Greg Avermaet–Een gouden volksfeest

De besturen van Dendermonde en Hamme slaan de handen in elkaar voor wat voor beiden wel eens het grootste evenement in jaren zou kunnen zijn. Behoudens dan natuurlijk Ros Beiaard en Katuit, de Dendermondse reuzenommegang. Reden is de voor 21 augustus geplande viering van de gouden medaille van beroepswielrenner Greg Van Avermaet op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

DSC_0213

De organisatoren van het Gouden Volksfeest. Van links naar rechts: Luk De Mey, Hams schepen voor Sport, Niels Tas, Dendermonds schepen voor Mobiliteit, Carine Verhelst, Dendermonds schepen voor Sport, Herman Vijt, vader Ronald Van Avermaet, Piet Buyse en Leen Dierick, Dendermondse eerste schepen wonend in Gregbergen.

21 augustus

Zijn overwinning in de wielerwedstrijd op de weg van vorige zaterdag zorgde zowel in Hamme, zijn geboorteplaats, als in Dendermonde, waar hij tegenwoordig woont, voor een ware uitbarsting van volksvreugde. De twee stamcafés in Grembergen en Hamme-Zogge, woon- en geboorteplaats, waren die avond dan ook meer dan stampvol met pakken feestvierende fans.

Zowel in Grembergen als in Zogge werden zelfs minutenlang de klokken geluid. Een Luc Dilewyns, koster in Grembergen, kon zijn geluk duidelijk niet op want amper een kwart na de overwinning schoten de kerkklokken er al in actie.

DSC_0169

Stamcafé De Sloef aan het Grootzand in Grembergen zat zaterdagavond afgeladen vol met dolgelukkige feestvierende fans.

En dus konden de lokale besturen van Hamme en Dendermonde zeker ook niet achterblijven. Een gouden medaillewinner kan men nu eenmaal niet negeren. Het is gezien de traditionele Belgische sportresultaten op de Spelen zelfs een hele grote rariteit om zo iets in je gemeente te hebben.

De bedoeling is dat beide besturen samen en in afspraak met zijn familie Greg Van Avermaet – vader Ronald was mee aanwezig op de persconferentie – gaan eren. Waarbij de ganse bevolking van de twee gemeenten hieraan dan zullen kunnen deelnemen. Het is zelfs een uitnodiging aan gans wielerliefhebbend België met zijn honderden clubs van wielertoeristen.

In samenspraak met de familie legde men dit vast voor zondag 21 augustus. Het feest start om 9u30 aan het Hamse gemeentehuis waar men de raadsleden, de familie van Greg en een aantal andere genodigden officieel ontvangt.

DSC_0209

Al snel bleken leukerds Gregbergen op de kaart te zetten.

Zogge en Grembergen

Om tien uur vertrekt men dan met de fiets gezamenlijk op weg naar Dendermonde. “Greg wou dat gewoon met de fiets doen en niet met een soort koets, cabrio of versierde bus”, aldus Herman Vijt, burgemeester van Hamme. “We vragen aan de bevolking in Hamme en Dendermonde om die dag ook hun woningen te bevlaggen” stelden Vijt en Piet Buyse, de Dendermondse burgemeester.

Het parcours ligt voorlopig nog niet vast – dat zou voor eind deze week zijn – maar zeker is dat men Zogge zal aandoen en Grembergen, tegenwoordig door olijkerds Gregbergen genoemd. In Zogge zal men het centrum doorrijden en voorziet men een korte stop. En in Gregbergen doet men zeker al de Groeneweg aan waar hij officieel woont en welke men al omdoopte tot Gouden Weg.

DSC_0220

Ook de Groeneweg moest natuurlijk een metamorfose ondergaan en werd toepasselijk de Goudenweg.

Vandaar gaat het voor een tweede stop dan naar café De Sloef van Jurgen Heuvinck, het stamcafé van de renner. Waarna men hoopt rond 11u30 op de Dendermondse Grote Markt en het stadhuis aan te komen waar men dan ter ere van de gouden medaillewinnaar een groots volksfeest gaat houden.

Het vermoeden is dan ook dat er heel veel volk zal op af komen. De gelegenheid om samen met Greg Van Avermaet te kunnen fietsen is voor wielerfans nu eenmaal een niet te missen buitenkans. Iets voor de geschiedenisboeken. De politie zal dan ook zijn werk hebben om die te verwachten massa fietsers op een goede manier van Hamme naar de Dendermondse Grote Markt te loodsen.

DSC_0176

Tapbaas Jurgen Heuvinck, een altijd bezig baasje, had zaterdag in zijn Sloef veel versterking nodig om zijn klanten te kunnen bedienen. Hij mag dat zondag 21 augustus nog eens overdoen.

Hams Schepen voor Sport Luk De Mey: “Wij kregen al telefoontjes van wielerclubs uit andere provincies om mee te vieren. Wij verwachten dan ook niet honderden maar misschien wel een paar duizend supporters die dag.” Veel wielerclubs lijken de Goudenweg trouwens al gevonden te hebben.

De erg sympathieke vroegere wielrenner Lucien Van Impe noemde zijn villa in zijn woonplaats Impe Alpe d’Huez de berg waar niet hij maar de Nederlandse rivaal Joop Zoetemelk won maar wel in het jaar 1976 dat hij de Ronde Van Frankrijk won. De villa van Greg Van Avermaet krijgt op dit ogenblik een heel grondige facelift. Noemt hij ze nadien dan Rio de Janeiro?

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Greg Avermaet–Een gouden volksfeest

 1. Mooi stuk.
  Lucien heeft nooit op de Alpe D’Huez gewonnen dacht ik. Wat het nog maar mooier maakt dat hij zijn huis naar die onvervulde wens heeft genoemd. Greg kent zijn eigen grenzen nog niet. Volgend jaar toch maar eens proberen Luik-Bastenaken-Luik te winnen.
  Hallo met Steven
  Antwoord:
  Ik interviewde hem ooit thuis in Impe en inderdaad, het was Joop Zoetemelk die toen in 1976 won. Hij won dat jaar op de Pla d’Adet in de Pyreneeën en zo de ronde. Bedankt voor de tip. Ik pas het aan.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s