getrokken in de hoop toch een stukje van hun aan Turkije grenzend gebied te behouden. Veel kans maken ze niet. Het is al straks een jaar geleden dat ze nog een belangrijke overwinning behaalden.

Het is uiterst twijfelachtig of ze nog tegen de zomer van 2017 als ‘staat’ zullen bestaan. De vraag is wie deze gebieden dan zal veroveren. Het doet denken aan de toestand in Europa begin 1945 toen Duitsland in elkaar klapte en de zomer van dat jaar met Japan. Voor wie de vetste brokken?

Advertenties

4 thoughts on “Syrië–De internationale wet als een rolletje toiletpapier

 1. De ‘jihadisten’ die turkije steunen zijn waarschijnlijk Turkmenen, een bevolkingsgroep in Syrië etnisch dicht bij de Turkse bevolking.
  Janu
  Antwoord:
  Turkije betaalt inderdaad een groep Turkmenen om in Syrië oorlog te voeren. Ze werken samen met die andere terreurgroepen waaronder Jabhat Fatah al Sham (vroeger Nusra), ofte al Qaeda in Syrië.
  Willy Van Damme

 2. as soon as Feb 2012 I wrote that one of the main hidden motives for starting troubles in Syria was to establish a corridor to the MED for exporting Oil from a Mini Kurdish state expected by the Oil Majors and the Likud. At the end of March 2014 Jihadists fighters reached the Syrian Beach and paraded there in a video. But last year after the fall of Tell Abiad in the hands of Kurdish groups who expelled Arab families, the Turkish realised that the regime change objective was a cover, or second to the creation of a Kurdish corridor to the MED for a Kurdish state.
  Bernard Cornut
  Reply
  I don’t think oil is the main reason or even an important reason for this western intervention. American journalist Seymour Hersch wrote in march 2007, 4 years before this war, that Israël was very angry for losing the July/August 2006 war against Hezbollah.

  After deliberations the advice given to Dick Cheney – mastermind of the Bush Jr. administration – was to use the Syrian Muslim Brotherhood to destroy Syria in order to finally liquidate Hezbollah. In 2009 a secret US base was set up in Jordan near the Syrian border to train recruits for al Qaeda in Iraq and the Muslim Brotherhood.

  Sure pipelines from the Gulf States trough Syria would be very welcome for some of these agressor states against Syria. But in my opinion this wish comes second. Israël wants a Middle East as destroyed as possible.

  See my coming article based on an interview with Lawrence Wilkerson, former chief of staff of Colin Powel, former head of the US army and Secretary of State for Foreign Affairs in 2003 at the time of the Iraqi invasion.

  The wishes of Exxon and Qatar comes second after those of Israel when the US goes to war in this region. Some Kurdish groups have for decades been getting vital support from Israël. Divide and rule over the Arabs it’s called. That’s where US support for the PKK/YPG comes from. Erdogan should have known this all along.
  Willy Van Damme

 3. Lees net dat Al Shram, Al Nusra en het Turkse leger zij aan zij oprukken, terwijl 3000 burgers in het bevrijde Manbij aankomen…
  Vyrtis
  Antwoord:
  Voor zover geweten is Jabhat al Nusra/Jabhat Fatah al Sham/Al Qaeda in Syrië niet bij die operatie met Turkije betrokken. Harakat Ahrar al Sham wel. Al Qaeda heeft vandaag zelfs opgeroepen om die zaak te boycotten. Vraag is natuurlijk wat je moet geloven van dergelijke verklaringen van bendes als die van al Qaeda & Co. Niets natuurlijk.
  Verder verloopt die invasie voor Turkije verre van voorspoedig. Het is mij echter tot heden onduidelijk waarom.
  Willy Van Damme

 4. Niet te vergeten de zogenaamde militaire raadgevers die het westen stuurde, ze zijn in feite de bevelhebbers van IS, ISIS, Al NUSRA, Al Sham Al CIADA of de mismaakte Frankensteiner ook mag heten ! De CIA tegen het Pentagon, maar volgens Ja’Afari hebben de Fransen zich chemisch ook niet van hun beste kant getoond bij de Goutta Saringasaanval !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  De Russische Tv-zender Sputnik wist gisteren te melden dat bij een Russische aanval op een hoofdkwartier van al Qaeda & Co in het Saman gebergte, gelegen in het westen van de provincie Aleppo tegen de provincie Idlib, dertig specialisten zouden gedood zijn.

  Nog steeds volgens Sputnik zou het hier specialisten zijn uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Qatar, Saoedi-Arabië en Israël. Frankrijk werd eigenaardig niet vernoemd. Die waren, nog steeds volgens deze zender, de ware leiders achter de operaties van al Qaeda & Co in die regio. Verder nergens een officieel bevestiging.
  Maar waarom lijkt mij dit verhaal niet onlogisch? Zeker gezien de uiterst gespannen relaties tussen Washington en Moskou over Syrië.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s